• Etusivu
  • Remontti

Palovaroitinsäädökset muuttuvat – fiksu taloyhtiö varautuu ajoissa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.09.2024
202211_80336.jpg

Yhteisen turvallisuuden kannalta on tärkeää, että jokaisessa kodissa on toimiva palovaroitin.

Pelastuslakia ollaan uudistamassa, minkä myötä taloyhtiöiden palovaroitinsäädökset muuttuvat lähivuosina. Tämä vaikuttaa asukkaan ja taloyhtiön rooleihin palovaroittimen osalta. Taloyhtiöissä varautuminen muutokseen kannattaa aloittaa ajoissa, jotta varmistetaan sujuva muutos ja voidaan varautua kustannuksiin ja käytännön toteutukseen.

Lähes jokainen on kokenut, kun palovaroitin piippaa huonolla hetkellä esimerkiksi ruokaa valmistettaessa tai yöllä paristojen loppumisen takia. Ärsyttävä ääni voi kuitenkin olla elämän käänteentekevä pelastus siinä kohtaa, jos oikea vaara uhkaa. Tästä huolimatta kaikki eivät muista palovaroitinta testata, vaihtaa vanhaa varoitinta uuteen tai laittaa sitä takaisin kattoon paristojen vaihdon jälkeen.

– Juuri tämän takia palovaroittimia koskeva pelastuslaki on onneksi muuttumassa. Kaikkien asukkaiden turvallisuus paranee, kun myös taloyhtiöt ottavat koppia palovaroittimien ylläpidosta, SPEKin vanhempi asiantuntia Ilpo Leino iloitsee.

Muutos ei silti poista asukkaan vastuuta, muistuttaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) tiedotteessaan. Testausvastuu jää edelleen asukkaalle ja asukkaan on ilmoitettava isännöitsijälle tai taloyhtiölle, jos palovaroittimessa on ongelmia.

– Helppo muistisääntö jatkossa on, että asukas testaa ja yhtiö vastaa.

Taloyhtiö vastaa jo nyt sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien kunnossapidosta. Käytännössä vuonna 2010 tai sen jälkeen valmistuneissa rakennuksissa on sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet. Asukkaan on kuitenkin huolehdittava laitteen ohjeen mukaisesta käytöstä, testaamisesta sekä vioista ilmoittamisesta taloyhtiölle.

Lue myös: Jopa puolet taloyhtiöiden asunnoista on ilman toimivia palovaroittimia

Taloyhtiöiden kannattaa aloittaa selvitystyöt ajoissa

Palovaroitinsäädösten muuttuminen kannattaa ottaa käsittelyyn ajoissa, sillä muutoksen suunnittelu ja toteuttaminen vie aikaa ja vaatii selvitystyötä. Taloyhtiön budjetissa pitää myös osata varautua kustannuksiin.

Taloyhtiön kannalta helpointa olisi, jos kaikissa asunnoissa olisi jatkossa rakennuksen omistajan hankkimat ja asentamat palovaroittimet. Silloin ne ovat samanlaiset ja saman ikäiset kaikissa asunnoissa. Taloyhtiö voisi myös vaihtaa varoittimet ja niiden paristot kerralla, ja huolto olisi helpompaa.

Tiesitkö? Suomalaiskotien vaarallisin laite löytyy keittiöstä

Toimiva palovaroitin säästää henkiä ja omaisuutta

Vaikka muutos teettää työtä ja tuo joitakin kuluja, taloyhtiön taloudelle ja ihmisten turvallisuudelle muutos on kannattava. Lakiuudistuksessa on arvioitu, että monista suomalaisista kodeista puuttuu palovaroitin tai se ei toimi. Tulipalo yhdessä asunnossa vaikuttaa usein useamman asunnon kuntoon ja aiheuttaa kustannuksia kaikille. Nopea puuttuminen alkavaan tulipaloon minimoi kustannuksia ja henkilövahinkoja.

SPEK on aiemmin selvittänyt Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen kanssa asuntojen palovaroittimien puutteita. Vuokrataloja koskevassa tutkimuksessa oli selkeä ero toimivissa palovaroittimissa sen mukaan, kenen vastuulla niiden hankinta ja kunnossapito olivat. Asukkaan vastuulla olevissa taloissa puutteita oli 70 prosentissa asunnoista, kun taas vuokranantajan vastuulla olevissa taloissa puutteita oli 20 prosentissa asunnoista.

Pelastuslain uudistus, johon vastuu taloyhtiöiden palovaroittimista sisältyy, on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Palovaroittimiin liittyvä muutos koskee erityisesti taloyhtiömuotoista asumista, mutta vaikuttaa myös omakotitaloihin, jotka ovat vuokralla.

Uuden lain odotetaan tulevan voimaan vuoden 2024 alussa. Taloyhtiöille kunnossapitovastuu palovaroittimista siirtyisi siirtymäajan jälkeen.

Info

Info

Pidä huolta palovaroittimestasi:

1. Tarkista palovaroittimesi toimivuus: paina palovaroittimen testinappia säännöllisesti, esimerkiksi aina kuukauden ensimmäisenä päivänä.

2. Vaihda palovaroittimen paristo joka vuosi, vaikkapa Palovaroitinpäivänä 1.12.

3. Muista vaihtaa palovaroitin 5–10 vuoden välein. Palovaroitin vanhenee kuten muutkin sähkölaitteet. Vanha palovaroitin ei välttämättä tunnista savua, vaikka merkkiääni toimii.

Remontti
paloturvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
20229_60049.jpg
Viimeinen sammuttaa kynttilät!
Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.
Taustalla on talon rakennustyömaa ja edessä näkyy käsi joka pitää suurennuslasia ja katsoo sen läpi rakennustyömaata
Rakentamisen paloturvallisuusmääräykset ja -ohjeet
Rakentajan on otettava huomioon joukko rakennusten paloturvallisuutta koskevia määräyksiä ja ohjeita. Nämä sisältävät muun muassa tietoa paloluokituksista sekä yleisiä määräyksiä ja vaatimuksia koskien esimerkiksi palokuormia, palon rajoittamista palo-osastoon, rakenteiden kantavuutta, palon leviämisen estämistä yms.Määräykset rakennusten paloturvallisuudesta löytyvät Suomen rakentamismääräyskokoelman osista E1-E9. Lisäksi autosuojien paloturvallisuudesta löytyvät erilliset ohjeet rakentamismääräyskokoelmasta E4.Tässä muutamia tärkeimpiä pientaloja ja pientalojen autosuojia koskevia käsitteitä, määräyksiä ja periaatteita.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
20225_78413.jpg
Kenen velvollisuus on maksaa äänieristyksen korjaaminen?
Kerrostaloasunnon ääneneristyksessä havaittiin akustiikkamittauksilla merkittävä heikkous. Vika ei ollut välipohjassa vaan osakkaan parkettiasennuksessa, joka oli tehty liimaamalla parketti suoraan betonin päälle.Nyt ei saada oikein selvää, miten kustannukset jakautuvat, kun vika ei ole taloyhtiölle kuuluvassa rakenteessa. Vika on korjattu, mutta remonttisopimusta ei ole saatavilla. Asia on kuulemma sovittu hallituksen puhelin/sähköpostineuvottelussa.Kokonaissumma on tiedossa, mutta se lankeaa nähtävästi kokonaan taloyhtiön maksettavaksi. Osakas ei halua osallistua, koska asunnon edellinen omistaja on remontin vuosikymmeniä sitten tehnyt.Minkälainen oikeudellinen velvollisuus on muilla osakkailla osallistua kuluihin? Toiminnantarkasta ei saa pyytäessään yksilöityjä tietoja.
Katu, jossa on taloja rivissä
Onko taloyhtiössämme tapahtunut menettelyvirhe?
Yhtiökokouksessa keväällä 2018, minut valittiin taloyhtiön hallituksen jäseneksi. Yhtiökokouskutsussa luki, että hallitus on kokoontunut kaksi kertaa toimintakauden aikana mutta en ole kyseisiin kokouksiin kutsua saanut. Aikaisemmin sama toistunut mm. ikkunatyöryhmän kokouksissa. Tiedän mitä as. yhtiölaki tästä sanoo mutta mitä voin tehdä asialle, kun toiminta ei muutu?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton