• Etusivu
  • Remontti

Päätoimittajan kynästä: Sijainti, sijainti, sijainti?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.02.2017Päivitetty 28.02.2017
20172_48422.jpg

Onko tämä vanha hokema edelleen tärkein asunnon arvoa määrittävä tekijä? Entä, jos asuntosi ei ole pitäjän huippualueilla? Mitä on tehtävissä? Vai onko mitään?

Media uutisoi asuntojen hintojen romahtamisesta – ja faktaahan se on. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuonna 2014 vanhojen kerros- ja rivitalojen hinnat laskivat 0,6 prosenttia edellisestä vuodesta. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,2 prosenttia, kun taas muualla maassa hinnat laskivat 1,3 prosenttia. Paitsi asuntojen arvoon, vallitseva taloustilanne vaikuttaa merkitsevästi myös asuntokauppaan ja yleisesti asuntomarkkinoiden toimivuuteen.

Listasin ylös asioita, joilla voi vaikuttaa oman asunnon arvoon – tietysti osin taloyhtiön tahtotilasta riippuen. Oikea-aikaiset ja oikein kohdistetut huoltotoimenpiteet auttavat sinua paitsi oman taloutesi suunnittelemisessa myös asunnon arvon säilymisessä. Koko kiinteistöä ajatellen; kun reaktiivisten korjausten tarve vähenee, vähenevät myös korjauskustannukset. Korjaustoiminnan tulee aina olla suunnitelmallista.

Taloyhtiön ja sitä kautta oman asuntosi arvoon vaikuttaa myös se, ketkä pitävät taloyhtiöstä huolta: isännöitsijä, huoltoyhtiö tai kenties jopa oma talonmies? Hyvin hoidetussa taloyhtiössä täytetään aktiivisesti huoltokirjaa, eikä se vain loju "pölyttymässä pannuhuoneessa". Minkälainen maine taloyhtiöllänne on? Onko taloyhtiössä pohdittu erilaisia energiansäästö- ja lämmitysratkaisuja?

Hyvin hoidettu kiinteistö, jota hallinnoidaan hyvässä yhteishengessä ja laadukkaasti, on hyvä sijoitus. Suositummalla alueella oleva kiinteistö ei välttämättä tätä ole, jos päätöksenteon hankaloituessa korjaustoimenpiteistä ei saada päätettyä ajoissa. Tällöin korjaustöitä tehdään hätätyönä ja kustannukset nousevat huomattavasti. Yrittäkäämme siis luoda taloyhtiöön hyvä yhteishenki, avoin keskusteluilmapiiri ja "me-henki".

Hyvin hoidettu kiinteistö, jota hallinnoidaan hyvässä yhteishengessä ja laadukkaasti, on hyvä sijoitus. Suositummalla alueella oleva kiinteistö ei välttämättä tätä ole, jos päätöksenteon hankaloituessa korjaustoimenpiteistä ei saada päätettyä ajoissa. Tällöin korjaustöitä tehdään hätätyönä ja kustannukset nousevat huomattavasti. Yrittäkäämme siis luoda taloyhtiöön hyvä yhteishenki, avoin keskusteluilmapiiri ja "me-henki".

Heidi Uusitalo, päätoimittaja

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202210_52180.jpg
Vihertävät hulevesiratkaisut ja uniikit tuotteet erikoiskohteisiin!
Hulevedet ja niiden hallinta ovat jo jonkin aikaa olleet tärkeä osa kaupunkisuunnittelua. Rakennetuilla alueilla suositaan nykyään läpäiseviä pintoja ja hulevesien hallintaan kuuluu sadeveden pidättäminen heti tontilla, siellä missä se syntyy. Hulevesien pidättämistä voidaan tehdä muun muassa oikeanlaisten päällysteiden sekä viherkattojen avulla.
20221_76618.jpg
Tilaa itsellesi maksuton Omataloyhtiö-lehti
Kiitettävää palautetta lukijoilta saanut Omataloyhtiö-printtilehti ilmestyy taas keväällä. Lehti sisältää paljon tietoa ja ideoita taloyhtiön pyörittämiseen, päätöksentekoon, hankintoihin sekä remonttien suunnitteluun. Mukana myös ajankohtaisia paloja lakimiehen vastauksista viikon kysymyksiin.Muista tilata oma maksuton kappaleesi, vaikka liittymällä omataloyhtiö.fi -jäseneksi. Samalla voit tilata viikoittaisen uutiskirjeemme, jossa käymme läpi ajankohtaisia taloyhtiöasioita.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Kaikki eivät halua osallistua remonttiin - mitä tehdä?
Erillistalon ja paritalon yhtiössä tulisi tehdä perustason ylläpitämiseen kuuluva parvekeremontti. Erillistalon osakas ei halua sitä nyt. Voiko hallitus päättää että remontti tehdään nyt vain paritaloon, ja myöhemmin erillistaloon?
Katu, jossa on taloja rivissä
Viikon kysymys: Kylpyhuoneremontti - kunnossapitovastuun jakautuminen?
Kysessä rivitalo, valmistusvuosi 1971 ja tähän osakkeeseen ei ole aiemmin tehty kylpyhuone remonttia, nyt kysyisin mitä kuuluu osakkaan ja mitä yhtiön vastattavaksi, itse olen ymmärtänyt että kosteuseristeen yhtiö kustantaa, entä sitten altaat, vesikiertopatterit ym.?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kenen vastuulla on osakkaan korjaama kosteusvaurio?
Kysymys: Osakkaan itse korjaama kosteusvaurioOlemme aikeissa ostaa rivitalonpätkän (rv. 1980). Entinen asukas on itse jollain tavoin korjannut yläkerran kylpyhuoneen (peltinen) vesivahingon, huomasimme alakerran katossa kupruja jonka johdosta asia kävi ilmi. Asukkaalla oli ollut isännöitsijän lupa korjaukseen.
20129_32067.jpg
Asianajotoimistot auttavat lakiasioissa
JuriNet tarjoaa asianajopalveluja taloyhtiöille, sekä kaikille rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisille vaivattomasti, kustannustehokkaasti ja edullisesti. JuriNetin toimistoissa on jo yli 150 ammattilaista. Suomessa palveluja on tarjolla lähes 20 paikkakunnalla.JuriNetistä löydät helposti osaavat juristit, jotka ovat valmiita perehtymään juuri teidän asiaanne. JuriNetillä on myös useita luotettavia rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisia yhteistyökumppaneina ja kokemusta vaativistakin toimeksiannoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton