• Etusivu
  • Remontti

Miten toteutetaan onnistunut energiaremontti taloyhtiössä? Kuuntele Kivijalka-podcast

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö HSY Ilmastoinfo
Päivitetty 20.07.2023
20235_81792.jpg

Energiaremontti on kuuma aihe tällä hetkellä ja monet taloyhtiöt miettivätkin sen toteuttamista. Mutta millainen on onnistunut energiaremontti? Miten remontin onnistumista voidaan mitata? Kuinka paljon säästöjä voidaan saada ja mikä on remontin takaisinmaksuaika? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastaus tässä Kivijalka-podcastin jaksossa, joka tehtiin yhteistyössä HSY:n Ilmastoinfon kanssa.

Kivijalka-podcast teki HSY:n Ilmastoinfon kanssa kolmen jakson paketin taloyhtiön energiaremonteista, niiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Podcast-sarjan viimeisessä jaksossa käymme läpi kahden taloyhtiön energiaremontin toteutukset. Keskustelemassa aiheesta ovat taloyhtiön hallituksen puheenjohtajat Vesa Tarvainen ja Risto Lähteenmäki.

Taloyhtiöissä oli hyvin erilaiset lähtökohdat energiaremonteille. Tarvaisen Lauttasaaressa sijaitsevassa taloyhtiössä oli jo toteutettu julkisivu- ja kattoremontit ja nyt oli vuorossa energiaremontti, jossa lämmitysjärjestelmäksi valittiin maalämpö ja poistoilmalämmöntalteenotto sekä aurinkopaneelit asennettiin katolle.

Lähteenmäki kutsuttiin taloyhtiön ulkopuolelta hallituksen puheenjohtajaksi vuosaarelaiseen taloyhtiöön, jossa pohdittiin koko 4-rappuisten rakennusten purkamista vaihtoehtona isolle remontille. Lopulta kuitenkin tässäkin taloyhtiössä päädyttiin tekemään lämmitysjärjestelmän vaihto maalämpöön, aurinkopaneelien asennus sekä asuntoihin valittiin vettä säästävät kalusteratkaisut.

Kuuntele podcastista miten taloyhtiöt onnistuivat ja mitä haasteita heille tuli vastaan.

Info

Info

Kuuntele myös!

Näin teidänkin taloyhtiöstänne tehdään energiapihi

Podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa käymme läpi asioita, joita taloyhtiön hallitusten jäsenten ja osakkaiden olisi hyvä tietää oman yhtiön ja rakennusten energiatehokkuudesta ja pitkän tähtäimen suunnitelmista kohti kestävää ja kustannustehokasta energiankäyttöä.

Taloyhtiön energiaremontin suunnittelu

Toisessa jaksossa käymme läpi taloyhtiön energiansäästöremontin suunnittelua. Mikä suunnitteluvaiheessa on olennaista ja mihin taloyhtiöpäättäjien ja osakkaiden kannattaa perehtyä etukäteen?

HSY:n Ilmastoinfo tarjoaa asiantuntevaa ja puolueetonta neuvontaa energiatehokkuudesta ja uusiutuvasta energiasta.

HSY Ilmastoinfo
Remontti
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
taloyhtiön hallinnointi
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20234_81410.jpg
Näin teidänkin talo­yhtiös­tänne saadaan energia­pihi - kuuntele KIVIJALKA-podcast
Taloyhtiöiden energiatehokkuus on ollut kuuma aihe, varsinkin vuoden 2022 energian hinnannousun jälkeen. Monissa taloyhtiöissä onkin mietitty, miten saataisiin parannettua energiatehokkuutta ja samalla pienennettyä kustannuksia. Kivijalka-podcast teki HSY:n Ilmastoinfon kanssa kolmen jakson paketin taloyhtiön energiaremonteista, niiden suunnittelusta ja toteutuksesta.
20234_81352.jpg
Ota kaikki hyöty itsellesi aurinkosähköstä verkkoakun avulla
Oma pienaurinkovoimala on vaivaton tapa tuottaa osa taloyhtiössä tarvittavasta sähköstä. Itse tuotettu sähkö pienentää ostosähkön tarvetta, eikä siitä tarvitse maksaa siirtohintaa eikä veroja. Lisäksi omat aurinkopaneelit tuottavat sähköä vuosikymmenien ajan. Ympäristölle ystävällisen aurinkoenergian käyttö on myös ekoteko, sillä se vähentää tarvetta käyttää fossiilisia polttoaineita, jotka aiheuttavat ilmakehään haitallisia hiilidioksidipäästöjä.Tällä ajatuksella kahteen helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Hallitusten puheenjohtajat kertovat nyt kokemuksistaan, miten prosessi eteni ja mitkä tekijät vaikuttivat aurinkopaneelien hankintaan. Onko aurinkopaneelien asentamisesta ollut hyötyä taloyhtiölle?
202012_67798.jpg
Nappaa energiaviisaat vinkit taloyhtiöille
Koska jokainen taloyhtiö on omanlaisensa kokonaisuus, ei yhtä oikeaa ratkaisua energiatehokkuuden löytymiselle ole monistettavissa kaikille. Hoitokuluista energia- ja vesikustannuksiin kuluu noin kolmannes ja suurin osuus korjauksiin. Kerrostaloasunto-osakeyhtiön hoitokulut ovat Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 5,07 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Hoitokuluista on kuitenkin mahdollista löytää säästöjä energiatehokkuutta kehittämällä.
Jäspi
Ilma-vesilämpöpumppu säästää euroja ja ympäristöä
Ilma-vesilämpöpumpusta on tullut suomalaisten suursuosikki. Laite on tehokas, edullinen ja nopea asentaa, ja se huolehtii luotettavasti sekä talon lämmityksestä että käyttöveden tuotosta. Ilma-vesilämpöpumppu säästää ympäristöä ja euroja, sillä se leikkaa jopa yli 60 prosenttia lämmityslaskusta sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
20227_79032.jpg
Painajainen naapurissa?
Rivitalossa naapuri opettelee soittamista aamusta iltaan, jurputtaa muille kaikista mahdollisista asioista ja vaikeuttaa muutenkin päätöksentekoa pienessä taloyhtiössä. Lisäksi hän maksaa vastikkeet myöhässä, mikä vaikeuttaa yhtiön asioiden hoitoa. Naapuri vastustaa periaatteessa kaikkea.Kerrostalossa yläkerran naapuri käy öisin suihkussa, lapsi itkee kaikki yöt, ja muutenkin asunnossa tömistellään puukengät jalassa. Melua, häiritsevää elämistä ja kiusantekoa. Uhkailua ja pahimmillaan perättömiä rikosilmoituksia naapureista puolin ja toisin. Pahoinpitely, kunnianloukkaus, vainoamista…

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton