• Etusivu
  • Osakas

Kuukauden kysymys!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 10.03.2011
20113_24839.jpg

Kuukauden kysymys käsittelee taloyhtiössä tehtyjä muutostöitä.

Omataloyhtiö.fi:stä löytyvän Kysy niin vastaamme -palstan avulla saat apua taloyhtiön vastuu- ja lakikysymyksiin. Huiman suosion saavuttaneelle palstalle on esitetty jo yli 340 kysymystä ja olemme nyt poimineet mielestämme kuluneen kuukauden kiinnostavimman kysymyksen.

Siirry Kysy niin vastaamme palstalle...

Ullakkovarasto asuinkäytössä

Asunto-osakeyhtiössämme on 5 paritaloa (rak.1985), joista 3 huoneistoon on 1993-2000 rakennettu ullakkovarastot, rakennusluvat haettu.

Yhtiökokouspöytäkirjoihin on kirjattu: "Asunnon omistaja vastaa siitä, että tiloista ei aiheudu haittaa toisille osakkeen omistajille nyt eikä myöhemmin." Asukkaat ovat vaihtuneet asunnoissa. Tilat ovat olleet asuinkäytössä, vaikka riittävä tuuletus puuttuu. Vastikkeita ei ole maksettu.

Sisäilmatutkimuksessa havaittu mikrobiongelmia, johtuen sisätiloista yläpohjarakenteiden kautta ullakkotiloihin siirtyneen kosteuden tiivistymisestä. Ullakkotila pitää poistaa asumiskäytöstä, rakennukseen tehtävä kuntokartoitus ja vauriot korjattava. Ovatko kaikki yhtiön osakkaat velvollisia osallistumaan kuluihin? Entä tilojen rakentajat?

Omataloyhtiö.fi ja Nordius vastaa

Oletettavasti muutostyön vaikutuksia ei ole kirjattu yhtiöjärjestyksen huoneistoselitelmään tai kunnossapitovastuuseen.

Lähtökohtaisesti yhtiön on pidettävä kunnossa muun muassa osakehuoneiston rakenteet ja eristeet. Vastuu koskee kuitenkin vain sellaisia rakenteita, eristeitä ja perusjärjestelmiä, jotka yhtiö on toteuttanut tai hyväksynyt vastuulleen. Myös osakkeenomistajan tekemästä tai teettämästä asennuksesta vastuu voi tulla yhtiölle ja siis kaikille osakkaille, jos asennus rinnastuu yhtiön toteuttamaan tai vastuulleen hyväksymään toimenpiteisiin.

Tätä taustaa vasten näyttää siltä, että kyse on tiettyjen osakkaiden tekemästä asennuksesta eli ullakkovarastojen rakentamisesta, jota yhtiö ei ole toteuttanut eikä hyväksynyt vastuulleen. Pelkästään rakennusluvan hakeminen yhtiön nimissä ei muuta asetelmaa. Osakkeenomistajan vastuuta mielestäni korostaa se, että rakennettua tilaa on tosiasiassa käytetty vastoin rakennusluvassa haettua käyttötarkoitusta.

Tilojen rakentajilta voi periaatteessa hakea korvausta, jos itse rakentamisessa on menetelty virheellisesti. Tosin vaatimukset saattavat olla vanhentuneita.

Markku Halonen
asianajaja, varatuomari
Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi Oy

Katso muut esitetyt kysymykset...

Jurinet Oy
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20107_22496.jpg
Uusi asunto-osakeyhtiölaki voimaan
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa (1.7.2010) perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991), siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää lakiuudistuksista...
20111_24136.jpg
Lue kuukauden kysymys!
Omataloyhtiö.fi:stä löytyvän Kysy niin vastaamme -palstan avulla saat apua taloyhtiön vastuu- ja lakikysymyksiin. Huiman suosion saavuttaneelle palstalle on esitetty jo yli 325 kysymystä ja olemme nyt poimineet mielestämme kuluneen kuukauden kiinnostavimman kysymyksen.Siirry Kysy niin vastaamme palstalle...
20215_70440.jpg
Rakennuslupa­kiista: Voiko vastuu­vapauden jättää tässä tapauksessa myöntämättä?
Yhtiössämme on viime tilikaudella haettu jälkeenpäin rakennuslupia neljään huoneistoon, jossa on 2000-luvun alussa tehty yläkerrat. Yläkerrat on rakennettu osakkaiden keskinäisellä sopimuksella, kantavia rakenteita muokaten, vastoin hyvää rakennustapaa, ilman rakennuslupia tai muutakaan dokumentaatiota.Asia on kesken, eikä muutostöiden teettäjien motivaatio ole riittänyt asian eteenpäin viemiseen. Tilannekatsaukset on kuitattu ylimalkaisesti ja että asioiden eteen tehdään koko ajan paljon. Mutta rakennusvalvonnalta, arkkitehdiltä ja suunnittelijalta tiedustellessa vastaus on, että teettäjien toimeksiantoa tarvittavista selvityksistä odotetaan.Hallituksessa on 8 jäsentä ja luvan hakeminen koskee neljää jäsentä. Voidaanko näille neljälle olla myöntämättä vastuuvapautta tältä osin?
20199_59738.jpg
As.oy Remontti-Mallinnus Osa 9. Taloyhtiön ilmanvaihtoremontti
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.Osa 1. Meille tulee remontti - hui kauhistusOsa 2. Hallituksen kokouksiaOsa 3. Esiselvityksiä/kuntotutkimuksiaOsa 4. Julkisivu- ja vesikattoremonttiOsa 5. Ongelmia ilmanvaihdossa?Osa 6. Ikkunoiden ja ovien vaihtoOsa 7. "Putkiremontti"Osa 8. Uudet keittiöt putkiremontin yhteydessäOsa 9. IlmanvaihtoremonttiOsa 10. Sähköremontti Osa 11. Pihakorjauksen suunnitteluOsa 12. Piha- ja julkisivuvalaistus energiatehokkaaksiOsa 13. LämmitysremonttiOsa 14. Järjestys varastoihin
202210_79720.jpg
Voinko vaatia taloyhtiön laajakaistan nopeuden lisäämistä?
Taloyhtiömme on perustettu 2010-luvun alussa ja yhtiössämme on tarjolla 10 megan perusnopeus. Sisäinen atk-verkko (CAT5a) on mitattu ja se kykenee 100 megan nopeuteen. Onko perusteltua vaatia taloyhtiöltä toimenpiteitä, jotta sisäinen verkko kykenisi toimimaan esimerkiksi 1000 megan nopeudella, kun operaattori jakamoon tällaista tarjoaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton