• Etusivu
  • Varusteet

Vastuu palovaroittimista siirtyy rakennuksen omistajille vuonna 2026 ‒ tämä sinun tulee tietää

Jopa viidennes palokuolemista voitaisiin estää

Tiina Painokallio
Päivitetty 11.12.2024
fire-250737_1280

Uusi lainsäädäntö koskien palovaroittimia on tulossa voimaan. Vuoden 2026 alussa vastuu palovaroittimien hankinnasta ja ylläpidosta siirtyy rakennuksen omistajille. Uuden lain tavoitteena on parantaa palovaroittimien ylläpitoa ja vähentää palokuolemia. Pelastusalan asiantuntijan arvion mukaan jopa viidennes palokuolemista voitaisiin estää tämän muutoksen myötä. Uudella saatavilla olevalla tekniikalla voidaan seurata palovaroittimien toimivuutta etänä ja sillä tavalla varmistaa, että omistajan velvollisuudet täyttyvät.

Palovaroittimia koskevat vastuut muuttuvat 01.01.2026 alkaen, kun palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovelvollisuus siirtyy huoneiston haltijalta eli asukkaalta rakennuksen omistajalle. Tulevat muutokset kohdistuvat erityisesti asunto-osakeyhtiöihin ja vuokrataloyhtiöihin.

Perinteinen ajatus "Taloni on linnani" muuttuu, kun uusi pelastuslaki mahdollistaa taloyhtiön tai rakennuksen omistajan edustajan tarkistaa ja tarvittaessa päivittää asunnon palovaroittimet. Vaikka siirtymäaikaa onkin, omistajalla on jo nyt oikeus tarkistaa palovaroittimet, kunhan siitä ilmoitetaan asukkaalle ajoissa.

Muutoksen taustalla on tarve parantaa palovaroittimien huolenpitoa, mikä on tärkeää erityisesti ikääntyneille ja toimintakyvyltään rajoittuneille henkilöille, koska ikääntyneillä ja toimintakyvyltään rajoittuneilla henkilöillä saattaa olla vaikeuksia huolehtia palovaroittimien kunnossapidosta ja paristojen vaihdosta. Siirtämällä vastuu palovaroittimien toiminnasta asunnon omistajalle varmistetaan, että nämä erityisryhmät eivät jää vaille asianmukaista suojaa palovahingoilta.

Mikä muuttuu 01.01.2026?

Siirtymäajan jälkeen vastuu palovaroittimista on omistajalla. Asukkaiden tehtävänä on ainoastaan ilmoittaa havaitsemistaan vioista sekä huolehtia laitteiden säännöllisestä testauksesta. Palovaroittimien puuttuminen tai toimimattomuus voi vaarantaa naapureiden turvallisuuden. Kattava palovaroittimien järjestelmä voisi vähentää palokuolemia merkittävästi, arviolta kymmeniä vuosittain.

Sähköverkkoon kytketyt järjestelmät ja pitkäkestoisilla akuilla varustetut laitteet ovat harkinnan arvoisia vaihtoehtoja. Ja esimerkiksi vaimennusmahdollisuus on hyödyllinen lisäominaisuus, joka voi estää tarpeetonta hälytystä esimerkiksi ruoanlaiton aikana.

JNT Nollge sammutin

Mitä tämä muutos käytännössä tarkoittaa?

Tulevan muutoksen myötä asukkaiden ei tarvitse enää huolehtia palovaroittimien hankinnasta, eikä säännöllisestä paristojen vaihtamisesta. Asukkaan on välittömästi ilmoitettava omistajalle tai isännöitsijälle, kun havaitsee palovaroittimessa vian.

Rakennuksen tai huoneiston omistajan on varmistettava, että jokaisessa asunnossa on riittävästi toimivia palovaroittimia. Rakennuksen tai huoneiston omistajalla on oikeus tarkistaa palovaroittimet ja niiden toiminta asunnossa, kunhan siitä ilmoitetaan asukkaalle etukäteen.

Välttämättä fyysistä käyntiä huoneistossa ei tarvitse tehdä, jos käytössä on etävalvottava palovaroitin. Tällöin huoneistossa tarvitsee käydä ainoastaan silloin, kun laitteessa havaitaan selkeä vika tai huomataan, että se on otettu pois käytöstä.

Mitä pitäisi tehdä nyt?

Jos olet rakennuksen omistaja, sinun tulee tutustua uuteen palovaroitinlakiin ja ryhtyä toimiin sen noudattamiseksi. Tiedota uudesta laista ja sen myötä tulleista muutoksista asukkaita. Jos olet asukas, sinun ei tarvitse tehdä mitään toimenpiteitä välittömästi. On kuitenkin tärkeää, että tiedät uudesta laista ja olet tietoinen velvollisuuksistasi. Ilmoita välittömästi omistajalle, jos havaitset palovaroittimessa vian.

Rakennuksen omistaja eli esimerkiksi taloyhtiö vastaa jatkossa, että kerrostalon kussakin asunnossa on riittävä määrä toimintakuntoisia palovaroittimia. Asukkaan velvollisuutena on jatkossa ilmoittaa viipymättä rakennuksen omistajalle havaitsemistaan palovaroittimen vioista kuten pariston loppumisesta tai jos asukas on muuten huomannut, ettei palovaroitin toimi.

Rakennusten omistajien kannattaa hyödyntää säädösmuutosten kahden vuoden siirtymäaika suunnittelemalla ja toteuttamalla muutoksen edellyttävät käytännön toimet hyvissä ajoin ennen vuoden 2026 alkua. Nyt on hyvä aika laatia suunnitelma palovaroittimien säännölliseen tarkastukseen ja ylläpitoon sekä hankkia esimerkiksi etävalvonnalla toimivat palovaroittimet jokaiseen asuntoon.

Varusteet
asuminen
automaatio
taloyhtiön hallinnointi
tuotetietous
tuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Pariskunta tutkii tablettia
Mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu?
Tiedätkö, mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu? Vastaus on todennäköisesti vesi. Kun taloyhtiössä hyödynnetään kaikki vedenkulutusta vähentävät keinot ja ohjataan aktiivisesti muuttamaan kulutustottumuksia, varmistetaan, ettei viemäriin valu silkkaa rahaa.
Tummansävyinen toimistorakennuksen sisätila, jossa suuri suurennuslasi etualalla.
Airyn mittaa sisäilman laatua, jotta sinun on hyvä olla
Sisäilman laadulla on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille sekä jaksamiselle. Tutkimukset osoittavat, että optimaalinen sisäilmanlaatu voi parantaa kognitiivista suorituskykyä yli 60 prosenttia, ja vähentää hengitystieongelmia jopa 50 prosenttia.Uusi innovatiivinen laite yhdistettynä palveluun auttaa havaitsemaan ongelmakohdat, parantamaan asumismukavuutta sekä ehkäisemään terveysriskejä jo ennen kuin itse ongelmia niiden kanssa huomaatkaan.
Mies irroittaa sähköauton latauspistoketta taustalla kerrostaloja
Sähköautoilu ja taloyhtiö, latauspisteiden hankinnasta
Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa. Ja kulkeakseen esimerkiksi kodin ja työpaikan väliä tarvitaan useimmiten jonkinlainen ajoneuvo. Suomessa onkin liikennekäytössä jopa 2,76 miljoonaa henkilöautoa – tämä tarkoittaa yhtä autoa kahta asukasta kohden. Vielä tällä hetkellä polttomoottori on yleisin käyttövoima, mutta sähkö herättää yhä enemmän kiinnostusta.Miten sähköautoiluun ja sähköauton lataamiseen tulisi esimerkiksi taloyhtiön suhtautua, entä sähköautoa miettivän? Mitä asioita olisi hyvä tietää?
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
201610_47535.jpg
Rappausjärjestelmä suojaa ilmastonmuutokselta
Ilmastonmuutos lisää Suomessa julkisivuja rasittavia voimakkaita sateita ja tuulia sekä jäätymis-sulamissyklien määrää, kun lämpötila vaihtelee talvisin enemmän nollan molemmin puolin. Weberin MonoRoc on moderni ja tasavärinen sekä erittäin kestävä paksurappaus-eristejärjestelmä, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota rappauksen suojaavaan vaikutukseen. Järjestelmällä saadaan huoltovapaan rapatun julkisivun lisäksi energiatehokas vaippa niin uuteen kuin vanhaan korjattavaan rakennukseen.
20142_38135.jpg
Opas pihojen pohja- ja päällysrakenteiden suunnitteluun
Kiinteistön piha-alueet tulee olla suunniteltu käyttäjiä ajatellen. Viihtyisä, turvallinen sekä käyttö- ja säärasitukset huomioiden saavutetaan pitkäikäinen ja toimiva piha-alue. Muun muassa maaperän laatu sekä vaadittavat kantavuusominaisuudet määräävät lähtöarvot alueen suunnittelulle.Pehmeämmillä maa-alueilla tulee vastaan omat haasteensa, joissa on otettava huomioon maapohjan kuivatus sekä kosteusongelmien ehkäisy. Todella alavalla alueella tulee tarvittaessa huomioida myös tulvasuojelu. Pohjatyöt ovat kaiken a ja o.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton