• Etusivu
  • Talo

10 tärkeintä tarkastuskohtaa hissin määräaikaistarkastuksessa

Kaupallinen yhteistyö Liftinstituut Nordic Oy
Julkaistu 20.02.2022Päivitetty 25.07.2023
20218_71758.jpg

Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.

Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?

10 tärkeintä tarkastuskohtaa – katso myös video!

Hissi koostuu suuresta määrästä eri laitteistoja ja järjestelmiä, jotka vaativat tarkastusta ja huoltoa. Turvallinen kulkeminen hissillä pyritäänkin takaamaan määräaikaistarkastuksilla ja huoltotoimenpiteillä. Huoltaminen ja hissien tarkastaminen on laissa määrätty.

Hissin tarkastuksessa käydään läpi yli 60 kohdetta, joiden tarkastaminen luo perustan turvalliselle hissimatkustamiselle. Kaikkia tarkastuskohteita ei tässä artikkelissa käydä läpi, mutta tässä on yhteenveto tärkeimmistä tarkastuksen yhteydessä tehtävistä turvallisuustarkastuksista.

1. Jarrut.

Jarrut ovat erittäin tärkeä turvavaruste hisseissä. Tarkastuksessa tarkastetaan jarrujen luotettava toiminta, mekaaninen (esim. jarruhihnojen kuluminen) ja sähköinen kunto (esim. jarrun virransyöttö). Lisäksi erityistä huomioita kiinnitetään siihen, että jarrut ovat oikein säädetty ja huollettu.

2. Nopeudenrajoitin.

Jos hissin maksiminopeus kasvaa yli 15%, nopeudenrajoittimen täytyy aktivoida tarrainlaitteisto. Nopeudenrajoittimen ja sen tarraimeen yhdistetyn köyden kunto ratkaisee tarraimen oikea-aikaisen toiminnan.

3. Tarrain.

Tarrain on hissin tärkeä turvalaite hissikorissa estäen hissin putoamisen. Ylinopeustilanteessa nopeudenrajoitin aktivoi tarraimen, joka pysäyttää hissin hissin luotettavasti.

4. Kannatusköydet ja niiden ripustukset.

Kannatusköysien kunto on tarkastettava säännöllisesti. Jos köydet ovat kuluneet tai niissä havaitaan lankakatkeamia, ne on uusittava. Köysiripustusten on oltava kunnossa ja köysiä pitää kuormittaa tasaisesti.

5. Vastapaino.

Vastapainon massa on yleensä tyhjän hissikorin paino lisättynä 40-50 %:lla hissin nimelliskuormasta. Jopa 1800 kg painoisena sen pitää olla luotettavasti ohjattuna johteillaan niin, että törmäys hissikorin kanssa ei ole mahdollista.

6. Lukko- ja ovikoskettimet.

Hissi saa liikkua ainoastaan silloin, kun kaikki ovet ovat suljettuina ja lukittuina. Lukkojen määräystenmukainen toiminta tarkastetaan ja varmistetaan jokaisessa hissitarkatuksessa.

7. Ovien sulkuvoiman rajoitin, valokenno ja turvalista.

Hissin ovien sulkeutuessa valokennon tai turvalistan tulee aiheuttaa oven uudelleen avautuminen. Sulkuvoiman rajoitin huolehtii, että automaattiovien puristusvoima ei ylitä sallittua.

8. Pysähtymistarkkuus.

20 % kaikista hissitapaturmista on seurausta siitä, että hissi ei pysähdy tarkasti kerrostasolle. Uusissa hisseissä sallitaan enintään 10 mm epätarkkuus.

9. Hälytyslaite.

Hissiin jääneet ihmiset on pelastettava nopeasti. Hälytyslaitteen toiminta testataan jokaisen tarkastuksen yhteydessä.

10. Turvapiirit.

Hissi saa liikkua ainoastaan silloin, kun kaikki turvakoskettimet ovat sulkeutuneena. On tärkeää tarkistaa, että kaikki turvalaitteet toimivat oikein ja varmistavat turvallisen hissimatkan.

Katso video, joka havainnollistaa tarkastettavat kohteet:

Info

Info

Riippumaton ja joustava hissitarkastuspalvelu – Liftinstituut Nordic Oy

  • TUKES:n valtuuttama tarkastuslaitos.
  • Hissien turvallisuuteen erikoistunut luotettava toimija Suomessa.
  • Asiakaslähtöinen paikallinen kumppani hissin omistajalle/haltijalle.
  • Tiivis yhteistyö Liftinstituutin kanssa -> alan viimeisin osaaminen ja tieto.
  • Tarkastus- ja asiantuntijapalveluille on myönnetty Avainlippu -merkki.

Haluatko lisätietoja hissitarkastuksiin liittyen?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Liftinstituut Nordic Oy
Talo
taloyhtiön hallinnointi
kunnossapito
huolto
lakiasiat
turvallisuus
määräykset
isännöinti
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20221_76623.jpg
Kenen vastuulla on huoltaa tai tarkastaa taloyhtiön hissit?
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Tiedätkö kuka huoltaa ja on vastuussa hissitarkastuksista? Entä kuka on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?
20214_70230.jpg
Hissitarkastus­palvelun vaihto tuotti halvempaa ja parempaa palvelua
Taloyhtiön yhteinen etu on pyrkiä minimoimaan yhteiset kulut, mutta onko vastine vain huonoa palvelua pienempien kustannuksien hinnalla? Onko mahdollista saada halvemmalla, parempaa ja jopa yksilöllisempää palvelua?Isännöintiyritys KT-palvelu Oy:n kuudessa taloyhtiössä päädyttiin vaihtamaan hissitarkastuspalvelujen tarjoaja. Hissitarkastuspalvelujen vaihto koski kaikkia hissejä, joita taloyhtiöissä on yhteensä 18 kpl. Vaihto tuotti halvempaa, parempaa ja yksilöllisempää palvelua. Miten se tapahtui?
20219_72555.jpg
Miten hissien turvallisuus taataan? Lue kyselyn tulokset hissiturvallisuudesta
Hissin määräaikaistarkastuksilla varmistetaan hissin käytön turvallisuus ja asianmukainen kunnossapito. Liftinstituut Nordic Oy ja Omataloyhtiö.fi järjestivät kyselyn hissiturvallisuudesta. Saimme runsaasti vastauksia ja hyviä lisäkysymyksiä. Seuraavassa kyselyn tulokset sekä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.
Lähikuva oven avaamisesta avaimella
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
20222_77002.jpg
Mitä hormi­kartoituksessa selvitetään ja miten?
Taloyhtiöissä on useita asioita, joita tulee tarkastella määräajoin, yksi niistä on hormien kunto. Erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä saattaa hormien toiminta sekä kunto heiketä vuosien saatossa. Vähitellen tapahtuvaa muutosta ei välttämättä arjen pyörityksessä ole huomannut, vaan viat saattavat tulla ilmi esimerkiksi linjasaneeraushankkeen yhteydessä. Hormikartoituksen sekä toimenpidesuositusten avulla pystytään ilmanvaihdon toimintaa optimoimaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton