• Etusivu
  • Energia

ARA-tuki loppui – tutustu vaihtoehtoon

Annukka OllitervoKaupallinen yhteistyö Geonova Oy
Julkaistu 04.03.2024
1920 Geonova-Matti-Virta-2

Valtion tarjoama ARA-tuki on ollut monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. ARA-tuen loppuminen tarkoittaa, että investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän, mikä ei tässä korkotilanteessa kuulosta houkuttelevalta. Taloyhtiö voi kuitenkin välttyä mittavalta investoinnilta yksinkertaisella ratkaisulla: ostamalla maalämmön palveluna.

Maalämpö palveluna on vaivaton ja kustannuksiltaan ennustettava

Suomessa on taloyhtiöiden keskuudessa ollut vallalla malli, missä investointi, kuten maalämpöjärjestelmä, tehdään taloyhtiön omaan taseeseen.

– Ihan samalla tavalla kuin kaukolämpö ostetaan palveluna, myös maalämmön voi ostaa palveluna. Erona on tietysti se, että maalämpö tuotetaan asiakkaan omalla tontilla ja jopa päästöttömästi, Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta antaa esimerkin.

Maalämpö palveluna tarkoittaa käytännössä, että kumppani – Geonova – hoitaa kaikki järjestelmään liittyvät suunnitelmat, investoinnit ja asennuksen. Geonova myös varmistaa järjestelmän kunnon ja optimaalisen käytön sekä moitteettoman lämmöntuotannon koko sopimuskauden ajan, joka on tyypillisesti 10–20 vuotta. Taloyhtiön tehtäväksi jää maksaa palvelun kuukausimaksua ja nauttia yhteistyön helppoudesta.

– Tämän jälkeen, niin halutessaan, taloyhtiö voi lunastaa järjestelmän itselleen. Luonnollisesti palvelusopimusta voi myös jatkaa Geonovan kanssa, Virta mainitsee.

Kun hankkii maalämmön palveluna, raha säästyy muihin investointeihin

Paitsi että malli on taloyhtiölle vaivaton ja kustannuksiltaan ennustettava, välttyminen kuusinumeroiselta alkuinvestoinnilta tarkoittaa, että eurot voi suunnata muihin hankkeisiin.

Mikäli kiinteistön PTS:ssä on liuta peruskorjaustarpeita tai muita investointisuunnitelmia, kuten esimerkiksi sähköautolatausjärjestelmän hankkiminen, taloyhtiö voi parhaassa tapauksessa toteuttaa kaiken tarvitsemansa suunnitellussa aikataulussa ja saada vielä maalämmönkin.

Ennen yhteistyön aloittamista voidaan tehdä edullinen Energiakartoitus, jolla varmistetaan taloyhtiön soveltuvuus maalämpöön ja tunnistetaan mahdollisesti muut energiankäyttöä tehostavat toimenpiteet.

– Energiakartoitus on itsenäinen toimenpide, eikä se sido asiakasta vielä Geonovaan tai maalämpöön, Virta korostaa.

– Energiakartoitus antaa kuitenkin kattavan peruskuvan taloyhtiön tulevasta energiatarpeesta ja parhaista ratkaisuista, ja taloyhtiö voi sen pohjalta lähteä edistämään maalämpöprojektia parhaaksi katsomallaan mallilla.

Maalämpö jo ensi lämmityskaudeksi?

Kevään yhtiökokoukset lähestyvät. Jos haluat maalämmön mukaan kokouksen agendalle, ota meihin yhteyttä mahdollisimman pian. Keskustellaan, mikä on juuri teidän taloyhtiöllenne paras vaihtoehto etenemiseen.

Lue lisää Energiakartoituksesta

Lataa suosittu taloyhtiön maalämpöopas

Info

Info

Maalämpöä palveluna – mitä se tarkoittaa?

● Taloyhtiön ei tarvitse itse investoida järjestelmään vaan sen tekee kumppani, Geonova.

● Investoinnin sijaan taloyhtiö maksaa kuukausimaksua sopimuskauden (tyypillisesti 10–15 vuotta) ajan, minkä jälkeen taloyhtiö voi halutessaan lunastaa järjestelmän itselleen tai jatkaa sopimusta.

● Geonova huolehtii järjestelmän suunnittelusta, toteutuksesta, optimoinnista ja ylläpidosta. Koska taloudellinen ja toiminnallinen riski on Geonovalla, sillä on taloyhtiön kanssa yhteinen intressi suunnitella laadukas ja optimaalinen ratkaisu, jonka elinkaari on mahdollisimman pitkä.

Geonova Oy

Geonova on suomalainen lämpöoperaattori, joka tarjoaa energiaa palveluna taloyhtiöille, teollisuudelle ja muille isoille kiinteistönomistajille. Geonovan asiantuntijoilla on erittäin pitkä kokemus ja laaja-alainen osaaminen lämpöpumppuratkaisuista. Geonovan omistavat Suomen toiseksi suurin energiayhtiö Helen ja Suomen merkittävin lämpöpumppuasiantuntija Lämpöykkönen. Lisätietoja www.geonova.fi

Geonova Oy
Energia
asuminen
energiaremontti
energiankulutus
lämmitys
maalämpö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
Maalämpö voi tuoda helsinkiläiselle taloyhtiölle jopa 50 000 €:n vuosisäästöt
Kustannukset nousevat – miten taloyhtiö voi välttää vastikkeiden korotuksen?Yksi ratkaisu on vaihtaa kiinteistön lämmitysjärjestelmäksi maalämpö ja ottaa se palveluna. Kun omaa alkuinvestointia ei tule, taloyhtiö pääsee nopeasti kiinni kustannussäästöihin. Tämän lisäksi maalämpöjärjestelmän riskit ja vastuut ovat kumppanin harteilla. Kumppanin ammattilaiset myös varmistavat, että lämpöä tulee taloyhtiöön kuten tähänkin asti.
Geonovan energia-asiantuntija Abhishek Pandey.
Miksi taloyhtiön kannattaa ostaa maalämpö palveluna?
Mietitkö maalämpöä taloyhtiöönne, mutta investoinnin suuruus ja projektin laajuus arveluttaa? Energia-asiantuntijamme Abhishek Pandey listasi kolme keskeistä syytä, miksi taloyhtiön kannattaa valita maalämpö palveluna. Vastaa myös Geonovan lyhyeen kyselyyn – autat meitä kehittämään palveluamme entistä paremmaksi!
20212_68412.jpg
Yhden yön naapuri
Asuntojen lyhytaikainen vuokrausbisnes on kasvussa. Airbnb-tyyppisen lyhytaikaisen vuokraustoiminnan yleistyminen on osaltaan lisännyt todennäköisyyttä sille, että seinän takana asukkaat vaihtuvat usein. Kun valitset kodiksesi osakehuoneiston, et voi miltei koskaan etukäteen tietää, minkälaisia ihmisiä naapurissa asuu – nyt tai tulevaisuudessa.
Tunesmart taloautomaatio
Taloyhtiön johtamisen tukena teknologian hyödynnystä
Espoon Paratiisiomena ja Espoon Omenapuu taloyhtiössä pähkäiltiin rakennuttajan jäljiltä jääneen lämmönsäätimen kanssa, joka oli hankalakäyttöinen ja vanhentunut eikä siihen saanut enää varaosia. Ongelma kasvoi entisestään, kun asukkailta alkoi tulla palautetta kuumista asunnoista.
20236_82063.jpg
Kosteusvaurio kylpyhuoneessa - kuka maksaa?
Osakehuoneiston wc/kylpyhuoneessa on kosteusvaurio: wc-pöntön juuresta on päässyt kosteus lattian betonirakenteeseen. Lattiasta on poistettu muovimatto ja suojabetoni on piikattu pois, kuivatus on käynnissä.Miten jakautuvat kustannukset koko remontista omistaja/taloyhtiö?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton