• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Helmikuu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.02.2022Päivitetty 30.01.2024
20233_77033.jpg

Sanotaan, että helmikuu helistää. Viitattaneenko sillä sitten yleensä helmikuussa ajankohtaisiin talven paukkupakkasiin vai mahdollisesti puiden oksille auringon säteiden sulattamia jäähelmiä – kumpikin on mahdollista. Joka tapauksessa helmikuu on vuoden lyhin kuukausi, jolloin voimme kuitenkin jo nauttia hetken aurinkoisista päivistä.

Taloyhtiössä helmikuu ei kuitenkaan ole loma-aikaa, vaan monta asiaa löytyy selvitettäväksi loppuvuotta varten.

Jos kuulut taloyhtiön hallitukseen

Taloyhtiön päättäjän / hallituksen jäsenen muistilista

Helmikuussa on aika tehdä monia päätöksiä. On aika huolehtia ja allekirjoittaa taloyhtiön tilinpäätös sekä toimintakertomus. Näiden lisäksi tulee valmistella talousarvio, joka toimii taloyhtiön toimintasuunnitelmana.

Huomiota kaipaavat myös tehdyt selvitykset kunnossapidosta sekä muutostöistä. Samalla kannattaa huolehtia myös kunnossapitotarveselvitys kuntoon. Muistathan tiedottaa asukkaille taloyhtiösi pelastussuunnitelmasta.

Edellä mainittujen lisäksi on hyvä avata keskustelua muun muassa hallituksen jäsenten palkkioista ja tilin- sekä toiminnantarkastajien suostumus kyseisiin tehtäviin. On hyvä muistaa myös mahdollisuus saada hallitukseen uusia jäseniä.

projektisuunnittelu palaveri

On tullut myös aika päättää yhtiökokouksen ajankohta sekä paikka, jossa se järjestetään. Tarkistakaa aikataulua sopiessanne, että kutsu tavoittaa asianosaiset riittävän ajoissa, vähintään kaksi viikkoa ennen kokouksen ajankohtaa.

Kutsua varten tulee valmistella yhtiökokouskutsuun asiat, jotka tarvitsee päättää. Ottakaa huomioon, että isojen päätösten edessä tulee järjestää osakkaille tilaisuus, jossa asia esitellään ennen varsinaista yhtiökokousta.

Lukuvinkkinä:
Tietoa talousarvion laatimisesta

Kiinteistön työt helmikuussa

Ulkona:

Huolimatta helmikuusta ja paukkuvista pakkasista, voi talvi ja sen liukkaus yllättää nyt missä vaiheessa päivää tahansa. Auringon alkaessa vähitellen lämmittää, käy vuorokauden lämpötilat välillä myös plussan puolelle, jolloin hiekoitushiekat saattavat sulattaa tiensä jääpinnan sisälle. Käsillä on siis aika, jolloin syntyy helposti jäisiä kenttiä jotka yllättävät varomattoman kulkijan.

Kulkemisen lisäksi on hyvä kiinnittää huomio myös räystäille sekä katoille. Vaikka aurinko paistaakin vielä kalpeasti, sulattaa se kuitenkin katoilla olevaa lunta komeiksi jääpuikoiksi. Pudotessaan jääpuikot voivat aiheuttaa jopa kohtalokkaita tapaturmia. Turhat lumikuormat tulee myös pudottaa ammattilaisen toimesta.

On hyvä selvittää kuuluuko pihan kunnossapito taloyhtiön vai huoltoyhtiön vastuulle.

Lue lisää lumien poistamisesta tontilta
Lue lisää vastuiden jakautumisesta

<p data-block-key="k44zl">Kiinnitä huomiota kulkemisesi lisäksi myös räystäille sekä katoille.</p>
Kiinnitä huomiota kulkemisesi lisäksi myös räystäille sekä katoille.

Sisällä:

Koska helmikuuhun osuu 112-päivä, kannattaa kiinnittää yhdessä huomiota taloyhtiön palo- sekä yleiseen turvallisuuteen. Ovatko asianmukaiset alkusammutuskalustot oikeilla paikoillaan ja kyllin hyvin merkittynä? Entä palovaroittimet sekä poistumistiet? Yleisen turvallisuuden kannalta kannattaa tarkastella esimerkiksi yleiset tilat kuten sauna- sekä peseytymistilat, talopesulat sekä väestönsuojelutilat läpi. Löytyykö niistä yleisiä käyttöön vaikuttavia puutteita tai turvallisuuteen liittyviä?

Toimiiko sinun palovaroittimesi?

Asukkaalle muistettavaa

Kohta alkava kevät on hyvää aikaa laittaa asioita järjestykseen. Tämä tarkoittaa myös taloyhtiön yhteisiä tiloja. Onko yhteisiin varastotiloihin kertynyt tavaraa joka ei tunnu kuuluvan kenellekään? Käythän omalta osaltasi läpi varastotilat ja poista omat tavarasi paikoilta, jonne ne eivät kuulu. Tavaroita ei saa kertyä kulkureiteille, eikä varsinkaan pelastusreiteille.

Nyt hyvä aika ottaa selvää koko taloyhtiölle laaditusta pelastussuunnitelmasta, etenkin jos olet uusi asukas kyseisessä taloyhtiössä. Jos et tiedä oman taloyhtiösi pelastussuunnitelmasta, tiedustele asiaa esimerkiksi isännöitsijältäsi tai taloyhtiösi hallituksen jäseneltä.

Lisätietoa pelastussuunnitelmasta

Ajankohtaista jokaiselle

Tuleeko mieleen jotain sellaista käytännön asiaa, mihin olisi tarvetta saada muutoksia. Katselkaa ympärillenne tutkivin silmin. Huomaatteko jotain turvallisuuspuutteita? Ilmoittakaa havaitsemistanne asioista rohkeasti eteenpäin. Näin ne tulevat huomioiduksi myös tehtävälistalla.

Helmikuuhun osuvat ihanasti sekä laskiainen että ystävänpäivä. Säiden suosiessa, voisi taloyhtiö järjestää vaikka asukkaiden kesken yhteisen virkistyshetken, jossa vietettäisiin aikaa kahvitellen sekä laskiaispullia syöden. Samalla voi opettaa lapsille erilaisia talvisia pihaleikkejä. Mikäpä olisikaan hauskempi tapa tutustua uusiin naapureihin – terveys ja turvallisuus huomioiden.

<p data-block-key="sbe1x">Tutustukaa rohkeasti naapureihinne.</p>
Tutustukaa rohkeasti naapureihinne.

Liputuksen aiheita tässä kuussa ovat:

5.2. Vietetään J.L. Runebergin päivää
28.2. Kalevalan päivä eli suomalaisen kulttuurin päivä
Muita kuukauden kohokohtia ovat 14.2. vietettävä ystävänpäivä sekä 11.2. vietettävä laskiaissunnuntai

Lue myös muut Vuosikellon osat

Lähde: kiinteistöliitto.fi

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton