Korjaussuunnittelijan pitää osata myös ilmanvaihto
Hyvä suunnittelija tuntee myös ilmanvaihtoasiat. Lvi-insinööri Harri Saarinen puhuu taloyhtiöiden edustajille toimivan ilmanvaihdon puolesta.
Yksi taloyhtiön hallituksen lakisääteisistä tehtävistä on huolehtia, että kiinteistössä on riittävä ja toimiva ilmanvaihto. Putki- tai julkisivuremontin yhteydessä on hyvä hetki tarkastella tätäkin asiaa. Ammattitaitoinen korjaussuunnittelija osaa kiinnittää ilmanvaihdon suhteen huomiota oikeisiin asioihin ja löytää kuhunkin taloyhtiöön sopivat ratkaisut.
– Lvi-suunnitelma on pakollinen rakennus- ja korjauslupaa haettaessa, joten ilmanvaihtoa pitää katsoa jo viranomaistenkin vaatimuksesta, lvi-insinööri Harri Saarinen toteaa.
Saarisen työnkuvaan kuuluvat muun muassa lvi-suunnittelu ja työmaavalvonta, erityisesti kerrostalojen linjasaneerauksissa. Hän muistelee, että vielä 2000-luvun alussa linjasaneerauksia tehdessä riitti vesijohtojen ja viemärien vaihtaminen, ilmanvaihtoon ei kiinnitetty niinkään huomiota.
– Nykyään remonteissa otetaan ilmanvaihtokin huomioon. Ympäristö- sekä sosiaali- ja terveysministeriöiden huoli asumisterveydestä ja rakennusterveys yhtenä hallituksen kärkihankkeena ovat tehneet ilmanvaihtoasioitakin näkyvämmiksi, Saarinen summaa.
– Ilmanvaihdosta huolehtiminen on kirjattu asunto-osakeyhtiölakiin ja rakentamismääräyksiin. Kun joissakin taloyhtiöissä haluttaisiin säästää ilmanvaihdosta, suunnittelija voi nojata pykäliin ja todeta, että rakennusluvassa vaaditaan myös ilmanvaihdon huomioimista. Jälkeenpäin ilmanvaihtoremonteista ei valitusta kuulu.
Miksi ilmanvaihdosta puhutaan niin paljon?
Toimivan ilmanvaihdon edut huomaakin parhaiten vasta, kun se on kunnossa: kotona on helppo hengittää, unen laatu paranee ja vedontunne vähenee, kun ilma kulkee hallitusti suunniteltuja reittejä pitkin. Samalla vähenee asuntoon pääsevien epäpuhtauksien määrä. Riittämättömälle ilmanvaihdolle ei ole mitään järjellistä syytä – edes rahallista, sillä ilma on mahdollista saada vaihtumaan oikein pienellä vaivalla ja varsin kohtuullisin kustannuksin.
Ammattitaitoinen suunnittelija nojaa ilmanvaihtoremonttia suunnitellessaan lain ja määräysten vaatimuksiin. Remontin tarve perustuu ilmanvaihtohormeille tehdyn kartoituksen havaintoihin ja korvausilman riittävyyteen. Asumisterveys ja raikas koti ovat myös tärkeitä tekijöitä ilmanvaihtoremontista päätettäessä.
Asukkaille ilmanvaihdon toiminta on usein hieman hämärän peitossa. Siksi onkin tärkeää, että suunnittelija osaa esitellä isännöitsijälle ja hallituksen jäsenille, millaisia ratkaisuja toimivan ilmanvaihdon järjestämiseksi on tarjolla. Samasta syystä olisi hyvä, että taloyhtiö huolehtisi määräajoin korvausilmaventtiilien suodattimien vaihtamisesta. Kun suodattimen vaihdon syy – puhtaampi sisäilma – ei aina ole asukkaalla selkärangassa, toimenpide helposti unohtuu.
Toimiva ilmanvaihto ei ole yhden tuotteen varassa
Viime aikoina remontti-ikään tulleessa asuntokannassa on paljon taloja, joissa ilmanvaihto on järjestetty painovoimaisesti. Tässä asuntokannassa on myös kiinteistöjä, joissa korvausilman saannista ei ole huolehdittu asianmukaisella tavalla. Korvausilmaventtiilit on voitu jättää kokonaan asentamatta tai olemassa olevat venttiilit tukkia.
Asennusvastaava Juha TeppanaTerveysilma Oy:stä kertoo, ettei ilmanvaihtoremontti jää sopivista tuotteista kiinni: erilaisia ratkaisuja löytyy joka paikkaan.
– Suosittelen joka kohteeseen Velco-venttiiliä, sillä siinä on ulkolämpötilan mukaan automaattisesti säätyvä termostaatti ja laadukkain mahdollinen F7-luokan suodatus. Velco-venttiili on helppo käyttää ja asentaa.
– Remontoitavissa kaupunkikohteissa on monesti vanha rautaluukku ilmanvaihtoa varten, vaikka usein tapetin alle piilotettuna. Se on helppo nykyaikaistaa saneeraus VSR100 -venttiilillämme. Rautaluukku poistetaan ja asennetaan sen tilalle venttiili. Venttiilin varustuksena olevien suodattimen ja äänenvaimentimen ansiosta myös pölyn ja katumelun kulkeutuminen sisätiloihin vähenee huomattavasti, kuvailee Teppana.
Usein ei korvausilmaventtiileitä ole asunnoissa lainkaan tai niitä ei ole riittävästi. Velco-korvausilmaventtiilien asennus onnistuu näihinkin kohteisiin. Helpointa se on, jos asunnossa on puinen tuuletusluukku, johon venttiili maksaa noin satasen asennettuna. Myös uusi läpivienti on suhteellisen helppo tehdä. Puuläpivientiin asennus hoituu 105 mm kuppiterällä, betoni- ja tiiliseiniin läpivienti vaatii timanttiporaa.