• Etusivu
  • Isännöitsijä

Muista nämä viisi asiaa huoneistotietojärjestelmästä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Maanmittauslaitos
Julkaistu 12.08.2021Päivitetty 04.02.2022
20218_71890.jpg

Jokainen suomalainen tuntee jonkun, jonka elämään huoneistotietojärjestelmä vaikuttaa ennemmin tai myöhemmin. Mitä asioita kaikkien olisi hyvä tietää huoneistotietojärjestelmästä? Listasimme viisi tärkeintä.

1. Uusi taloyhtiö on suoraan huoneistotietojärjestelmässä

Vuonna 2019 tai sen jälkeen perustetut uudet taloyhtiöt ovat suoraan huoneistotietojärjestelmässä eli Maanmittauslaitos ylläpitää osakeluetteloa heti yhtiön perustamisesta lähtien. Paperisia osakekirjoja ei enää paineita, ja omistus osoitetaan sähköisellä omistajamerkinnällä huoneistotietojärjestelmässä.

2. Vanha taloyhtiö siirtää osakeluettelon

Ennen vuotta 2019 perustetut taloyhtiöt ovat ns. vanhoja taloyhtiöitä, joiden pitää siirtyä huoneistotietojärjestelmään itse. Taloyhtiöt siirtävät osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään Maanmittauslaitoksen sähköisellä osakeluettelon siirtopalvelulla vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirto on asunto-osakeyhtiöille pakollinen, mutta keskinäisille kiinteistöosakeyhtiöille vapaaehtoinen.

HUOM! Osakeluettelon siirto ei vielä yksinään sähköistä omistuksia.

3. Osakkeenomistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä

Osakeluettelon siirron jälkeen osakkeenomistajan pitää hakea omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjansa mitätöintiä Maanmittauslaitokselta. Maanmittauslaitos rekisteröi huoneistolle sähköisen omistusmerkinnän ja mitätöi samalla paperisen osakekirjan.

HUOM! Omistuksen rekisteröintiä on mahdollista hakea vasta sen jälkeen, kun taloyhtiö on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään. Omistuksen rekisteröintiä on haettava 10 vuoden kuluessa osakeluettelon siirrosta. Pakollista omistuksen rekisteröinti on jo aikaisemmin, jos osakehuoneisto vaihtaa omistajaa osakeluettelon siirron jälkeen.

4. Asuntokaupassa selvitettävä taloyhtiön ja huoneiston tilanne

Asuntokaupassa on tärkeää selvittää, onko taloyhtiö jo huoneistotietojärjestelmässä. Tiedon saa isännöitsijäntodistukselta tai Maanmittauslaitokselta. Tietyt toimijat, kuten pankit ja kiinteistönvälittäjät, voivat saada huoneistotietojärjestelmän tietoja myös oman palvelunsa kautta.

Jos taloyhtiö on huoneistotietojärjestelmässä, pitää myös selvittää, onko huoneistolla vielä paperinen osakekirja vai jo sähköinen omistajamerkintä huoneistotietojärjestelmässä. Jos huoneistolla on sähköinen omistajamerkintä, kannattaa kauppaa varten tilata Maanmittauslaitokselta osakehuoneistotuloste.

Jos taloyhtiö on huoneistotietojärjestelmässä, uusi omistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä kaupan jälkeen. Maanmittauslaitoksen asiointiapurin avulla voit helposti tarkistaa, miten omistuksen rekisteröinti tehdään eri tilanteissa.

5. Tiedonsaanti helpottuu

Huoneistotietojärjestelmästä saa tietoja erilaisten sähköisten palveluiden kautta sekä tulosteina (osakeluettelo ja osakehuoneistotuloste).

Henkilöasiakkaat näkevät Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta maksutta osakehuoneistonsa perustiedot, jos osakehuoneistolla on jo sähköinen omistajamerkintä. Huoneistotietojärjestelmän tulosteita voi tilata Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta.

Taloyhtiöt ja isännöitsijät saavat tavanomaisessa toiminnassaan tarvitsemiaan tietoja maksutta Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirtopalvelusta. Yhtiön kaupparekisteriin merkitty isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja voi kirjautua osakeluettelon siirtopalveluun ja hakea palvelusta taloyhtiön käyttöön taloyhtiön osakeluettelon ja osakkaiden yhteystietolistan. Vastaavat tiedot ovat mahdollista saada myös suoraan isännöintijärjestelmään Huoneistotietojen kyselypalvelun kautta.

Info

Info

Mikä huoneistotietojärjestelmä?

  • Osakehuoneistojen omistaja- ja panttaustietojen valtakunnallinen rekisteri, jota ylläpitää Maanmittauslaitos
  • Parantaa huoneistotietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta
  • Edistää asuntokaupan sähköistämistä Suomessa
  • Helpottaa esimerkiksi taloyhtiöiden, isännöinnin, kiinteistönvälityksen, pankkien sekä julkishallinnon työtä
Maanmittauslaitos
Isännöitsijä
isännöinti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20208_66301.jpg
Huoneistotietojärjestelmä – mitä pitää tietää?
Suomessa on otettu käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä vuonna 2019, kun huoneistotietojärjestelmää koskeva lainsäädäntö tuli voimaan. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot taloyhtiöistä ja huoneistojen, kuten asuntojen ja autopaikkojen, omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Samalla huoneistojen paperiset osakekirjat poistuvat vähitellen. Huoneistotietojärjestelmästä vastaa Maanmittauslaitos
202010_67107.jpg
Miten siirrän taloyhtiöni osakeluettelon huoneistotieto­järjestelmään?
Huoneistotietojärjestelmä otettiin valtakunnallisesti käyttöön vuonna 2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Huoneistotietojärjestelmän ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos. Taloyhtiön osakeluettelot tulee siirtää järjestelmään – miten siirto siis tapahtuu?
202011_67713.jpg
Muista nämä asiat, kun teet osakeluettelon siirtoa
Osakeluettelo siirretään huoneistotietojärjestelmään sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla. Osakeluettelon siirtopalvelu on tarkoitettu tässä vaiheessa ensisijaisesti niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää. Jos taloyhtiön hallintoa hoitaa ammatti-isännöitsijä, osakeluettelon siirrosta tulee aina ottaa yhteyttä isännöitsijään.Ennen osakeluettelon siirtoa taloyhtiön kannattaa tarkistaa, että osakeluettelon omistajatiedot ovat ajan tasalla ja osakeluettelo vastaa voimassa olevaa yhtiöjärjestystä. Kannattaa myös varmistaa, että taloyhtiön yhteystiedot ovat ajan tasalla yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Sisäänkäynneillä ja kulkuväylillä vahingonvaara - kuka vastaa?
Kerrostalon parvekkeissa ylhäällä (ei julkisivunpuolella) ei ole lumiesteitä. Eikö ne pidä olla? Liikkuminen on vaarallista parvekkeen ulkopuolella talvisin. Sanotaan vaan että tulee olla varovainen kulkiessa. Mielestäni pitäisi olla lumiesteet. Onko pakollisetkin jopa? Kuka vastaa, kun tulee vahinko eli lumet ykskaks niskaan ja henki lähtee? Parvekkeet on rakennettu itse kukin osakkeenomistaja, ei taloyhtiö, joten eikö heidän kuuluisi myös turvallisuuden vuoksi laittaa lumiesteet?
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
20229_79597.jpg
Mitä taloyhtiö hyötyy ja mitä laki sanoo etä­luettavista vesimittareista?
Vedenkulutuksen mittaaminen on yhä ajankohtaisempaa korkeampien energian hintojen johdosta. Laki asettaa jo omat vaatimuksensa vedenmittaukselle vesimittareiden avulla, mutta mitä hyötyä taloyhtiössä on etäluettavasta vedenmittauksesta ja entä vedenmittauksesta ylipäätään? Kysymyksiin vastaa Koka Oy:n avainasiakas- ja markkinointipäällikkö Otto Moberg.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton