• Etusivu
  • Palvelut

Mitä tarkoittavat: ennakkovuositarkastus sekä 10-vuotistakuutarkastus?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö KT Kuntotutkimus Oy
Päivitetty 08.11.2023
20221_76567.jpg

Onko sinun taloyhtiössäsi aika suorittaa tarkastus?

Taloyhtiön asiakirjoissa saattaa vilahtaa entuudestaan tuntemattomia käsitteitä. Mistä on kyse, kun suunnitellaan ennakkovuositarkastuksen tekemistä tai 10-vuotistakuutarkastusta?

Lähdetään liikkeelle, mitä eri käsitteet tarkoittavat

Ennakkovuositarkastuksen aikana käydään läpi kiinteistön valmistumisen aikaisia luovutusasiakirjoja sekä verrataan niitä toteutuneeseen tilanteeseen. Tarkastuksen ideana on arvioida ja todeta mahdolliset puutteet sekä rakenteissa että LVISA-tekniikan kohdalla. Tarkastuksen lopussa laaditaan raportti havaituista puutteista.

10-vuotisvastuutarkastuksessa käydään myös läpi valmistumisajankohtana laaditut luovutusasiakirjat. Poikkeuksena ennakkovuositarkastukseen, kiinteistö käydään 10-vuotisvastuutarkastuksessa otantaluonteisesti läpi. Tarkastuksessa pyritään löytämään puutteita, joita ei ole voitu havaita niin vastaanottotarkastuksessa kuin takuuaikanakaan. Tarkastuksen jälkeen luovutetaan raportti rakenteista sekä järjestelmistä ilmenneistä puutteista.

Tarkastuksen ideana on arvioida ja todeta mahdolliset puutteet sekä rakenteissa että LVISA-tekniikan kohdalla.
Tarkastuksen ideana on arvioida ja todeta mahdolliset puutteet sekä rakenteissa että LVISA-tekniikan kohdalla.

Etua asukkaalle, osakkaalle sekä koko taloyhtiölle

Tarkastukset on tärkeää suorittaa, sillä toisinaan 10-vuotisvastuutarkastuksessa voidaan löytää myös vakavia asennusvirheitä.
Tarkastukset on tärkeää suorittaa, sillä toisinaan 10-vuotisvastuutarkastuksessa voidaan löytää myös vakavia asennusvirheitä.

Ensimmäinen tarkastus on niin kutsuttu vastaanottotarkastus, jossa osakas voi reklamoida kaikki havaitsemansa viat sekä puutteet – esimerkiksi maalitahrat, kolhut sekä selkeät puutokset kuten vaikka listat. Mutta osa vioista on kuitenkin sellaisia, jotka vaativat ammattilaisen harjaantunutta silmää. Tällaisia vikoja ovat esimerkiksi ilmanvaihdon ongelmat.

On sitten kyseessä ennakkovuositarkastus tai 10-vuotistakuutarkastus, on tärkeää antaa mahdollisuus myös asukkaille kertoa havaitsemiaan puutteita tai vikoja. Sähköisellä asukaskyselyllä kartoitetaan helposti erilaiset viat sekä puutteet asukkaan näkökulmasta. Puutteita voi löytyä esimerkiksi piha-alueilta, kylpyhuoneista tai huoneistojen välillä asunnosta toiseen kulkeutuvana meluhaittana.

Viat sekä puutteet kartoitetaan asiantuntevasti sekä raportoidaan selkeästi ammattilaisten toimesta, tällöin ne on helppo reklamoida eteenpäin rakennuttajalle.

>> Tilaa ennakkovuositarkastus tai 10-vuotistakuutarkastus

Puhuttaessa alle 10-vuotta vanhasta rakennuksesta, pyritään silloin tarkastuksessa löytämään piileviä vikoja: salaojien painumista, rakenteissa olevia puutteita sekä selkeitä rakennusvirheitä, jotka pidemmällä juoksulla voisivat aikaansaada suurempaakin tuhoa. Valitettavasti toisinaan 10-vuotisvastuutarkastuksessa voidaan löytää myös vakavia asennusvirheitä.

10 vuoden kohdalla tapahtuva koko kiinteistön tarkastus on hyvä tapa pitää huolta kiinteistöstä. Tällaisella ennakoivalla kunnossapidolla voidaan laatia myös kunnossapitosuunnitelma (PTS) vastaamaan todellista tilannetta. Tarkastuksessa on tarkoitus käydä läpi joko koko kiinteistö tai vaihtoehtoisesti sopimuksessa sovitut tarkastelukohteet.
Tarkastuksessa läpikäytäviä keskeisiä osa-alueita ovat rakennetekniikka, LVIA-tekniikka sekä sähkötekniikka.

>> Tilaa ennakkovuositarkastus tai 10-vuotistakuutarkastus

Huomio

Huomio

KT Kuntotutkimus apunasi

KT Kuntotutkimus tarjoaa taloyhtiöllesi puolueettomia sekä laadukkaita kuntotutkimuspalveluita. Tavoitteena on varmistaa sekä rakennuksen terveys ja turvallisuus että kiinteistön käyttäjien hyvinvointi.

KT Kuntotutkimuksen monipuolinen palveluvalikoima kattaa edellä käsiteltyjen aiheiden lisäksi myös asbesti- ja haitta-ainekartoitukset, sisäilman kuntotutkimukset sekä paljon muuta.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

KT Kuntotutkimus Oy
Palvelut
huolto
huoneisto
kunnossapito
isännöinti
julkisivu
projektinjohto
tuotetietous
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
20222_77002.jpg
Mitä hormi­kartoituksessa selvitetään ja miten?
Taloyhtiöissä on useita asioita, joita tulee tarkastella määräajoin, yksi niistä on hormien kunto. Erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä saattaa hormien toiminta sekä kunto heiketä vuosien saatossa. Vähitellen tapahtuvaa muutosta ei välttämättä arjen pyörityksessä ole huomannut, vaan viat saattavat tulla ilmi esimerkiksi linjasaneeraushankkeen yhteydessä. Hormikartoituksen sekä toimenpidesuositusten avulla pystytään ilmanvaihdon toimintaa optimoimaan.
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Weberin hajuton M1-luokan pinnoite parvekkeen korjauksiin
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
Mies pesee terassia käyttäen Kärcher T7-terassipesuria
Ennen kuin ostat painepesurin, lue tämä
Painepesuri on helppokäyttöinen apuri pihan kalusteiden, terassien ja oleskelualueiden sekä autojen ja kulkuteiden puhdistukseen. Kurat, siitepölyt ja pinttyneemmätkin liat on helppo häätää pois silmiä häiritsemästä. ”Painepesuri kuin painepesuri” voisi joku ajatella, mutta mitäpä jos hetkeksi pysähtyisikin miettimään, minkälaisia ominaisuuksia painepesurilta voisi tarvita omassa arjessa, ja kuinka usein painepesuria tarvitsee.
tiililaattapintainen julkisivu taloyhtiöön wienerberger
Näyttävä tiililaattajulkisivu hyvällä yhteistyöllä
Espoon Gräsantörmäntielle valmistui elokuussa 2023 Hartela Etelä-Suomen urakoimana kolmen asuinkerrostalon kokonaisuus, jonka näyttävät tiililaattapintaiset julkisivut ovat erinomainen osoitus koko suunnittelu- ja toteutustiimin hyvästä ja onnistuneesta yhteistyöstä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton