Ilmanvaihtoremontti tuo rivitaloyhtiöille energiasäästöä ja asumismukavuutta
Vanhan ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen parantaa asumisviihtyvyyttä sekä pienentää taloyhtiön energialaskua.
Monissa rivitaloyhtiöissä suunnitellaan parhaillaan erilaisia remontteja, tavoitteena energiasäästö. Suomen hiilineutraaliustavoite ja ARAn tarjoama energia-avustus kannustavat energiaremonttien tekemiseen. Lämmöntalteenotolla varustetulla ilmanvaihdolla saavutetaan energiatehokkuuden lisäksi nykyaikaista asumismukavuutta.
Monissa vanhemmissa rivitaloyhtiöissä painitaan samanlaisten sisäilmalaatu- ja energiaongelmien kanssa. Ilmanvaihto on toteutettu joko koneellisella poistoilmanvaihdolla (katolla on huippuimuri tai lieden yläpuolella talotuuletin) tai niissä on painovoimainen ilmanvaihto. Lämpöä menee ilmanvaihdon myötä hukkaan ja ilmanvaihdon määrä ei kohtaa tarvetta. Ilmanvaihdon kasvattaminen vanhalla järjestelmällä aiheuttaisi lisää turhaa energian kulutusta ja korvausilmaventtiilien asentaminen vedon tunnetta. Ilmanvaihdon uusiminen nykyaikaiseen koneelliseen ilmanvaihtoon tuleekin pitkällä aikavälillä edullisemmaksi ja lisää asumismukavuutta.
Lämmöntalteenotolla ja tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla säästöä
Ilman lämmön talteenottoa oleva ilmanvaihto on yleensä rakennusten suurin yksittäinen energian kuluttaja. Se saattaa viedä jopa 20-40% lämmitysenergiasta. Tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto sen sijaan pienentää asuntojen lämmityksen tarvetta.
- Nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenoton hyötysuhde on jopa yli 80 %, minkä lisäksi niissä on sähköä säästävät tasavirtapuhaltimet. Keskikokoisessa rivitaloasunnossa se tarkoittaa energiansäästöä Etelä-Suomessa yli 4000 kWh vuodessa ja Pohjois-Suomessa lähes 6000 kWh, kertoo Valloxin koulutuspäällikkö Ali Aaltonen.
Energian säästöä saadaan aikaan myös tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla. Se tarkoittaa, että ilmanvaihto pidetään aina asukkaiden elämänrytmiin sopivalla teholla. Esimerkiksi asunnon ollessa tyhjillään, on turha pitää ilmanvaihtoa isolla teholla. Nykyaikaiset ilmanvaihtokoneet tunnistavat tilanteet ja säästävät tehoa automaattisesti.
- Koneen anturit tunnistavat esim. asunnon henkilömäärän, kosteuden ja jopa ruuanlaitosta tulevat höyryt. Se pystyy automaattisesti säätämään ilmanvaihdon tehoa asukkaan puolesta olosuhteiden mukaan.
Taloyhtiöt voivat saada energiaremonttiin ARA:n energia-avustusta jopa 4000 € asuntoa kohden. Energia-avustusta voi saada yksittäinen henkilö tai taloyhtiö. Jos yksittäinen asukas tekee remontin, tarvitaan aina taloyhtiön lupa.
- Usein on järkevää tehdä yhteishankinta, jos useampi asukas haluaa parantaa asuntonsa ilmanvaihtoa.
Asumismukavuus lisääntyy toimivan ilmanvaihdon myötä
Ilmanvaihtosaneerauksella parannetaan huoneistojen sisäilmaa. Koneellisella ilmanvaihdolla saadaan ilmanvaihto kohdistettua niihin huoneisiin ja käyttöaikoihin, kun se on tarpeen. Ja mikä tärkeintä, ilma vaihtuu hallitusti ilman energiasyöppöjä ilmavuotoja.
- Painovoimaisessa tai koneellisessa poistoilmanvaihdossa osa korvausilmasta tulee esimerkiksi korvausilmaventtiilien, ikkunoiden raoista tai rakenteissa olevien vuotojen kautta. Silloin emme voi säädellä, kuinka paljon ja milloin tuloilmaa tulee. Esimerkiksi tuulisella säällä ilmaa tulee sisällekin enemmän, vaikkei sille olisi tarvetta.
Hallitulla koneellisella tulo/poisto-ilmanvaihdolla oleskeluhuoneisiin saadaan oikea määrä raitista ilmaa ja likainen ilma poistetaan vessoista, keittiöistä ja märkätiloista niin, etteivät epäpuhtaudet leviä muualle asuntoon. Tuloilma tulee lisäksi suodatettuna ja valmiiksi sopivan lämpöisenä.
- Asukkaiden ei tarvitse kärsiä esim. siitepölyistä, koska ne suodatetaan pois. Samalla vältytään vedon tunteelta, koska tuloilma on aina halutun lämpöistä. Tämä, jos mikä lisää asumismukavuutta.
Ilmanvaihtoremontti osana muuta remonttia
Taloyhtiöiden kannattaa panostaa remonttien kokonaissuunnitteluun pitkällä tähtäimellä, jotta energialaskua saadaan pienemmäksi. Ennen lämmitysjärjestelmän vaihtoa, kannattaa käydä läpi kaikki energiankulutusta pienentävät toimenpiteet. Niillä on vaikutusta uuden lämmitysjärjestelmän mitoitukseen ja lämmitysremontin kustannuksiin.
Usein ilmanvaihtoremontti onkin järkevä toteuttaa osana jotain muuta remonttia.
- Jos esimerkiksi kattoremontin yhteydessä puretaan vanha katto ja parannetaan yläpohjan lämpöeristystä, on se oikea hetki asentaa myös uusia ilmanvaihtokanavia.
Ilmanvaihdon saneeraus voi olla ajankohtaista myös putkiremontin yhteydessä. Samoilla rakennuspölyillä tehty ilmanvaihtoremontti säästää rahaa ja helpottaa asukkaiden arkea. Peruskorjaus, jossa talon rakenteita tiivistetään, edellyttää kunnollista ilmanvaihtoa.
- Muuten asumisesta syntyvä kosteus jää makaamaan rakenteisiin ja homevaurioiden mahdollisuus kasvaa.