• Etusivu
  • Remontti

Näin teidänkin taloyhtiöstänne saadaan energiapihi - kuuntele KIVIJALKA-podcast

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö HSY Ilmastoinfo
Päivitetty 20.07.2023
20234_81410.jpg

Taloyhtiöiden energiatehokkuus on ollut kuuma aihe, varsinkin vuoden 2022 energian hinnannousun jälkeen. Monissa taloyhtiöissä onkin mietitty, miten saataisiin parannettua energiatehokkuutta ja samalla pienennettyä kustannuksia. Kivijalka-podcast teki HSY:n Ilmastoinfon kanssa kolmen jakson paketin taloyhtiön energiaremonteista, niiden suunnittelusta ja toteutuksesta.

Ensimmäisessä jaksossa käymme läpi asioita, joita taloyhtiön hallitusten jäsenten ja osakkaiden olisi hyvä tietää oman yhtiön ja rakennusten energiatehokkuudesta ja pitkän tähtäimen suunnitelmista kohti kestävää ja kustannustehokasta energiankäyttöä.

Keskustelemassa aiheesta ovat Vesa Tarvainen lauttasaarelaisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja Jarkko Hintsala energia-asiantuntija HSY:lta. Tarvainen kertoo oman taloyhtiönsä energiaremontista, jossa kaukolämpö vaihdettiin maalämpöön ja poistoilmalämmöntalteenottoon. Taloyhtiöön asennettiin myös aurinkopaneelit sekä uusittiin sähköpääkeskus.

− Mitään salaista asetta energiasäästöön taloyhtiöissä ei ole. Mutta olen sitä mieltä, että sen pitäisi olla osa normaalia arkea, sanoo Tarvainen.

Energia-asiantuntija Jarkko Hintsala on itsekin taloyhtiön asukas ja hallituksen jäsen. Hintsalalta saamme energiansäästövinkkejä sekä tietoa maksuttomista kursseista, joilla saat oman taloyhtiön energia-asiat haltuun. Kurssit löytyvät osoitteessa koutsi.hsy.fi.

− Taloyhtiön energiantehokkuuteen ja lämmitysmuotoon kannattaa kiinnittää jo huomiota, koska energianhinta on ollut nousussa ja Suomen ilmastotavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tällä hetkellä asuminen on hiilijalanjäljestä 20-25 %, kertoo Hintsala.

Info

Info

Kuuntele myös!

Taloyhtiön energiaremontin suunnittelu

Toisessa jaksossa käymme läpi taloyhtiön energiansäästöremontin suunnittelua. Mikä suunnitteluvaiheessa on olennaista ja mihin taloyhtiöpäättäjien ja osakkaiden kannattaa perehtyä etukäteen?

Miten toteutetaan onnistunut energiaremontti taloyhtiössä?

Kolmannessa jaksossa mietimme, miten taloyhtiön energiaremontin onnistumista voidaan mitata? Kuulemme kahden erilaisen taloyhtiön kokemukset energiaremontin toteuttamisesta ja niiden lopputuloksista.

HSY:n Ilmastoinfo tarjoaa asiantuntevaa ja puolueetonta neuvontaa energiatehokkuudesta ja uusiutuvasta energiasta.

HSY Ilmastoinfo
Remontti
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
taloyhtiön hallinnointi
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20235_81792.jpg
Miten toteutetaan onnistunut energia­remontti taloyhtiössä? Kuuntele uusin jakso
Energiaremontti on kuuma aihe tällä hetkellä ja monet taloyhtiöt miettivätkin sen toteuttamista. Mutta millainen on onnistunut energiaremontti? Miten remontin onnistumista voidaan mitata? Kuinka paljon säästöjä voidaan saada ja mikä on remontin takaisinmaksuaika? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus tässä Kivijalka-podcastin jaksossa, joka tehtiin yhteistyössä HSY:n Ilmastoinfon kanssa.
20234_81352.jpg
Ota kaikki hyöty itsellesi aurinkosähköstä verkkoakun avulla
Oma pienaurinkovoimala on vaivaton tapa tuottaa osa taloyhtiössä tarvittavasta sähköstä. Itse tuotettu sähkö pienentää ostosähkön tarvetta, eikä siitä tarvitse maksaa siirtohintaa eikä veroja. Lisäksi omat aurinkopaneelit tuottavat sähköä vuosikymmenien ajan. Ympäristölle ystävällisen aurinkoenergian käyttö on myös ekoteko, sillä se vähentää tarvetta käyttää fossiilisia polttoaineita, jotka aiheuttavat ilmakehään haitallisia hiilidioksidipäästöjä.Tällä ajatuksella kahteen helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Hallitusten puheenjohtajat kertovat nyt kokemuksistaan, miten prosessi eteni ja mitkä tekijät vaikuttivat aurinkopaneelien hankintaan. Onko aurinkopaneelien asentamisesta ollut hyötyä taloyhtiölle?
202012_67798.jpg
Nappaa energiaviisaat vinkit taloyhtiöille
Koska jokainen taloyhtiö on omanlaisensa kokonaisuus, ei yhtä oikeaa ratkaisua energiatehokkuuden löytymiselle ole monistettavissa kaikille. Hoitokuluista energia- ja vesikustannuksiin kuluu noin kolmannes ja suurin osuus korjauksiin. Kerrostaloasunto-osakeyhtiön hoitokulut ovat Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 5,07 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Hoitokuluista on kuitenkin mahdollista löytää säästöjä energiatehokkuutta kehittämällä.
Jäspi
Ilma-vesilämpöpumppu säästää euroja ja ympäristöä
Ilma-vesilämpöpumpusta on tullut suomalaisten suursuosikki. Laite on tehokas, edullinen ja nopea asentaa, ja se huolehtii luotettavasti sekä talon lämmityksestä että käyttöveden tuotosta. Ilma-vesilämpöpumppu säästää ympäristöä ja euroja, sillä se leikkaa jopa yli 60 prosenttia lämmityslaskusta sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
202211_80131.jpg
Linjasaneerauksen aika - 8 yksinkertaista vaihetta onnistumiseen
Linjasaneeraus sanana nostaa monelle kylmän hien pintaan tai vähintäänkin epämukavan tunteen. Tiedossa pölyä, auki revittyä keittiötä ja kylpyhuonetta, tavaroiden pakkaamista, purkamista, väliaikaista asumista jossain muualla – epämukava tunne ei siis välttämättä ole mitenkään ihmettelyn aihe. Mutta onko linjasaneerauksen pakko olla tällaista, voisiko sen toteuttaa niin, että hyvä mieli säilyy sekä asukkaalla että tekijällä ja koko taloyhtiöllä?Mistä syntyy onnistunut putkiremontti?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton