• Etusivu
  • Energia

Näin vähennät painetta yhtiövastikkeen korottamiseen

Annukka OllitervoKaupallinen yhteistyö Geonova Oy
Julkaistu 13.02.2024Päivitetty 21.02.2024
1920 Geonova omataloyhtio kuvituskuva 72dpi

Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.

Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.

Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.

Maalämpö sopii erinomaisesti kerrostaloon

Maalämpö on maaperään varastoitunutta energiaa, joka koostuu maapallon sisältä tulevasta lämmöstä ja auringon säteilystä. Maalämpö saadaan käyttöön poraamalla kallioperään kaivoja, mistä energia nostetaan ja ohjataan lämpöpumpuilla kiinteistöön. Maalämpöjärjestelmällä voidaan toteuttaa kerrostaloon kertalaakista nykyaikainen, ympäristöystävällinen ja kustannustehokas lämmitys- ja viilennysjärjestelmä.

Maalämpö soveltuu parhaiten taloyhtiöihin, joissa on keskitetty lämmitysratkaisu (kaukolämpö, öljy tai kaasu) ja lämmönjakotapana vesikiertoinen patteri- tai lattialämmitys. Tontin ja kallioperän soveltuvuus maalämpöön arvioidaan esiselvitysvaiheessa.

Geonovan maalämpöjärjestelmä esitetty grafiikkakuvana

Osta maalämpö palveluna – säästy alkuinvestoinnilta

Maalämmön käyttöönotto edellyttää taloyhtiöltä huomattavaa, kuusinumeroista investointia. Taloyhtiö voi tehdä investoinnin itse tai ostaa maalämmön palveluna esimerkiksi Geonovalta.

Omaan energiajärjestelmään investoiminen ei aina ole järkevää, varsinkin, jos rahoituksen ehdot ovat kovat ja korot ovat korkealla. Palveluna ostaminen siirtää alkuinvestoinnin taloudellisen riskin taloyhtiöltä Geonovalle ja tuo sitä kautta taloyhtiön osakkaille mielenrauhaa.

Geonova on lämpöoperaattori, joka tarjoaa taloyhtiöllesi maalämmön avaimet käteen -palveluna yhteisesti sovitun sopimuskauden ajan. Geonova kartoittaa kiinteistösi energiatehokkuusmahdollisuudet, suunnittelee kokonaisratkaisun, johtaa projektia, vastaa investoinnista, asennuksista sekä laitteista ja niiden ylläpidosta ja huollosta. Lisäksi Geonova varmistaa, että järjestelmän hyötysuhde pysyy hyvänä koko yhteistyösuhteen ajan. Taloyhtiösi tehtäväksi jää maksaa kuukausimaksua sopimuskauden ajan.

Ostamalla palveluna taloyhtiösi siirtyy nopeasti maalämpöön ilman omaa investointia. Rahat tai laina voidaan kohdentaa korjausrakentamiseen tai muihin fiksuihin uudistuksiin, kuten sähköautojen latausjärjestelmään.

Aloita tästä: lataa suosittu maalämpöopas

Lataa suosittu ja helppotajuinen oppaamme Maalämpöopas taloyhtiöille. Saat siitä kaiken oleellisen tiedon pähkinänkuoressa. Vielä ehdit tilata myös edullisen energiakartoituksen kevään yhtiökokousta silmällä pitäen. Energiakartoitus on erinomainen työkalu maalämpökeskustelun avaamiseksi osakkaiden kesken ja myöhemmin projektin käynnistämiseksi.

Kun otat asian agendalle nyt, pääset esittelemään vaihtoehtoja kevään yhtiökokoukseen. Mitä nopeammin kiinteistösi siirtyy maalämpöön, sitä paremmat edellytykset taloyhtiölläsi on tehostaa energiankäyttöä ja vähentää painetta vastikkeiden korotukseen.

Info

Info

Maalämpöä palveluna – mitä se tarkoittaa?

● Taloyhtiön ei tarvitse itse investoida järjestelmään vaan sen tekee kumppani, Geonova.

● Investoinnin sijaan taloyhtiö maksaa kuukausimaksua sopimuskauden (tyypillisesti 10–15 vuotta) ajan, minkä jälkeen taloyhtiö voi halutessaan lunastaa järjestelmän itselleen tai jatkaa sopimusta.

● Geonova huolehtii järjestelmän suunnittelusta, toteutuksesta, optimoinnista ja ylläpidosta. Koska taloudellinen ja toiminnallinen riski on Geonovalla, sillä on taloyhtiön kanssa yhteinen intressi suunnitella laadukas ja optimaalinen ratkaisu, jonka elinkaari on mahdollisimman pitkä.

Geonova Oy

Geonova on suomalainen lämpöoperaattori, joka tarjoaa energiaa palveluna taloyhtiöille, teollisuudelle ja muille isoille kiinteistönomistajille. Geonovan asiantuntijoilla on erittäin pitkä kokemus ja laaja-alainen osaaminen lämpöpumppuratkaisuista. Geonovan omistavat Suomen toiseksi suurin energiayhtiö Helen ja Suomen merkittävin lämpöpumppuasiantuntija Lämpöykkönen. Lisätietoja www.geonova.fi

Geonova Oy
Energia
asuminen
hankkeen aloitus
huoneisto
koti
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
lämmitys
maalämpö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
Maalämpö voi tuoda helsinkiläiselle taloyhtiölle jopa 50 000 €:n vuosisäästöt
Kustannukset nousevat – miten taloyhtiö voi välttää vastikkeiden korotuksen?Yksi ratkaisu on vaihtaa kiinteistön lämmitysjärjestelmäksi maalämpö ja ottaa se palveluna. Kun omaa alkuinvestointia ei tule, taloyhtiö pääsee nopeasti kiinni kustannussäästöihin. Tämän lisäksi maalämpöjärjestelmän riskit ja vastuut ovat kumppanin harteilla. Kumppanin ammattilaiset myös varmistavat, että lämpöä tulee taloyhtiöön kuten tähänkin asti.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
ARA-tuki loppui – tutustu vaihtoehtoon
Valtion tarjoama ARA-tuki on ollut monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. ARA-tuen loppuminen tarkoittaa, että investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän, mikä ei tässä korkotilanteessa kuulosta houkuttelevalta. Taloyhtiö voi kuitenkin välttyä mittavalta investoinnilta yksinkertaisella ratkaisulla: ostamalla maalämmön palveluna.
Geonovan energia-asiantuntija Abhishek Pandey.
Miksi taloyhtiön kannattaa ostaa maalämpö palveluna?
Mietitkö maalämpöä taloyhtiöönne, mutta investoinnin suuruus ja projektin laajuus arveluttaa? Energia-asiantuntijamme Abhishek Pandey listasi kolme keskeistä syytä, miksi taloyhtiön kannattaa valita maalämpö palveluna. Vastaa myös Geonovan lyhyeen kyselyyn – autat meitä kehittämään palveluamme entistä paremmaksi!
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
keltainen kerrostalo talvimaisemassa
Kaukolämpö vai maalämpö taloyhtiöön
Maalämmöstä on tullut viime vuosina suosittu lämmitysratkaisu niin omakotitaloissa kuin suuremmissa kiinteistöissä. Maalämpö ja kaukolämpö ovat kilpailijoita keskenään sellaisilla taajama-alueilla, joissa on kaukolämpöverkko.Vaikka maalämmön suosio on suurta, kaukolämpö on edelleen vahva ratkaisu eri olosuhteissa. Katsotaan seuraavaksi, miten nämä ratkaisut eroavat toisistaan.
20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton