• Etusivu
  • Remontti

Päätoimittajan kynästä: Sijainti, sijainti, sijainti?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.02.2017Päivitetty 28.02.2017
20172_48422.jpg

Onko tämä vanha hokema edelleen tärkein asunnon arvoa määrittävä tekijä? Entä, jos asuntosi ei ole pitäjän huippualueilla? Mitä on tehtävissä? Vai onko mitään?

Media uutisoi asuntojen hintojen romahtamisesta – ja faktaahan se on. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuonna 2014 vanhojen kerros- ja rivitalojen hinnat laskivat 0,6 prosenttia edellisestä vuodesta. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,2 prosenttia, kun taas muualla maassa hinnat laskivat 1,3 prosenttia. Paitsi asuntojen arvoon, vallitseva taloustilanne vaikuttaa merkitsevästi myös asuntokauppaan ja yleisesti asuntomarkkinoiden toimivuuteen.

Listasin ylös asioita, joilla voi vaikuttaa oman asunnon arvoon – tietysti osin taloyhtiön tahtotilasta riippuen. Oikea-aikaiset ja oikein kohdistetut huoltotoimenpiteet auttavat sinua paitsi oman taloutesi suunnittelemisessa myös asunnon arvon säilymisessä. Koko kiinteistöä ajatellen; kun reaktiivisten korjausten tarve vähenee, vähenevät myös korjauskustannukset. Korjaustoiminnan tulee aina olla suunnitelmallista.

Taloyhtiön ja sitä kautta oman asuntosi arvoon vaikuttaa myös se, ketkä pitävät taloyhtiöstä huolta: isännöitsijä, huoltoyhtiö tai kenties jopa oma talonmies? Hyvin hoidetussa taloyhtiössä täytetään aktiivisesti huoltokirjaa, eikä se vain loju "pölyttymässä pannuhuoneessa". Minkälainen maine taloyhtiöllänne on? Onko taloyhtiössä pohdittu erilaisia energiansäästö- ja lämmitysratkaisuja?

Hyvin hoidettu kiinteistö, jota hallinnoidaan hyvässä yhteishengessä ja laadukkaasti, on hyvä sijoitus. Suositummalla alueella oleva kiinteistö ei välttämättä tätä ole, jos päätöksenteon hankaloituessa korjaustoimenpiteistä ei saada päätettyä ajoissa. Tällöin korjaustöitä tehdään hätätyönä ja kustannukset nousevat huomattavasti. Yrittäkäämme siis luoda taloyhtiöön hyvä yhteishenki, avoin keskusteluilmapiiri ja "me-henki".

Hyvin hoidettu kiinteistö, jota hallinnoidaan hyvässä yhteishengessä ja laadukkaasti, on hyvä sijoitus. Suositummalla alueella oleva kiinteistö ei välttämättä tätä ole, jos päätöksenteon hankaloituessa korjaustoimenpiteistä ei saada päätettyä ajoissa. Tällöin korjaustöitä tehdään hätätyönä ja kustannukset nousevat huomattavasti. Yrittäkäämme siis luoda taloyhtiöön hyvä yhteishenki, avoin keskusteluilmapiiri ja "me-henki".

Heidi Uusitalo, päätoimittaja

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20187_54161.jpg
Porin asuntomessujen kohteissa luotetaan Arvo-alumiinikouruun
Porin messualueella monen uuden kodin tikkaissa ja ränneissä koreilee Vesivekin logo. Lähes 40 % rakentajista on valinnut messukotiinsa Vesivekin alumiinisen Arvo-kourun. Yksi näistä kohteista on elegantti ja tyylikäs Wienerberger JokiDuo.
20173_48534.jpg
Suomen lakien ja euronormien mukainen peltikaton kiinnitys
Rakennusten suunnittelijoilla ja valvojilla on merkittävä osavastuu siitä, että peltikaton kiinnikkeet ovat määräysten mukaiset ja kelpoiset suunniteltuun käyttöön. Varminta ja helpointa on käyttää sellaisia ruuveja, jotka ovat kyseiseen käyttöön Suomessa virallisesti hyväksyttyjä. (Varmennettu Käyttöseloste TRY – 118 – 2012)
Laskentataulukko
Viikon kysymys: Isännöitsijä ei anna tilitietoja
Mitä voin tässä tilanteessa tehdä, kun isännöitsijä ei anna taloudellisia tietoja lukuisista pyynnöistäni huolimatta. Toimin taloyhtiön puheenjontajana, kun näitä pyysin. Hallituskaverit on vanhempia rouvia, jotka ei uskalla kyseenalaistaa isännöitsijää. Itse erosin eilen puheenjohtajan pestistä, koska en halua vastuun kantoa asioista, joista en tiedä.
Katu, jossa on taloja rivissä
Miten taloyhtiön kunnossapitokustannukset tulisi jakaa?
Taloyhtiössämme suoritettiin ilmanvaihtokanavien puhdistustyö. Ylimääräisessä yhtiökokouksessa päätettiin, että tulevan laskun maksavat osakkaat ja lasku jaetaan asuntojen määrän mukaan. Nyt on kuitenkin eräiden osakkaiden taholta kuulunut, että lasku olisi tullut jyvittää neliöiden mukaan. Tarjous on alunperin pyydetty asuntojen määrän mukaan eikä ylimääräisen kokouksen päätöksestä valitettu määrätyn ajan kuluessa. Kysynkin, olisiko lasku pitänyt jokatapauksessa jyvittää?
20108_22671.jpg
Kaunis ja kestävä Sadetar
Toimivan kattokokonaisuuden viimeistelee tyylikäs ja toimiva sadevesijärjestelmä. 150 neliön katolla 20 mm:n sade tarkoittaa 3000 litraa poisjohdettavaa vettä, kaatosateessa, vieläkin suurempaa määrää, joten kestävyyttä vedenpoistossa tarvitaan. Icopalin Sadetar selviää haasteesta voittajana, siksipä Icopal myöntääkin Sadetar-sadevesijärjestelmälle kymmenen vuoden takuun!Lisätietoa Icopalin Sadettaresta
20235_81653.jpg
Kaupunkipihat kukoistamaan, vaikka pienellä budjetilla
Taloyhtiöiden pihojen suunnittelussa pätevät samat lainalaisuudet kuin pientalojen pihoillakin. Ollakseen rehevä ja moninainen, tarvitaan kerroksellista ja eri kokoista kasvillisuutta. Kaupunkipihat voivat olla keitaita, joissa elonkirjoa suositaan ja jossa viihtyvät niin ihmiset kuin muutkin eliöt hyönteisistä lintuihin ja maaperän bakteereihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton