• Etusivu
  • Remontti

Linjasaneerauksella uutta puhtia asumiseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Päivitetty 10.10.2019
20166_46782.jpg

Purkuputkea pitkin saadaan purkujäte jätelavalle ilman kantamista. Satakunnankadun saneerattavissa taloissa ei ole aiemmin tehty remonttia.

Kun taloyhtiön putkistot ja kylpyhuoneet alkavat tulla tiensä päähän, remonttihan siinä on edessä. Vaikka linjasaneeraus sinällään ottaa aikansa, asunnon arvon nousu kiinnostaa kaikkia asuntojen omistajia.

Satakunnankadulla linjasaneeraus

Veljet Mäkilä Oy urakoi Satakunnankadulla sijaitsevat kaksi kerrostaloa. Taloissa on 64 asuntoa yhteensä. Kerralla korjataan yksi talo, 32 asuntoa. Urakan kesto on 5 kk/talo – ja mottona tietenkin jouluksi kotiin.
Talot ovat rakennettu vuonna 1960 eikä pesutiloja ole aiemmin remontoitu.
Ennen saneerauksen alkua tammi-helmikuulla remontin kulku – putkiremontti ja linjasaneeraus eli vesi- ja viemärilinjojen uusiminen - kerrottiin asukkaille. Vanhat patterit jätettiin paikoilleen.
Koko talo tyhjennettiin asukkaista. Linjasaneeraus on helppo suorittaa silloin, kun koko talossa päästään toimimaan samalla kertaa. Isännöitsijä on hankkinut asukkaille sijaisasuntoja ja sitä ennen kaikki sukulais- että mökkivaihtoehdot oli kartoitettu.

Jo oli aikakin

Saneerauksen tarpeen näki ehkäpä parhaiten siitä, että vesi ei enää noussut samalla paineella yläkerran asuntoihin kuin ennen ja lämpimän veden kierto oli hidastunut.Vesijohtoa tarkemmin tutkittaessa syykin tietysti selvisi, putken sisäpintaan oli ajan saatossa kertynyt epäpuhtauksia. Vanhat viemärit ovat valurautaiset ja niihin on tullut vuotoja.
Taloon tuodaan uusi puhelinkaapeli, sähkö- ja ATK-syöttö ja jo aiemmin vedetty valokuitu jää talon alakertaan. Asunnoissa on ollut yksivaiheinen sähkö. Se muutetaan nyt kolmivaiheiseksi, niin saadaan liesikin lämpenemään nopeammin.

Vesijohdon sisäpinnan epäpuhtaudet
Vesijohdon sisäpinnan epäpuhtaudet
Uudet vesijohdot
Uudet vesijohdot
Tähän keittiöön jäi vanhat keittiökalusteet.
Tähän keittiöön jäi vanhat keittiökalusteet.
Kylpyhuoneet purettiin runkoon asti.
Kylpyhuoneet purettiin runkoon asti.
Uudet sähkösyötöt
Uudet sähkösyötöt
Kylpyhuoneen rakentaminen uudelleen on alkanut.
Kylpyhuoneen rakentaminen uudelleen on alkanut.

Suojauksella aloitettiin

Linjasaneeraus aloitettiin tilojen suojauksella. Säilytettävät kaapit eteisessä ja keittiössä sekä lattiat suojattiin ja olo- ja makuuhuoneet suljettiin staattisilla suojaseinillä, ettei pöly pääsisi näihin tiloihin. Remonttia edeltäneessä asukasillassa asukkaille kerrottiin, mitä omaan asuntoon kannattaa jättää ja mitä viedä pois. Myös omia suojauksia sai tehdä. Osa tavaroista tietenkin vietiin säilöön. Urakoitsija valokuvasi kaikki asunnot, jotta voidaan verrata asunnon kuntoa ennen ja jälkeen saneerauksen.

Matti Poskiparta ja suojaseinä
Matti Poskiparta ja suojaseinä

Maaliskuussa päästiin taloon sisään ja rappukäytävien suojauksella aloitettiin.
Purkutöissä alipaineistaja oli asuntokohtaisesti käytössä pölyn poistamiseksi.
Työmiesten kunto nousee kohisten kohteen aikana, sillä pitkä tavara ja laatat on kuljetettava portaita pitkin. Purkamisessa apuna on purkuputki.

Asbesti

Asbestikartoitus on tehtävä ennen remontin alkua. Taloyhtiön pitää tehdä asbestikartoitus ennen töihin ryhtymistä. Kartoituksen tekee taloyhtiön valintojen mukaan yritys, jolla on siihen luvat. Kohteesta löytyi asbestia putkien eristeistä ja pikiliimassa käytävän laattojen alla. Porin Asbesti-, Siivous- ja Rakennuspalvelu Oy teki asbestipurun. Myös kylpyhuoneiden lattiat purettiin asbestipurkuna ja tilat suljettiin täysin purun ajaksi. Nykysäädöksien mukaan tilan alipainetta mitattiin alipainemittareiden avulla ja ennen suojauksien purkua suljetusta tilasta otettiin ilmanäyte, joka tutkittiin. Näin varmistutaan, että ilma on puhdasta ja muita töitä voidaan jatkaa turvallisesti. Pienien alojen esim. rappukäytävän laattojen yksittäisissä poistoissa käytettiin kohdepoistoa.

Työvaiheet rinnakkain

Veljet Mäkilä Oy:n Matti Poskiparta kertoo, että työvaiheita voidaan tehdä rinnakkain juurikin siksi, kun koko talo on tyhjä asukkaista. Kylpyhuoneiden purku aloitettiin yläkerroksista alaspäin laskien. Näin, kun ensimmäiset kylpyhuoneet on saatu purettua runkoon asti, voidaan niiden saneerausta aloitella heti. Asukkaille tarjottiin myös keittiökalusteiden vaihtoa samalla. Keittiöistä kuitenkin joutuu purkamaan lattiaa ja seinää uusien sähköjohtojen ja putkien tieltä. Asuntojen eteisiin asennetaan uudet ryhmäkeskukset.

Pohjatasoitus käynnissä
Pohjatasoitus käynnissä
Vedeneristys käynnissä
Vedeneristys käynnissä

Kylpyhuoneet kuntoon

Kaikki kylpyhuoneet puretaan pohjaan asti. Seinistä otetaan pinnoitteet pois tiilirunkoon asti, lattia myös pohjarakenteita myöten niin, ettei mitään vanhaa jää jäljelle. Keittiöistä jouduttiin purkamaan alakaappeja uusien putkivetojen tieltä.
Kylpyhuoneiden rakentaminen uudelleen aloitettiin valamalla lattia Weberin tuotteilla. Seiniin kiinnitetään Weberin ohjuriprofiili, jonka mukaan seinä tasoitetaan suoraksi. Profiili on ensimmäistä vuotta testikäytössä. Sen käytöstä oli tähän asti vain hyvää sanottavaa.
Seuraava työvaihe on Vetonit Vedeneristys. Vedeneristystä tehdessä kosteussulkuaineen ja vedeneristeen on oltava saman valmistajan, jotta voidaan olla varmoja tuotteiden yhteensopivuudesta. Laatoituksen sekä rappaukseen käytettävä laasti ovat myös Weberin valikoimaa. Poskiparta sanoo, että Weberin tuotteet ovat osoittautuneet luotettaviksi ja helposti työstettäviksi. Nykyään laastit ovat kehittyneet niin, että ennen pohjarappaukseen tarvittiin 2-3 laastikerrosta, nyt pärjätään yhdellä vesieristepintaan asti.
Kylpyhuoneiden pintoihin annettiin urakoitsijan puolesta valittavaksi pari laattavaihtoehtoa seiniin ja lattiaan, paneelikatto ja uudet kylpyhuonekalusteet. Toisen talon alakerran varastotiloihin rakennettiin mallikylpyhuone, jotta asia konkretisoituisi asukkaille. Jokaisen asunnon oveen teipattiin tilaan valitut kalusteet ja tehtävät työt. Urakoitsija remontoi myös keittiön sekä laajemminkin, jos asukas sitä halusi.

Weberin laastit ovat hyviä työstettävyydeltään.
Weberin laastit ovat hyviä työstettävyydeltään.
Vesieristys on tehtävä saman tuoteperheen tuotteilla.
Vesieristys on tehtävä saman tuoteperheen tuotteilla.

Kaikki samalla kertaa sisälle

Remontin loputtua urakoitsija siivoaa asunnot asuttavaan kuntoon. Muuttamaan ei pääse tipoittain, vaan kaikki asukkaat muuttavat sisään samaan aikaan – toivottavasti puolen vuoden kuluttua linjasaneerauksen alkamisesta.

Mallikylpyhuone
Mallikylpyhuone
Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Remontti
viemäröinti
huoneisto
vesiputkistot
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201710_50573.jpg
Kosteus- ja sisäilmaongelmat historiaan
Matala-alkalisen tasoitteen käyttö yhdessä betonin kosteudenhallinnan kanssa on tehokas keino estää esimerkiksi lukuisissa muovimattokohteissa todetut ja kalliisiin korjauksiin johtaneet kosteus- ja sisäilmaongelmat. Nämä rakennusten käyttäjille ja koko yhteiskunnalle vakavia terveyshaittoja ja huomattavia ylimääräisiä kustannuksia aiheuttavat ongelmat johtuvat siitä, että muovimatoissa käytetyt pehmittimet ja mattoliimat eivät kestä betonin korkeaa alkalisuutta, vaan ne reagoivat alkalisen kosteuden kanssa muodostaen sisäilmaongelmia aiheuttavia haitallisia yhdisteitä.
20189_54812.jpg
Sisäilmakorjausratkaisut tiivistämällä
Onnistunut sisäilmakorjaus vaatii aina kohdekohtaisen suunnittelun sekä ammattitaitoisen asennustyön. Asentajan on tunnettava käytettävät tuotteet, työmenetelmät sekä kohteen suunnitelmat. Rakennuttajan on järjestettävä kohteeseen toimiva valvonta. Ammattitaitoisen suunnittelijan on aina kohdekohtaisesti arvioitava niiden soveltuvuus. Weberin sisäilmakorjausratkaisut tarjoavat kattavan valikoiman toimivia korjausmenetelmiä eri syistä johtuviin sisäilmaongelmiin. Weberin tekninen tuki taas auttaa tarvittaessa oikean korjausratkaisun löytämisessä.
20163_45752.jpg
Julkisivuremontilla suuri vaikutus
Mäntynummentiellä Lohjalla 1970-luvun elementtikerrostalon julkisivu oli tullut tiensä päähän. 55 asunnon kerrostalo päätyi tuulettuvaan levyrappaukseen, jossa samalla asennettiin lisäeristystä ulkoseinään 100 mm. Julkisivuremontin jälkeen rakennuksesta saatiin tyylikäs, energiatehokkaampi kuin ennen sekä säänkestävämpi kuin aikanaan valmistuessaan. Lopputulos on kiinteistön arvoa nostava ja kosteusteknisesti turvallinen ulkoasu.Consti Julkisivut Oy toteutti julkisivumuutoksen Weber SerpoVent -levyrappauksella. Projektipäällikkö Juha Ilvonen Constilta toteaa: - Vaikka tuulettuvassa levyrappauksessa on muutama työvaihe lisää, niin meillä Constilla paljon julkisivukohteita tekevänä urakoitsijana tuulettuvasta SerpoVent-levyrappausratkaisusta on vain myönteistä sanottavaa.
20189_54534.jpg
Ilmanvaihdolla saa energiansäästöä
Asunnon ilmanvaihto on tärkeä osa asumismukavuutta. Ilmanvaihto pitää huolta, että käytetty ilma ja asumisesta syntyvät käryt, kosteus ja epäpuhtaudet poistuvat sisäilmasta ja uutta raikasta ilmaa tulee vanhan tilalle. Ilmanvaihto pitää huolta myös talon rakenteista. Nykyaikainen koneellinen ilmanvaihto on myös energiatalouden kannalta järkevä ratkaisu.Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta
20196_58352.jpg
Tutustu vedenmittausjärjestelmän ostajan muistilistaan
Vedenmittausjärjestelmän hinta on eri asia kuin asennuksen ja laitteiston kertakustannus – valinnasta seuraa aina joko ylimääräisiä kuluja tai lisäsäästöä.Mistä ero muodostuu, mitä järjestelmältä voi vaatia ja mistä tuotto syntyy?
20153_42788.jpg
Ilmanvaihdolla asumismukavuutta ja energiansäästöä
1960-luvulla kerrostaloissa alkoi yleistyä koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä. Talon katolle asennettiin joko talo- tai porraskohtainen huippuimuri, joka poisti ilmaa märkätiloista ja keittiöstä. Tällä tavalla saatiin toteutettua ilmanvaihdon tärkein tehtävä: kosteuden ja epäpuhtauksien poistaminen asunnosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton