• Etusivu
  • Remontti

Ministeri Mikkonen vetoaa kansainväliseen rakennusalaan: Ilmastoystävällinen rakentaminen vaatii nopeita toimia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.09.2023
201910_60281.jpg

Rakennukset ja rakentaminen kuluttavat puolet maapallon luonnonvaroista ja noin 40 prosenttia energiasta. Ne aiheuttavat noin kolmanneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä väestönkasvun, kaupungistumisen ja merenpinnan nousun kasvattaessa rakentamisen tarpeita entisestään. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen vetosi New Yorkissa YK:n kestävän kehityksen kokouksen yhteydessä rakennusalaan vähähiilisen rakentamisen vauhdittamiseksi.

– Rakentamisen päästöjä tulisi vähentää 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Täysin hiilineutraalia rakentamisen tulisi olla 2050-luvulla, ministeri Mikkonen sanoo.

Mikkonen puhui tänään 25.9. New Yorkissa World Green Building Council:in tilaisuudessa, jossa se julkaisi kansainvälisen vetoomuksen rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Suomen lisäksi vetoomuksen allekirjoittajiin kuuluu suuria rakennusyhtiöitä (Skanska), kansainvälisiä konsulttitoimistoja (Ramboll), rakennusteollisuuden edustajia (HeidelbergCement, Dalmia Bharat Cement, Saint-Gobain), joukko kaupunkeja eri puolilta maailmaa (Oslo, Vancouver, C40-kaupungit) sekä hakukoneyhtiö Google.

Rakentamisen kiertotalous saatava toimimaan

Toistaiseksi rakennusten ja rakentamisen hiilijalanjälkeä on pyritty vähentämään energiatehokkuutta parantamalla. Energiatehokkuus on tärkeää myös jatkossa, mutta uusia päästövähennyksiä on etsittävä erityisesti materiaalien valmistuksesta ja kierrätyksestä.

– Kiertotalous on saatava toimimaan myös rakentamisessa, tai ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen 1.5 asteeseen muuttuu lähes mahdottomaksi tehtäväksi. Nykyistä materiaalien kulutuksen kasvua planeettamme kantokyky ei yksinkertaisesti kestä, Mikkonen sanoo.

Vähähiilinen rakentaminen tukee Suomen kansallisia ilmastotavoitteita

Suomessa vähähiiliseen rakentamiseen tähtääviä toimenpiteitä ollaan Antti Rinteen hallitusohjelman mukaisesti nopeuttamassa. Ympäristöministeriön valmisteleman vähähiilisen rakentamisen tiekartan tavoitteena on, että rakennusten hiilijalanjälki on osa rakentamismääräyksiä vuoteen 2025 mennessä.

– Rakennusten ja rakentamisen aiheuttamien päästöjen rajoittaminen lailla on yksi keinoista, joilla Suomi pyrkii saavuttamaan kansallisen tavoitteensa hiilineutraaliuudesta vuoteen 2035 mennessä ja hiilinegatiivisuudesta 2040-luvulla, Mikkonen sanoo.

Tällä hetkellä käynnissä ovat ympäristöministeriön laatiman vähähiilisen rakentamisen arviointimenetelmän testijakso, rakennustuotteiden päästötietokannan kehitys sekä vähähiilisen rakentamisen taloudellisten ohjauskeinojen selvitys. Samalla ympäristöministeriö edistää myös puurakentamista, joka on tehokas keino rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisessä.

Pohjoismaista yhteistyötä tiivistetään

Suomi jatkaa vähähiilisen rakentamisen kansainvälistä yhteistyötä heti New Yorkin kestävän kehityksen kokouksen jälkeen. Lokakuussa ympäristöministeriö ja Ruotsin asuntovirasto Boverket järjestävät ensimmäisen pohjoismaisen rakentamisen ilmastofoorumin, jossa ryhdytään selvittämään käytäntöjä, joilla pohjoismaat voisivat yhtenäistää vähähiilistä rakentamistaan ja kaavoitustaan. Pohjoismaiden rakentamisesta vastaavat ministerit puolestaan kokoontuvat 10.10. Reykjavikiin keskustelemaan yhteisistä toimista rakentamisen vähähiilisyyden edistämiseksi.

– Vaikka Suomen vuosittaiset päästöt ovat vain pieni osa koko maailman päästöistä, voimme olla kokoamme suurempi toimija ilmastokriisin ratkaisemisessa. Maailma tarvitsee vähähiilisen suunnittelun ja rakentamisen ratkaisuja, ja meillä on kaikki edellytykset kehittää niitä, Mikkonen sanoo.

Lisää aiheesta

Lisätiedot

Harri Hakaste
yliarkkitehti
0295 250 074
harri.hakaste@ym.fi

Matti Kuittinen
erityisasiantuntija
0295 250 268
matti.kuittinen@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 25.09.2019

Remontti
suunnittelu
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20215_70785.jpg
Julkisivun uudistus talon arkkitehtuuria kunnioittaen
Monissa 1970-luvun kerrostaloissa on tarve korjaavalle tai uudistavalle julkisivusaneeraukselle. Pelkän pintakorjauksen lisäksi saneerauksissa tavoitellaan usein myös parempaa energiatehokkuutta ja siten vähähiilisempää asumista ja säästöjä lämmityskustannuksissa. Julkisivusaneerauksissa haasteena onkin usein, miten toteuttaa julkisivuremontti ja lisälämmöneristys ilman että rakenteen kokonaisvahvuus kasvaa.
20202_62485.jpg
Avustusta puurakentamisen kiertotalouden hankkeisiin
Ympäristöministeriöltä avustusta puurakentamisen kiertotalouden hankkeisiin – myös puupohjaisista purkujätteistä kerätty uutta tietoa
202210_60332.jpg
Kaunis ja käytännöllinen kivitalo tarkalla budjetilla
Unelma omasta, juuri oman perheen tarpeisiin piirretystä yksilöllisestä pientalosta elää monen mielessä vahvana. Lue, millainen merkitys ammattitaitoisella suunnittelulla oli Mikko ja Lotta Merisaaren täydellisen talounelman toteutumisessa.
202210_56802.jpg
Pääsuunnittelija johtaa ja koordinoi
Espoolaisen arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n toimitusjohtaja Tero Seppänen, arkkitehti SAFA, on toiminut myös pääsuunnittelijakouluttajana ja tuntee hyvin lain vaatimukset pääsuunnittelijan vaativaan tehtävään. Seppäsen mukaan pientalohankkeen pääsuunnittelija on rakennuttajan luottohenkilö, joka antaa laaja-alaisen osaamisensa pientalorakennuttajan päätöksenteon tueksi jo hankkeen alkumetreillä.
20174_49084.jpg
Kerrostalojen ilmanvaihtoa voi parantaa monella tavalla
Ilmanvaihdon saneeraus mietityttää usein vanhoja kerrostaloja saneeratessa. Myös linjasaneerauksen hankesuunnitteluvaiheessa ilmanvaihto nousee mietintämyssyn alle. Syynä tähän ovat yleensä asukkaiden toiveet tai erilaiset ilmanvaihtoon liittyvät ongelmat. Myös energiamääräyksillä on sanansa sanottavana saneerauksessa.Ennen saneerauksen aloitusta on kartoitettava, mitkä ominaisuudet rakennuksessa halutaan parantaa ja mitkä ongelmat korjataan. Tavoitteet voidaan jakaa karkeasti kuuteen ryhmään. Ryhmät voivat olla toistensa vaihtoehtoja tai toisiaan täydentäviä. Listaa voidaan käyttää apuna hankesuunnitteluvaiheessa.
20108_22783.jpg
Pellettijärjestelmä kerrostaloon
KSM-Lämpötekniikka Oy toimitti taloyhtiöön pellettilämmitysjärjestelmän avaimet käteen periaatteella. Multistoker 975/95/1 pellettilämmitysjärjestelmä koostuu tässä kohteessa 95 kW kattilasta polttimineen sekä noin 15 kuutiometrin pellettivarastosta, jota täytetään kovimmilla pakkasilla noin 3 viikon välein.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton