• Etusivu
  • Osakas

Asumisen tulee olla turvallista myös taloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.04.2021Päivitetty 12.07.2023
20217_71624.jpg

Ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa kodissaan niin töiden kuin vapaa-ajankin merkeissä, jolloin kodin ja sen ympäristön turvallisuuteen tulee kiinnittää myös enemmän huomiota. Tiedätkö, mikä on lakisääteinen pelastussuunnitelma ja mikä sen merkitys on?

Milloin pelastussuunnitelma on laadittava?

Kun asuinrakennuksessa on vähintään kolme asuinhuoneistoa, on pelastussuunnitelma laadittava. Sen tarkoituksena on tunnistaa kyseisessä asuinrakennuksessa olevat keskeiset riskit, varaudutaan jo ennakolta mahdollisiin onnettomuuksiin ja määritellään mitä ja miten tulee toimia niiden hallitsemiseksi. Asukkaiden ohjeistamisen vaaratilanteiden varalta tulee taloyhtiön hoitaa. Pelastussuunnitelmaan sisällytetään myös toimintaohjeet yhteiskunnan vakaviin häiriötilanteisiin sekä väestönsuojeluun. Pelastussuunnitelma tulisi tarkistaa vuosittain. Myös yhtiökokouksessa olisi hyvä säännöllisesti viestiä asukkaille pelastussuunnitelman keskeisistä kohdista.

– Monessa taloyhtiössä pelastussuunnitelma on oikeaoppisesti laadittu, mutta sen päivittämisessä ja viestinnässä on paljonkin parannettavaa, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Pelastussuunnitelma tulee tuoda asukkaiden tietoon, perehtymistä ei pidä jättää ainoastaan asukkaiden oman aktiivisuuden varaan.

20214_69870.jpg

Miten toteuttaa pelastussuunnitelma?

Havainnollisuus on hyvä lähtökohta. Esimerkiksi kuvallinen viestintä on hyvä tapa käyttää. Myös poistumistiet tulee käydä asukkaiden kanssa säännöllisesti läpi ja erityisen tärkeää on muistuttaa, että poistumistiet tulee pitää esteettöminä.

Aiheesta on olemassa erilaisia verkkokursseja, joiden avulla voi laatia omalle taloyhtiölleen pelastussuunnitelman. Tutustu esimerkiksi Kiinteistöliiton tarjontaan.

Huomio

Huomio

Pienet tärpit turvalliseen asumiseen

  1. Toimiiko palovaroitin? Ovatko alkusammutusvälineet kunnossa ja käyttövalmiina?
  2. Jos ja kun lataat sähkölaitteita, käytä ainoastaan niiden omia latureita ja irrota laturi pistorasiasta latauksen päätyttyä
  3. Mikäli käytät jatkojohtoja, varmista että ne eivät kuumene
  4. Aloita tulisijojen lämmitys varovasti, mikäli tulisijat ovat olleet pitkään kylmillään. Vaarana savuhormin halkeaminen sekä tulen leviäminen syttyviin rakenteisiin. Olethan muistanut nuohouksen?
  5. Löytyykö kodistasi hätätilanteita varten kotivara: Ruokaa ja vettä kolmeksi päiväksi, paristokäyttöinen radio, taskulamppu, paristoja sekä varavirtalähteitä, retkikeitin sekä tulitikut, tarpeelliset lääkkeet, joditabletteja sekä hygienia- ja ensiaputarvikkeita
  6. Muista myös naapuriapu tarvittaessa.
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton