• Etusivu
  • Remontti

Suunnitelmallisen kunnossapidon merkitys

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.07.2013Päivitetty 27.08.2013
20164_46066.jpg

Oikea-aikainen kunnossapito ja korjaus estää vaurioiden etenemisen. (Kuvan lähde: Kiinteistöpalvelut Ry)

Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen on vuosittain varsinaisessa yhtiökokouksessa (tilinpäätöskokous) esitettävä kirjallinen selvitys taloyhtiön kunnossapitotarpeista ko. yhtiökokousta seuraavalle viidelle vuodelle. Selvitys on annettava toimista, jotka vaikuttavat olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin.

Asunto-osakeyhtiölaki ohjaa siis selvästi taloyhtiöitä suunnitelmalliseen kunnossapitoon ja tämä ihan syystäkin. Korjausten ennakoinnilla ja hyvällä suunnittelulla voidaan säästää jopa 30 prosenttia rakennuksen koko elinkaaren aikaisista korjauskustannuksista. Välttämättömäksi tiedettyjen korjausten lykkääminen myöhempään ajankohtaan tarkoittaa yleensä korkeampia korjauskustannuksia myöhemmin tulevaisuudessa. Korjaustapa muuttuu ajan myötä raskaammaksi ja ns. kevyt korjaus ei ole enää mahdollinen vaihtoehto. Taloyhtiöissä tuleekin sitoutua pitkäjännitteisempään, suunnitelmallisempaan ja ennakoivaan kiinteistön kunnossapitoon. Suunnitelmallisen kiinteistönpidon avulla reaktiivisten (äkillisten, odottamattomien) korjausten tarve vähenee.

Kunnossapitotarveselvityksen on tarkoitus herättää taloyhtiössä avointa keskustelua kunnossapidon suunnitelmallisuudesta. Tämähän vaikuttaa suoraan myös taloyhtiössä perittäviin yhtiövastikkeisiin. Kun suunnitelmallisuuteen on taloyhtiössä kiinnitetty huomiota, myös yhtiövastikkeet pysyvät tasaisina ja osakkaat tyytyväisinä. Kunnossapitotarveselvitystä tarkempi kuntoarvio on hyvä kuitenkin teettää noin viiden vuoden välein. Koska suurimmalle osalle taloyhtiöistä on laadittu kuntoarvio, mutta suurin osa niistä on jäänyt pöytälaatikkoon (Oikeusministeriön selvitys 2007), on kunnossapitotarveselvitys helppo tie suunnitelmallisen kunnossapidon jalkauttamiseen.

Lähtökohtana kiinteistön avoimelle ja suunnitelmalliselle kehittämiselle ja kunnossapidon suunnittelulle tulisi olla taloyhtiössä yhteistyössä laadittava kiinteistöstrategia. Kiinteistöstrategiassa otettaisiin huomioon osakkaiden ja asukkaiden tarpeet ja kehittämistoiveet sekä kiinteistön tekniset ominaisuudet ja ominaispiirteet. Kiinteistöstrategia määrittelee taloyhtiön toiminnan ja tahtotason ylläpidossa, peruskorjauksissa ja niiden ajoituksissa. Kiinteistöstrategian toteuttamisessa taloyhtiön käyttö- ja huolto-ohjeella eli huoltokirjalla on keskeinen asema. Hyvin ylläpidetyllä huoltokirjalla seurataan, valvotaan ja raportoidaan yhteisesti asetettujen tavoitteiden toteutumista. Jollei taloyhtiössä panosteta suunnitelmalliseen kunnossapitoon, yhtiön pakolliset korjaukset tullaan aina tekemään liian myöhään, liian hätäisesti, jopa väärin menetelmin ja joka tapauksessa kalliisti. Tämä johtaa väistämättä myös osakkeiden arvon alenemiseen.

Välineitä suunnitelmalliseen kunnossapitoon

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20214_69213.jpg
Asunto-osake­kirjat jäävät historiaan
Suomessa on käynnissä iso digitaalinen murros, kun osakehuoneistojen paperiset osakekirjat vaihtuvat vähitellen sähköisiksi omistajamerkinnöiksi. Tietojen kerääminen huoneistotietojärjestelmään vaatii työpanosta taloyhtiöiltä ja osakkailta.
20134_34749.jpg
Oireileeko lämmitys? Valitse täyden palvelun Fortum Kaukolämpö
Fortum tarjoaa kaukolämpöä Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.Kun taloyhtiössä lämmittää kaukolämpö, asukkaat voivat ottaa rennosti eikä talossa tarvitse miettiä lämmön eikä lämpimän veden riittävyyttä, vaan sitä riittää kaikissa tilanteissa. Asukkaat arvostavat varmasti myös kaukolämmön huolettomuutta, toimintavarmuutta ja edullisuutta.Jätä yhteydenottopyyntö tästä!
201110_28265.jpg
Oletko väsynyt?
Hyvä asunnon omistaja, jos vastaus otsikon kysymykseen on kyllä ja syytä ei oikein löydy, voisiko kyseessä olla huono sisäilma? Oletko tutkinut asuntoasi? Löytyykö asunnostasi tuloilmaventtiilit? Ovatko poistoilmaventtiilitkään kunnossa? Yhteydenottopyyntö venttiileistäUudet ja vaihtoventtiilit sekä suodattimet Jäsentukusta
201911_61138.jpg
Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä keskusteli 2050-ilmastostrategian tueksi päivitetyistä skenaarioista
Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä kuuli maanantaina VTT:tä ja Lukea pitkän aikavälin ilmastostrategian tueksi tehtävistä laskelmista.
20223_77295.jpg
Oletko ostamassa tai myymässä asuntoa? Näin huoneisto­tieto­järjestelmä vaikuttaa
Suomessa on otettu vuonna 2019 käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä, jonne kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Uudet, 1.1.2019 jälkeen perustetut taloyhtiöt ovat perustamisesta lähtien huoneistotietojärjestelmässä. Vanhojen, ennen vuotta 2019 perustettujen yhtiöiden tietojen siirtäminen huoneistotietojärjestelmään tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensin taloyhtiöt siirtävät osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään. Sen jälkeen yksittäiset osakkeenomistajat hakevat oman osakehuoneistonsa omistuksen rekisteröintiä huoneistotietojärjestelmään.Maamme kaikkien vanhojen asunto-osakeyhtiöiden on siirryttävä huoneistotietojärjestelmään viimeistään vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirtyminen on vanhoille keskinäisille kiinteistöosakeyhtiöille vapaaehtoista. Tätä kirjoitettaessa uuteen järjestelmään on siirtynyt jo noin 5 % Suomen 90 000 asunto-osakeyhtiöstä, ja uuteen huoneistotietojärjestelmään siirtyvien yhtiöiden määrä kasvaa jatkuvasti. Miten välivaihe, jossa osa yhtiöistä on jo huoneistotietojärjestelmässä ja osa vielä ei, vaikuttaa asuntokauppoihin? Tässä artikkelissa kerromme erilaisista vaihtoehtoisista kauppatilanteista.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kosteusvaurion korjaustason laajuus taloyhtiössä?
Taloyhtiömme yhdessä kylpyhuoneessa on todettu kosteutta pintamittarilla mitattuna. Kosteutta on todettu vain lattiassa, seinät ovat kuivat. Muutama lattialaatta on rikki, lisäksi löytyy kopo-laattoja. Onko taloyhtiö velvoitettu kustantamaan täydellisen remontin (lattia+seinät) vai riittääkö, että lattia ja alin laattarivi seinistä puretaan, suoritetaan kuivaus, vesieristys ja uudelleen laatoitus? Osakas vaatii että seinät pitää myös vedeneristää ja lattiakaivo uusia ja siirtää niin, että se on vaaditut 500 mm seinästä. Lisäksi osakas haluaa, että tehdään kuivakaivo suihkun alle ja pesukoneen poistoputki suoraan kaivoon. Perustaso vastaavassa kylppärissä on yksi lattiakaivo sekä sekoittaja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton