• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Tammikuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.12.2024
20231_77032.jpg

Taloyhtiön tärkein tapahtuma eli yhtiökokous lähestyy ja päätettävät asiat valmistellaan tammikuussa. Yhtiökokous päättää yhtiön toiminnan kannalta tärkeimmistä asioista, kuten tilinpäätöksen vahvistaminen, vastikkeista päättäminen ja hallituksen valinta. Lisäksi hallitus voi tuoda yhtiökokoukseen omaan toimivaltaansa kuuluvan asian.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Tilinpäätös sekä toimintakertomus

Taloyhtiöiden tulee aina laatia toimintakertomus. Toimintakertomuksesta selviää esimerkiksi tiedot yhtiövastikkeen käytöstä, jonka tiedot annetaan yleensä erillisellä vastikerahoituslaskelmalla. Toimintakertomus sisältää myös tiedot tilikauden aikana tapahtuneista olennaisista asioista. Näitä tietoja ovat esimerkiksi perustiedot yhtiöstä ja sen hallinnosta, kulutustiedot, tehdyt ja tulevat kunnossapito- ja uudistustoimet, hankelaskelmat, hallituksen jäsenet ja tilin- tai toiminnantarkastajat sekä mahdolliset vahinkotapahtumat ja oikeudenkäynnit.

Lue myös: Taloyhtiöiden tulee aina laatia toimintakertomus

Talousarvio

Talousarvion laatii yleensä isännöitsijä tai hallitus. Talousarvion keskeisin tarkoitus on selvittää yhtiövastikkeiden suuruus ja näin ollen sen laatiminen perustuu yhtiöjärjestyksen määräykseen vastikkeiden määräämisperusteista. Hallitus esittää talousarvioehdotuksen yhtiökokoukselle, joka vahvistaa sen viralliseksi talousarvioksi.

Lue lisää talousarviosta >>

Edellisen kauden vastikejälkilaskelmista ja vastikkeiden oikeasta määrästä voit lukea marrastuun vuosikellosta.

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Marraskuu >>

taloudenhallinta ja seuranta

Kunnossapitoselvitys

Hallituksen on vuosittain esitettävä yhtiökokouksessa kirjallinen selvitys kunnossapitotarpeista. Kunnossapitotarveselvityksen on tarkoitus herättää taloyhtiössä avointa keskustelua kunnossapidon suunnitelmallisuudesta. Tämähän vaikuttaa suoraan myös taloyhtiössä perittäviin yhtiövastikkeisiin. Kun suunnitelmallisuuteen on taloyhtiössä kiinnitetty huomiota, myös yhtiövastikkeet pysyvät tasaisina ja osakkaat tyytyväisinä.

Lue lisää taloyhtiön kunnossapidosta:

Pyydä tarjoukset tammikuussa

Tammikuussa on erinomainen aika pyytää tarjouksia taloyhtiön suunnittelemista hankkeista, kuten remontoinneista ja kunnossapitotöistä. Kun tarjoukset pyydetään ajoissa, hallituksella on riittävästi aikaa käsitellä ne huolellisesti ja esittää yhtiökokouksessa vertailukelpoiset vaihtoehdot. Tämä mahdollistaa sen, että osakkaat voivat tehdä hyvin informoituja päätöksiä ja valita taloyhtiölle parhaan mahdollisen palveluntarjoajan.

Lisäksi tammikuussa pyydetyt tarjoukset antavat hyvän pohjan talousarvion laatimiselle ja tulevien kustannusten ennakoinnille. Näin varmistetaan, että taloyhtiön talous pysyy tasapainossa ja suunnitellut hankkeet voidaan toteuttaa sujuvasti.

Info

Info

Rakenna & Remontoi -messujen taloyhtiöpäivä

Omataloyhtiön uutiskirjetilaajilla on nyt mahdollisuus päästä ilmaiseksi R&R-messujen taloyhtiöpäivään perjantaina 24.1.2025. Taloyhtiöpäivän vetää Emmi Suuronen. Emmi tunnetaan rakennusalan asiantuntijana sekä taloyhtiöiden hallitustyöskentelyn konkarina. Messuilla voit muun muassa jättää tarjouspyyntöjä eri alojen yrityksille.

202112_74258.jpg

Kiinteistön työt tammikuussa

Sisätiloissa

Asuntojen sisälämpötiloihin kannattaa ja on syytä kiinnittää huomiota. Sisälämpötilojen laskeminen 21-22 °C:een säästää taloyhtiölle huomattavasti energiakuluissa. Myös turhan lämpimänä pidettävät yleiset tilat, kuten porraskäytävät ja varastot, ovat taloyhtiölle suuri menoerä. Motivan tietojen mukaan autotallin lämpötilaa alennettaessa 20 °C:sta 15 °C:een, taloyhtiö säästi energiakuluissa jopa 15 prosenttia.

  • sisälämpötilojen säätäminen
  • termostaattien tarkastaminen ja mahdolliset uusimiset
  • patteriverkoston sekä käyttöveden säätölaitteiden tarkistaminen
  • mahdollinen lämmönjakokeskuksen laitteiden ja säätöjen tarkistaminen

Lisää aiheesta Motivan sivuilta >>

Huomio

Huomio

Muista veroilmoitus!

Asunto- ja kiinteistöyhteisön veroilmoitus on tarvittaessa jätettävä neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymiskuukauden jälkeen. Esimerkiksi jos asunto-osakeyhtiön tilikausi on päättynyt 31.12.2024, tulee yhtiön antaa veroilmoitus 30.4.2025 mennessä. Jos 30.4. on lauantai tai pyhäpäivä, veroilmoituksen saa antaa vielä seuraavana arkipäivänä.

Linkki verottajan sivulle >>

Lumikuormat katolla

Lumikuormat katolla alkavat olla ajankohtainen asia. Lain mukaan kiinteitön turvallisuus on kiinteistön omistajan vastuulla, mutta kiinteistönomistajalle kuuluva turvallisuusvelvoitteen täyttäminen voidaan siirtää sopimuksella esimerkiksi kiinteistöpalveluyrityksen tehtäväksi.

Lisää aiheesta artikkelissa: Kuka valvoo taloyhtiösi lumikuormaa katolla? >>

Asukkaille muistettavaa

Tammikuussa on hyvä muistaa tiedottaa asukkaita tulevasta yhtiökokouksesta. Asunto-osakeyhtiölaissa mainitaan, että yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä eli käytännössä useassa yhtiössä kesäkuun loppuun mennessä. Yhtiöjärjestyksessä ei voida määrätä muusta määräajasta. (Lähde: Lexia).

Ajankohtaista jokaiselle

Joulun päättää loppiainen 6. tammikuuta, mutta joulua voi jatkaa myös Nuutinpäivään asti 13.1. Tammikuussa ei ole yhtään virallista liputuspäivää.

Joulunajan jätteet

Joulu täyttää taloyhtiöiden roska-astiat äärimmilleen, varsinkin, jos jäteastioita ei ole täytetty oikein. Jätteiden litistäminen on myös eräs helppo keino säästää taloyhtiölle selvää rahaa, sillä jäteyhtiöt perivät lisämaksua ylitse pursuavista jäteastioista.

Katso, miten paljon jätteet litistämällä säästyy tilaa ja rahaa >>

20221_74349.jpg

Lue myös muut Vuosikellon osat

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
Katu, jossa on taloja rivissä
Isännöitsijä neuvoi väärin, onko hän korvausvelvollinen?
Remontoimme uuden kodin keittiön ja myyjä ilmoitti, että liesituuletinta ei saa liittää hormiin. Tarkastin asian kuitenkin tekniseltä isännöitsijältä ja hän ilmoitti, että saa. Nyt kuitenkin ilmeni, että emme saakkaan liittää hormiin vaan meidän pitää korjata tämä asia ja laittaa aktiivihiili tuulettimeen. Isännöitsijä ei koskaan maininnut, että tuulettimessa ei saa olla moottoria ja minä en tälläistä asiaa osannut kysyä. Mielestäni isännöitsijä on toiminut huolimattomasti ja heidän pitäisi kyllä maksaa tästä syntyneet kulut? Olenko väärässä?
20219_72295.jpg
Ilkivalta sotkee pihapiirin
Kuppi kahvia omalla parvekkeella, ilma on tyyni ja tunnelma seesteinen. Naapurin ovi kolahtaa ja parin minuutin kuluttua parvekkeellesi putoaa savuava tupakantumppi. Töihin lähtiessäsi väistät tuoretta virtsalammikkoa rapun oven pielessä. Illalla kotimatkalla huomaat naapurikaupan rikotun ikkunan. - Kuulostaako tutulta? Ilkivalta ja välinpitämättömyys ovat valitettavan yleistä nykypäivän taloyhtiöissä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton