• Etusivu
  • Remontti

Mitä taloyhtiö hyötyy ja mitä laki sanoo etäluettavista vesimittareista?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Koka Oy
Julkaistu 23.09.2022Päivitetty 27.07.2023
20229_79597.jpg

Vedenkulutuksen mittaaminen on yhä ajankohtaisempaa korkeampien energian hintojen johdosta. Laki asettaa jo omat vaatimuksensa vedenmittaukselle vesimittareiden avulla, mutta mitä hyötyä taloyhtiössä on etäluettavasta vedenmittauksesta ja entä vedenmittauksesta ylipäätään? Kysymyksiin vastaa Koka Oy:n avainasiakas- ja markkinointipäällikkö Otto Moberg.

Vedenkäytön mittaaminen alentaa kulutusta

Suomessa on hyvät pohjavesivarannot, mutta pohjavedetkään eivät ole ikuisia ja maailmalta kantautuu jo merkkejä elämälle elintärkeän puhtaan juomaveden niukkenemisesta. Suomessa hyvää ja puhdasta pohjavesivarantoa käytetään myös pesuun ja lämmitykseen, jolloin juomavesivarannot ehtyvät monella tapaa.

Veden lämmittäminen kuluttaa myös energiaa, jonka käyttöä on syytä harkita – erityisesti kustannussäästön näkökulmasta.

– Vedenkulutuksen vähentäminen on kaikkien etu sekä taloudellisessa mielessä että luonnon näkökulma huomioiden. Meillä on Suomessa hyvät pohjavesivarannot, mutta miten kauan tilanne säilyy vastaavanlaisena, Moberg tuumii.

Mobergin mukaan kulutusperusteinen vedenkäyttö vähentää tutkimusten mukaan kymmeniä prosentteja vedenkulutusta. Kulutusperusteinen vedenkäytön laskutus luo myös taloudellista tasa-arvoa taloyhtiössä, kun pihi vedenkäyttäjä ei joudu maksamaan muiden vesiä verrattuna "pääluku"-laskutusperusteiseen veden maksamiseen.

Huomio

Huomio

Tiesitkö tätä vedenkulutuksesta?

  • Keskimääräinen vedenkulutus kerrostalossa on 155 l/asukas/vrk.
  • Lämpimän veden osuus kokonaiskulutuksesta on noin 40 prosenttia.
  • 10 minuutin suihku kuluttaa vettä 120–150 litraa, josta lämmintä vettä on 60 prosenttia.
  • 20 minuutin suihku päivittäin maksaa noin 600 euroa vuodessa, kun taas 5 minuutin suihkulla kustannukset jäävät noin 150 euroon.
  • Pienikin vuoto WC-istuimessa voi maksaa 1000 euroa vuodessa!
  • Ympäristö ja vesistöt kiittävät kuormituksen vähenemisestä.

Kustannussäästöt ja automatiikka taloyhtiön hyötyinä etäluettavista vesimittareista

Taloyhtiöissä etäluettavien vesimittarien asennus tulee eteen viimeistään remonttien, kuten linjasaneerauksien yhteydessä. Ympäristöministeriön määräyksestä huoneistokohtaiset vesimittarit on ollut pakollista asentaa uudiskohteisiin vuodesta 2011 alkaen. Etäluettavat vesimittarit ovat olleet pakollisia vuoden 2019 lopulta alkaen uudis- ja linjasaneerauskohteissa.

– Taloyhtiöiden kannattaisi harkita etäluettavien vesimittarien asennusta muutenkin kuin pakon edessä. Taloyhtiö hyötyy, kun ei tarvitse käydä paikan päällä lukemassa mittarilukemia, jolloin aikaa vapautuu muuhun olennaisempaan. Puhumattakaan tutkitusta vedenkulutuksen vähenemisestä koituvista kustannussäästöistä vesimittareiden asennuksen johdosta, Moberg kertoo ja jatkaa:

– Kun taloyhtiöön asennetaan pitkälle kehitetty ja automatisoitu järjestelmä niin saadaan esiin parhaan hyödyt ja suurimmat kustannussäästöt.
Otto Moberg, avainasiakas- ja markkinointipäällikkö, Koka Oy

Koka Oy:n etäluettavassa vesimittausjärjestelmässä on myös vuotovahti, joka havaitsee putkistossa olevat vuodot. Näin voidaan havaita korjauskohteita ja edelleen vähentää turhaa vedenkulutusta.

– Näin järjestelmillä pyritään hoitamaan automaattisesti se, jota on tehty jo kauan manuaalisesti. Järjestelmämme voidaan integroida suoraan laskutusjärjestelmään, jolloin tieto siirtyy automaattisesti järjestelmästä toiseen. Lisäksi osakas pystyy seuraamaan mobiilisovelluksesta jopa euromääräisesti omaa vedenkulutustaan, Moberg kertoo.

– Järjestelmään voidaan liittää myös lämpötilan ja ilmankosteuden mittauksen lisäksi myös lämmitysenergian mittaus, Moberg jatkaa.

Etäluettavan vesimittarin mittaamia tietoja voi tarkastella kätevästi mobiililaitteilla
Etäluettavan vesimittarin mittaamia tietoja voi tarkastella kätevästi mobiililaitteilla

Mitä toimenpiteitä vedenkäytön mittauksen käyttöönottaminen vaatii isännöitsijältä, taloyhtiön hallitukselta tai osakkaalta?

Kymmenen vuotta sitten vedenmittaus ei ollut erityisen yleinen puheenaihe taloyhtiöissä, mutta nykyään keskustelua käydään erityisesti kustannussäästöjen ja tasapuolisuuden näkökulmasta. Mobergin mukaan järjestelmien käyttöönotto ei ole vaikeaa, mutta asennuksen helppous riippuu kohteesta:

– Järjestelmän käyttöönotto on kokonaisuudessaan kuitenkin helppoa. Tulovesijohtoihin asennetaan uudet vesimittarit. Parhaimmillaan vesimittarit asennetaan vanhojen tilalle tai niille on tehty varaukset jolloin asennukseen menee vain vähän aikaa, Moberg kertoo.

– Hoidamme yhteistyökumppanimme kautta taloyhtiölle kokonaispaketin asennettuna. Kannattaa ottaa yhteyttä, jolloin voimme yhdessä selvittää vaadittavat toimenpiteet, Moberg kertoo.

– Järjestelmän kustannuksia varten kannattaa pyytää tarjous. Järjestelmä maksaa itsensä nopeasti takaisin kustannussäästöillä vedenkulutuksen suhteen. Nykyiset energian hinnat vain antavat lisävauhtia takaisinmaksuaikaan, Moberg muistuttaa.

202210_79663.jpg

Kiinnostuitko? Voit jättää tarjouspyynnön tai pyytää lisätietoa

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Koka Oy
Remontti
huoneisto
laki
isännöinti
käyttövesi
energiansäästö
energiankulutus
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Hydrolink-mittarin asennus.
Etäluettavat vesimittarit helpottavat taloyhtiön vesilaskutusta
– Siirtyminen etäluettaviin vedenmittauslaitteisiin on helpottanut merkittävästi vesilaskutusta, kehaisee Hamina-Asunnot Oy:n tekninen isännöitsijä Ari Leander. Hamina-Asunnot Oy on Haminan kaupungin omistama vuokra-asuntoja tarjoava yhtiö. Yhtiöllä on 36 vuokrakohdetta, joissa on yhteensä 731 asuntoa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Pariskunta tutkii tablettia
Mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu?
Tiedätkö, mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu? Vastaus on todennäköisesti vesi. Kun taloyhtiössä hyödynnetään kaikki vedenkulutusta vähentävät keinot ja ohjataan aktiivisesti muuttamaan kulutustottumuksia, varmistetaan, ettei viemäriin valu silkkaa rahaa.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
tiputtava hana lisää vedenkulutusta
Täsmällinen vedenkulutuksen seuraaminen missä ja milloin tahansa
Vedenkulutuksen ajantasaisen seurannan ja kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen ei tarvitse aiheuttaa kiinteistönomistajille kohtuutonta työtaakkaa. Oikeastaan päinvastoin, siirtyminen älykkääseen vedenmittaukseen auttaa vähentämään hallinnollista työmäärää ja vapauttamaan aikaa muuhun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton