• Etusivu
  • Osakas

Esteettömyys- ja korjausavustus iäkkäille sekä vammaisille

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.12.2024
202110_73121.jpg

Esteetön asuminen on sitä, että kodissa ja sen lähiympäristössä on helppo liikkua ja toimia. Esteetön asunto mukautuu asukkaan tarpeisiin, eikä päinvastoin. Esimerkiksi portaiden oheen rakennettu loiva luiska mahdollistaa helpon liikkumisen niin lastenvaunuja työntävälle kuin rollaattoria tai pyörätuolia käyttävälle ihmiselle.

Muuttuvia asumistarpeita olisi hyvä ennakoida sekä yksilötasolla että esimerkiksi taloyhtiöissä. Esteettömän asunnon tarve koskettaa monia. Ympäristöministeriön laskelmien mukaan Suomessa tarvitaan miljoona esteetöntä asuntoa v. 2030 mennessä. Pääosa näistä saadaan korjaamalla olemassa olevia asuntoja, vain pieni osa uusia asuntoja rakentamalla. Tällä hetkellä esteettömiä asuntoja on noin puoli miljoonaa.

Esteettömyysavustus

Taloyhtiöt ja yksityiset henkilöt voivat hakea tukea esteettömyysmuutoksiin.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää korjausavustuksia taloyhtiöille hissien rakentamiseen ennestään hissittömiin kerrostaloihin ja esteettömyyden parantamiseen, esimerkiksi sisäänkäynnin esteettömyysmuutoksiin sekä olemassa olevan hissin esteettömyyskorjauksiin. Avustusten suuruus on 35 % hyväksytyistä kustannuksista.

HUOM! Olemassa olevien hissien esteettömyyskorjauksia ei enää avusteta vuonna 2024.

Esteettömyysavustuksen hakeminen >>

Hissiavustuksen hakeminen >>

Korjausavustus iäkkäille ja vammaisille

ARA myöntää korjausavustuksia yli 65-vuotiaalle tai vammaiselle henkilölle asuntojen korjaamiseksi, jotta kotona asuminen olisi mahdollista pidempään. Avustuksessa on tulo- ja varallisuusrajat.

Avustuksen suuruus on 50 % hyväksytyistä korjauskustannuksista tai erityisestä syystä 70 %.

Korjausavustuksen hakeminen >>

– Jokainen meistä voi pohtia, onko nykyinen asuntomme juuri meille toimiva vai olisiko siinä kehitettävää tulevaisuutta ajatellen. Ennakoimalla asumistarpeitaan voi vaikuttaa oman ja läheisten asumisen laatuun. Jokaisella on oikeus asua hyvin, toteaa Invalidiliiton vastaava esteettömyysasiantuntija Marika Nordlund Invalidiliiton tiedotteessa.

Kun tulee aika miettiä kodin vaihtoa

Ajatus voi tuntua ensi alkuun hurjalta. Lähteäkö kodista, joka on täynnä muistoja vuosien varrelta. Jokainen nurkka tuntuu muistuttavan jostain tapahtuneesta. Kodin pienet remonttitarpeet ovat muuttuneet ajan kuluessa kodin ominaisuuksiksi ja ehkä sen myötä tipahtaneetkin korjauslistalta.

Joskus vain voi tulla eteen tilanne, että ei ole enää muuta vaihtoehtoa kuin miettiä ja tarkastella uutta kotia. Mitä sitten pitäisi ottaa huomioon? Lue artikkeli: Muutto omakotitalosta kerrostaloon >>

202110_73124.jpg

(Lähde: Invalidiliitto ry:n tiedote 07.10.2021. Tiedot päivitetty 9.10.2024)

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
23_P_111474_3.jpg
Motivalta opas lämpöpumppuinvestoinneista
Lämpöpumppujen asentaminen taloyhtiöihin ja kuntien isoihin kiinteistöihin on yleistynyt viime vuosina. Investoinneilla haetaan ennen kaikkea taloudellisia säästöjä, mutta lämpöpumpuilla on merkittävä rooli myös kuntien ja koko Suomen päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa. Hankintojen tueksi kaivataan kuitenkin puolueetonta tietoa.
20106_22492.jpg
Kokonaisvaltaista urakointia
Rivitaloasuntojen ulko-ovet välttyvät nyt suoralta sateelta, kun niihin asennettiin valoa läpäisevät Icopalin Fastlock Canopy-ovikatokset. As Oy Tervatapion seitsemän rivitalon yhtiössä päädyttiin kokonaisedullisiin, asennusvalmiisiin valokatoksiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton