• Etusivu
  • Palvelut

Mitä tarkoittavat: ennakkovuositarkastus sekä 10-vuotistakuutarkastus?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö KT Kuntotutkimus Oy
Julkaistu 21.01.2022Päivitetty 07.02.2023
20221_76567.jpg

Onko sinun taloyhtiössäsi aika suorittaa tarkastus?

Taloyhtiön asiakirjoissa saattaa vilahtaa entuudestaan tuntemattomia käsitteitä. Mistä on kyse, kun suunnitellaan ennakkovuositarkastuksen tekemistä tai 10-vuotistakuutarkastusta?

Lähdetään liikkeelle, mitä eri käsitteet tarkoittavat

Ennakkovuositarkastuksen aikana käydään läpi kiinteistön valmistumisen aikaisia luovutusasiakirjoja sekä verrataan niitä toteutuneeseen tilanteeseen. Tarkastuksen ideana on arvioida ja todeta mahdolliset puutteet sekä rakenteissa että LVISA-tekniikan kohdalla. Tarkastuksen lopussa laaditaan raportti havaituista puutteista.

10-vuotisvastuutarkastuksessa käydään myös läpi valmistumisajankohtana laaditut luovutusasiakirjat. Poikkeuksena ennakkovuositarkastukseen, kiinteistö käydään 10-vuotisvastuutarkastuksessa otantaluonteisesti läpi. Tarkastuksessa pyritään löytämään puutteita, joita ei ole voitu havaita niin vastaanottotarkastuksessa kuin takuuaikanakaan. Tarkastuksen jälkeen luovutetaan raportti rakenteista sekä järjestelmistä ilmenneistä puutteista.

Tarkastuksen ideana on arvioida ja todeta mahdolliset puutteet sekä rakenteissa että LVISA-tekniikan kohdalla.

Tarkastuksen ideana on arvioida ja todeta mahdolliset puutteet sekä rakenteissa että LVISA-tekniikan kohdalla.

Etua asukkaalle, osakkaalle sekä koko taloyhtiölle

Ensimmäinen tarkastus on niin kutsuttu vastaanottotarkastus, jossa osakas voi reklamoida kaikki havaitsemansa viat sekä puutteet – esimerkiksi maalitahrat, kolhut sekä selkeät puutokset kuten vaikka listat. Mutta osa vioista on kuitenkin sellaisia, jotka vaativat ammattilaisen harjaantunutta silmää. Tällaisia vikoja ovat esimerkiksi ilmanvaihdon ongelmat.

On sitten kyseessä ennakkovuositarkastus tai 10-vuotistakuutarkastus, on tärkeää antaa mahdollisuus myös asukkaille kertoa havaitsemiaan puutteita tai vikoja. Sähköisellä asukaskyselyllä kartoitetaan helposti erilaiset viat sekä puutteet asukkaan näkökulmasta. Puutteita voi löytyä esimerkiksi piha-alueilta, kylpyhuoneista tai huoneistojen välillä asunnosta toiseen kulkeutuvana meluhaittana.

Viat sekä puutteet kartoitetaan asiantuntevasti sekä raportoidaan selkeästi ammattilaisten toimesta, tällöin ne on helppo reklamoida eteenpäin rakennuttajalle.

>> Tilaa ennakkovuositarkastus tai 10-vuotistakuutarkastus

Tarkastukset on tärkeää suorittaa, sillä toisinaan 10-vuotisvastuutarkastuksessa voidaan löytää myös vakavia asennusvirheitä.

Tarkastukset on tärkeää suorittaa, sillä toisinaan 10-vuotisvastuutarkastuksessa voidaan löytää myös vakavia asennusvirheitä.

Puhuttaessa alle 10-vuotta vanhasta rakennuksesta, pyritään silloin tarkastuksessa löytämään piileviä vikoja: salaojien painumista, rakenteissa olevia puutteita sekä selkeitä rakennusvirheitä, jotka pidemmällä juoksulla voisivat aikaansaada suurempaakin tuhoa. Valitettavasti toisinaan 10-vuotisvastuutarkastuksessa voidaan löytää myös vakavia asennusvirheitä.

10 vuoden kohdalla tapahtuva koko kiinteistön tarkastus on hyvä tapa pitää huolta kiinteistöstä. Tällaisella ennakoivalla kunnossapidolla voidaan laatia myös kunnossapitosuunnitelma (PTS) vastaamaan todellista tilannetta. Tarkastuksessa on tarkoitus käydä läpi joko koko kiinteistö tai vaihtoehtoisesti sopimuksessa sovitut tarkastelukohteet.
Tarkastuksessa läpikäytäviä keskeisiä osa-alueita ovat rakennetekniikka, LVIA-tekniikka sekä sähkötekniikka.

>> Tilaa ennakkovuositarkastus tai 10-vuotistakuutarkastus

Huomio

Huomio

KT Kuntotutkimus apunasi

KT Kuntotutkimus tarjoaa taloyhtiöllesi puolueettomia sekä laadukkaita kuntotutkimuspalveluita. Tavoitteena on varmistaa sekä rakennuksen terveys ja turvallisuus että kiinteistön käyttäjien hyvinvointi.

KT Kuntotutkimuksen monipuolinen palveluvalikoima kattaa edellä käsiteltyjen aiheiden lisäksi myös asbesti- ja haitta-ainekartoitukset, sisäilman kuntotutkimukset sekä paljon muuta.

Kiinnostuitko?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

KT Kuntotutkimus Oy
Palvelut
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
20222_77002.jpg
Mitä hormi­kartoituksessa selvitetään ja miten?
Taloyhtiöissä on useita asioita, joita tulee tarkastella määräajoin, yksi niistä on hormien kunto. Erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä saattaa hormien toiminta sekä kunto heiketä vuosien saatossa. Vähitellen tapahtuvaa muutosta ei välttämättä arjen pyörityksessä ole huomannut, vaan viat saattavat tulla ilmi esimerkiksi linjasaneeraushankkeen yhteydessä. Hormikartoituksen sekä toimenpidesuositusten avulla pystytään ilmanvaihdon toimintaa optimoimaan.
20223_77548.jpg
Milloin asbestikartoitus on taloyhtiössä ajankohtainen?
Jotta varmasti ymmärrämme mistä on kysymys, perehtykäämme hetkeksi asbestin synkkään historiaan. Asbesti itsessään on hyvin vanha keksintö. Tuo ihmeellinen mineraali kiehtoi ihmisiä monikäyttöisyydellään näilläkin leveysasteilla viime vuosisadan alussa. Asbestipitoisia rakennusmateriaaleja on valmistettu vuosina 1922 – 1994, mutta asbestia sisältäviä materiaaleja on käytetty pidempään.Käsillä oli aine, joka mahdollisti jopa tulen läpi kävelemisen ja paloturvallisuuden lisäksi asbestia käytettiin monessa materiaalissa, kuten tasoitteissa, sidosaineena. Asbestin vaarallisuuteen herättiin vasta myöhemmin ja tänäkin päivänä asbestia on löydettävissä pitkälti kaikkialta, erityisesti purku- sekä remontointikohteissa.Tiesitkö, että purkutöissä sekä saneerauksissa tulee haitta-aineet lakisääteisesti kartoittaa?
20221_76667.jpg
Mitä ovat äly­ratkaisut, jotka säästävät energiaa, ympäristöä ja euroja
Rakennusten älykkäät säädöt ja ohjaukset ovat avainroolissa ratkaistaessa tulevaisuuden haasteita, jotka liittyvät rakentamisessa paljolti energiatehokkuuden parantamiseen ja sitä kautta ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.
20236_82063.jpg
Mitä tehdä, kun taloyhtiössä asuu häirikkö?
Taloyhtiössämme asuu ihminen, joka ottaa lähinnä nuoret asukkaat häirinnän kohteeksi, tavoitteena saada heidät muuttamaan pois ja siinä on onnistunutkin. Häirintä on sanallista syyttelyä milloin mistäkin asiasta, jotka eivät pidä paikkaansa ja "kyttäämistä" ketä heillä käy ja mitä tekevät. Jutella hänen kanssaan on yritetty, mutta ei juuri jää juttelemaan, kirjallinen huomautus/varoituskin on annettu, mutta ei auta.Isännöitsijänä on isännöntitoimisto, mutta siellä ollaan sitä mieltä, ettei voida asialle tehdä enempää. Haluammekin tietää, onko taloyhtiön hallituksella mahdollisuuksia tehdä jotain asian suhteen?
20213_68954.jpg
Aurinkosähkön hyödyntäminen taloyhtiöissä helpottuu
Aurinkopaneelien suosio taloyhtiöissä tulee kasvamaan seuraavien vuosien aikana. Aurinkosähkön houkuttelevuus kasvaa uuden asetusmuutoksen myötä, joka tuli voimaan 1.1.2021. Asetusmuutos mahdollistaa aurinkoenergian entistä kattavamman käytön taloyhtiössä. Aiemmin aurinkosähköä on voitu käyttää vain kiinteistön omaan sähköntarpeeseen, mutta nyt sitä voidaan hyödyntää myös asuntojen sähkönkulutuksessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton