• Etusivu
  • Isännöitsijä

Miten varainsiirtoveron korotushanke vaikuttaa asunnon ostajaan?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.09.2012
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Valtiovarainministeriössä valmistellaan varainsiirtoverolain muutosta, joka nostaisi kiinteistöalan yhtiöiden varainsiirtoveroprosentin 1,6 prosentista kahteen prosenttiin. Lisäksi vero laskettaisiin osakkeiden velattomasta kauppahinnasta, kun se tähän asti on laskettu kauppahinnasta.

Miten tämä näkyisi asunnon ostajalle? Yhtiölainaosuuden laskeminen mukaan veropohjaan toisi luonnollisesti huomattavia lisäkustannuksia sekä uuden että käytetyn asunnon ostajille. Yhtiölainan osuus voi olla merkittävä erityisesti uuden asunnon kaupassa. Jääkin nähtäväksi, miten mahdollinen muutos vaikuttaa uudistuotannon kauppaan. Kymmenen vuoden takainen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuhan rajasi uuden asunnon (tai voidaan sanoa yleisestikin) yhtiölainaosuuden verotuksen ulkopuolelle.

Veronkorotus sisältyy valtion talousarvioehdotukseen vuodelle 2013 ja esitys varainsiirtolain muuttamiseksi annettaneen lähitulevaisuudessa. Tavoitteena on saada muutokset voimaan ensi vuoden alussa. Lain voimaantulosäännöksistä ei vielä ole tietoa, mutta ainakin tänä vuonna tehtävissä kaupoissa varainsiirtovero menee nykyisten säännösten mukaan.

Kuluttajavirasto hyväksyi tarjouskauppamallin

Kuluttajavirasto on nyt viiden vuoden pitkän ja vakaan harkinnan jälkeen päätynyt hyväksymään ns. tarjouskauppamallin. Kannanoton jälkeen ns. tarjouskauppa varmaankin yleistyy. Yhtenä tavoitteena tarjouskauppamallissa on ollut lisätä läpinäkyvyyttä myytävän asunnon lopullisen kauppahinnan muodostumisessa. Tehdyt hintatarjoukset ovat internetissä kaikkien nähtävillä ja niihin voi reagoida uudella tarjouksella ennalta sovittujen pelisääntöjen mukaan. Tässäkin mallissa myyjä viime kädessä päättää kenelle ja millä ehdoilla hän asuntonsa myy.

Virasto myös esittää asuntomarkkinointiasetuksen uudistamista vastaamaan mm. niitä tarpeita, joita mainitun mallin käyttö edellyttää. Nykyisin asuntomarkkinointiasetuksen mukaan asuntoa markkinoitaessa on ilmoitettava myyntihinta, jota voidaan kutsua myös hintapyynnöksi. Nykyisessä lainsäädännössä ei ole varauduttu tarjouskaupan tyyppiseen toimintatapaan, jossa ostajien tarjousten tulee olla korkeampia kuin myyjän ilmoittama lähtöhinta.

Asuntomarkkinointiasetuksessa on muitakin käytännön mukanaan tuomia muutostarpeita, joita lainsäätäjä joutuu pohtimaan. Aikataulua on vielä liian aikaista arvioida, mutta kovin kiireelliseltä uudistus ei vaikuta.

LKV-pätevyysvaatimuksen laajentaminen

Todennäköisesti ensi vuoden alussa tulee voimaan välitysliikelain muutos. Uudistettu laki edellyttää, että jokaisessa välitysliikkeen toimipaikassa vähintään puolella välittäjistä tulee olla LKV-pätevyys. Siirtymäajaksi on kaavailtu kolme vuotta, joten vaade tulee täysimääräisesti voimaan vuoden 2016 alussa. Muutos on suuri verrattuna nykyiseen järjestelmään, jossa edellytetään LKV-pätevyyttä vain yhdeltä yrityksen työntekijältä.

Uudistus on sekä asuntokaupan asiakkaiden että kiinteistönvälitysalan ammattilaisten edun mukainen. Kun välitystehtävän hoitaa koulutettu, ammattinsa osaava kiinteistönvälittäjä, asuntokauppa on entistä turvallisempaa.

Lisätietoja:
Marina Wollstén,
toimitusjohtaja
040 777 0591
Sp-Koti Klaukkala, Nurmijärvi

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20157_43833.jpg
Julkisivukorjauksen pilottivaihe valmistui!
Markkinatiellä Helsingin Malmilla sijaitsevan kahdeksan kerrostalon julkisivujen ja ilmastoinnin peruskorjauksen pilottivaihe saatiin päätökseen aikataulun mukaisesti maaliskuun loppuun mennessä. Tästä jatketaan seuraavien kolmen talon peruskorjauksella, kertoo työmaan vastaava mestari Timo Saloranta YIT Rakennus Oy:stä.
2_P_85742.jpg
Korjausrakentaminen 2016 tapahtuma
Korjausrakentaminen tapahtuma uudistuu ja tapahtuma järjestetään nyt Messukeskuksessa 29.1.2019.Tapahtuman ohjelma on kohdennettu korjaushankkeiden eri osapuolille, kuten rakennuttajille, urakoitsijoille, suunnittelijoille ja taloyhtiöiden päättäjille. Tämä maksuton kokonaisuus tarjoaa mahdollisuuden verkostoitumiseen ja tapaamisiin lähes 1000 kollegan kanssa.Korjausrakentaminen-tapahtuma kokoaakin yhteen korjausrakentamisen ammattilaiset ympäri Suomen. Tapahtumassa on seminaareja, hanke-esittelyjä, tietoiskuja, paneelikeskustelu ja kattava näyttelyalue.Päivän päätteeksi verkostoidutaan After Workissä.ILMOITTAUDU TÄSTÄ!Tapahtuma avoinna 29.1.2019 klo 9.00 - 16.00.Tapahtuma on tarkoitettu korjausrakentamisen ammattilaisille ja taloyhtiöiden hallitusten jäsenille. Tapahtuman järjestäjät pidättävät oikeuden tarkistaa ennakkoilmoittautuneiden tiedot ja rajata osallistujapaikat vain kohderyhmään kuuluville.
20236_82063.jpg
Kosteusvaurio kylpyhuoneessa - kuka maksaa?
Osakehuoneiston wc/kylpyhuoneessa on kosteusvaurio: wc-pöntön juuresta on päässyt kosteus lattian betonirakenteeseen. Lattiasta on poistettu muovimatto ja suojabetoni on piikattu pois, kuivatus on käynnissä.Miten jakautuvat kustannukset koko remontista omistaja/taloyhtiö?
201610_47478.jpg
Huoneistokohtainen ilmanvaihto kaikkien viihtyvyydeksi
Ilmanvaihtoa pidetään miellyttävänä, kun se on huomaamaton ja mukautuu erilaisiin tarpeisiin esimerkiksi perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan. Ilmanvaihdon säätömahdollisuus tarkoittaa kustannussäästöjä niin taloyhtiölle kuin sen asukkaillekin.Kerros- ja rivitalojen samankokoisissa asunnoissa asuvien henkilöiden määrä voi vaihdella paljon niin vakituisesti kuin vuorokauden tai vuodenajan vaihtelujenkin mukaan. Ilmanvaihdon kannalta se tarkoittaa asuntokohtaisesti hyvinkin erilaisia tarpeita kulloisenkin henkilökuormituksen mukaan. Keskitetyn ilmanvaihdon haasteena onkin yhä yksilöllisempi elämänrytmi, jolloin peseytyminen tai ruoanlaitto voi ajoittua lähes mihin vuorokauden aikaan tahansa. Huoneistokohtaisella, parhaimmassa tapauksessa kosteus- ja hiilidioksidianturein varustetulla, ilmanvaihdolla taas pystytään vaihteleviin tarpeisiin vastaamaan.
Katu, jossa on taloja rivissä
Kulujen oikeudenmukainen jakaminen taloyhtiössä?
Taloyhtiömme yhtiökokous on päättänyt rahoittaa lukkojen asennuksen hankevastikkeella. Yhtiöjärjestyksen mukaan korjaukset rahoitetaan kuten hoitovastike. Nyt isännöitsijä ja jotkut muut väittävät, että hankevastike tarkoittaa kustannusten tasajakoa. Se suosii isoja asuntoja ja asettaa osakkaat eriarvoiseen asemaan. Pöytäkirjassa ei ole mainintaa kustannusten jaosta tasajaolla.Tarkoittaako hankevastike kustannusten tasajakoa vai suoritetaanko jako yhtiöjärjestyksen määräysten mukaisesti?
20232_80763.jpg
Onko osakkeen­omistajalla tiedonsaantioikeus naapurin remontista?
Kysyin yhtiökokouksessa erittelyä yksittäisen osakkaan huoneistossa teetettyyn lattiaremonttiin. Kustannus oli kokonaisuudessaan kirjattu taloyhtiön menoihin. Isännöitsijälle ja hallitukselle annettiin tieto etukäteen, että tästä kuluerästä tullaan esittämään kysymyksiä. Summa oli huomattava ja remontin kesto kaikkiaan n. vuoden.Vastauksia ei ollut antaa. Mitään tietoa ei ole tähän mennessä kysyjälle eikä muillekaan osakkaille tullut. Mitä tässä voi tehdä? Hallituksen jäsenet eivät vastaa viesteihin eivätkä suostu puhumaan mitään edes tavatessa. Pöytäkirjan laatija (isännöitsijä) oli jättänyt koko asian pois pöytäkirjasta. "Ettei yhtiö näytä riitaisalta eikä vaikeuta asunnon myyntiä." (suora lainaus s-postiviestistä). Kuuluuko kulu ylipäätään muille osakkaille?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton