Katupöly heikentää sisäilmaa
Katupöly on terveysriski kaikille. Eniten siitä kärsivät lapset, vanhukset ja hengityssairaat.
Keväisin katupöly tunkeutuu myös sisälle asuntoihin. Hyvällä ilmansuodatuksella on mahdollista parantaa asunnon sisäilmaa.
Keväisin pahimpaan katupölyaikaan kaupungeissa mitataan korkeita hengitettävien hiukkasten pitoisuuksia. Korkeimmillaan pitoisuudet ovat maalis- ja huhtikuussa, jolloin liikenne nostattaa hiekoitushiekkaa ja asfalttipölyä ilmaan. Katupölyn esiintymiseen vaikuttaa mm. liikenteen määrä, hiekoituksen käyttö sekä sääolot.
Kulkeutumista sisätiloihin voidaan estää
Etenkin keväisin sisäilman laatua laskee katupölyn, allergeenien sekä muiden epäpuhtauksien kulkeutuminen asuntoihin. Huono sisäilma aiheuttaa ihmisillä erilaisia terveyshaittoja. Tavallisimpia näistä ovat hengitysteiden ärsytysoireet, kuten nenän tukkoisuus ja vuoto, silmien kutina, kurkun kuivuus ja käheys sekä kuiva yskä. Vaikka huonosta sisäilmasta kärsivät kaikki, rasittaa se lapsien ja vanhusten lisäksi erityisesti keuhkosairaita ja allergioista kärsiviä, joilla hapenottokyky on valmiiksi alentunut.
Hiukkasten määrään sisätiloissa vaikuttaa ilmanvaihdon teho ja käytetty ilmansuodatus. Korvausilmaventtiileihin ja tuuletusikkunoihin on mahdollista asentaa suodattimet, jotka torjuvat epäpuhtauksien pääsemistä sisäilmaan. Terveellisen sisäilman takaamiseksi on tärkeää valita suodatin, jonka teho on riittävä suodattamaan myös terveydelle kaikkein haitallisimmat, mikroskooppisetkin epäpuhtaudet.
Mistä laadukkaan suodattimen sitten erottaa? Suodatinta valittaessa huomio kannattaa kiinnittää suodatusluokkaan, sekä siihen, että suodattimet ovat testattuja riippumattoman tahon toimesta. Suodatinluokka kertoo, minkä kokoisia hiukkasia suodattimet nappaavat: esimerkiksi F7-luokan erotusasteen vaatimukset täyttävä Velco-suodatin suodattaa 100%:sesti siite- ja katupölyn.
Velco-suodattimet suodattavat tehokkaasti jopa vaarallisia PM1 -pienhiukkasia: VTT:n testeissä suodatustehoksi on mitattu huomattavat 87%.
Velco-suodattimet ovat valmistettu 3M:n kehittämästä, modernia 3-in-1 teknologiaa hyödyntävästä Filtrete™-suodatinmateriaalista. Suodattimien toiminta perustuu materiaalin kuituihin ladattuun sähköiseen varaukseen. Sähköstaattisesti varattu suodatin vetää mikroskooppisetkin hiukkaset puoleensa ja vangitsee ne. Huokoisen materiaalin sekä avoimen runkorakenteen ansiosta ilman virtausvastus on mahdollisimman pieni, jolloin ilma pääsee virtaamaan tehokkaasti sisätiloihin.
Miksi valita alkuperäissuodattimet?
Ilmanvaihdon suodattimien välillä on suuria laatueroja. Hyvälaatuiset suodattimet suodattavat ulkoilmasta epäpuhtauksia, kuten katu- ja siitepölyä sekä pienhiukkasia, kun taas heikompilaatuiset suodattimet päästävät ne läpi. -Heppoisempien suodattimien suodatuskyky on usein vain hyönteissuojan luokkaa, painottaa Terveysilman myyntipäällikkö Markus Mäkinen.
Markkinoilla olevia tarvikesuodattimia voi joskus olla haastavaa erottaa alkuperäissuodattimista. Tarvikesuodattimien materiaali, rakenne ja paksuus poikkeavat kuitenkin alkuperäisistä.
Hyvän suodattimen määrittelee kaksi asiaa. Suodattimen kuitujen on saatava haitalliset hiukkaset kiinni, mutta päästettävä samaan aikaan riittävästi ilmaa läpi.
Suodattimien vaihto on taloyhtiön vastuulla
Ilmanvaihdon toimivuus vaikuttaa olennaisesti asumisterveysolosuhteisiin ja suodattimetkannattaakin tarkistaa ja vaihtaa vähintään 1-2 kertaa vuodessa. Otollisia ajankohtia ovat alkukevät katupölykauden loputtua sekä loppukesä siitepölykauden jälkeen. Riittävä vaihtoväli riippuu osin myös talon sijainnista. Suodattimien teho heikkenee nopeammin vilkkaasti liikennöidyn tien tai paljon siitepölyä levittävien puiden lähellä.
Taloyhtiöissä korvausilmasuodattimien vaihto kuuluu taloyhtiön vastuulle mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole mainittu toisin. On asukkaiden etu, että suodattimet tulevat vaihdetuksi, sillä huono sisäilma heikentää huomattavasti asumisviihtyvyyttä.
Ilmanvaihdon puutteet hälyttäviä
Jos korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan, voi mahdolliseen tuuletusikkunan ikkuna-aukkoon kiinnittää suojaksi ikkunasuodattimen. Sen kuitumainen rakenne päästää ilman hyvin läpi, mutta estää ulkoilman epäpuhtauksia kulkeutumasta sisään tuuletettaessa. Ikkunasuodattimissa laatuerot ovat erityisen suuria. Siksi erityisesti allergikkojen on syytä kiinnittää niihin huomiota.
Vastaava korvausilmaventtiilien puuttuminen on edelleen valitettavan monen kodin ongelma. Suomen noin 2,9 miljoonasta asunnosta alle miljoonassa on täysin koneellinen ilmanvaihto. Näin ollen 2 miljoonasta asunnosta tulisi löytyä korvausilmaventtiilit, jotta ilmanvaihto toimisi kuten sen on tarkoitettu. Venttiilit löytyvät kuitenkin arviolta vain noin miljoonasta asunnosta ja osassa niistäkin ne ovat tukittu tai rikkinäisiä. Voidaankin sanoa, että laskennallisesti Suomessa on jopa hälyttävät 1,5 miljoonaa asuntoa vailla toimivaa ilmanvaihtoa
Toimiva ilmanvaihto lisää merkittävästi asumisviihtyvyyttä, nostaa asunnon arvoa ja on myös energiatalouden kannalta paras vaihtoehto. Mikäli asunnosta puuttuvat korvausilmaventtiilit tai niitä ei ole riittävästi, voidaan ilmanvaihtoa parantaa asentamalla riittävä määrä uusia korvausilmaventtiileitä. Automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvien Velco-korvausilmaventtiilien avulla ilmanvaihdon kunnostaminen on helppoa ja edullista. Uusien venttiilien asentaminen onnistuu uuteen seinäläpivientiin sekä puisiin tuuletusluukkuihin.
Velco-korvausilmaventtiili istuu sovituskappaleen avulla hyvin myös vanhojen korvausilmaventtiilien reikiin ja se on mahdollista asentaa myös alkuperäinen rautaluukku säilyttäen. Yksittäisen asunnon venttiilien asentamiseen kuluu aikaa vain tunnista kahteen, riippuen makuuhuoneiden lukumäärästä ja asennustavasta.