• Etusivu
  • Isännöitsijä

Muista nämä viisi asiaa huoneistotietojärjestelmästä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Maanmittauslaitos
Julkaistu 12.08.2021Päivitetty 04.02.2022
20218_71890.jpg

Jokainen suomalainen tuntee jonkun, jonka elämään huoneistotietojärjestelmä vaikuttaa ennemmin tai myöhemmin. Mitä asioita kaikkien olisi hyvä tietää huoneistotietojärjestelmästä? Listasimme viisi tärkeintä.

1. Uusi taloyhtiö on suoraan huoneistotietojärjestelmässä

Vuonna 2019 tai sen jälkeen perustetut uudet taloyhtiöt ovat suoraan huoneistotietojärjestelmässä eli Maanmittauslaitos ylläpitää osakeluetteloa heti yhtiön perustamisesta lähtien. Paperisia osakekirjoja ei enää paineita, ja omistus osoitetaan sähköisellä omistajamerkinnällä huoneistotietojärjestelmässä.

2. Vanha taloyhtiö siirtää osakeluettelon

Ennen vuotta 2019 perustetut taloyhtiöt ovat ns. vanhoja taloyhtiöitä, joiden pitää siirtyä huoneistotietojärjestelmään itse. Taloyhtiöt siirtävät osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään Maanmittauslaitoksen sähköisellä osakeluettelon siirtopalvelulla vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirto on asunto-osakeyhtiöille pakollinen, mutta keskinäisille kiinteistöosakeyhtiöille vapaaehtoinen.

HUOM! Osakeluettelon siirto ei vielä yksinään sähköistä omistuksia.

3. Osakkeenomistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä

Osakeluettelon siirron jälkeen osakkeenomistajan pitää hakea omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjansa mitätöintiä Maanmittauslaitokselta. Maanmittauslaitos rekisteröi huoneistolle sähköisen omistusmerkinnän ja mitätöi samalla paperisen osakekirjan.

HUOM! Omistuksen rekisteröintiä on mahdollista hakea vasta sen jälkeen, kun taloyhtiö on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään. Omistuksen rekisteröintiä on haettava 10 vuoden kuluessa osakeluettelon siirrosta. Pakollista omistuksen rekisteröinti on jo aikaisemmin, jos osakehuoneisto vaihtaa omistajaa osakeluettelon siirron jälkeen.

4. Asuntokaupassa selvitettävä taloyhtiön ja huoneiston tilanne

Asuntokaupassa on tärkeää selvittää, onko taloyhtiö jo huoneistotietojärjestelmässä. Tiedon saa isännöitsijäntodistukselta tai Maanmittauslaitokselta. Tietyt toimijat, kuten pankit ja kiinteistönvälittäjät, voivat saada huoneistotietojärjestelmän tietoja myös oman palvelunsa kautta.

Jos taloyhtiö on huoneistotietojärjestelmässä, pitää myös selvittää, onko huoneistolla vielä paperinen osakekirja vai jo sähköinen omistajamerkintä huoneistotietojärjestelmässä. Jos huoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, kannattaa kauppaa varten tilata Maanmittauslaitokselta osakehuoneistotuloste.

Jos taloyhtiö on huoneistotietojärjestelmässä, uusi omistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä kaupan jälkeen. Maanmittauslaitoksen asiointiapurin avulla voit helposti tarkistaa, miten omistuksen rekisteröinti tehdään eri tilanteissa.

5. Tiedonsaanti helpottuu

Huoneistotietojärjestelmästä saa tietoja erilaisten sähköisten palveluiden kautta sekä tulosteina (osakeluettelo ja osakehuoneistotuloste).

Henkilöasiakkaat näkevät Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta maksutta osakehuoneistonsa perustiedot, jos osakehuoneistolla on jo sähköinen omistajamerkintä. Huoneistotietojärjestelmän tulosteita voi tilata Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta.

Taloyhtiöt ja isännöitsijät saavat tavanomaisessa toiminnassaan tarvitsemiaan tietoja maksutta Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirtopalvelusta. Yhtiön kaupparekisteriin merkitty isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja voi kirjautua osakeluettelon siirtopalveluun ja hakea palvelusta taloyhtiön käyttöön taloyhtiön osakeluettelon ja osakkaiden yhteystietolistan. Vastaavat tiedot ovat mahdollista saada myös suoraan isännöintijärjestelmään Huoneistotietojen kyselypalvelun kautta.

Info

Info

Mikä huoneistotietojärjestelmä?

  • Osakehuoneistojen omistaja- ja panttaustietojen valtakunnallinen rekisteri, jota ylläpitää Maanmittauslaitos
  • Parantaa huoneistotietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta
  • Edistää asuntokaupan sähköistämistä Suomessa
  • Helpottaa esimerkiksi taloyhtiöiden, isännöinnin, kiinteistönvälityksen, pankkien sekä julkishallinnon työtä
Maanmittauslaitos
Isännöitsijä
isännöinti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
20208_66301.jpg
Huoneistotietojärjestelmä – mitä pitää tietää?
Suomessa on otettu käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä vuonna 2019, kun huoneistotietojärjestelmää koskeva lainsäädäntö tuli voimaan. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot taloyhtiöistä ja huoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Samalla huoneistojen paperiset osakekirjat poistuvat vähitellen. Huoneistotietojärjestelmästä vastaa Maanmittauslaitos
202010_67107.jpg
Miten siirrän taloyhtiöni osakeluettelon huoneistotieto­järjestelmään?
Huoneistotietojärjestelmä otettiin valtakunnallisesti käyttöön vuonna 2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Huoneistotietojärjestelmän ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos. Taloyhtiön osakeluettelot tulee siirtää järjestelmään – miten siirto siis tapahtuu?
ABLOY EASY mekaaninen lukitusjärjestelmä
Ajanmukaista lukitus retrofitin avulla
Taloyhtiön lukitusjärjestelmä on sijoitus. Se on sijoitus ennen kaikkea asukkaiden turvallisuuteen. Vaikka lukituksen uudistus nähdään mahdollisesti isona kustannuksena, sen ei tarvitse olla sitä.
miehellä on lamppu kädessä. Käden vieressä on säästöpossu ja rahaa
Energiakartoitus selvittää säästön paikat – Ota energiahukka kiinni!
Vanhemmissa kiinteistöissä alkuperäiset sähköjärjestelmät, sähkökeskukset pullosulakkeineen ja valaisimet on hyvä saattaa nykyaikaan. Uudistus aloitetaan tekemällä koko sähkölaitteiston tarkastus ja huolto, joka sisältää energiakartoituksen yhteistyössä taloyhtiön oman sähköasentajan kanssa. Tästä on hyvä ja helppo lähteä toteuttamaan haluttu sähkösaneeraus.Pelkästään valaistuksen uudistaminen LED-valaisimilla on maltillinen investointi, jolla saavutetaan suuret edut niin asumismukavuudessa kuin sähkölaskuissa. Takaisinmaksuaika investoinnille on jopa vain 1 vuosi. Myös energiakustannusten nousu osaltaan aiheuttaa korotuspaineita vastikkeisiin, jolloin arjen sähkönkulutuksessa jo pienikin säästö auttaa pitkälle.
Amrak saneerauskohde
Lisäkerrosten rakentaminen mahdollisti laajempia korjaustöitä
Rakennuksen elinkaareen kuuluu väistämättä tiettyjä korjaushankkeita, joilla ylläpidetään kiinteistöä hyvässä kunnossa. Siihen milloin korjaukset tulevat ajankohtaisiksi vaikuttavat talon rakenneratkaisut, materiaalit sekä rakennuspaikka ja ympäristö. Kun kalliita korjaustarpeita osuu lyhyelle aikavälille, voidaan kompensaatiota rahoitukseen hakea lisärakentamisen kautta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton