• Etusivu
  • Remontti

Näin teidänkin taloyhtiöstänne saadaan energiapihi - kuuntele KIVIJALKA-podcast

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö HSY Ilmastoinfo
Päivitetty 20.07.2023
20234_81410.jpg

Taloyhtiöiden energiatehokkuus on ollut kuuma aihe, varsinkin vuoden 2022 energian hinnannousun jälkeen. Monissa taloyhtiöissä onkin mietitty, miten saataisiin parannettua energiatehokkuutta ja samalla pienennettyä kustannuksia. Kivijalka-podcast teki HSY:n Ilmastoinfon kanssa kolmen jakson paketin taloyhtiön energiaremonteista, niiden suunnittelusta ja toteutuksesta.

Ensimmäisessä jaksossa käymme läpi asioita, joita taloyhtiön hallitusten jäsenten ja osakkaiden olisi hyvä tietää oman yhtiön ja rakennusten energiatehokkuudesta ja pitkän tähtäimen suunnitelmista kohti kestävää ja kustannustehokasta energiankäyttöä.

Keskustelemassa aiheesta ovat Vesa Tarvainen lauttasaarelaisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja Jarkko Hintsala energia-asiantuntija HSY:lta. Tarvainen kertoo oman taloyhtiönsä energiaremontista, jossa kaukolämpö vaihdettiin maalämpöön ja poistoilmalämmöntalteenottoon. Taloyhtiöön asennettiin myös aurinkopaneelit sekä uusittiin sähköpääkeskus.

− Mitään salaista asetta energiasäästöön taloyhtiöissä ei ole. Mutta olen sitä mieltä, että sen pitäisi olla osa normaalia arkea, sanoo Tarvainen.

Energia-asiantuntija Jarkko Hintsala on itsekin taloyhtiön asukas ja hallituksen jäsen. Hintsalalta saamme energiansäästövinkkejä sekä tietoa maksuttomista kursseista, joilla saat oman taloyhtiön energia-asiat haltuun. Kurssit löytyvät osoitteessa koutsi.hsy.fi.

− Taloyhtiön energiantehokkuuteen ja lämmitysmuotoon kannattaa kiinnittää jo huomiota, koska energianhinta on ollut nousussa ja Suomen ilmastotavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tällä hetkellä asuminen on hiilijalanjäljestä 20-25 %, kertoo Hintsala.

Info

Info

Kuuntele myös!

Taloyhtiön energiaremontin suunnittelu

Toisessa jaksossa käymme läpi taloyhtiön energiansäästöremontin suunnittelua. Mikä suunnitteluvaiheessa on olennaista ja mihin taloyhtiöpäättäjien ja osakkaiden kannattaa perehtyä etukäteen?

Miten toteutetaan onnistunut energiaremontti taloyhtiössä?

Kolmannessa jaksossa mietimme, miten taloyhtiön energiaremontin onnistumista voidaan mitata? Kuulemme kahden erilaisen taloyhtiön kokemukset energiaremontin toteuttamisesta ja niiden lopputuloksista.

HSY:n Ilmastoinfo tarjoaa asiantuntevaa ja puolueetonta neuvontaa energiatehokkuudesta ja uusiutuvasta energiasta.

HSY Ilmastoinfo
Remontti
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
taloyhtiön hallinnointi
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_81792.jpg
Miten toteutetaan onnistunut energia­remontti taloyhtiössä? Kuuntele uusin jakso
Energiaremontti on kuuma aihe tällä hetkellä ja monet taloyhtiöt miettivätkin sen toteuttamista. Mutta millainen on onnistunut energiaremontti? Miten remontin onnistumista voidaan mitata? Kuinka paljon säästöjä voidaan saada ja mikä on remontin takaisinmaksuaika? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus tässä Kivijalka-podcastin jaksossa, joka tehtiin yhteistyössä HSY:n Ilmastoinfon kanssa.
20234_81352.jpg
Ota kaikki hyöty itsellesi aurinkosähköstä verkkoakun avulla
Oma pienaurinkovoimala on vaivaton tapa tuottaa osa taloyhtiössä tarvittavasta sähköstä. Itse tuotettu sähkö pienentää ostosähkön tarvetta, eikä siitä tarvitse maksaa siirtohintaa eikä veroja. Lisäksi omat aurinkopaneelit tuottavat sähköä vuosikymmenien ajan. Ympäristölle ystävällisen aurinkoenergian käyttö on myös ekoteko, sillä se vähentää tarvetta käyttää fossiilisia polttoaineita, jotka aiheuttavat ilmakehään haitallisia hiilidioksidipäästöjä.Tällä ajatuksella kahteen helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Hallitusten puheenjohtajat kertovat nyt kokemuksistaan, miten prosessi eteni ja mitkä tekijät vaikuttivat aurinkopaneelien hankintaan. Onko aurinkopaneelien asentamisesta ollut hyötyä taloyhtiölle?
202012_67798.jpg
Nappaa energiaviisaat vinkit taloyhtiöille
Koska jokainen taloyhtiö on omanlaisensa kokonaisuus, ei yhtä oikeaa ratkaisua energiatehokkuuden löytymiselle ole monistettavissa kaikille. Hoitokuluista energia- ja vesikustannuksiin kuluu noin kolmannes ja suurin osuus korjauksiin. Kerrostaloasunto-osakeyhtiön hoitokulut ovat Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 5,07 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Hoitokuluista on kuitenkin mahdollista löytää säästöjä energiatehokkuutta kehittämällä.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.
Kylpyhuone ja suihku
Viikon kysymys: Kuka maksaa ammehanan vaihdon?
Ostin asunnon rakennusvaiheessa, mutta vaihdoin silloin ehdotetun suihku/ammehanan kylpyhuoneeseen omavalintaiseen. Nyt tämä hana on mennyt tukkoon ja pitäisi vaihtaa uusi. Ehdotin taloyhtiölle, että saavat vaihtaa sen sellaiseen, mikä taloyhtiössä on käytössä, mutta he sanoivat, että minun tulee itse ostaa ja kustantaa sekä hana että asennus. Eikö vesikalusteet kuulu kiinteistön hoidettavaviksi?
20213_69525.jpg
Kestävä julkisivu­pinnoite, joka suojaa ilmaston­muutoksen rasituksilta
weber TopDry pitää rapatun julkisivun puhtaana ja kauniinaSuomen olosuhteet ovat aina olleet rakennuksille vaativat, mutta ilmastonmuutos lisää entisestään etenkin julkisivujen rasitusta. Voimakkaat tuulet, viistosateet ja lämpötilan vaihtelu nollan molemmin puolin yleistyvät.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton