• Etusivu
  • Energia

ARA-tuki päättyi – tutustu vaihtoehtoon

Annukka Ollitervo
Kaupallinen yhteistyö
Geonova Oy logoGeonova Oy
Päivitetty 11.04.2025
1920 harmaa kerrostalo web geonova

Valtion tarjoama ARA-energia-avustus oli monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. ARA-tuen loppuminen syksyllä 2023 tarkoitti, että tästä eteenpäin investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän.

Taloyhtiö voi kuitenkin välttyä mittavalta investoinnilta yksinkertaisella ratkaisulla: ostamalla maalämmön palveluna.

Maalämpö palveluna on vaivaton ja kustannuksiltaan ennustettava

Suomessa on taloyhtiöiden keskuudessa ollut vallalla malli, missä investointi, kuten maalämpöjärjestelmä, tehdään taloyhtiön omaan taseeseen.

Näin ei kuitenkaan tarvitse toimia. Ihan samalla tavalla kuin kaukolämpö ostetaan palveluna, myös maalämmön voi ostaa palveluna. Erona on tietysti se, että maalämpö tuotetaan asiakkaan omalla tontilla ja usein jopa päästöttömästi.

Maalämpö palveluna tarkoittaa käytännössä, että kumppani – Geonova – hoitaa kaikki järjestelmään liittyvät suunnitelmat, investoinnit ja asennuksen. Geonova myös varmistaa järjestelmän optimaalisen käytön sekä moitteettoman lämmöntuotannon koko sopimuskauden ajan, joka on tyypillisesti 15–30 vuotta. Taloyhtiön tehtäväksi jää maksaa kuukausimaksua ja nauttia yhteistyön helppoudesta.

Sopimuskauden jälkeen, niin halutessaan, taloyhtiö voi lunastaa järjestelmän itselleen.

Kun hankkii maalämmön palveluna, raha säästyy muihin investointeihin

Paitsi että maalämmön ostaminen palveluna on taloyhtiölle vaivaton ja kustannuksiltaan ennustettava, välttyminen kuusinumeroiselta alkuinvestoinnilta tarkoittaa, että eurot voi suunnata muihin hankkeisiin.

Mikäli kiinteistön PTS:ssä on liuta peruskorjaustarpeita tai muita investointisuunnitelmia, kuten esimerkiksi sähköautojen latausaseman hankkiminen, taloyhtiö voi parhaassa tapauksessa toteuttaa kaiken tarvitsemansa suunnitellussa aikataulussa ja saada vielä maalämmönkin.

Tarkista, paljonko maalämpö palveluna toisi teille säästöjä

Maalämpö sopii lähes kaikkiin kerrostaloihin, jotka eivät sijaitse pohjavesialueella tai maanalaisen infran päällä. Tarkista maalämmön saatavuus taloyhtiöönne ja potentiaaliset kustannussäästöt helposti laskurillamme.

Info

Info

Maalämpöä palveluna – mitä se tarkoittaa?

● Taloyhtiön ei tarvitse itse investoida järjestelmään vaan sen tekee kumppani, Geonova.

● Investoinnin sijaan taloyhtiö maksaa kuukausimaksua sopimuskauden (tyypillisesti 10–15 vuotta) ajan, minkä jälkeen taloyhtiö voi halutessaan lunastaa järjestelmän itselleen tai jatkaa sopimusta.

● Geonova huolehtii järjestelmän suunnittelusta, toteutuksesta, optimoinnista ja ylläpidosta. Koska taloudellinen ja toiminnallinen riski on Geonovalla, sillä on taloyhtiön kanssa yhteinen intressi suunnitella laadukas ja optimaalinen ratkaisu, jonka elinkaari on mahdollisimman pitkä.

Geonova Oy

Geonova on suomalainen lämpöoperaattori, joka tarjoaa energiaa palveluna taloyhtiöille, teollisuudelle ja muille isoille kiinteistönomistajille. Geonovan asiantuntijoilla on erittäin pitkä kokemus ja laaja-alainen osaaminen lämpöpumppuratkaisuista. Geonovan omistavat Suomen toiseksi suurin energiayhtiö Helen ja Suomen merkittävin lämpöpumppuasiantuntija Lämpöykkönen. Lisätietoja www.geonova.fi

Geonova Oy
Energia
asuminen
energiaremontti
energiankulutus
lämmitys
maalämpö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Geonovan myyntijohtaja Mika Hartikainen
Vastuukysymykset maalämpöhankkeessa
Ammattitaitoisesti suunniteltu ja toteutettu maalämpöjärjestelmä on helppo ja turvallinen valinta taloyhtiön lämmitysjärjestelmäksi. Maalämpöä harkitsevan taloyhtiön kannattaa kuitenkin aina selvittää etukäteen myös vastuukysymykset. Jos matkalla ilmenee ongelmia, kuka on vastuussa päätöksistä ja kustannuksista? Silloin kun taloyhtiö ostaa maalämpöä palveluna, on vastuu energiantoimittajalla. Silloin kun taloyhtiö vastaa hankkeesta itse, vastuu on usein taloyhtiöllä itsellään.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
Geonovan energia-asiantuntija Abhishek Pandey.
Miksi taloyhtiön kannattaa ostaa maalämpö palveluna?
Mietitkö maalämpöä taloyhtiöönne, mutta investoinnin suuruus ja projektin laajuus arveluttaa? Energia-asiantuntijamme Abhishek Pandey listasi kolme keskeistä syytä, miksi taloyhtiön kannattaa valita maalämpö palveluna. Vastaa myös Geonovan lyhyeen kyselyyn – autat meitä kehittämään palveluamme entistä paremmaksi!
Katu, jossa on taloja rivissä
Kosteutta kylpyhuoneen rakenteissa?
Ostin asunto-osakkeen syyskuussa 2019. Ostamisen jälkeen selvisi, että kylpyhuoneessa oli kosteusvaurio. Taloyhtiö tutki asian, kosteutta todettiin olevan ja koska olin asunnon hallintaoikeuden vaihduttua joka tapauksessa aloittamassa huoneistoremontin mukaan lukien kylpyhuone, minun käskettiin aloittaa työt. Kylpyhuone purettiin betonipinnoille ja siellä mittauksissa todettiin olevan kosteutta betonilattiassa lattiakaivon ympärillä sekä tummia läikkiä seinärakenteissa. Mitkä työt kuuluvat taloyhtiön vastuulle tulevassa kylpyhuoneremontissani? Rakennus on vuodelta 1962, lattiakaivo ei ole nykymääräysten edellyttämässä paikassa 50 cm seinistä.
20176_49548.jpg
Askarruttaako vedenkulutus?
"Kannustan kaikkia vouhkaamaan lisää ja kovempaa veden säästämisen puolesta!"
20101_19988.jpg
Lumon viimeistelee parvekkeen asumismukavuuden
Taloyhtiön hallitus vastaa kiinteistön kunnossapysymisestäTaloyhtiön hallituksen keskeinen tehtävä on pitää huolta kiinteistön kunnosta ja sen arvon säilymisestä. Vastuunsa ymmärtävä hallituksen jäsen tarkkailee rakennuksen kuntoa ja ryhtyy vian havaittuaan toimenpiteisiin. Jos hallitus ei ole huomannut vaikkapa parvekkeiden maalipintojen huonoa kuntoa, voi asukas esittää siitä kysymyksen hallitukselle. Jos hallitus ei tämän jälkeen ryhdy toimenpiteisiin asian tutkimiseksi ja korjaamiseksi, jää vastuu lisävahinkojen synnystä hallituksen jäsenille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton