• Etusivu
  • Palvelut

Kuntoarvio on tärkeä työkalu

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö KT Kuntotutkimus Oy
Päivitetty 16.11.2023
202111_73849.jpg

Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.

Mitä kuntoarvio kertoo?

Kuntoarvion tehtävä on kertoa silmämääräisen tarkastelun avulla tarkasteltavan rakennuksen tai rakennusosan kunto. Kuntoarvion pohjalta muodostetaan 10 vuoden pitkän tähtäimen suunnitelma eli PTS-ehdotus, joka kertoo korjausten ajoittumisesta, kiireellisyydestä sekä kustannustasosta. Se toimii pohjana taloyhtiön kunnossapitotarveselvitykselle.

Uudemmissa taloyhtiöissä kuntoarviossa nousevia puutteita on mahdollista sisällyttää urakoitsijan 10-vuotisvastuuseen.

KT Kuntotutkimus Oy:n toimitusjohtajan Petri Rajaniemen mukaan kuntoarvion tärkein tehtävä on ohjaus kohti hallittua kunnossapitoa.

– Kuntoarvio on kokonaisvaltainen tutkimus, jossa tehdään kunnossapitosuunnitelma kiinteistölle seuraavaksi 10 vuodeksi. Hallitulla kunnossapidolla tarkoitetaan korjausten ajoittamista oikein ja sitä, että kaikki isot remontit eivät tule yhtä aikaa, Rajaniemi kiteyttää.

Kuntoarviossa tarkastellaan kerralla useita kohteita, esimerkiksi julkisivun, perustusten sekä katon kuntoa. Kolme keskeisintä tarkastelun alle kuuluvaa osa-aluetta ovat rakenteet, LVI-tekniikka sekä sähköjärjestelmien toimivuus. LVI-järjestelmien kuntoarvio pitää sisällään niin lämmitysjärjestelmän, vesi- ja viemärijärjestelmän kuin ilmanvaihtojärjestelmänkin toiminnan arvion.

202112_74126.jpg

Kun asiantuntijat käyvät läpi rakennuksen kaikki osat, välitöntä korjausta vaativia puutteitakin voi tulla esiin.
– Esimerkiksi kylpyhuoneista voi löytyä kosteusvaurioita tai jopa putkivuotoja. Asiantuntija havaitsee myös esimerkiksi väärin asennetut palopellit ja rakennusvirheet, jos niitä esiintyy, Petri Rajaniemi kertoo.

Kokonaisvaltaisessa tarkastelussa on tarkoitus nostaa esille myös kiinteistön turvallisuus ja terveellisyys sekä energiataloudellisuus.

Apuna taloyhtiön hallituksen suunnittelulle

Kuntoarvio kertoo myös, onko jotain kiinteistön osa-aluetta syytä tutkia tarkemmin teettämällä kohteessa kuntotutkimus.

Kuntoarvio voi pitää sisällään myös asukkaiden esille tuomien ongelmakohtien tarkastelua. Ensimmäiset kuntoarviot kannattaakin kiinteistössä toteuttaa kun kiinteistö on ollut aktiivikäytössä enintään 10 vuotta ja sen jälkeen 5 – 10 vuoden välein, jolloin mahdollista remonttia vaativat kohteet ovat vielä kustannustehokkaasti korjattavissa.

Kuntoarviota tehdessä tarkistetaan myös alapohjarakenteet.
Kuntoarviota tehdessä tarkistetaan myös alapohjarakenteet.

Ammattilaiset yhteistyössä

Kuntoarvion toteuttaminen vaatii useamman alan ammattilaisen työpanosta: rakennustekniikan osaajaa, LVI- sekä sähkötekniikan tuntijoita. Jotta kuntoarvion laatu on asianmukaista ja oikeanlaista, varmistetaan se hankkeen projektipäällikön kuntoarviopätevyydellä (FISE) sekä energiakatselmoijan pätevyydellä (Motiva).

Ammattitaitoista ja kokonaisvaltaista kuntotutkimuspalvelua kiinteistöihin tarjoaa KT Kuntotutkimus Oy, jonka repertuaarista löytyy erilaisia kokonaisuuksia niin selvitykseen, kartoitukseen kuin myös tutkimuksiin. KT Kuntotutkimus keskittyy puhtaasti kuntotutkimusten tekoon, joten puolueettomuus rakennuksen kunnon arvioijana säilyy. Tehtävästä tutkimuksesta asiakas saa aina itselleen selkeän ja laadukkaan raportin, jota pystytään hyötykäyttämään kunnossapitosuunnitelmaa päivitettäessä ja suunniteltaessa.

Tehdyt havainnot dokumentoidaan tarkasti ja kirjataan raporttiin.
Tehdyt havainnot dokumentoidaan tarkasti ja kirjataan raporttiin.
Huomio

Huomio

KT Kuntotutkimukselta saat:

Jos kiinteistön kunto arveluttaa, tarjoaa KT Kuntotutkimus Oy laadukkaita kuntotutkimuspalveluita. Puolueettomina tehtävien tutkimusten tavoitteena on varmistaa rakennuksen terveys, turvallisuus sekä kiinteistön käyttäjien hyvinvointi.

Palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa:

  • asbesti- ja haitta-ainekartoitukset
  • sisäilman kuntotutkimukset
  • kuntoarvion sekä kuntotutkimuksen rakenteisiin sekä talotekniikkaan liittyen
  • salaojien ja sadevesijärjestelmien kuntotutkimukset.

Yrityksen tekemien kuntotutkimuksien puolueettomuus on taattu, sillä KT Kuntotutkimus on puhtaasti kuntotutkimuksiin keskittynyt yritys. Palvelu on nopeaa, asiakasystävällistä sekä avaimet käteen -periaattella toteutettua. Asiakas saa itselleen selkeän sekä laadukkaan raportin.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

KT Kuntotutkimus Oy
Palvelut
asuminen
huolto
kunnossapito
isännöinti
määräykset
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
20221_76567.jpg
Mitä tarkoittavat: ennakkovuo­sitarkastus sekä 10-vuotista­kuutarkastus?
Taloyhtiön asiakirjoissa saattaa vilahtaa entuudestaan tuntemattomia käsitteitä. Mistä on kyse, kun suunnitellaan ennakkovuositarkastuksen tekemistä tai 10-vuotistakuutarkastusta?
20222_77002.jpg
Mitä hormi­kartoituksessa selvitetään ja miten?
Taloyhtiöissä on useita asioita, joita tulee tarkastella määräajoin, yksi niistä on hormien kunto. Erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä saattaa hormien toiminta sekä kunto heiketä vuosien saatossa. Vähitellen tapahtuvaa muutosta ei välttämättä arjen pyörityksessä ole huomannut, vaan viat saattavat tulla ilmi esimerkiksi linjasaneeraushankkeen yhteydessä. Hormikartoituksen sekä toimenpidesuositusten avulla pystytään ilmanvaihdon toimintaa optimoimaan.
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle. Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy. Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
20221_76623.jpg
Kenen vastuulla on huoltaa tai tarkastaa taloyhtiön hissit?
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Tiedätkö kuka huoltaa ja on vastuussa hissitarkastuksista? Entä kuka on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton