• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiössä säästöä on tietää mitä korjataan ja miksi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.11.2014
201411_41792.jpg

Taloyhtiössä edessä oleviin korjauksiin tulisi varautua hyvissä ajoin niin teknisesti kuin taloudellisestikin. Kuntoarviot ja kuntotutkimus ovat oivallisia välineitä silloin, kun kiinteistössä halutaan kartoittaa tulevien korjausten tarve sekä kullekin korjaukselle alustava korjausmenetelmä, toteutuskustannukset ja suositeltava toteutusajankohta.

Rambollin Porin yksikön päällikkö Jukka Kallio korostaa suunnitelmallisuuden merkitystä kaikessa korjausrakentamisessa.

"Kuntoarvio on usein kokonaisvaltainen katsaus kiinteistöön. Jos taloyhtiöt toimisivat kuntokartoituksen mukaan suunnitelmallisesti korjaten, säästäisi se paljon työtä ja kustannuksia. Aika usein tahtoo kuitenkin olla sitä, että hypätään muutaman vaiheen yli – esimerkiksi korjaustarpeen havaitsemisesta kiirehditään suoraan tarjouspyyntöön, jolloin saatetaan ilman riittävää tietoa korjata jotain muuta kuin mistä ongelmat ovat johtuneet", Kallio toteaa.

Syy ongelmiin kannattaa selvittää hyvin ennen korjaustyöhön ryhtymistä, sillä joskus siitä miltä asiat näyttävät, ei voi päätellä sitä, mistä on kyse. Esimerkiksi vesikaton vuotoepäily voi osoittautua ilmanvaihto- ongelmaksi, jossa kyse onkin kondensiovedestä.

Kuntoarvio edeltää kuntotutkimusta

Kuntoarviossa arvioidaan rakennus-, LVI- ja sähköteknisten rakennusosien, laitteiden ja asennusten kuntoa sekä korjaustarvetta. Lisäksi siinä tarkastellaan kiinteistön energiataloudellista kuntoa, sisäolosuhteita, terveellisyyttä ja turvallisuutta sekä ehdotetaan tarvittaessa niihin liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Kuntoarvio perustuu pääasiassa aistinvaraisiin havaintoihin ja ainetta rikkomattomiin menetelmiin. Se on nimensä mukaisesti asiantuntija- arvio, johon ei sisälly tarkempaan kunnon selvittämiseen tähtääviä tutkimuksia eikä mittauksia. Koska kaikkia rakennuksen kuntoon vaikuttavia tekijöitä ei aina voida aistinvaraisesti arvioida riittävän luotettavasti, kuntoarvio ei yksinään riitä korjaussuunnitelman pohjaksi. Kun halutaan luotettavaa tietoa kyseisen kohteen kunnosta, korjaustarpeista ja soveltuvista korjausmenetelmistä, voidaan jollekin osa-alueelle tehdä erillinen kuntotutkimus.

Ulkopuolinen näkee myös sen mihin on ehditty tottua

"Kiinteistöä on tärkeä tarkastella aina kokonaisuutena eikä lukita tarkastelua liian varhaisessa vaiheessa mihinkään tiettyyn rakennusosaan. Ulkopuolisen tekemä kuntokartoitus on hyvä lähtökohta taloyhtiön 5-vuotissuunnitelmalle. Ulkopuolinen katsoo kiinteistöä aina hieman eri näkökulmasta. Oma silmä tottuu riipin raapin oleviin asioihin. Kuntoarvio ei kuitenkaan korvaa kuntotutkimusta, jonka pohjalta vasta voidaan lähteä suunnittelemaan korjaustöitä", Kallio sanoo.

Ennen kuntoarviota arvioijan on tutustuttava rakennuksen tietoihin ja historiaan. Lähtötietojen hankinta ja talon piirustuksiin tutustuminen "normaalin kerrostalon" kokoisessa kohteessa vie paikan päällä 1-3 työpäivää, jos se tehdään kunnolla. Jos kuntoarviossa tulee ilmi useampia ongelmia, ongelmat kartoitetaan ja tehdään tutkimussuunnitelma. Korjaussuunnitelmaan päästään vasta kuntotutkimuksen pohjalta, kun rakennuksen viat ovat tiedossa. Tässä vaiheessa laaditaan myös kustannusarvio sekä – jos kyseessä on hyvin huonokuntoinen kiinteistö – arvio siitä, kannattaako rakennusta enää korjata.

201411_41794.jpg

Kääntöpuolella on ylikorjaaminen

Työssään Rambollilla Kallio ja projektipäällikkö Mikko Lilja ovat molemmat nähneet sekä tapauksia, joissa ei korjata lainkaan tai korjataan "liikaa". Kuntoarviolla ja kuntotutkimuksella voidaan järkeistää taloyhtiön korjaustoimenpiteitä paitsi osoittamalla todelliset korjaustarpeet, myös ehkäisemällä ylikorjaamista, johon voidaan mennä silloin, kun toimitaan mutu-tuntumalta.

"Ylikorjaaminen on välinpitämättömyyden vastapuoli, mutta sekään ei ole taloudellisesti perusteltua. Joskus korjauksia tehdään tarpeeseen nähden aivan liian aikaisin. Esimerkiksi ikkunasaneeraukset ovat joskus tällaisia: oleskelumukavuus saattaa parantua, mutta todellisuudessa ikkunat ovat vielä kaukana tiensä päästä ja kustannukset siten hyötyyn nähden älyttömät", Kallio pohtii.

Kosteusvauriot yleisin harmin aihe

"Tavallisin ongelma, jonka alkuperää ryhdytään selvittämään kuntotutkimuksessa, on jonkin sortin vuoto. Vuoto voidaan havaita yhtä hyvin yläpohjassa kuin alapohjassa. Yläpohjassa ongelmat ovat suhteellisen helppoja tapauksia. Perustukset vaativat insinööritaitoa kattoa enemmän, ja joskus voi olla hyvinkin hankala selvittää, mistä vesi tulee alapohjaan", Lilja kertoo.

Vuotojen ohella asuinrakennuksissa kuntotutkijoita työllistävät usein muut kosteusvauriot, jotka aiheutuvat esimerkiksi virheistä omatoimisessa rakentamisessa tai rakennuksen rakenteiden tuuletuksen tukkimisesta.

Vaikka korjausrakentaminen tavallisesti koskee vanhoja kiinteistöjä, myös uusissa rakennuksissa voi olla harmeja. Maaperä painuu heti rakentamisen jälkeen ja sen kautta uuteenkin rakennukseen voi tulla kosteusrasitusta. Suunnitteluvirhe vaatii yleensä kuitenkin vielä työvirheen, jotta saadaan aikaan vaurio. Jos viimeisenä virheenä huoltoja laiminlyödään, on yhteisvaikutuksena isoja ongelmia, joita syntyy harvoin vain yhden syyn aiheuttamana.

Millainen taloyhtiön 5-vuotissuunnitelma ei kannata?

"Korjaaminen on edullista, jos se tehdään ajoissa. Esimerkkinä rännien korjaus, missä kustannukset eivät ole korkeat, mutta vahingot ovat suuret, jos korjaaminen laiminlyödään."

"Taloyhtiössä hallituksen tahtotila ratkaisee. Onhan sekin 5-vuotissuunnitelma että päätetään olla tekemättä mitään", Kallio lohkaisee. "Isännöitsijät tavallisesti haluaisivat, että korjaaminen olisi hyvin suunnitelmallista. Toteutus on kuitenkin pitkälti rahakysymys. Taloyhtiöissä on nähtävillä siksi paljon samaa mistä kaupunkeja usein arvostellaan: korjaamaan ryhdytään vasta, kun jotain tapahtuu", hän harmittelee.

Ihannetilanteessa asiat suunnitellaan ja selvitetään hyvissä ajoin, jolloin on helppo pyytää myös tarjouksia. Myös urakkaan tarjottu hinta saadaan mahdollisimman oikeaksi, kun tiedossa on yksityiskohtia myöten, mitä urakkaan liittyy ja mitä ei.

Kuvat: Ramboll

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Katu, jossa on taloja rivissä
Viikon kysymys: Remontin lainoitus?
Onko minulla osakkaana mahdollisuutta vaikuttaa vesikattoremontin kustannuksien maksujärjestelyihin? Olemme ehdottaneet yhtiölainaa ja sitä kautta rahoitusvastiketta. Muut kolme osakasta tuntuvat olevan henkilökohtaisen lainanoton kannalla. Mitkä ovat as oy:n velvoitteet ko. tilanteessa ja mitkä minun velvollisuuteni?
202011_67504.jpg
Likaantunut tiilijulkisivu puhtaaksi hellävaroen
Tiilijulkisivun elinkaari on pitkä, eikä se välttämättä vaadi huoltotoimenpiteitä kymmenienkään vuosien aikana. Tiilen pintaan voi kuitenkin eri syistä tarttua likaa tai epäpuhtauksia, joista on pääosin vain esteettistä haittaa. Julkisivun puhdistamiseen on useita suositeltavia menetelmiä, jotka eivät rasita rakenteita tai vaurioita tiilipintaa ja ovat siten turvallisia käyttää.Julkisivussa havaittavat paikalliset likaraidat tai tummentumat ovat aina oire puutteellisesta veden ohjauksesta. Siksi ennen pintojen pesua olisi syytä tarkastaa pellitysten ja räystäiden kunto ja korjata vuotavat kohdat. Muutoin pesty pinta likaantuu pian uudestaan ja tehty työ valuu hukkaan.
201610_47499.jpg
Säästötulos vastaa odotuksia
Kuusi lämpökaivoa ja yksi NIBE:n F1345-60 kw maalämpöpumppu asennettiin Sebbas-norrstugrändin 17 asunnon rivitaloyhtiöön keväällä 2015. 1970-luvulla valmistuneessa talossa oli aiemmin öljylämmitys, jonka myötä lämmitykseen liittyvät kulut olivat suuret. NIBE:n F1345-maalämpöpumpun asentamisen jälkeen ovat talon lämmityskustannukset pienentyneet neljänneksellä.– Öljylämmitys oli niin kallis, että meidän piti alkaa selvittää muita vaihtoehtoja. Harkitsimme kolmen eri yrityksen lämpöpumppuja, kertoo taloyhtiön puheenjohtaja Bengt Sund.
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
Mies puhuu puhelimessa toimistossa
Viikon kysymys: Miten isännöintiyhtiön voi erottaa?
Isännöintiyhtiö ja hallitus taloyhtiössä tekevät lainvastaisia päätöksiä. Muut osakkeenomistajat haluavat eroon isännöitsijästä. Jos vaadimme hallitusta erottamaan isännöintiyrityksen, onko hallituksen niin toimittava? Millainen osakkeenomistajien määräenemmistö tarvitaan?
20236_82003.jpg
Kunnossapitovastuun siirtäminen osakkaalle?
Käsittääkseni yhtiökokouksessa on mahdollista muuttaa perinteistä vastuunjakotaulukkoa osakkaan vastuulle. Mutta kuinka suuren äänienemmistön muutos vaatii? Otetaan esimerkiksi märkätila saneeraukset ja WC-istuimet mekanismeineen. Eli vain osa vastuusta siirrettäisiin osakkaille. Tälläinen muutos täytyisi todennäköisesti kirjata yhtiöjärjestykseen? Onko tällaisessa prosessissa ristiriitaisuuksia yhdenvertaisuus periaatteen kanssa, koska taloyhtiö on kolmekymmentä vuotta vanha, ja joitakin kustannuksia remonteista on osalle osakkaista korvattu historian aikana vastuunjaon mukaisesti? Vielä, minkälaisia kustannuksia yhtiöjärjestyksen muuttamisesta muodostuu?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton