• Etusivu
  • Remontti

Älykästä suunnitelmallisuutta vedenkulutuksen mittaukseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 25.11.2019Päivitetty 26.06.2023
201911_61453.jpg

Asumisen perusedellytysten, veden, sähkön ja lämmön, tuottamiseen käytettävän energian kustannukset nielaisevat valtaosan taloyhtiön rahavirrasta. Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä, sillä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kokonaiskustannuksista. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on todellakin kannattavin energiainvestointi.

Asunto-osakeyhtiölaki on jo pitkään ohjannut taloyhtiöt suunnittelemaan kunnossapidon toimenpiteet vuosiksi eteenpäin. Korjausten ja putkiremonttien suunnitelmallinen toteuttaminen säästää aikaa ja rahaa. Syyskuun alusta 2013 Suomessa on ollut pakollista taloyhtiön saneerauksen yhteydessä asentaa huoneistokohtainen vesimittari. Vedenmittausjärjestelmä on iso investointi, ja siksi sen valintaan kannattaa paneutua. Järjestelmän todellinen hinta on enemmän kuin pelkkä laitteiston ja asennuksen kertakustannus. Vain elinkaarikustannus kertoo investoinnin todellisen kannattavuuden.

Verto-järjestelmän helppous viehättää

Verto-vedenmittausjärjestelmässä on otettu huomioon kustannustehokkuus ja asennuksen helppous. Jokaiseen huoneistoon asennetaan huoneistokohtaiset virtausanturit, huoneistoyksiköt ja huoneistonäytöt. Vesimittarien sijoittamisen suunnittelussa pyritään siihen, että vesi tulee asuntoon yhden linjan kautta, jolloin tarvitaan asuntoa kohden yksi kylmän ja yksi lämpimän veden mittari. Verto-vedenmittausjärjestelmä on hyvin yksinkertainen ja huoltovapaa, mikä helpottaa suunnittelutyössä, mutta on myös yksinkertainen loppukäyttäjälle käyttää.

Verto-järjestelmän älykkäät ratkaisut kuten esimerkiksi sisäänrakennettu vuotohälytys, automatisoidut huoltoilmoitukset sekä pitkä huoltoväli ovat pitkässä juoksussa arvokkaita ominaisuuksia. Verto-järjestelmässä huoltoväli perustuu käytetyn veden määrään. Keskikulutuksella mitattuna huoltoväli on miljoona litraa eli 15 vuotta. Valmistajan tarjoama käyttöönottotarkastus poistaa paineet turhista jatkomurheista ja lisäkustannuksista.

Sähkö- ja vesilasku kulutuksen mukaan

Suomalaisia laskutetaan sähköstä heidän oman kulutuksensa mukaan, mutta vedestä laskutetaan usein kiinteällä kuukausimaksulla, joka yleensä perustuu taloyhtiön kaiken vedenkäytön keskikulutukseen. Säästeliäs vedenkäyttäjä maksaa siis naapurinkin kulutuksesta.

201911_61518.jpg

Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ja kulutuksen mukainen laskutus saavat todistetusti säästöjä aikaan. Verton yli 35 vuoden vedenkulutusdata kertoo, että asukkaiden vedenkulutus vähenee jopa kolmanneksella, kun käytössä on Verto-vedenmittausjärjestelmä. Kolmanneksen säästö vesilaskussa voi kolmihenkisessä perheessä tarkoittaa jopa 300 euron säästöä vuosittain. 30 % säästö vedenkulutuksessa on samalla jopa 10 % säästö energiakuluissa.

Verto-kodeissa vedenkulutuksen seuranta on tehty asukkaille vaivattomaksi huoneistonäytön ja maksuttoman VertoMobile-mobiilisovelluksen avulla. Kulutuksen mukainen laskutus tekee vesilaskutuksesta oikeudenmukaista, kun jokainen asukas maksaa juuri sen verran, mitä itse kuluttaa.
Verto-järjestelmä mahdollistaa taloyhtiöiden vedenkulutuksen seurannan isännöintitoimistoissa VertoLiven avulla. VertoLivestä kulutustiedot saadaan helposti siirrettyä laskutusjärjestelmään. Näin laskutuksesta saadaan tarkkaa ja ajantasaista.

201911_61454.jpg

Vercon käyttäjäkokemuksia Insinööritoimisto Jarmo Kuitunen Oy

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö tästä:

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille


Smartvatten Oy
Remontti
huoneisto
vesiputkistot
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20196_58352.jpg
Tutustu vedenmittausjärjestelmän ostajan muistilistaan
Vedenmittausjärjestelmän hinta on eri asia kuin asennuksen ja laitteiston kertakustannus – valinnasta seuraa aina joko ylimääräisiä kuluja tai lisäsäästöä.Mistä ero muodostuu, mitä järjestelmältä voi vaatia ja mistä tuotto syntyy?
201810_55063.jpg
Miten vedenmittausjärjestelmä tulisi valita?
Ostajan opas auttaa kääntämään sijoituksen tuotoksiVedenmittausjärjestelmä on iso investointi. Osuva ratkaisu poikii asukkaille ja omistajille tuottoa, epäonnistunut taas tietää vuosien lisämenoja. Poimimme valinnan tueksi vinkkejä vasta ilmestyneestä vedenmittausjärjestelmän ostajan oppaasta.
201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
20166_46782.jpg
Linjasaneeraus - vihdoin!
Kun taloyhtiön putkistot ja kylpyhuoneet alkavat tulla tiensä päähän, remonttihan siinä on edessä. Vaikka linjasaneeraus sinällään ottaa aikansa, asunnon arvon nousu kiinnostaa kaikkia asuntojen omistajia.
20194_57390.jpg
Asennusvalmiit putkikotelot nopeuttavat remonttia
Kotimainen Halltex Oy on laajentanut tuotevalikoimaansa asennusvalmiilla putkikoteloilla, joilla sisätilojen putket saa piiloon tyylikkäästi, huomaamattomasti ja kustannustehokkaasti. Esimerkiksi käyttövesiputkien sekä keskuspölynimurin, lämmityskierron ja lämpöpumpun putkien kotelointi onnistuu nyt kätevästi.
Suomalaiset vedenkäyttäjät pystyvät merkittäviin muutoksiin vedenkulutustottumuksissaan.
Valitse tulevaisuuden tarpeet täyttävä vedenmittausjärjestelmä
Vedenkulutusta on tarpeen vähentää, ja suomalaisilla siihen on varaa hyvinvoinnista tinkimättä. Veden säästämiseen kannustava mittausjärjestelmä antaa muutokseen tarvittavan sysäyksen ja edistää samalla ESG-tavoitteisiin pääsyä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton