• Etusivu
  • Remontti

Ajantasainen putkilukkojärjestelmä parantaa turvallisuutta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Abloy Oy
Julkaistu 20.10.2022Päivitetty 24.10.2022
202210_79772.jpg

Toimivilla putkilukkojärjestelmillä on tärkeä rooli – niillä varmistetaan, että esimerkiksi pelastustoimi tai huoltohenkilöt pääsevät kulkemaan sujuvasti kiinteistöihin tarpeen niin vaatiessa. Järjestelmien turvallisuutta on mahdollista parantaa eri tavoin, tärkein niistä on kulunhallintaratkaisujen pitäminen ajan tasalla.

Putkilukkoja eli kiinteistön ulkoseinässä olevia avainsäilöjä käyttävät monet yhteiskunnallisesti merkittävät toimijat, kuten energiayhtiöt, vesilaitokset, teleyhtiöt ja pelastuslaitokset, joiden on päästävä nopeasti kiinteistöön poikkeus- ja hätätilanteissa.

– Näiden järjestelmien osalta on ehdottoman tärkeää, että ne ovat toimivia, turvallisia ja ajan tasalla. Käytössä tulisi vähintäänkin olla lukitusratkaisu, jonka patentti on edelleen voimassa, sanoo Jarkko Hämäläinen, joka työskentelee Abloy Oy:ssä sähköisten järjestelmätuotteiden projektimyyntipäällikkönä.

Turvallisempi vaihtoehto on järjestelmä, jossa perinteinen mekaaninen lukitus ja moderni elektroninen pääsynhallinta yhdistyvät.

Elektromekaanisen tai jopa täysin avaimettoman, mobiilipohjaisen kulunhallintaratkaisun avulla esimerkiksi kadonnut avain voidaan helposti estää. Elektronisilla järjestelmillä voidaan tehokkaasti ehkäistä esimerkiksi sellaisia putkilukkojen mekaanisiin lukituksiin liittyviä ongelmia, joita viime aikoina mediassakin on ollut esillä, Hämäläinen jatkaa.

Usein lukitusjärjestelmien päivitystarpeet ovat hyvin yritysten ja muiden toimijoiden tiedossa, mutta päivityksien lykkääminen voi tuntua helpolta paikalta säästää.

– Uusiminen vaatii investointeja ja tarkkaa suunnittelua, eikä mittavan avainsäilöjärjestelmän vaihtaminen tapahdu yhdessä yössä. Kuitenkin se kannattaa, sillä se vähentää riskejä ja lisää sujuvuutta, Hämäläinen perustelee.

Putkilukon kadonneen avaimen aiheuttamaa turvallisuusriskiä voidaan vähentää oikeanlaisella kulunhallintaratkaisulla.
Putkilukon kadonneen avaimen aiheuttamaa turvallisuusriskiä voidaan vähentää oikeanlaisella kulunhallintaratkaisulla.

Älykkäät ratkaisut vähentävät riskejä

Järjestelmien turvallisuutta voi parantaa muun muassa noudattamalla Finanssiala ry:n avainturvallisuusohjetta. Ohjeen mukaan ulkoavainsäilössä säilytetään vain kiinteistön reittiavainta, jolla pääsee ulko-ovesta sisään tai ennalta sovittuun tilaan – ei koskaan kiinteistön yleisavainta. Sisätiloissa voi tarvittaessa säilyttää yleisten tilojen sisäoviin sopivaa avainta.

– Mekaanisissa järjestelmissä kuitenkin erityisesti patentin raukeaminen aiheuttaa haasteita. Kun avaimen patentilla vahvistettu kopiosuoja päättyy, avaimen voi usein kopioida vaikka lähimmällä suutarilla. Näin kasvaa riski, että putkilukon avain tai sen kopio päätyy vääriin käsiin. Patentin ollessa voimassa lisäavaimia voi tilata vain ABLOY-valtuutetun lukkoliikkeen kautta Abloyn tehtaalta, Turun alueen avainasiakkuuspäällikkö Mikko Both Abloylta sanoo.

Vanhentuvista mekaanisista ratkaisuista siirrytäänkin yhä enenevissä määrin elektromekaanisiin ja digitaalisiin ratkaisuihin, joissa on pitkä elinkaari. Näissä alati päivittyvissä älykkäissä ratkaisuissa on helppo määritellä, miten kauan, minä päivinä tai minä vuorokauden aikoina kulkuoikeudet ovat voimassa sekä jopa millä rajatulla alueella. Hallintajärjestelmässä voidaan myös määritellä turvallisuustaso – avaimen voimassaoloajan voi asettaa vaikka tunniksi kerrallaan.

– Jos elektromekaaninen avain katoaa, sen käyttöoikeuksien uusiminen estetään järjestelmässä. Tämä vähentää turvallisuusriskejä ja lisäkustannuksia, koska uudelleensarjoitusten tarve vähenee. Älykkäät ratkaisut tuovat myös joustavuutta. Esimerkiksi PROTEC² CLIQ -avaimien oikeuksia voi päivittää joustavasti CLIQ Connect -mobiiliratkaisulla, mikä lisää tehokkuutta ja säästää ajokilometrejä. Vastaavia hyötyjä on luonnollisesti myös täysin avaimettomilla ratkaisuilla, Jarkko Hämäläinen kertoo. Hän vastaa PROTEC² CLIQ -kulunhallintaratkaisun myynnistä.

CLIQ Connect -mobiiliratkaisulla voi päivittää kulkuoikeuksia missä tahansa kätevästi mobiilisovelluksella.
CLIQ Connect -mobiiliratkaisulla voi päivittää kulkuoikeuksia missä tahansa kätevästi mobiilisovelluksella.

Turvallinen ja ajantasainen lukitusjärjestelmä on kaikkien etu

Putkilukkojärjestelmän ylläpito on sen asentaneen toimijan vastuulla – kiinteistön ulkoseinässä voi olla esimerkiksi teletilojen, energiayhtiön, vesilaitoksen, jätehuollon tai taloyhtiön avainsäilö. Oli käyttäjä kuka tahansa, on tärkeä varmistaa, ettei talossa käytetä patentittomia tai vanhentuneita järjestelmiä. Jos lukitusjärjestelmän päivitys on ajankohtaista, Abloy ja ABLOY-valtuutetut lukkoliikkeet auttavat mielellään löytämään sinulle parhaan ratkaisun.

– On niin asukkaiden, isännöitsijän kuin avainsäilöjen käyttäjien etu, että kiinteistöissä käytetään ainoastaan turvallisia, ajantasaisia järjestelmiä, ja että avaimia säilytetään ja hallitaan asianmukaisesti.
Mikko Both, Turun alueen avainasiakkuuspäällikkö, Abloy
Info

Info

Lisätietoja

Jarkko Hämäläinen, projektimyyntipäällikkö (PROTEC² CLIQ), jarkko.hamalainen@abloy.com, p. 050 357 8730

Mikko Both, avainasiakkuuspäällikkö (Turun alue), mikko.both@abloy.com, p. 050 571 0412

Abloy Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20201_62374.jpg
Onko digitaalinen lukitus kannattava sijoitus taloyhtiölle?
Digitaalinen lukitus ei ole automaattisesti paras ratkaisu kaikkiin taloyhtiöihin, mutta erityisesti suuren vaihtuvuuden kohteissa se tuo lisäturvaa ja maksaa itsensä takaisin yllättävän nopeasti.Kuten otsikko vihjaa, digitaalista lukitusta kannattaa aina miettiä sijoituksena. Markkinoiden kaikki digitaaliset lukitusjärjestelmät ovat mekaanista vastaavaansa kalliimpia. Tämän takia niiden pitää myös tarjota konkreettista hyötyä ostajalleen ja mielellään jonkinlainen takaisinmaksuaika.
20203_63064.jpg
Miksi espoolainen rivitaloyhtiö hankki älylukot?
Kun espoolaisessa rivitalokohteessa alettiin suunnitella vanhan lukitusjärjestelmän vaihtoa, oli yhdellä satunnaisella rautakauppareissulla lopputuloksen kannalta suuri merkitys. Silloin taloyhtiön hallituksen jäsen Juha Sääskilahti törmäsi uudenlaiseen älylukkoratkaisuun, joka herätti heti kiinnostuksen. Tarkemmalla tutustumisella selvisi, että kyseessä oli Abloy-tuoteperheeseen kuuluva Yale Doorman -älylukko, jossa oli juuri niitä ominaisuuksia, joita espoolaisen taloyhtiön hallitus oli etsinyt. Lisäksi hinta oli kilpailukykyinen perinteisten mekaanisten järjestelmien rinnalla.
20204_64415.jpg
Esteetöntä ja hygieenistä kulkemista
Tiesitkö, että myös digitaaliseen lukitukseen voi hakea esteettömyysavustusta osana ulko-oven automatisointia?Alkuvuosi on muuttanut monen suhtautumista hygieniaan pysyvästi. Käsien pesun tärkeys ja pintojen koskettelun välttäminen julkisilla paikoilla on iskostunut takaraivoon. Hissin nappulat ja ovien painikkeet alkavat näyttäytyä jännittävässä valossa kotia lähestyttäessä.
nainen nojaa toiseen käteensä harmistuneen näköisenä ja pöydällä on karhupumppu
Nyt ei tarvita myrkyllisiä kemikaaleja viemärin puhdistukseen
Viemäritukokset ovat äärimmäisen ärsyttävä ja haitallinen ongelma, joka vaikuttaa merkittävästi myös ympäristöömme. Viemäriin ei pidä heittää mitä vain, sillä kaikki vaaralliset aineet jätevesistä eivät häviä puhdistuslaitoksissa. Putkistonpuhdistuskemikaalit ovat yksi osa näistä haitallisista kemikaaleista.
201711_50947.jpg
Kolme askelta onnistuneeseen vedenmittausjärjestelmän valintaan
Kun valitset vedenmittausjärjestelmää, ota haltuusi prosessin koko kaari tekniikasta tiedon siirtymiseen, luotettavuudesta laskutukseen ja käyttöönotosta kestävyyteen. Matka ei ole ylivoimainen, kun jaat sen kolmeen keskeiseen askeleeseen.
20139_36174.jpg
Omataloyhtio.fi:n kävijäprofiilitutkimuksen palkinto on arvottu!
Kiitokset kaikille Omataloyhtiö.fin profiilitutkimukseen osallistuneille.Vastanneiden joukosta on arvottu voittajaksi Nokkala Arto Riihimäeltä.Hän voittaa sisustuskirjasarjapaketin. Onnea voittajalle!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton