• Etusivu
  • LVI

Milloin on aika puhdistaa kiinteistön ilmanvaihtokanavat?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.12.2024
Ilmanvaihtokanavien puhdistus

Venttiili irti, letku kanavan suulle ja katolta tuleva harja ohjautuu imun voimasta oikeaan kanavaan.

Ilmanvaihtojärjestelmiin kertyy ajan mittaan epäpuhtauksia, kuten pölyä, siitepölyä, homesieniä, mikrobeja, bakteereja, savu-, käry- ja kemikaalien jäämiä. Myös kanaviin päässyt kosteus levittää epäpuhtauksia. Epäpuhdas sisäilma vaikuttaa suoraan terveyteen, viihtyvyyteen, paloturvallisuuteen sekä työtehoon.

Toimiva ilmastointijärjestelmä paitsi parantaa sisäilmaa, myös auttaa pitämään kiinteistön rakenteet kunnossa poistamalla haitallisen kosteuden rakenteista ja parantaa samalla rakennuksen energiataloudellisuutta. Suositus on puhdistaa ilmanvaihtokanavat 10 vuoden välein.

Asukkaille puhdistustyöstä vain vähän vaivaa

Huoneistojen haltijoille ilmanvaihtokanavien puhdistus aiheuttaa vain vähän vaivaa. Jokaisen on huolehdittava oman asuntonsa kohdalla siitä, että puhdistajalla on esteetön pääsy puhdistuskohteisiin, kuten keittiöön, wc/ kylpyhuoneeseen, vaatehuoneeseen ja saunaan. Mahdolliset asunnoissa olevat korvausilmaventtiilit tulee avata ennen työn aloitusta ja ne on pidettävä auki koko työn keston ajan. Muita ennakkovalmisteluja asukkaiden ei tarvitse tehdä, ellei perheestä löydy esimerkiksi arkaa kissaa tai ärhäkkää koiraa, joka vaatisi siirtoa puhdistuksen ajaksi muualle.

Nuohooja Jani Grönfors Nuohous- ja Ilmastointipalvelu Nokipojat Oy:stä kertoo työn tapahtuvan alipaineistamalla. –Ilma saadaan alipaineistamalla liikkumaan reilusti, ja samalla kaveri katolta harjaa kanava kerrallaan koneellisesti pölyn irti, Grönfors kuvailee puhdistustyötä.

Ilmanvaihtokanavat saattavatkin olla jo varsin tukkoiset.

–Täällä talitiaiset ovat päässeet tekemään pesiä kanaviin. Linnut olivat käyneet nyppimässä villaa talon katolla sijaitsevasta avonaisesta kokoojalaatikosta ja tiputtaneet villanpalasia ilmanvaihtokanaviin. Talosta puuttuivat kokonaan lintuverkot, joiden asentaminen ilmanvaihtokanaviin puhdistamisen yhteydessä toi 150 euron suuruisen lisäkustannuksen, Grönfors toteaa.

Mikä tukkii ilmanvaihtokanavat?

Ohjeistus puhdistaa ilmanvaihtokanavat kerran 10 vuodessa on Grönforsin mielestä selkeästi liian harvaan.

– Huomaa hyvin, että sellaisilla alueilla, joilla kaivetaan ja rakennetaan, kanavat ovat varsin tukossa. Riippuu myös ympäristöstä, miten usein ilmanvaihtokanavat kaipaisivat huoltoa ja puhdistusta, hän muistuttaa.

Pienehkön rivitaloyhtiön ilmanvaihtokanavien puhdistustyöt säätöineen veivät kahdelta mieheltä aikaa nelisen tuntia. Grönfors painottaa, että kaikki puhdistukset ovat keskenään erilaisia.

– Myös taloyhtiöt ovat erilaisia suhtautumisessaan ilmanvaihtokanavien puhdistuksiin. Jotkut hoitavat puhdistamisen hyvin säännöllisesti kun taas parhaassa tai pahimmassa tapauksessa kyseessä voi olla kohde, jossa 40 vuotta vanhan kiinteistön ilmanvaihtokanavia ei ole milloinkaan puhdistettu, hän kertoo.

Linnut ovat riesana monissa muissakin kiinteistöissä. Grönforsin mukaan naakat ovat selvästi lisääntyneet ja tekevät kiusaa monissa paikoissa. Aivan äskettäin poistettiin erään pienkerrostalon ilmanvaihtokanavista neljä tuhtia naakanpesää. Jos tukos on todella hankala, viimeinen mahdollisuus on avata kanavan kylkeen reikä ja repiä tukkiva materiaali sen kautta irti.

<p data-block-key="we2t3">Venttiileissä oli vähintään 15 vuoden likakertymä. Venttiilit pestiin ennen asennusta takaisin kattoon.</p>
Venttiileissä oli vähintään 15 vuoden likakertymä. Venttiilit pestiin ennen asennusta takaisin kattoon.

Väärin asennetut keittiökalusteet aiheuttavat ongelmia

Ongelmia ilmanvaihtoon aiheuttaa usein myös hieman yllättävä taho: ilmanvaihdon kannalta väärin suunnitellut ja asennetut keittiökalusteet. – Kerrostaloissa on yhteishormi ja keittiöissä venttiili sijaitsee usein kaapistojen takana. Pahimmassa tapauksessa venttiili jätetään kokonaan pois kaapistojen takaa, jolloin yhdessä asunnossa on hirveä määrä ilmaa, kun seinässä on pelkkä reikä, ja tämän vuoksi muissa asunnoissa ei ilma kierrä ollenkaan, Grönfors kuvailee ongelmaa.

Keittiöremonttia tehdessä kalusteiden suunnittelussa ja mitoituksessa tulisi tämän vuoksi huolehtia myös siitä, että ilmanvaihtokanavat tulevat paikkoihin, joista kanavat päästään puhdistamaan ilman, että kaapistoja pitää purkaa. Venttiilit on myös syytä pitää paikoillaan.

– Kaikkea on nähty, toteaa Grönfors ja kertoo tapauksesta, jossa tuli ilmi, että edellinen asukas oli käyttänyt ilmanvaihtokanavaa roskakuiluna. Taloyhtiölle tuli asukkaan omintakeisesta toiminnasta ilmanvaihtokanavien puhdistuksen yhteydessä tuntuva lisälasku.

Koneellisessa ilmanvaihtojärjestelmässä venttiilit säädettävä tarkasti

Kun ilmanvaihtokanavien puhdistus tehdään nykyaikaisessa koneellisessa tulopoistojärjestelmässä, jossa on lämmön talteenotto, toimenpide vaatii enemmän työtä. Puhaltimet pitää irrottaa ja puhdistaa, samoin lämmön talteenottokuutio puhdistetaan ja ilmanvaihtokone pestään. Puhdistaminen tehdään alipaineistamalla samoin kuin painovoimaisessa järjestelmässä. Koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän kanavia puhdistettaessa tulokanavat myös desinfioidaan.

Grönfors muistuttaa, että koneellisessa ilmanvaihdossa venttiilit pitäisi aina säätää ja säädöt mitata ilmanvaihtokanavien puhdistamisen yhteydessä. Tämä on tärkeää siksi, että liian alipaineinen asunto vetää korvausilmaa sisätiloihin rakenteiden vuotokohtien tai tulisijan kautta. Asunnossa tuntuva maan haju johtuukin lähes aina ongelmista ilmanvaihdon säädöissä ja korvausilman kulkemisesta rakenteiden läpi.

Jos korvausilma tulee liian alipaineiseen asuntoon tulisijan kautta, ilmenee se siten, ettei tulisija vedä normaalisti. Ylipaineisessa asunnossa taas on merkittävä kosteusvaurion riski, kun asunnossa syntyvä kosteus painuu rakenteisiin.

– Etenkin nykyaikaiset omakotitalot tehdään niin tiiviiksi ja alipaineisiksi, että joka syksy tulee nuohoojalle soittoja, että tulisija ei vedä, Grönfors kuvailee ongelmien laajuutta.

Asukkaan hyvä puhdistaa venttiilit säännöllisesti

Suodattimet tulee koneellisessa ilmanvaihdossa vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Asukkaan on myös hyvä puhdistaa asunnon katossa olevat venttiilit säännöllisesti siten, että koko venttiilipaketti irrotetaan. Venttiiliä ei pidä rullata edestakaisin auki, irti ja kiinni, koska asetuksiin ei saisi koskea.

Myös painovoimaisessa ilmanvaihtojärjestelmässä asukkaan kannattaa kiinnittää huomiota venttiileihin. Tällöin säädöt voi kuitenkin unohtaa, sillä painovoimaisessa järjestelmässä ilma joko kulkee tai ei, mutta tarkempia säätöjä, jollaisia tarvitaan koneellisessa ilmanvaihtojärjestelmässä, ei ole. Sen varmistaminen, että ilma edelleen kulkee, on kuitenkin jokaisen vastuulla.

– Esimerkiksi nyt työn alla olleesta taloyhtiöstä löytyi kaksi venttiiliä, jotka olivat täysin tukossa. Silloin tällöin kannattaa siis ottaa venttiili irti ja koettaa kädellä, kulkeeko ilma ollenkaan. Samalla on hyvä pestä venttiilit, Grönfors evästää.

Asukkaan kommentti:

– Vasta puhdistuksen jälkeen huomasi, että ilma oli ollut aavistuksen paksua. Eron aisti jo pari tuntia puhdistuksen jälkeen. Nyt, puoli vuotta myöhemmin, ilma on edelleen raikasta.
Info

Info

Laske itse paljonko ilmanvaihtokoneesi kuluttaa energiaa

Voit arvioida nykyisen ilmanvaihtokoneesi energiankulutusta Suomen ilmastossa käyttämällä alla olevaa energiankulutuslaskuria. Laskuri auttaa sinua myös selvittämään, kuinka paljon voit säästää, kun vaihdat vanhan ilmanvaihtokoneesi uuteen, energiatehokkaaseen Vallox-ilmanvaihtokoneeseen. Tämä on kätevä tapa nähdä, miten voit parantaa kotisi energiatehokkuutta ja säästää rahaa pitkällä aikavälillä.

LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Ilmanvaihto hyvä huomioida remonteissa
Korvausilmanvaihto on tärkeä osa monen remonttien onnistumista
Moni energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävä remontti vaikuttaa suoraan ilmanvaihtoon. Etenkin rakennusten ilmatiiviyttä parantaessa on tärkeää varmistua ilmanvaihdon toimintaedellytyksistä. Korvausilmaventtiilit ovat tärkeä osa ilmanvaihtoa ja ne tulisi löytyä kaikista kiinteistöistä, joissa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20163_45683.jpg
10 vinkkiä ilmanvaihdon suunnitteluun
1. Vain ammattilainen osaaTalon rakentamista määrittävät useat lait ja määräykset. Maankäyttö- ja rakennuslaki määrää, että rakennushanklkeeseen ryhtyvä suunnitelee ja rakentaa myönnetyn luvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Rakentaja tarvitsee riittävät edellytykset sekä pätevän henkilöstön hankkeen toteuttamiseen. Projektiin on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa kaikesta - myös talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Jokaisen talonrakentajan on kuitenkin hyvä tietää myös itse, mitä kaikkea ilmanvaihtoa asennettaessa on otettava huomioon.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20199_59743.jpg
As.oy Remontti-Mallinnus Osa 10. Onnistunut sähköremontti alkaa huolellisella suunnittelulla
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
20236_82004.jpg
Viikon kysymys: Kenellä vedeneristeiden korjaus- ja kustannusvastuu?
Minulla on 80-luvun loppupuolella rakennetun rivitalon huoneisto, jossa on alkuperäinen kylpyhuone ja sauna, vedeneristyksiä ei siis ole. Pari kysymystä taloyhtiön vastuunjakotaulukkoon liittyen remontista: - Kylpyhuoneen alkuperäiset laatat ovat halkeilleet levysaumojen kohdalta, riski kosteusvauriolle siis on. Olen siis tekemässä perusparannusremontin uusimalla kylpyhuoneen. Eikö taloyhtiön kuulu korvata vedeneristyksen osuus tässä tapauksessa? Ja jos pintamateriaalin alta löytyy kosteutta, niin korvaa rakenteet vedeneristykseen asti ja sitä ennen kuivatuksen? - Kylpyhuoneessa on myös alkuperäisesti asennettu lattialämmitys, minkä termostaatti on ilmeisesti viallinen, tai anturi, koska lämpiää miten sattuu. Mikä on taloyhtiön vastuu tämän lattialämmityksen osalta kun se tarkastetaan / korjataan remontin yhteydessä?
20221_76635.jpg
Taloyhtiön ilmanvaihto kuntoon
Monissa vanhemmissa taloyhtiöissä painitaan sisäilmalaatu- ja energiaongelmien kanssa. Ilmanvaihto on toteutettu joko koneellisella poistoilmanvaihdolla tai niissä on painovoimainen ilmanvaihto. Lämpöä menee ilmanvaihdon myötä hukkaan ja ilmanvaihdon määrä ei kohtaa tarvetta.Asukkaat saattavat kokea vedon tunnetta, joka tuo isännöitsijöille ylimääräistä työtä erilaisina valituksina. Ilmanvaihdon uusiminen nykyaikaiseen koneelliseen ilmanvaihtoon tuo pitkällä aikavälillä energiansäästöä, mutta lisää heti asumismukavuutta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton