• Etusivu
  • LVI

Miksi asunnon ilma tuntuu tunkkaiselta?

Laura HamppulaKaupallinen yhteistyö Velco Oy
Päivitetty 13.11.2024
LVI-tekniikan DI Toni Pölönen.jpg

LVI-tekniikan DI Toni Pölönen © Velco Oy

LVI-tekniikan DI Toni Pölösen mukaan taloyhtiöissä törmätään usein ilmanvaihdon haasteisiin. Räikeimmät ongelmat löytyvät usein 1960- ja 1970-luvulla rakennetuista kohteista.

– Näissä painovoimaisen ja koneellisen poiston rakennuksissa löytyy usein asuntoja, joissa korvausilmanvaihto on jätetty aikoinaan täysin huomioimatta, Pölönen huomauttaa.

Riittämättömän ilmanvaihdon selkein merkki on tunkkaisuuden tunne. Mutta missä on vika, kun asunnon ilma ei vaihdu? LVI-tekniikan DI Toni Pölösen mukaan yksi yleisimpiä ilmanvaihdon ongelmia ovat puutteet korvausilmanvaihdossa. Huonosta sisäilmasta kärsitään erityisesti niissä kodeissa, joista korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan. Toisinaan ilmanvaihdon ongelmat voivat johtua myös asukkaiden itse tekemistä muutoksista.

– Korvausilmaventtiili, kuten vanha kippiventtiili, on voitu tapetoida piiloon tai ilmanvaihtokanava on saatettu tukkia melun johdosta. Nämä virheet johtavat siihen, että sisään tulevan korvausilman määrä jää asuintiloissa alle tarvittavan. Ilmaa tulee sisään heikosti, hallitsemattomasti ja täysin suodattamatta, Pölönen kertoo.

Sen lisäksi, että huono sisäilma vähentää asumisviihtyisyyttä, vaikuttaa se myös terveyteen. Sisäilman hiilidioksidipitoisuus nousee helposti, jos kodin ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Huonot yöunet ja jatkuvat hengitystieinfektiot ovat usein merkkejä siitä, ettei asunnon ilma vaihdu riittävästi. Terveyshaittojen lisäksi huono ilmanvaihto vaikuttaa myös itse asuntoon.

– Ilman kunnollista ilmanvaihtoa, asunnon kunto voi kärsiä, jos sisäilmaongelmia syntyy. Tällöin myös asunnon arvo laskee, Pölönen sanoo.

Huomioi riittävä korvausilma

Sisäilman laatua voi helposti parantaa huolehtimalla, että asunnosta löytyvät toimivat korvausilmaventtiilit. Pölönen muistuttaa, että ilmanvaihdon riittävyys tulee huomioida myös korvausilmaventtiilien mitoituksessa. Riittävä määrä korvausilmaventtiileitä tasoittaa ilmavirtaa ja ehkäisee vedon tunnetta.

Jotta ilmanvaihto toimisi kuten sen kuuluu, tulisi korvausilmaventtiilit löytyä asunnon jokaisesta makuu- ja oleskeluhuoneesta. Poistoilmaventtiilit puolestaan sijoitetaan tiloihin, joista korvausilmaventtiiliä ei löydy, eli keittiöön, kylpyhuoneeseen, wc-tiloihin ja mahdolliseen vaatehuoneeseen. Kun korvausilmaventtiilit sijaitsevat eri tiloissa poistoilmaventtiilien kanssa, virtaa raitista ilmaa asunnon läpi. Jotta voidaan varmistua siitä, että ilma virtaa esteettömästi, on huolehdittava myös toimivista siirtoilmareiteistä. Esimerkiksi wc-tilojen oven alle jätettävä, noin 2 cm:n rako on tärkeä, jotta likainen ilma pääsee siirtymään poistoilmaventtiiliin.

Toimivan ilmanvaihdon ansiosta asuntoon saadaan riittävästi raitista ilmaa hengitettäväksi ja käytetty likainen ilma saadaan poistettua. Mikäli asunnosta puuttuvat korvausilmaventtiilit tai niitä ei ole riittävästi, voidaan ilmanvaihtoa parantaa asentamalla riittävä määrä uusia korvausilmaventtiileitä. Myös melun torjumiseen on olemassa ilmanvaihtokanavan tukkimista parempia vaihtoehtoja.

– Nykyään on saatavana venttiilimalleja, joiden suunnittelussa on otettu myös äänenvaimennus huomioon, Pölönen vinkkaa.

Sopivaa korvausilmaventtiiliä valitessa huomio tulisikin kiinnittää pelkän hinnan tai ulkonäön sijasta ainakin näihin kolmeen seikkaan: riittäviin ilmamääriin, ilmansuodatukseen sekä venttiilin äänenvaimennusominaisuuksiin.

Asennetuista venttiileistä ei ole iloa, mikäli asukkaat päätyvät sulkemaan ne melun tai sisään tulevien epäpuhtauksien takia.

– Ei, vaikka ne olisi tapetoitu kuinka sisustukseen sopiviksi, Pölönen huomauttaa.

Suodattimissa on merkittäviä laatueroja

Etenkin keväisin monissa taloyhtiöissä allergiaoireista kärsivät asukkaat huomaavat katu- ja siitepölyn kulkeutumisen sisäilmaan. Ongelma on yleinen etenkin niissä taloissa, joissa korvausilman suodatus on puutteellista. Korvausilmaventtiileistä tulee löytyä suodattimet ja ne ovat tärkeää vaihtaa säännöllisesti.

Riittävä vaihtoväli riippuu asunnon sijainnista. Suodattimet tukkeutuvat nopeammin vilkkaasti liikennöidyn tien tai paljon siitepölyä levittävien puiden lähellä. Tukkeutunut suodatin on tärkeää vaihtaa uuteen, sillä likaisena se heikentää ilmanvaihdon toimintaa ja sisäilman laatua.

– Vietämme ajastamme yleisesti ottaen 90 prosenttia sisätiloissa, joten sisäilman tulee olla hyvin suodatettua. Laadukas suodatin on erityisen tärkeä silloin, kun kiinteistö sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn tien läheisyydessä, sillä hiukkasten määrä ulkoilmassa voi tuolloin olla merkittävä ja terveydelle haitallinen. Suodattimella voidaan myös estää siitepölyn ja muiden epäpuhtauksien pääsy sisätiloihin. Suodattimen laatuun on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota.

– Hyvien ja huonojen suodattimien hintaerot ovat pienet, mutta laatuerot merkittävät, Pölönen muistuttaa.

Laadukas suodatin poistaa tehokkaasti epäpuhtauksia korvausilmasta.

Vain hinnan perusteella suodatinvalintaa ei siis kannata tehdä. Hyvän suodattimen tunnistaa pakkauksesta löytyvästä suodatinluokasta, joka kertoo minkä kokoisia hiukkasia suodattimet nappaavat. Mikäli suodatinluokkaa tai erotusastetta ei ole ilmoitettu, ei tuotetta todennäköisesti ole uskallettu valmistajan puolesta testata.

Ilmanvaihtosuodattimet.jpg
© Velco Oy

–Joskus taloyhtiössä laadukkaammat suodattimet on vaihdettu kaikessa hiljaisuudessa huonompiin tarvikesuodattimiin. Tämä kuitenkin usein huomataan asukkaiden toimesta, kun ilma ei kulje liian paksun suodattimen läpi ja sisäilman laatu laskee, Pölönen kertoo. Laadukkaaseen suodattimeen kannattaa siis panostaa.

–Tällä hetkellä tehokkain suodatus löytyy Velco-korvausilmaventtiileistä. Niiden kanssa käytettävät, sähköisesti varatut suodattimet pystyvät testatusti siitepölyn lisäksi suodattamaan myös terveydelle kaikkein haitallisempia pienhiukkasia, Pölönen vinkkaa.

Muista myös ilmanvaihtoon liittyvät huoltotoimet!

Pölönen peräänkuuluttaa myös olemassa olevien järjestelmien säännöllistä huoltamista. Suuri haaste on järjestelmien ylläpidossa, kuten riittämättömässä venttiilien puhdistuksessa, suodattimien vaihdossa ja hormien nuohouksessa. Toimiva järjestelmä tarvitsee ylläpitoa, jonka huoltotoimenpiteet olisi hyvä ennakoida ja huomioida myös taloyhtiön huoltokirjassa. Laadukkaat korvausilmaventtiilit lisäävät asuinmukavuutta Taloyhtiöissä ilmanvaihtoon liittyvät valitukset ovat yleisiä etenkin syys- ja talvisaikaan. Tunkkainen sisäilma, ikkunoiden huurtuminen ja vedon tunne ovat yleisiä ongelmia etenkin vanhemmissa taloyhtiöissä. Usein syyn epäillään olevan vanhoissa ikkunoissa tai asunnon kosteusongelmassa. Monesti vika löytyy kuitenkin ilmanvaihdon puutteista.

Yleensä asunnoista puuttuvat korvausilmaventtiilit ja ilma virtaa sisälle rakenteiden ilmavuotojen kautta. Ongelmaa pahentaa vanhoissa taloissa yleisesti käytetty koneellinen poistoilmanvaihto, joka aiheuttaa asuntoihin liiallista alipainetta. Kun asuntoon syntyy kova alipaine poistoilmanvaihto ottaa korvausilman sieltä mistä saa, eli lattian, ikkunoiden ja muiden rakenteiden raoista sekä viemäristä. Myös korvausilmaventtiilien kunnolla on väliä. Elinkaarensa lopussa olevat venttiilit tulisi uusia asumismukavuuden varmistamiseksi. Jos kodin seinältä löytyvät esimerkiksi vanhat käsisäätöiset venttiilit, niiden päivittämistä uusiin kannattaa harkita, sillä ne vaativat asukkailta venttiilien säätämistä lämpötilan vaihtelun mukaan.

– Pakkasella ilmanvaihto kasvaa johtuen hormivaikutuksesta. Moni asukas kääntääkin venttiilit kiinni ilmojen kylmetessä. Usein ne unohtuvat kiinni pitkäksi aikaa, jolloin asunnon ilmanvaihto ei toimi. Kun korvausilmaventtiileiksi valitaan laadukkaat, automaattisesti lämpötilan mukaan säätyvät mallit, saadaan vedon tunne minimoitua ja säästetään myös lämmityksen energiankulutusta, Pölönen kertoo.

Info

Info

KUKA VASTAA ILMANVAIHDOSTA TALOYHTIÖSSÄ?

Ilmanvaihdon toimivuus on aina kiinteistönomistajan vastuulla. Jos taloyhtiössä ei ole toimivaa ilmanvaihtoa, kannattaa asukkaan kysyä kirjallisesti hallitukselta, mihin toimenpiteisiin aiotaan ryhtyä asian korjaamiseksi. Vastausta voi odottaa kohtuullisen ajan kuluessa. Mikäli asia ei etene, seuraavaksi voi apua tiedustella kunnan terveystarkastajalta, joka voi tehdä isännöitsijälle huomautuksen.

Pyydä tarjous Velco-korvausilmaventtiileistä tai kysy neuvoja sopivan tuotteen valintaan

Voit pyytää tarjouksen tuotteista tällä lomakkeella. Voit myös lähettää sähköpostia velco@velco.fi tai soittaa puh. 09 477 8940. Myymälä palvelee osoitteessa Konalantie 47 F, 00390 Helsinki arkisin 8.00–16.00.

Velco Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20113_24767.jpg
Saunan oikea ilmastointi
"Raskaan työpäivän jälkeen on mukava rentoutua saunassa", sanoo Fred Häggman. Ahkerana saunojana hän on huomannut selviä eroja saunojen löylyissä. Tärkeä mukavuutta lisäävä tekijä Häggmanin mielestä on, että raikasta ilmaa riittää saunassa löylynkin aikana. "Parhaat löylyt kestävät kauan, eikä saunojalta lopu happi löylyjen aikana" hän sanoo. "Hyvissä saunoissa oikein huomaa löylyä heitettäessä, kuinka uutta ilmaa virtaa löylyhuoneeseen".Häggmanin tiedossa on, että paras paikka korvausilmaventtiilille on löylyhuoneessa noin 40-50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella. Oikea sijoitus on tärkeä, jotta löyly voi kohotessaan ottaa matkaansa uutta ilmaa venttiilistä ja raikas ilma kiertää löylyhuoneessa. Häggman mainitsee hyvien löylyjen kannalta tärkeäksi tekijäksi myös kiukaan kivet, joiden pitää kovan saunojan mielestä olla priimakunnossa. "Löylyhuoneen kasteleminen esimerkiksi vesiletkulla sen sijaan on huono ajatus", toteaa Häggman. "Moni sauna on tuhottu kosteita löylyjä tavoitellessa, kun saunaan suihkutettu vesi on päässyt rakenteisiin ja saanut aikaan hyvän alustan homekasvustolle. Terveellisempi tapa saada hyvät, kosteat löylyt on hyvä ilmanvaihto".
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20105_22016.jpg
Taloyhtiöiden taloushallintotutkimus
Osoitteessa www.omataloyhtio.fi järjestettiin 6.5.- 3.6.2010 taloyhtiöiden isännöitsijöille ja muille taloyhtiöiden taloushallinnosta vastaaville ja sitä hyväksikäyttäville henkilöille suunnattu tutkimus, jonka tarkoituksena oli selvittää, kuinka taloyhtiöiden taloushallinto on järjestetty ja mitä parannettavaa siinä voisi olla. Tutkimus toteutettiin osana Turun Kauppakorkeakoulussa tehtävää pro gradu -tutkielmaa, jossa Omataloyhtiö.fi-palvelun sisälle rakennetaan taloyhtiöille suunnattu kokonaisvaltainen taloushallinto-osio.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton