• Etusivu
  • Remontti

Mistä rahoitus taloyhtiön korjaushankkeeseen?

Esimerkiksi monet ARA-avustukset on lopetettu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.02.2025
20226_78706.jpg

Taloyhtiön tilanteesta, varallisuudesta ja strategiastakin riippuen valitaan rahoitustapa erikseen taloyhtiön kullekin korjaushankkeelle. Yleensä rahoitustapojen vertailu kuuluu hallitukselle ja isännöitsijälle. Rahoitusvaihtoehtoja on vertailtava, sillä rahanlähteitä on yllättävän monia – omia ja ulkoisia. Tämän jälkeen yhtiökokous tekee lopullisen päätöksen siitä, mikä rahoitustapa valitaan.

Taloyhtiön osakkaat maksavat osuutensa taloyhtiöremontin kustannuksista yhtiöjärjestyksen vastikeperusteen mukaan. Tyypillisimpiä taloyhtiön rahoitusvaihtoehtoja ovat pankkilaina sekä hankeosuus- eli niin sanotut osakassuoritukset.

Asunto-osakeyhtiön yhtiökokous voi myös päättää, että korjaushankkeeseen aloitetaan jo ennen remonttia varojen kerääminen erillisellä korjausvastikkeella. Pienemmissä korjauksissa saattaa taas olla tarkoituksenmukaisinta kerätä esimerkiksi yksi ylimääräinen vastike.

Taloyhtiön korjaushankkeen rahoittamiseen on muitakin vaihtoehtoja. Tässä artikkelissa ei kuitenkaan oteta kantaa eri rahoitusvaihtoehtojen päätösmenettelyihin tai vaadittaviin kirjanpidollisiin toimenpiteisiin taloyhtiössä.

Taloyhtiön sisäiset rahoituslähteet

Yksi tapa korjaushankkeiden rahoitukseen on taloyhtiön hallinnassa olevien tilojen, kuten asuin- ja liikehuoneistojen myyminen tai vuokraaminen. Myös taloyhtiön hallinnassa olevien varastotilojen tai vaikka piharakennusten tai ullakkotilojen muuttaminen asuin- tai liikehuoneistoiksi ja myyminen edelleen on mahdollista.

Tällöin tulee kuitenkin tarkoin suunnitella ja selvittää, saako myymisestä tuottoa, kun muutostöistä aiheutuneet kustannukset on vähennetty. Helposti tulee ajatelleeksi muutostyön olevan helppoa ja lisäkustannukset tulevatkin yllätyksenä. Varasto tms. tilat voidaan myydä myös sellaisenaan, mutta tällöinkin taloyhtiön tulee valvoa ostajan muutostöitä.

Taloyhtiö voi myös pohtia käyttämättömän rakennusoikeuden myymistä esimerkiksi käyttöullakolta tai tonttia lohkomalla. Näiden vaihtoehtojen toteuttaminen vaatii kuitenkin paljon asiantuntemusta ja taustaselvittelyä kannattavuuden ja kirjanpidollisten asioiden suhteen.

Tilojen myymistä helpompaa onkin taloyhtiön hallinnassa olevien tilojen vuokraaminen. Vaihtoehtoa voidaan kuitenkin harkita vain, jos taloyhtiöllä on aikaa odottaa näin saatuja vuokratuloja.

Tämä rahoituslähde ei siis ole kannattava taloyhtiössä lähitulevaisuudessa toteutuvissa korjaushankkeissa.

20226_78707.jpg

Tilojen vuokraaminen, joko taloyhtiön osakkaille tai ulkopuolisille, on kuitenkin helppo ja varsin riskitön rahoituslähde, kun tulojen kerryttämiseen on aikaa. Mikäli taloyhtiössä on panostettu suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon, ainakin hankkeen osarahoittaminen on usein mahdollista vuokratuotoilla.

Mihin käytetään hoitovastiketta ja mihin rahoitusvastiketta? Lue lakimiehen vastaus >>

Purkava täydennysrakentaminen tai uusrakentaminen

Jos kiinteistössä tai tontissa on potentiaalia täydennysrakentamiseen, voi tästä löytyä yksi mahdollisuus rahoittaa taloyhtiön kalliimmat remontit. Mahdollista on myös purkaa vanha kiinteistö ja rakentaa tilalle uusi.

Purkava uudisrakentaminen tarkoittaa, että huonokuntoinen kiinteistö puretaan ja tilalle rakennetaan suurempi kiinteistö eli lähtötilannetta enemmän uutta. Vuodesta 2019 alkaen asunto-osakelain mukaan päätös ei vaadi enää osakkaiden yksimielistä päätöstä. Yhtiökokous voi päättää asiasta 4/5:n enemmistöllä.

Uudistuksella haettiin entistä enemmän toteutus- ja rahoitusvaihtoehtoja suuriin peruskorjauksiin. lisäksi se, Isännöintiliiton mukaan, turvaa kunkin osakkaan asumisen, asuntovarallisuuden arvon sekä yhtiön ja osakkaiden velkojien aseman.

Oikeusministeriön sivulta löytyy laskuri, jolla voi saada yleiskäsityksen siitä, miten eri tekijät vaikuttavat purkavan uusrakentamisen kannattavuuteen ja millaisissa taloyhtiöissä purkava uusrakentaminen voi olla kannattavaa. Laskuri ei ole kuitenkaan tarkoitettu varsinaiseen hankesuunnitteluun.

Ulkoiset rahoituslähteet: lainat ja avustukset

Ulkoisista rahoituslähteistä yleisin on taloyhtiön pankista nostama laina yhdistettynä asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA:n) sekä kuntien myöntämiin avustuksiin.

Lainat on aina syytä kilpailuttaa. Helposti taloyhtiön tulee otettua lainat niin sanotusta "omasta pankista". On kuitenkin syytä kilpailuttaa lainat ja samalla suorittaa pankin vaihto, mikäli parempi tarjous löytyy, sillä usein pankit vaativat koko asiakkuuden siirtämistä pankkiin, josta ko. laina otetaan. Tällaisessa tilanteessa tulee tietenkin ottaa huomioon muutos myös muiden pankkipalveluiden hinnoissa. Mikäli uudessa pankissa niin sanotut. päivittäispalvelut maksavat tai pahimmassa tapauksessa eivät toimi, voivat näin aiheutuvat lisäkustannukset tehdä lainasta jopa kalliimman kuin se olisi ollut alkuperäisessä pankissa.

ARA-avustusten vähentyminen

Valtion varoista voidaan myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia. Avustukset myönnetään asuntokannan korjaukseen sekä asuinolojen parantamiseen. Monet tunnetut ARA-avustukset on kuitenkin lopetettu, kuten energia-avustus tai sähköauton latausinfran avustaminen.

Osalle avustuksista on määrätty hakuaika ja joitakin voi hakea ympäri vuoden. Avustuksista jäljellä ovat vielä hissiavustus sekä esteettömyysavustus (avustusta liikkumisesteen poistamiseen). Hissiavustus voidaan myöntää uuden hissin asentamiseksi kerrostaloon, jonka porrashuoneessa ei ole ennestään hissiä.

Lue lisää ARA-avustuksista taloyhtiöille >>

ARAn perusparantamiseen tarkoitettu rahoitus

Korkotukilainat ovat lainoja, joissa valtio osallistuu lainan korkokustannuksiin. Korkotukilainoilla rahoitetaan tavallisten ja erityisryhmien vuokra- ja asumisoikeusasuntojen perusparannusta. Erityisryhmien asuntojen perusparannukseen voi hakea korkotukilainan lisäksi investointiavustusta.

Ara tarjoaa korkotukea asuintalojen perusparannuksiin hankkeille, joilla pidennetään kiinteistöjen käyttöikää sekä parannetaan asunto-oloja. Rahoitusta voi saada valtion tuella rakennettujen vuokra- ja asumisoikeusasuntojen sekä asunto-osakeyhtiötalojen perusparannukseen

Muita rahoitusvaihtoehtoja taloyhtiöille

Pienimpiä taloyhtiön kunnossapito- ja korjaustöitä, kuten esimerkiksi pihatöitä tai maalaustöitä, voidaan tehdä vaikka talkoilla. Tällöin on tietenkin hyvä tarkastaa muun muassa taloyhtiön vakuutusten kattavuus ja ottaa erillinen niin sanottu talkoovakuutus.

On muistettava, että talkoisiin osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja että ketään ei voida pakottaa yhteisiin talkoisiin. Siltä, joka ei osallistu talkoisiin, ei voida myöskään periä esimerkiksi mitään ylimääräisiä vastikkeita talkoista poissaolon vuoksi. Talkoot toimivatkin parhaiten pienessä ja muutenkin hyvässä yhteishengessä toimivassa taloyhtiössä, jossa asioita on muutenkin totuttu hoitamaan yhteisvastuullisesti, esimerkiksi porrassiivoukset.

Taloyhtiö voi myös neuvotella mainostilan myymisestä esimerkiksi julkisivuremontin aikana julkisivun suojapeitteeseen. Mainostoimistot saattavat olla kiinnostuneita isojen kaupunkien keskustoissa tai vilkkaasti liikennöidyn tien varrella sijaitsevien rakennuksien tarjoaman mainostilan mahdollisuuksista. Ratkaisevaa on siis rakennuksen sijainti.

Näiden rahoitusvaihtoehtojen – kuten tietysti muidenkin – valitseminen vaatii kriittistä tarkastelua ja kannattavuuslaskelmia, mutta myös eri alojen asiantuntijuutta ja yhteistyötä mm. kirjanpitäjien kanssa.

Lue lisää taloyhtiön suunnitelmallisesta taloudenhoidosta >>

Remontti
rakennukset
rahoitus
taloyhtiön hallinnointi
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Vakavarainen, turvallinen ja energiatehokas taloyhtiö -webinaarin keskustelu
Vakavarainen, turvallinen ja energiatehokas taloyhtiö -webinaari
Omataloyhtio.fi ja Rakentaja PRO järjestivät toukokuussa webinaarin, jossa pohdittiin tulevaisuuden haasteita ammattilaisten ja taloyhtiöiden näkökulmasta. Tuleva EU:n energiatehokkuusdirektiivi tuo suomalaisille taloyhtiöille uusia vaatimuksia kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseksi. Tämä tuo haasteita myös alan ammattilaisille, jotka tulevat suunnittelemaan ja toteuttamaan tulevaisuuden nämä energiaremontit. Lisäksi yleinen korkojen nousu sekä energia- ja rakennusmateriaalikustannusten kallistuminen hidastavat ja vaikeuttavat rakennushankkeiden toteuttamista. Asuntoyhtiöiden tuleekin nyt ennakoida, suunnitella ja arvioida tulevaisuuden korjaus- ja kunnostustarpeensa erityisen huolellisesti.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Vahingonkorvausvaatimukset
Vahingonkorvausvaatimuksen esittämisestä päättäminen on pääsääntöisesti yhtiökokouksen asia. Hallituksella on kuitenkin oikeus päättää korvauskanteen nostamisesta silloin, kun kyse on rangaistavaan tekoon perustuvasta korvauskanteesta.
kolme ihmistä keskustelee pöydän ääressä ja pöydällä on paljon papereita ja sopimuksia
Taloyhtiön hallituksen vastuutehtävät
Hallituksen yleistehtävänä on uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 2 §:n mukaan huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksen yleistehtävänä on lainkohdan mukaan myös velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta.
20105_21608.jpg
Asunto-osakeyhtiölaki: Yhdenvertaisuus ja osake
Asunto-osakeyhtiölaissa on korostettu osakkeenomistajien yhdenvertaisuusperiaatetta sekä sen huomioonottamisesta päätöksenteossa. Laissa on nimenomainen kielto lisäksi siitä, etteivät yhtiökokous, hallitus tai isännöitsijä saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisten osakkeenomistajien kustannuksella.
20231_77032.jpg
Taloyhtiön vuosikello: Tammikuu
Taloyhtiön tärkein tapahtuma eli yhtiökokous lähestyy ja päätettävät asiat valmistellaan tammikuussa. Yhtiökokous päättää yhtiön toiminnan kannalta tärkeimmistä asioista, kuten tilinpäätöksen vahvistaminen, vastikkeista päättäminen ja hallituksen valinta. Lisäksi hallitus voi tuoda yhtiökokoukseen omaan toimivaltaansa kuuluvan asian.
202110_73121.jpg
Elämäntilanteet ja asumisen tarpeet muuttuvat - miten olet varautunut?
Esteetön asuminen on sitä, että kodissa ja sen lähiympäristössä on helppo liikkua ja toimia. Esteetön asunto mukautuu asukkaan tarpeisiin, eikä päinvastoin. Esimerkiksi portaiden oheen rakennettu loiva luiska mahdollistaa helpon liikkumisen niin lastenvaunuja työntävälle kuin rollaattoria tai pyörätuolia käyttävälle ihmiselle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton