• Etusivu
  • Energia

Jättimäisen 14 kerrostalosta koostuvan asunto-osakeyhtiön energiaremontti sai aikaan mittavat säästöt - kuuntele KIVIJALKA-podcast

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö HSY Ilmastoinfo
Päivitetty 19.09.2023
20234_81583.jpg

(kuva: HSY)

Kun taloyhtiö ja osakkaat haluavat säästää, on energiankulutus tällä hetkellä luultavasti ensimmäisenä kaikkien mielessä. Energiaremontti voi tarkoittaa ilmanvaihtoon, vedenkulutukseen, sähkönkulutukseen ja lämmitykseen liittyvien ratkaisujen uusimista tai vaihtamista. Ilman säästöhalujakin se on jossain vaiheessa rakennuksen käyttöikää joka tapauksessa tarpeen. Tuoreessa podcast-sarjassa perehdymme taloyhtiöiden energiaremontteihin. Toisessa jaksossa aiheena on suunnittelu ja päätöksenteko.

Risto Lähteenmäki on taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja yhdessä Helsingin suurimmista taloyhtiöistä. Vuosaarelaisessa yhtiössä on 14 kerrostaloa eli yhteensä vajaat 500 huoneistoa. Miten tällaisen kokonaisuuden energiaremontti toteutettiin ja mitä kokonaisuus sisälsi?

− Sehän sisälsi valtavat määrät suunnittelua, palavereja ja aikaa. Mutta olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että samalla, kun teimme mittavan remonttikokonaisuuden, käytännössä nollasimme korjausvelan, nostimme asuntojen ja alueen arvoa ja saavutamme koko ajan säästöjä energiankulutuksessa, Lähteenmäki summaa.

Yhtiössä päivitettiin taloautomatiikka, tehtiin kattoremontit, asennettiin aurinkopaneelit, otettiin käyttöön ilma-vesilämpöpumput, tehtiin julkisivuremontteja, uusittiin vesikalusteiden ja suihkukahvojen suuttimet ja asennettiin älytermostaatit sekä suoritettiin useita muita pienempiä korjaustoimenpiteitä.

− Lähdimme liikkeelle sillä asenteella, että jokaisen talon seinään voidaan tämän ja muiden lähivuosina toteutettujen remonttien ansiosta lyödä leima "remontoitu − seuraavat korjaukset 20 vuoden päästä".

Mitä taloyhtiöpäättäjän pitäisi tietää energiaremonttien suunnittelusta?

Lähteenmäki kertoo podcastissa taloyhtiönsä energiaremontin suunnittelusta. Mukana keskustelussa on HSY:n energia-asiantuntija Marikka Sand, joka työkseen auttaa ja kouluttaa taloyhtiöpäättäjiä energiaremonttien suunnittelussa ja toteutuksessa.

HSY järjestää taloyhtiöiden hallitusten jäsenille ja isännöitsijöille koulutusta, jonka info löytyy osoitteessa koutsi.hsy.fi.

Podcastissa Marikka Sand kertoo muiden taloyhtiöiden kokemuksista ja hyväksi havaituista käytännöistä remonttien suunnittelussa ja energiansäästössä.

− Listaamme kaikki ne asiat, jotka taloyhtiöpäättäjien olisi syytä tietää yhtiönsä rakennuksista ja energiaremonttien suunnittelusta. Käymme läpi, mitä ammattilaisia kannattaa kutsua mukaan, miten osakkaita informoidaan ja motivoidaan ja miten kokonaisuutta hallitaan.

Info

Info

Kuuntele myös!

Näin teidänkin taloyhtiöstänne tehdään energiapihi

Podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa käymme läpi asioita, joita taloyhtiön hallitusten jäsenten ja osakkaiden olisi hyvä tietää oman yhtiön ja rakennusten energiatehokkuudesta ja pitkän tähtäimen suunnitelmista kohti kestävää ja kustannustehokasta energiankäyttöä.

Miten toteutetaan onnistunut energiaremontti taloyhtiössä?

Kolmannessa jaksossa mietimme, miten taloyhtiön energiaremontin onnistumista voidaan mitata? Kuulemme kahden erilaisen taloyhtiön kokemukset energiaremontin toteuttamisesta ja niiden lopputuloksista.

HSY:n Ilmastoinfo tarjoaa asiantuntevaa ja puolueetonta neuvontaa energiatehokkuudesta ja uusiutuvasta energiasta.

HSY Ilmastoinfo
Energia
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20234_81352.jpg
Ota kaikki hyöty itsellesi aurinkosähköstä verkkoakun avulla
Oma pienaurinkovoimala on vaivaton tapa tuottaa osa taloyhtiössä tarvittavasta sähköstä. Itse tuotettu sähkö pienentää ostosähkön tarvetta, eikä siitä tarvitse maksaa siirtohintaa eikä veroja. Lisäksi omat aurinkopaneelit tuottavat sähköä vuosikymmenien ajan. Ympäristölle ystävällisen aurinkoenergian käyttö on myös ekoteko, sillä se vähentää tarvetta käyttää fossiilisia polttoaineita, jotka aiheuttavat ilmakehään haitallisia hiilidioksidipäästöjä.Tällä ajatuksella kahteen helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Hallitusten puheenjohtajat kertovat nyt kokemuksistaan, miten prosessi eteni ja mitkä tekijät vaikuttivat aurinkopaneelien hankintaan. Onko aurinkopaneelien asentamisesta ollut hyötyä taloyhtiölle?
202012_67798.jpg
Nappaa energiaviisaat vinkit taloyhtiöille
Koska jokainen taloyhtiö on omanlaisensa kokonaisuus, ei yhtä oikeaa ratkaisua energiatehokkuuden löytymiselle ole monistettavissa kaikille. Hoitokuluista energia- ja vesikustannuksiin kuluu noin kolmannes ja suurin osuus korjauksiin. Kerrostaloasunto-osakeyhtiön hoitokulut ovat Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 5,07 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Hoitokuluista on kuitenkin mahdollista löytää säästöjä energiatehokkuutta kehittämällä.
20228_79228.jpg
Hirvittääkö kotisi energian­kulutus? Maksuton energia­ekspertti­kurssi auttaa
Parasta energiaeksperttikurssissa on kansantajuinen tieto ja konkreettiset esimerkit elävästä elämästä. Tätä mieltä ovat ainakin kurssin käyneet Kalle Savolainen ja Cary Kilpinen. Savolaisen taloyhtiössä on kurssin oppeja otettu jo käyttöön. Taloyhtiön kaukolämmön kulutus on laskenut 60 prosenttia, ja asumisen hiilijalanjälki on jopa puolittunut.
202012_67854.jpg
Näin älylämmitys toimii vanhassa talossa
Helsinkiläisessä 40-luvun kerrostalossa otettiin viime keväänä käyttöön älylämmitysjärjestelmä Wattinen. Taloyhtiön lämmityskulut ovat pienentyneet jopa yli 30 prosenttia.
20233_81328.jpg
Ota äly­teknologia avuksi maalämpö­remontin suunnitteluun
Kiinnostaako maalämpö ja sen tuoma säästö lämmityskuluissa? Aika monia kiinnostaa, mutta maalämmön korkeat perustamiskustannukset ja pitkähkö odotus saattavat hidastaa päätöksen tekemistä. Ei hätää, avuksi rientää helposti ja nopeasti käyttöönotettava DNA:n Wattisen älyteknologia.
20213_69001.jpg
Katso yksinkertainen keino lämmityksen tasapainottamiseen
Lämmitykseen liittyvät ongelmat ovat kerrostaloasukkaille valitettavan tuttuja. Yli puolella suomalaisista kerrostaloasukkaista on ollut asunnossaan lämmitykseen liittyviä haasteita. (Norstatin kyselytutkimus 2020). Tasaisen lämpötilan saavuttamiseen on kuitenkin nyt uusia keinoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton