• Etusivu
  • LVI

Mietityttääkö energiankulutus?- Näin voit säästää ilmanvaihdossa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 14.04.2021Päivitetty 31.10.2023
20215_70667.jpg

Ilmanvaihdon etäohjaus MyValloxCloud-pilvipalvelussa toimii selainpohjaisesti tietokoneella, älypuhelimella tai tabletilla.

Tarpeenmukainen ilmanvaihto on sekä energiatehokkuutta että asumismukavuutta lisäävä tekijä. Automatisointia helpottavat ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennetut anturit ja etäohjaus tuo helpotusta isännöitsijän työhön.

Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon edut ovat yksiselitteiset: se on energiatehokasta ja asumismukavuus lisääntyy, kun ilmanvaihto on yksilöitävissä huoneistokohtaisesti. Kun ilmanvaihto valjastetaan älykkäällä automatiikalla, siitä saadaan vielä enemmän hyötyä.

Anturit tunnistavat ilmanvaihdon tarpeen huoneistokohtaisesti

MyVallox-ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennettujen kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla ilmanvaihdon automatisointi hoituu helposti. Ne tunnistavat sisäilman kosteuden ja hiilidioksidin kohonneet pitoisuudet ja tehostavat automaattisesti ilmanvaihtoa asuntokohtaisesti, kunnes määritelty taso on taas saavutettu. Näin ilmanvaihto ei ole koskaan tarpeettomasti tehostuksella kuluttamassa energiaa. Säästöä syntyy etenkin silloin, kun osa asunnoista on tyhjillään. Anturit tiputtavat ilmanvaihdon tehoa tällöin automaattisesti pienemmälle. Kun asunnon keskimääräinen ilmanvaihto putoaa puoleen, sen kuluttama energiamääräkin putoaa alle puoleen.

Joskus voi olla tarve myös liittää ilmanvaihtoon erillisiä antureita. Juuri valmistuneen tai saneeratun rakennuksen rakennusmateriaalit päästävät sisäilmaan VOC-yhdisteitä, jotka on hyvä tuulettaa pois. Niiden havainnoimiseksi MyVallox-ilmanvaihtokoneeseen voidaan liittää MyVallox VOC-anturi, joka havaittuaan kaasuja, tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti. Anturi on huoltovapaa eikä vaadi kalibrointia.

Ilmanvaihto yhteistiloissa käyttöasteen mukaan

Asuinhuoneistojen lisäksi taloyhtiöiden yhteistilojen ilmanvaihto on energiataloudellisesti järkevää toteuttaa automatisoidusti. On turha kasvattaa taloyhtiön energialaskua pitämällä esimerkiksi yhteissaunan ilmanvaihto tehostuksella silloin kuin tiloja ei käytetä. Aikaohjattu ilmanvaihtokaan ei aina kohtaa tarvetta: vaikka saunaosasto olisi asukkaiden käytettävissä viikonlopun iltoina 5 tuntia, saattaa sen käyttöaika olla vain 3 tuntia. Sama pätee pyykinkuivatustiloihin: on käytännöllistä pitää ilmanvaihtoa tehostuksella vain, kun tiloissa kuivatetaan pyykkiä.

Etäohjaus helpottaa isännöitsijän työtä

Ilmanvaihtoa voidaan myös ohjata etänä liittämällä MyVallox-koneet maksuttomaan MyVallox Cloud -pilvipalveluun. Huoneistokohtaisiin ohjaimiin voidaan asettaa ns. suppea käyttöoikeus, joiden avulla asukkaat voivat säätää asuntonsa ilmanvaihdon tilaa ja tarkastella sen tietoja. Rajaamalla esim. ilmanvaihdon erikoisasetukset asukkaan ulottumattomiin, käyttövirheet vähenevät.

Ilmanvaihdon etäohjauksen testitilanäkymä.

Ilmanvaihdon etäohjauksen testitilanäkymä.

Isännöitsijällä sen sijaan on pilvipalvelun kautta etäyhteys kaikkiin koneisiin, jonka avulla hän voi muokata koneiden asetuksia, esimerkiksi vaihtaa keväällä matalamman tuloilman lämpötilapyynnin. Kun asukas ottaa isännöitsijään yhteyttä asuntonsa ilmanvaihtoon liittyen, voi isännöitsijä tarkastella konetta etänä. Tämä säästää aikaa, kun aina ei tarvitse mennä paikan päälle.

Jos isännöitsijä tarvitsee tukea, hän voi kätevästi antaa etäyhteysoikeudet Valloxin tekniseen tukeen tai huoltoliikkeelle. Koneen testiajot ja itsetestaukset on myös mahdollista tehdä etänä. Tämä helpottaa vikatilanteissa vian selvitystä.

Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon -opas

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Vallox Exxeo-huippuimuri katolla
Uusi huippuimuri sopii monenlaisiin kohteisiin
Vallox tuo markkinoille kokonaan uudistetun huippuimurisarjan. Vallox Exxeo -mallistosta löytyy sopiva imuri kaikenlaisiin kohteiseen, sillä mallisto sisältää seitsemän eri kokoista (150–4100 dm3/s) huippuimuria, joista kaikkiin on valittavissa kolme ohjaustavaltaan erilaista mallia.Kohteeseen sopiva huippuimuri valitaan tarvittavien ilmamäärien mukaan: sarjan pienimmän huippuimurin ilmavirta (150 Pa staattisella painehäviöllä) on 150 dm3/s ja isoimman 4100 dm3/s.
20098_18402.jpg
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
20099_18521.jpg
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Ilmanvaihtokanavien puhdistus omakotitalossa
Milloin on aika puhdistaa kiinteistön ilmanvaihtokanavat?
Ilmanvaihtojärjestelmiin kertyy ajan mittaan epäpuhtauksia, kuten pölyä, siitepölyä, homesieniä, mikrobeja, bakteereja, savu-, käry- ja kemikaalien jäämiä. Myös kanaviin päässyt kosteus levittää epäpuhtauksia. Epäpuhdas sisäilma vaikuttaa suoraan terveyteen, viihtyvyyteen, paloturvallisuuteen sekä työtehoon. Toimiva ilmastointijärjestelmä paitsi parantaa sisäilmaa, myös auttaa pitämään kiinteistön rakenteet kunnossa poistamalla haitallisen kosteuden rakenteista ja parantaa samalla rakennuksen energiataloudellisuutta. Suositus on puhdistaa ilmanvaihtokanavat 10 vuoden välein.
20226_78900.jpg
Asuinmukavuutta uudella ilmanvaihdolla - tutustu esimerkkikohteeseen
As Oy Radiopuisto 1 sijaitsee suositussa Vasaramäen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Perheasuntoja on alueella harvoin tarjolla, ja asukkaat viihtyvätkin taloyhtiössä pitkään, toisinaan vain vaihtaen isompaan kotiin perheen kasvaessa. Siksi osakkaat olivat motivoituneita parantamaan asuinmukavuuttaan entisestään ilmanvaihtoremontin avulla.
20161_45202.jpg
Terve sisäilma uuteen ja vanhaan taloon
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton