• Etusivu
  • Isännöitsijä

Kuka valvoo taloyhtiösi lumikuormaa katolla?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.12.2012Päivitetty 23.02.2021
20212_68682.jpg

Lumikuormat ovat muodostaneet taloyhtiöille merkittävän kuluerän ja myös suuren huolenaiheen. Lumipeite tuo eittämättä mieleen runsaslumisina talvina tapahtuneet ikävät kattolumiturmat. Käräjäoikeuden päätökset ovat aiheuttaneet epätietoisuutta siitä, miten kiinteistöjen turvallisuudesta on huolehdittava. Käräjäoikeuden linjaus huoltoyhtiön vastuun laajuudesta ja epävarmuus riittävästä turvallisuudesta on saanut kiinteistönomistajat ja näiden edustajat liikkeelle tarkentamaan huoltosopimustensa sisältöä. Eikä suotta, sillä myös sopimuksissa on tarkastamisen varaa!

Sopimuksissa kirjavuutta, syytä keskustella yhdessä

Kattojen lumi- ja jäätilanteen valvonnasta on sovittu vaihtelevasti. On kuitenkin huomattava, että kiinteistönhallinnassa on kyse eri osapuolten jatkuvasta yhteistyöstä ja vastuu on tavalla tai toisella viime kädessä aina kiinteistön omistajalla. Sopimuksia ei myöskään voi muuttaa yksipuolisesti. Mikäli valvonnan velvoitteet laajenevat merkittävästi, aiheutuu tästä myös paineita hinnan korotuksiin. On siis syytä ottaa yhteistyökumppanit pöydän ääreen ja sopia ennen kuin on myöhäistä.

Riittääkö tarkkailu maasta?

Käräjäoikeus katsoi, ettei pelkästään katutasosta suoritettu kattolumien tarkkailu täyttänyt riittävää huolellisuusvelvoitetta. Käräjäoikeuden tuomion perusteella ei voida vielä tehdä kattavia johtopäätöksiä kiinteistönomistajan vastuun laajuudesta. Käräjäoikeuden linjaus ei ratkaise myöskään huoltoliikkeen vastuun laajuutta. Linjauksessa on laajennettu huoltoyhtiölle kuuluvia velvoitteita ja vastuita siitä, mitä kahden sopijapuolen kesken on sopimuksen tarkan sanamuodon perusteella sovittu.

Vastuu on omistajalla, mutta velvoite voidaan siirtää sopimuksella

Lain mukaan kiinteistön turvallisuus on kiinteistönomistajan vastuulla, mutta kiinteistönomistajalle kuuluva turvallisuusvelvoitteen täyttäminen voidaan siirtää sopimuksella esimerkiksi kiinteistöpalveluyrityksen tehtäväksi. Myös jokaisella kiinteistön alueella liikkuvalla on itsellään vastuu omasta turvallisuudestaan eikä siten esimerkiksi asetettuja puomeja saa siirtää. Ympärivuorokautinen kattolumitilanteen valvonta on käytännössä mahdotonta. Siksi riittävä valvonta järjestäetään ja suoritetaan kohtuullisin toimenpitein ja kustannuksin.

Käräjäoikeuden vaatima velvoite tarkkailla lumitilannetta katolta, jos se ei kadulta onnistu, muodostaa myös valtavan turvallisuusriskin. Katolle ei saa mennä kuin sellainen henkilö, joka hallitsee työturvallisuusmääräykset ja jolla on käytössään tarvittavat turvavälineet. Kattohuolto on siis syytä ulkoistaa ammattilaiselle.

Huomio

Huomio

Lue lisää aiheesta:

Lähteet:
www.rakli.fi
www.tyosuojelu.fi

Info

Info

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Isännöitsijä
isännöinti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

ABLOY EASY mekaaninen lukitusjärjestelmä
Ajanmukaista lukitus retrofitin avulla
Taloyhtiön lukitusjärjestelmä on sijoitus. Se on sijoitus ennen kaikkea asukkaiden turvallisuuteen. Vaikka lukituksen uudistus nähdään mahdollisesti isona kustannuksena, sen ei tarvitse olla sitä.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
miehellä on lamppu kädessä. Käden vieressä on säästöpossu ja rahaa
Energiakartoitus selvittää säästön paikat – Ota energiahukka kiinni!
Vanhemmissa kiinteistöissä alkuperäiset sähköjärjestelmät, sähkökeskukset pullosulakkeineen ja valaisimet on hyvä saattaa nykyaikaan. Uudistus aloitetaan tekemällä koko sähkölaitteiston tarkastus ja huolto, joka sisältää energiakartoituksen yhteistyössä taloyhtiön oman sähköasentajan kanssa. Tästä on hyvä ja helppo lähteä toteuttamaan haluttu sähkösaneeraus.Pelkästään valaistuksen uudistaminen LED-valaisimilla on maltillinen investointi, jolla saavutetaan suuret edut niin asumismukavuudessa kuin sähkölaskuissa. Takaisinmaksuaika investoinnille on jopa vain 1 vuosi. Myös energiakustannusten nousu osaltaan aiheuttaa korotuspaineita vastikkeisiin, jolloin arjen sähkönkulutuksessa jo pienikin säästö auttaa pitkälle.
Amrak saneerauskohde
Lisäkerrosten rakentaminen mahdollisti laajempia korjaustöitä
Rakennuksen elinkaareen kuuluu väistämättä tiettyjä korjaushankkeita, joilla ylläpidetään kiinteistöä hyvässä kunnossa. Siihen milloin korjaukset tulevat ajankohtaisiksi vaikuttavat talon rakenneratkaisut, materiaalit sekä rakennuspaikka ja ympäristö. Kun kalliita korjaustarpeita osuu lyhyelle aikavälille, voidaan kompensaatiota rahoitukseen hakea lisärakentamisen kautta.
miniostoskärryt kerrostalon edessä ja kärryt ovat täynnä kolikoita
Tyhjät tilat uusiokäyttöön ja hyödyt taloyhtiölle
Onko taloyhtiössänne tyhjiä tiloja, joita voisi vuokrata lyhytaikaiseen käyttöön, vaikka vain viikoksi, päiväksi tai tunniksi? Tähän tarvitaan kuitenkin monimutkainen varaussysteemi, eikö? EI! Varaukset voi tehdä kätevästi netissä ja maksukin suoritetaan etukäteen. Helppoa, turvallista ja tehokasta!Seniortek on suomalainen turvallisuusalan korkean teknologian laitteiden kehittäjä ja palveluntoimittaja, joka yhdistää teknologian ja muotoilun luodakseen ihmisläheisiä ratkaisuja. Seniortek tarjoaa helpon ja patentoidun kulunvalvonta- ja varaussysteemin, joka auttaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja isännöintitoimistoja tehostamaan kiinteistöjen monipuolisempaa käyttöä ja tyhjien tilojen tuoton kasvattamista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton