• Etusivu
  • Remontti

Päätoimittajan kynästä: Sijainti, sijainti, sijainti?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.02.2017
20172_48422.jpg

Onko tämä vanha hokema edelleen tärkein asunnon arvoa määrittävä tekijä? Entä, jos asuntosi ei ole pitäjän huippualueilla? Mitä on tehtävissä? Vai onko mitään?

Media uutisoi asuntojen hintojen romahtamisesta – ja faktaahan se on. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuonna 2014 vanhojen kerros- ja rivitalojen hinnat laskivat 0,6 prosenttia edellisestä vuodesta. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,2 prosenttia, kun taas muualla maassa hinnat laskivat 1,3 prosenttia. Paitsi asuntojen arvoon, vallitseva taloustilanne vaikuttaa merkitsevästi myös asuntokauppaan ja yleisesti asuntomarkkinoiden toimivuuteen.

Listasin ylös asioita, joilla voi vaikuttaa oman asunnon arvoon – tietysti osin taloyhtiön tahtotilasta riippuen. Oikea-aikaiset ja oikein kohdistetut huoltotoimenpiteet auttavat sinua paitsi oman taloutesi suunnittelemisessa myös asunnon arvon säilymisessä. Koko kiinteistöä ajatellen; kun reaktiivisten korjausten tarve vähenee, vähenevät myös korjauskustannukset. Korjaustoiminnan tulee aina olla suunnitelmallista.

Taloyhtiön ja sitä kautta oman asuntosi arvoon vaikuttaa myös se, ketkä pitävät taloyhtiöstä huolta: isännöitsijä, huoltoyhtiö tai kenties jopa oma talonmies? Hyvin hoidetussa taloyhtiössä täytetään aktiivisesti huoltokirjaa, eikä se vain loju "pölyttymässä pannuhuoneessa". Minkälainen maine taloyhtiöllänne on? Onko taloyhtiössä pohdittu erilaisia energiansäästö- ja lämmitysratkaisuja?

Hyvin hoidettu kiinteistö, jota hallinnoidaan hyvässä yhteishengessä ja laadukkaasti, on hyvä sijoitus. Suositummalla alueella oleva kiinteistö ei välttämättä tätä ole, jos päätöksenteon hankaloituessa korjaustoimenpiteistä ei saada päätettyä ajoissa. Tällöin korjaustöitä tehdään hätätyönä ja kustannukset nousevat huomattavasti. Yrittäkäämme siis luoda taloyhtiöön hyvä yhteishenki, avoin keskusteluilmapiiri ja "me-henki".

Hyvin hoidettu kiinteistö, jota hallinnoidaan hyvässä yhteishengessä ja laadukkaasti, on hyvä sijoitus. Suositummalla alueella oleva kiinteistö ei välttämättä tätä ole, jos päätöksenteon hankaloituessa korjaustoimenpiteistä ei saada päätettyä ajoissa. Tällöin korjaustöitä tehdään hätätyönä ja kustannukset nousevat huomattavasti. Yrittäkäämme siis luoda taloyhtiöön hyvä yhteishenki, avoin keskusteluilmapiiri ja "me-henki".

Heidi Uusitalo, päätoimittaja

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20213_69359.jpg
Tunkkainen haju eteisessä johti taloyhtiön salaojaremonttiin
Runsaslumisen talven jälkeen kevät laittaa taloyhtiöiden salaojat tositestiin. Routainen maa ja runsaat sulamisvedet ovat riskialtis yhtälö kiinteistön rakenteille, jos salaojitus ei ole kunnossa.
20201_61939.jpg
Korjausrakentaminen 2020 - ennakoi korjaustarpeet, tee energiatehokasta
Korjausrakentamisen erikoistapahtuma, Korjausrakentaminen 2020, järjestetään Messukeskuksessa 28. tammikuuta. Sen ajankohtainen ohjelma tarjoaa monipuolisen katsauksen korjausrakentamisen eri osa-alueista sisäilmaongelmien korjaamisesta putkiremontteihin ja energiakorjauksista julkisivujen uusimiseen.Tutustu tapahtumaan tästä!
20226_78575.jpg
Onko talkoisiin pakko osallistua?
Kesällä on hyvää aikaa siistiä omia ja yhteisiä tiloja. Talkoot herättävät kuitenkin monia tunteita. Samalla kun toinen riemuitsee sosiaalisesta tapahtumasta, toinen käpertyy tiukemmin sohvan nurkkaan. Onko talkoisiin kuitenkin pakko osallistua? Mitä sitten, jos en menekään?
20221_76623.jpg
Kenen vastuulla on huoltaa tai tarkastaa taloyhtiön hissit?
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Tiedätkö kuka huoltaa ja on vastuussa hissitarkastuksista? Entä kuka on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?
20155_43433.jpg
Suhteet solmussa taloyhtiössä?
Onko taloyhtiössä asukkaiden välit tulehtuneet? Asuuko naapurissa painajainen? Päättääkö isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja kaikesta? Miten saada välit naapurin kanssa kuntoon? Tällaiseen tilanteeseen on voitava puuttua, mutta miten?Me olemme JuriNetissa nyt kehittäneet taloyhtiöille Suomessa täysin uuden sovintomenettelyn.Sovintomenettely tarkoittaa sitä, että ensin kartoitamme mistä taloyhtiössä riidellään. Sen jälkeen juristimme voivat tulla paikan päälle ja kertoa, miten asiat tulisi lain mukaan ratkaista. Kun kaikilla on tiedossa puitteet, joiden sisällä voidaan neuvotella, on helpompi päästä sovinnolliseen ratkaisuun. Juristeillamme on kokemusta sovittelutoiminnasta laajemminkin. Tämä menettely on varmasti kustannustehokkain tapa saada sopu aikaan taloyhtiöissä ja sen jälkeen yhtiössä voidaan taas keskittyä olennaisempiin asioihin. Palvelumme edullisuus varmasti yllättää sinut.
20208_66301.jpg
Huoneistotietojärjestelmä – mitä pitää tietää?
Suomessa on otettu käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä vuonna 2019, kun huoneistotietojärjestelmää koskeva lainsäädäntö tuli voimaan. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot taloyhtiöistä ja huoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Samalla huoneistojen paperiset osakekirjat poistuvat vähitellen. Huoneistotietojärjestelmästä vastaa Maanmittauslaitos

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton