• Etusivu
  • Isännöitsijä

Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?

Sari Nieminen
Päivitetty 21.03.2025
taloyhtiön-yleisavain-1920x1080

Kenelle yleisavaimen käyttäminen taloyhtiössä on sallittu?

Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.

Kenellä yleisavain on?

Tavallisesti taloyhtiön yleisavain on joko taloyhtiön, talonmiehen tai huoltoyhtiön hallussa. Yleisimmin taloyhtiö on tehnyt huoltoyhtiön kanssa hallussapitosopimuksen, jolloin avain on huoltoyhtiöllä. Jossain tapauksissa avain voi olla myös esimerkiksi isännöitsijän tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan hallussa.

Taloyhtiön remonttien aikana remontin toteuttavan yrityksen henkilökunnan on päästävä kulkemaan taloyhtiössä. Silloin yleisavaimet luovutetaan remontin ajaksi myös remonttifirman haltuun.

Milloin yleisavainta saa käyttää?

Kun asunnossa on tarpeen tehdä taloyhtiön vastuulle kuuluvia huoltotöitä, taloyhtiön edustajalla (huoltomies, talonmies tai tehtävään palkattu urakoitsija) on asunto-osakeyhtiölain mukainen oikeus mennä yleisavaimella asuntoon suorittamaan korjauksia tai tarkastuksia.

Taloyhtiön kunnossapitovastuulla ovat esimerkiksi lämpö-, sähkö-, vesi-, ilmastointi- ja viemärijärjestelmät. Tyypillisiä huoltotehtäviä asunnossa ovat esimerkiksi vesimittarin lukeminen ja ilmastointikanavien nuohous.

Taloyhtiön edustajan on ilmoitettava tulevista huolto- tai tarkastuskäynneistä etukäteen. Usein ilmoitus tapahtuu kotiin jaettavalla kirjallisella tiedotteella. Isännöintiliiton ohjeistuksen mukaan huoltomiesten tulisi aina myös soittaa ensin ovikelloa, ennen yleisavaimen käyttöä.

On tapauksia, jolloin yleisavaimen käyttö ei vaadi erillistä ilmoitusta. Nämä ovat kiireellisiä tapauksia, kuten epäily vesivahingosta tai tulipalosta asunnossa. Asuntoon saa mennä myös, jos epäillään asukkaan terveyden tai hengen olevan vaarassa. Tällaisissa tapauksissa taloyhtiö voi pyytää oven avaamiseen virka-apua poliisilta tai pelastuslaitokselta, mikäli yleisavainta ei ehditä käyttää.

Onko mahdollista kieltää yleisavaimen käyttö omaan asuntoon?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan huoltotoimenpiteet suoritetaan asukkaalle sopivalla hetkellä. Asukkaalla on siis oikeus kieltää asunnossa käynti ja sopia sille parempi ajankohta ellei toimenpiteen laatu tai kiireellisyys edellytä muuta.

Uuden ajankohdan käynnille voi sopia, mutta kokonaan käyntiä asunnossa ei voi kieltää, sillä huoltotoimenpiteet ja tarkastukset tulee suorittaa.

Jos asunnossa käydään asukkaan poissa ollessa, tulee siitä jättää asuntoon viesti. Viestissä pitää olla tieto, kuka asunnossa on käynyt, milloin asunnossa on käyty ja käynnin syy. Jos huomaat, että asunnossasi on käyty ilman lupaa ja viestiä jättämättä, ota yhteys ensisijaisesti omaan isännöitsijääsi asian selvittämiseksi.

Lue juristin vastaus: Kuka päättää yleisavaimen paikasta ja käytöstä?

Oletko hankkinut turvalukon? Huomioi tämä

Joskus asuntoon on hankittu joko asunnon omistajan tai vuokralaisen toimesta erillinen turvalukko. Sen avainta ei ole pakko luovuttaa taloyhtiölle tai sen edustajalle.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että mikäli asuntoon joudutaan menemään kiireellisesti ja hajottamaan turvalukko, on asunnon haltijan hankittava omakustanteisesti uusi turvalukko ja maksettava myös oven korjaus. Siksi on parempi luovuttaa turvalukon avaimesta kopio myös huoltoyhtiölle tai muulle yleisavaimen haltijalle.

Isännöitsijä
asuminen
huolto
huoneisto
kunnossapito
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen. Elokuu tuo myös opiskelijat vuokra-asuntoihin. Harkitsetko vuokraamista? Oletko jo vuokranantaja? Oletko menossa vuokralle? Tästä artikkelista löydät kattavat ohjeet.
20221_76567.jpg
Mitä tarkoittavat: ennakkovuo­sitarkastus sekä 10-vuotista­kuutarkastus?
Taloyhtiön asiakirjoissa saattaa vilahtaa entuudestaan tuntemattomia käsitteitä. Mistä on kyse, kun suunnitellaan ennakkovuositarkastuksen tekemistä tai 10-vuotistakuutarkastusta?
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Weberin hajuton M1-luokan pinnoite parvekkeen korjauksiin
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Yhtiökokouksen laillisuus
Olen saanut kutsun yhtiökokoukseen jälkikäteen. Kutsu tuli, kun kokous oli jo pidetty. Voinko vaatia hallitusta kutsumaan uutta kokousta koolle? Missä ajassa pyyntö on toimitettava hallitukselle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton