• Etusivu
  • LVI

Ongelmia ilmanvaihdossa?

As.oy Remontti-Mallinnus Osa 5.

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 11.10.2018Päivitetty 13.10.2023
201810_55093.jpg

Timanttiporauksen ajaksi asuntoa ei tarvitse suojata, sillä pölyt imee imuri.

As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.

Rakennusajankohdalle ominaiseen tapaan tyyppitalossa ei ole järjestetty korvausilman saantia. Ratkaisuna on ollut ohjeistaa asukkaita poistamaan pätkät ikkunatiivistettä, jolloin asuntoihin on päässyt edes jossain määrin virtaamaan raitista ilmaa tiivisteiden raoista.

Ohjeistusta ei ole kuitenkaan valvottu millään tavalla ja asukkaiden vaihtuessa on ikkunatiivisteitä uusittu vedon tunteen ja sisälle kantautuvan pölyn ja melun takia, minkä johdosta kaikissa asunnoissa on ollut hieman toisistaan poikkeava ja pääosin puutteellinen ilmanvaihto.

Yhtiökokouksissa ilmanvaihdosta on keskusteltu halki vuosien, mutta puutteellisesta ilmanvaihdosta huolestuneiden asukkaiden mielipiteet on jyrätty. Erityisesti asiasta ovat kärsineet alimman kerroksen asukkaat, joiden asuntoihin korvaavaa ilmaa on vuotanut rakennuksen pohjakerroksen kautta.

Myös joidenkin rappukäytävien ovia on pidetty auki etenkin kesäaikaan, jotta tunkkaisesta hajusta rappukäytävissä päästäisiin eroon. Korvausilmaventtiilien lisäämistä on suositeltu vuosien ajan PTS:ssä, mutta hanketta on aina siirretty eteenpäin. Osa asukkaista on halunnut odottaa ikkunaremonttia ja ehdottanut, että silloin voidaan laittaa myös korvausilmaventtiilit kuntoon.

Korjaustoimenpiteet

1970-luvulla rakennetuista taloista löytyy usein puiset tuuletusluukut, joihin on mahdollista asentaa Velco korvausilmaventtiilit. Asennukseen riittää 105 mm reikäsaha, jolla tuuletusluukkuun tehdään sopivankokoinen reikä korvausilmaventtiilille. Mikäli ikkunaremontti on ajankohtainen ja puisista tuuletusluukuista päätetään luopua, kannattaa samalla asentaa Velco-venttiilit uusina läpivienteinä ikkunan yläpuolelle. Seinän paksuutta voidaan käyttää hyödyksi asentamalla samalla hyvä ilmansuodatin ja tehokkaasti melua vaimentava äänenvaimennin. Näillä toteutustavoilla varmistetaan myös riittävä korvausilman saanti.

Olohuoneisiin venttiilit asennetaan tekemällä uudet läpiviennit timanttiporaamalla. Läpivienteihin asennetaan Velcon VLR-100 venttiilit. Niissä asunnoissa, joissa parvekkeelle käynti on olohuoneesta, tulee venttiili asentaa olohuoneen nurkkaan, jolloin korvausilma otetaan parvekkeen vierestä ulkoseinään tehtävästä läpiviennistä. Korvausilmaventtiilit asennetaan aina niihin huoneisiin, joissa ei ole poistoilmaventtiileitä. Tämä tarkoittaa siis kaikkia makuuhuoneita sekä olohuonetta, joiden kautta varmistetaan riittävä korvausilman saanti. Venttiilit asennetaan huoneessa mahdollisimman korkealle ja ikkunan yläpuolelle. Mikäli huoneessa on useampi ikkunaseinä, asennetaan venttiilit sille seinälle, jolla on patteri. Tällöin venttiilit eivät aiheuta vedon tunnetta asunnossa. Puisiin tuuletusluukkuihin venttiili asennetaan niin, että venttiili tulee noin 15 cm etäisyydellä luukun yläosasta.

Läpivientien sijoituspaikkoja suunniteltaessa voidaan asukkaiden toiveita ottaa huomioon tapauskohtaisesti. Lähtökohtana on kuitenkin se, että taloyhtiössä venttiilit asennetaan kaikkiin huoneistoihin samoihin kohtiin.

As.oy Remontti-Mallinnukseen asennetaan lisäksi äänenvaimentimet venttiilien asennuksen yhteydessä. Puisiin tuuletusluukkuihin kiinnitettiin niiden sisäpuolelle äänenvaimentimet ja parvekeseinälle tulevaan venttiilin asennettiin siihen sopiva vaimennin. Korjausurakan yhteydessä tarkistetaan myös pohjakerroksen vanhat venttiilit ja varmistetaan, että saunaankin tulee raitista ilmaa.

Miten reagoitiin?

Asukkaat ovat olleet äärettömän tyytyväisiä niin venttiilien asennusprosessiin kuin myös parantuneeseen ilmanvaihtoon. Erityisesti alimman asuinkerroksen asukkaat ovat kiitelleet onnistunutta muutosta myös jälkikäteen. Asukkaat olivat yllättyneitä siitä, että remontista aiheutui hyvin vähän pölyä eikä asuntoa tarvinnut erikseen suojata. Ainoastaan ikkunaseiniltä tuli asennuksen ajaksi siirtää suuret huonekalut työskentelyä estämästä.

Venttiilin asentaminen puiseen tuuletusluukkuun vie aikaa noin viisi minuuttia.
Venttiilin asentaminen puiseen tuuletusluukkuun vie aikaa noin viisi minuuttia.

Ainoaksi haitaksi asukkaat kokivat venttiilin asennuksesta syntyvän melun, joka syntyy, kun läpivientiä porataan seinän läpi. Yhden reiän tekemiseen timanttiporaamalla kuluu aikaa noin tunti, joten kyseessä on kuitenkin nopeasti ohimenevä haitta. Remontti myös eteni nopeasti ja aikaa venttiilien asennukseen kului muutama tunti asuntoa kohden. Koko taloyhtiöön venttiilit saatiin asennettua noin viikossa.

Miten ilmanvaihdosta pidetään jatkossa huolta?

Montaa asukasta mietityttivät asennuksen yhteydessä huoltotoimenpiteet, mutta ne ovat onneksi näiden venttiilien kohdalla varsin yksinkertaiset.

Velco-venttiileihin sopivat Filtrete-ilmansuodattimet suositellaan vaihdettavaksi 1–2 kertaa vuodessa ja uudet suodattimet maksavat noin kahdeksan euroa kappaleelta. Taloyhtiöt voivat myös säästää ostamalla kaikki suodattimet kerralla. Koko ajan yleistyvä toimintamalli on tilata suodattimet vaihtotyönä jokaiseen asuntoon. Tällöin voidaan varmistua siitä, että suodattimet tulevat varmasti vaihdettua. Vaihtotyön jäädessä asukkaiden omalle vastuulle on vaarana, että likaantuneet suodattimet tukkeutuvat ja päästävät ilmaa läpi aiempaa huonommin, jolloin ilmanvaihdon toimivuus heikkenee.

Suodattimien vaihtoväliin vaikuttavat suurimpina tekijöinä liikenteen läheisyys ja lähistöllä tapahtuva puun pienpoltto. Myös siite- ja katupölyn määrä vaikuttaa, mutta yksittäisestä taloyhtiöstä puhuttaessa voidaan pihan puolella sijaitsevien yksiöiden sekä läpi talon asuntojen suodattimet vaihtaa samalla välityksellä.

Huomio

Huomio

Tärkeimmät asiat venttiilien asennuksessa

Asentajan valinta

Korvausilmaventtiilit kannattaa asennuttaa sellaisella tekijällä, jolla on kokemusta korvausilmaventtiilien asentamisesta. Sekä ammattitaitoiset LVI-liikkeet että monesti myös isännöitsijät osaavat neuvoa luotettavia tekijöitä ja hyviä asennusliikkeitä.

Kustannukset

Tuuletusluukkuihin asennettaville venttiileille tulee hintaa noin 100 €/kpl asennettuna ja vastaavasti timanttiläpiviennillä toteutettavalle venttiiliratkaisulle noin 300 €/kpl. Tämän lisäksi kannattaa pohtia tarvittaessa äänenvaimentimien kustannus.

Aikataulu

Yksittäisen asunnon venttiilien asentamiseen kuluu aikaa tunnista kahteen, riippuen makuuhuoneiden määrästä.

Mihin remontteihin voidaan yhdistää?

Usein korvausilmaventtiilien asennus toteutetaan omana työnään. Melko yleisesti ne asennetaan myös julkisivu-urakan tai linjastosaneerauksen yhteydessä.

Remontin hyödyt

Ilmanvaihdon kuntoon saattamisella on positiivinen vaikutus sekä asumismukavuuteen että asunnon arvoon.

Muuta huomioitavaa

Asbestikartoitus tulee suorittaa ennen remontin toteutusta.

Mitä ovat Velco-venttiilit?

Velco-korvausilmaventtiilien avulla voidaan varmistua jatkuvasta ilmanvaihdosta. Aiemmin yleisesti käytössä olleet käsisäätöiset venttiilit saattoivat helposti unohtua asukkailta kiinni estäen ilmanvaihtoa toimimasta niin kuin se on tarkoitettu. Näistä poiketen Velco huolehtii venttiilin avaamisesta automaattisesti. Sen sisäänrakennettu termostaatti säätelee venttiilin avausta ulkolämpötilan mukaan. Kun ulkona on viileämpää, venttiili vetäytyy pienemmälle ja estää mahdollisen vedon tunteen.

Ilmansuodatuksessa kannattaa muistaa, että kaikki valmistajat eivät ole testanneet suodattimiaan ja näin ollen todellisesta suodatustehosta ei ole näyttöä. Terveysilman Filtrete-suodattimet ovat VTT:n testaamia ja niistä voidaan todeta, että ne täyttävät F7-luokan erotusasteen vaatimuksen ilmansuodatuksessa. Tämän saman suodatusluokan suodattimia käytetään myös täysin koneellisessa ilmanvaihdossa.

Samoin kuin suodattimet, myös äänenvaimentimet ovat testattuja tuotteita ja vaimentavat ulkoa kantautuvia ääniä tehokkaasti. Äänenvaimentimien kohdalla on hyvä huomata, että ne voidaan usein asentaa myös jälkikäteen. Äänenvaimentimien hinnat liikkuvat muutamassa kymmenessä eurossa, joten niiden asentamisesta ei aiheudu merkittävää lisäkustannusta.

Suodattimen vaihto on helppoa ja asukas voi tehdä sen itse.
Suodattimen vaihto on helppoa ja asukas voi tehdä sen itse.

As.oy Remontti-Mallinnus artikkelisarja

Velco
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton