• Etusivu
  • Remontti

Onko digitaalinen lukitus kannattava sijoitus taloyhtiölle?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Abloy Oy
Julkaistu 28.01.2020Päivitetty 10.08.2020
20201_62374.jpg

Digitaalinen PULSE-lukitusjärjestelmä on parhaimmillaan kohteissa, joissa on paljon vaihtuvuutta.

Digitaalinen lukitus ei ole automaattisesti paras ratkaisu kaikkiin taloyhtiöihin, mutta erityisesti suuren vaihtuvuuden kohteissa se tuo lisäturvaa ja maksaa itsensä takaisin yllättävän nopeasti.

Kuten otsikko vihjaa, digitaalista lukitusta kannattaa aina miettiä sijoituksena. Markkinoiden kaikki digitaaliset lukitusjärjestelmät ovat mekaanista vastaavaansa kalliimpia. Tämän takia niiden pitää myös tarjota konkreettista hyötyä ostajalleen ja mielellään jonkinlainen takaisinmaksuaika.

Mitä enemmän taloyhtiössä on vaihtuvuutta, kulkuoikeusmuutoksia, avainten katoamisia ja ilkivaltaa, sitä enemmän valinta kallistuu digitaalisen lukituksen suuntaan.

Digitaalinen lukitus ei siis ole automaattisesti paras ratkaisu kaikkiin kohteisiin, vaan useisiin taloyhtiöihin soveltuu edelleen hyvin perinteinen mekaaninen lukitus. Digitaalinen lukitus tarjoaa kuitenkin useita hyötyjä, joiden takia moni taloyhtiö valitsee nykyisin digitaalisen lukituksen.

Digitaalisia avaimia ei voi kopioida

Mekaanisen avaimen turvallisuus perustuu osittain aikaan sidottuun patenttiin. Patentoitua avainta ei voi laillisesti kopioida esimerkiksi pikasuutarilla. Kun avaimen 20 vuoden patenttiaika loppuu, siitä voidaan teettää kopio muutamalla kympillä. Tästä johtuen uudemmissa patentoiduissa avaimissa on korkeampi turvataso kuin vanhemmissa, joista patentti on rauennut.

Kopioitavissa olevan avaimen riskitilanteita on kolme: vaihtuva asukas, kadonnut tai varastettu avain ja urakoitsijalle lainattu yleisavain. Pahimmassa tapauksessa yleisavaimia on urakan aikana teetetty lisää ja vain alkuperäinen avain palautetaan. Jäljelle jää vain urakoitsijan lupaus siitä, että kaikki avaimet on varmasti palautettu. Kuinka paljon luotat urakoitsijasi sanaan?

Mekaanisen lukituksen heikkous onkin tulevaisuuteen hakattu päivämäärä, jolloin turvallisuustaso aina hieman laskee. Toki patentin tuoma kopiosuoja on vain yksi turvallisuuden osatekijä. Tiirikointi- ja murtosuojaus ovat vanhoissakin mekaanisissa lukoissa viimeisen päälle.

ABLOY PULSE on turvallinen ja helppokäyttöinen digitaalinen lukitusjärjestelmä, joka tuottaa itse tarvitsemansa energian.
ABLOY PULSE on turvallinen ja helppokäyttöinen digitaalinen lukitusjärjestelmä, joka tuottaa itse tarvitsemansa energian.

Sama logiikka ei päde digitaalisissa avaimissa, joita on mahdotonta teettää suutarilla. Digitaalisessa järjestelmässä ei tule päivämäärää, jolloin lukot olisivat vanhentuneita. Tämän takia lukituksen elinkaari on mekaanista pidempi. Tämä on yksi syy sijoittaa digilukitukseen.

Jokaisesta avauksesta jää jälki

Digitaalisen lukituksen perusvaatimuksena on, että kulkua voidaan valvoa. Lokitieto auttaa ilkivalta- ja kellarivarkauksien selvittelyissä ja on huomattu, että ennaltaehkäisevä vaikutus on suuri. Jos ilkivallan tekijällä tai varkaalla on vähänkään järkeä, hän todennäköisesti jättää puuhansa väliin tietäessään, että lukkoon jää hänestä jälki.

PULSE-avain sisältää etäluettavan kulkutunnisteen.
PULSE-avain sisältää etäluettavan kulkutunnisteen.

Kulkuoikeusmuutokset eivät vaadi sarjoittamista

Mekaanisessa järjestelmässä kulkuoikeusmuutos tai vanhan avaimen poistaminen vaatii lukkojen uudelleensarjoittamisen, mikä maksaa tyypillisesti joitain satoja euroja ovea kohden. Jos yleisavain katoaa tai varastetaan, sarjoitetaan yleensä uudelleen kaikki lukot. Yhdenkin yleisavaimen hukkaamisen takia tehtävä uudelleensarjoitus tulee maksamaan kokonaisuutena enemmän kuin digitaalinen avainjärjestelmä, jossa kadonnut vahva avain voidaan poistaa käytöstä muutamalla klikkauksella.

Etäohjattavassa järjestelmässä voidaan antaa asukkaalle esimerkiksi saunatilan käyttöoikeus käymättä paikan päällä ohjelmoimassa lukkoa. Tyypillisesti kulkuoikeusmuutokset ovat asukkaan vaihtuminen, eri tilojen oikeuksien jakaminen ja kadonneen avaimen kuolettaminen. Missään näistä tapauksissa ei tarvitse sarjoittaa eikä uudelleenohjelmoida lukkoja. Kaikki muutokset saadaan voimaan etänä. Kun lukkosepän ei tarvitse käydä kohteessa, muutoksen hinta tulee halvemmaksi. Tämä on etähallittavan järjestelmän konkreettisin etu, joka näkyy suoraan säästettyinä euroina taloyhtiölle.

Info

Info

ABLOY® PULSE -lukitusjärjestelmä

ABLOY PULSE on lukitus- ja kulunhallintajärjestelmä, jossa turvallisuus, huolettomuus ja ekologisuus yhdistyvät joustavaksi kokonaisuudeksi – lukitusjärjestelmäksi, jossa avaimet ja lukot kommunikoivat keskenään. Se mahdollistaa helpon hallinnoinnin pilvipalvelun kautta, ja huippuluokan digitaalinen salaus- teknologia nostaa turvallisuuden kokonaan uudelle tasolle.

PULSE on kestävä investointi, joka on valmiina laajentumaan ja vastaamaan myös tulevaisuuden vaatimuksiin. Se tuottaa itse oman energiansa ja PULSE-avaimen viimeistelty muotoilu tarjoaa aina huolettoman käyttökokemuksen.

  • Aidosti paristoton – avain ja lukko saavat toimintaenergiansa avaimen työntöliikkeestä.
  • Helppoa kulkemista – avain käy lukkoon molemmin päin ja sisältää etäluettavan kulkutunnisteen.
  • Huoleton hallinta – kulkuoikeudet voidaan päivittää/estää nopeasti mistä ja milloin tahansa.
  • Huippuluokan turvallisuus – moderni SEOS-salausjärjestelmätuo turvaa nyt ja tulevaisuudessa.

Katso, miten espoolaiseen taloyhtiöön vaihdettiin lukitusjärjestelmä

Abloy Pulse case, Tapiolan Suvituuli
20208_64456.jpg
http://www.omataloyhtio.fi/tuoteinfo/TM_2264_pulse_lukitusjarjestelma.htm
Abloy Oy
Remontti
koti
lukitus
ovet
porraskäytävät
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20203_63064.jpg
Miksi espoolainen rivitaloyhtiö hankki älylukot?
Kun espoolaisessa rivitalokohteessa alettiin suunnitella vanhan lukitusjärjestelmän vaihtoa, oli yhdellä satunnaisella rautakauppareissulla lopputuloksen kannalta suuri merkitys. Silloin taloyhtiön hallituksen jäsen Juha Sääskilahti törmäsi uudenlaiseen älylukkoratkaisuun, joka herätti heti kiinnostuksen. Tarkemmalla tutustumisella selvisi, että kyseessä oli Abloy-tuoteperheeseen kuuluva Yale Doorman -älylukko, jossa oli juuri niitä ominaisuuksia, joita espoolaisen taloyhtiön hallitus oli etsinyt. Lisäksi hinta oli kilpailukykyinen perinteisten mekaanisten järjestelmien rinnalla.
20204_64415.jpg
Esteetöntä ja hygieenistä kulkemista
Tiesitkö, että myös digitaaliseen lukitukseen voi hakea esteettömyysavustusta osana ulko-oven automatisointia?Alkuvuosi on muuttanut monen suhtautumista hygieniaan pysyvästi. Käsien pesun tärkeys ja pintojen koskettelun välttäminen julkisilla paikoilla on iskostunut takaraivoon. Hissin nappulat ja ovien painikkeet alkavat näyttäytyä jännittävässä valossa kotia lähestyttäessä.
20208_66199.jpg
Näkökulma taloyhtiön terveysturvallisuuteen
Digitaaliset lukitusjärjestelmät kasvattavat suosiotaan taloyhtiöissä ja niiden tuomat hyödyt ovat ilmeisiä myös tämän hetkisessä muuttuneessa maailmantilassa, jossa ylimääräisiä ihmiskontakteja pyritään välttämään.Erilaiset älykkäät lukitusratkaisut ovat tätä päivää ja lisäävät turvallisuutta monella tapaa. Haluamme tässä artikkelissa nostaa esiin terveysturvallisuusnäkökulman, joka mietityttää monia tällä hetkellä.
20213_69572.jpg
Kadonnut avain saattaa tulla taloyhtiölle kalliiksi
Lukitusjärjestelmän uusiminen tulee monelle taloyhtiölle vastaan saneerauksien yhteydessä. Monisyistä kokonaisuutta hankittaessa kannatta panostaa tarjouspyyntöön. Helsingin Metsäpurontiellä pyydettiin asiantuntija mukaan neuvomaan jo hankintavaiheessa. Yhtiö hyödynsi myös Abloyn etukampanjan, ja lunasti yhden avaimen kullekin huoneistolle veloituksetta.
20234_81384.jpg
Mikä on älylukon todellinen kustannus?
Puhuttaessa älylukoista, moni kuvittelee mielessään luksustuotteen, jollaisia näkyy Hollywood tähtien ovissa ja James Bond elokuvissa tai vähintäänkin vain varakkailla asuinalueilla. Älylukot ovat nykyisin kaikkien saatavilla ja yhä useampi harkitseekin älylukon hankkimista.
ABLOY EASY mekaaninen lukitusjärjestelmä
Ajanmukaista lukitus retrofitin avulla
Taloyhtiön lukitusjärjestelmä on sijoitus. Se on sijoitus ennen kaikkea asukkaiden turvallisuuteen. Vaikka lukituksen uudistus nähdään mahdollisesti isona kustannuksena, sen ei tarvitse olla sitä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton