• Etusivu
  • Remontti

ARA-avustukset taloyhtiöille

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.03.2014Päivitetty 06.06.2022
20212_68723.jpg

Valtion varoista voidaan myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia. Avustukset kohdistuvat asuntokannan korjaukseen ja asuinolojen parantamiseen. Avustuksia myöntää kunta, ARA eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus tai Valtiokonttori riippuen avustuslajista. ARA antaa ohjeet avustusten hakemisesta, myöntämisestä, maksamisesta ja valvoo järjestelmän toimintaa.

Tarkista tästä artikkelista mihin kaikkeen asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia on mahdollista saada.

Sähköautojen latauspisteet

Sähköautojen latausinfran rakentamiseen ARA myöntää avustusta asuinrakennuksen omistavalle yhteisölle. Avustusta voi saada latauspisteiden edellyttämiin sähköjärjestelmien muutoksiin. Avustuksella on tarkoitus edesauttaa sähköautojen kannan kasvua.

Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat yhteisöt (esim. taloyhtiöt, vuokrataloyhteisöt) sekä niiden omistamat pysäköintiyhtiöt. Taloudellinen toimija, kuten vuokrataloyhtiö, voi saada avustusta enintään 200 000 euroa kolmen vuoden aikana. Tuet lasketaan kumulatiivisesti (De minimis -asetus Eur-lex).

Tuen saamisen ehtona on, että tuen saanut yhtiö rakennuttaa latausvalmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Avustusta voi saada myös latauslaitteiden hankintaan. Avustusta ei myönnetä keskeneräisiin uudisrakennuskohteisiin. Avustusta on haettava ennen latausinfran rakentamista.

Avustettavia kustannuksia ovat:

  • tarvekartoitus
  • hankesuunnittelu, jos hanke toteutuu
  • sähköpääkeskukseen tarvittavat muutostyöt
  • sähköliittymän tyypin muutos
  • putkitukset ja kaapeloinnit (niihin liittyvät tavanomaiset maanrakennustyöt)
  • latauslaitteet vain, jos ne ovat tuen saajan omistuksessa
202111_73436.jpg

ARA-vuokra-asuntojen korjaaminen ikääntyville

Vanhoja ARA-vuokra-asuntoja omistavat yhteisöt voivat nyt hakea avustusta asuntojen korjaamiseksi ikääntyneille soveltuviksi asunnoiksi. Asunnot tarvitsevat muun muassa esteettömyysratkaisuja ja toisaalta asunnot saattavat olla kooltaan liian suuria yksin asuville vanhuksille.

Avustusta myönnetään väestöltään väheneville kunnille parantamaan ikääntyneille soveltuvien asuntojen määrää ja samalla pyritään vähentämään vuokra-asuntojen vajaakäyttöä.

ARA myöntää avustusta tavallisten ARA-vuokratalojen ja ‑vuokra-asuntojen korjaamiseen. Avustusta myönnetään vuosina 2020–2022. Laajoissa korjaushankkeissa voidaan korjauskustannusten loppuosalle hakea myös perusparannuksen korkotukilainaa. Jos hankkeelle haetaan myös korkotukilainaa, se haetaan samaan aikaan avustuksen kanssa.

Avustusta voivat hakea kunnat tai yhteisöt, jotka omistavat korkotukilainalla tai aravalainalla rahoitettuja vuokra-asuntoja.

Avustusta voivat siis hakea esimerkiksi:

  • kunnat
  • kuntaomisteiset yhteisöt
  • ARAn nimeämät yleishyödylliset yhteisöt.
202111_73439.jpg
Huomio

Huomio

Energia-avustus taloyhtiöille

Energia-avustukset on tarkoitettu asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–2022. Avustuksia voivat hakea taloyhtiöt, valtion tuella rahoitettuja vuokra-asuntoja ja asumisoikeusasuntoja omistavat yhteisöt, joille myönnetään perusparannukseen korkotukilainaa.

Avustusta ei voida myöntää muille taloudellista toimintaa harjoittaville yhteisöille tai yhteisöille, joiden osakkeista yli puolet on taloudellista toimintaa harjoittavan yhteisön omistuksessa.

Tästä löydät listauksen toimenpiteistä, jotka hyväksytään energia-avustuksen piiriin ja listauksesta näet myös, paljonko avustusta toimenpiteeseen voi saada.

202111_73438.jpg

Kuntotutkimusavustus

Kuntotutkimusavustusta voidaan myöntää kosteusvaurioituneisiin, terveyshaittaa aiheuttaviin asuinrakennuksiin. Edellytyksenä on, että kunnan terveydensuojeluviranomainen (terveystarkastaja) on todennut terveyshaitan. Kuntotutkimukselta edellytetään kosteusvaurioituneen rakennuksen laitejärjestelmän yksityiskohtaista tutkimista korjaustarpeiden täsmentämiseksi.

Kuntotutkimus tehdään käyttäen tarvittavassa laajuudessa näytteiden ottoa ja mittauksia. Vain pintamittauksiin perustuva tutkimus ei ole avustettavaa. Avustusta voidaan myöntää enintään 50 % hyväksytyistä kustannuksista. Päätös avustuksen myöntämisestä on saatava ennen töiden aloittamista.

Esteettömyysavustus - avustus liikkumisesteen poistamiseen

Esteettömyysavustuksella mahdollistetaan liikuntarajoitteisten pääsy (esteetön kulku) asuinrakennukseen, asuntoihin tai muihin tiloihin. Avustettavia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi kulkuluiskien rakentaminen, ulko-ovien leventäminen tai kaiteiden rakentaminen. Myös apuvälineitä käyttävillä on oltava esteetön kulkumahdollisuus kiinteistöllä.

Esteettömyysavustuksen määrä on enintään 50 % hyväksytyistä korjauskustannuksista. Päätös avustuksesta on saatava ennen töiden aloittamista.

Avustus ei koske hissin rakentamista tai perusparantamista, josta on olemassa erillinen avustus. Porrashissin hankintaa voidaan avustaa, jos se katsotaan tarkoituksenmukaiseksi.

Avustusta ei myönnetä asunnon sisäpuolisiin korjaustöihin (tällöin voi hakea vanhusten ja vammaisten asuntojen korjausavustusta). Esteettömyysavustukseen on jatkuva hakuaika.

202111_73440.jpg

Hissiavustus - kerrostalohissien rakentamiseen

Hissiavustusta voidaan myöntää uuden hissin asentamiseksi kerrostaloon, jonka porrashuoneessa ei ole ennestään hissiä. Porrashissin ei katsota korvaavan normaalia henkilöhissiä.

Avustuksen määrä on enintään 50 % hyväksytyistä kustannuksista. Päätös avustuksesta on saatava ennen töiden aloittamista.

ARAn hissi- ja esteettömyysavustusohjeen mukaan kerrostalo on vähintään kolme asuntoa käsittävä ympärivuotisessa asuinkäytössä oleva rakennus, jossa on ainakin kaksi asuntoa päällekkäin. Avustusta myönnetään välttämättömiin töihin (hissin hankinta, tarvittavat rakennus- ja LVIS-tekniset työt sekä suunnittelu- ja yleiskustannukset).

Avustettaviksi voivat tulla myös automatisointi ulko-oviin ja luiskat. Tavoitteena on, että myös pyörätuolia ja rollaattoria käyttävät voivat kulkea esteettömästi. Esteettömyystoimenpiteiden tulee olla kohtuulliset ja hyvin kilpailutetut.

Info

Info

Tilaa viikoittainen uutiskirje

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikoittain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Lähde: Ara (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus)

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20173_48489.jpg
Askarruttaako vedenkulutus? Tule ja tapaa asiantuntijat
KiinteistömessuillaVerton asiantuntijat ovat kertomassa Verto – markkinoiden älykkäimmän vedenmittausjärjestelmän eduista Kiinteistömessuilla 2.-3.10.2019. Tule seuraamaan asiantuntijapuheenvuoroja ja keskustelemaan siitä, miten Verto palvelee juuri sinun liiketoimintaasi.
201112_29011.jpg
Kausihuolto paljastaa katon mahdolliset viat
Viime vuosien kovat talvet ovat laittaneet katot koville niin olosuhteiden kuin niistä johtuneiden huoltotoiminen, kuten lumenpudotusten, myötä. Eri mediat ovat jälleen tuoneet tietoisuuteemme vesikatteille aiheutuneista vahingoista, joista on aiheutunut mittavia vahinkoja kiinteistöjen omistajille.Kevään koittaessa on järkevää käydä tarkastamassa katon kunto. Ammattilainen osaa tarkastaa yksityiskohdat ja voit keskittyä nauttimaan huolettomista kesäpäivistä.Myös kattojen turvatuotteet ovat olleet lujilla suurten lumimassojen vuoksi ja tarjoamme nyt kattoturvatuotteiden kartoituksen kaupan päälle tilatessanne kattokuntotarkastuksen tai tutkimuksen 15.4.2012 mennessä. Saat kirjallisen raportin katon kunnosta ja turvavarustuksesta. Kaikkien yhteinen etu on, että katoilla voidaan työskennellä turvallisesti.
20226_78711.jpg
Naapurin tupakointi?
Taloyhtiössämme neljällä asunnolla on yhtenäinen kattorakenne takapihan terasseilla. Terassi on koko asunnon levyinen, väliaita erottaa terassit toisistaan. Vain minun terassini on lasitettu ja naapureillani on avoterassit. Naapuri tupakoi seinän toisella puolella ja savu ajautuu katon kautta lasitetulle terassilleni.Kattoremontti on suunnitteilla loppukesällä 2015 ja samalla rakennetaan puuttuvat huoneistokohtaiset palokatkot. Kysyin palokatkoista yhtiökokouksessa ja sain sen käsityksen, että ne ulottuvat räystäälle saakka. Naapurin savujen pitäisi pysyä hänen terassillaan.Jos savuhaitta jatkuu, niin voinko vaatia taloyhtiöltä toimenpiteitä sen poistamiseksi?Minun terassillani on puiseen väliaitaan kiinnitetty rakennuslevyt ja yläosassa on lasit, joiden väleistä savu pääsee terassille. Voinko ja saanko itse tivistää terassiani esim. toisilla laseilla?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Yhtiökokouksen enemmistö hyväksyi - hallitus viivyttelee, miten toimia?
Yhtiökokouksessa päätettiin pihan asfaltoinnista äänin 4-1 ja yksi äänesti tyhjää. Asia siirreettiin 2011 vuoden kokouksesta tälle vuodelle. Silloin muutama asukas oli sitä mieltä, että tarjous on kallis. Kokouksessa jätimme hallitukselle päätettäväksi että asfaltoimmeko autokatoksen sisältä vai ei.Tämä asfaltoinnin vastustaja tuli valituksi hallitukseen sekä hänen vaimo varalle. Hallitukseen tuli valituksi myös toinen vastustaja joka ei ollut kokouksessa paikalla(edes valtakirjalla).Hallituksen kokouksessa nämä vastustajat sitten ottivat esille lämmitysmuodon vaihdon maalämpöön ja jos päädytään vaihtamaan niin nämä tulevat isoilla koneilla rikkomaan uuden asfaltin. Vaativat, että on käsiteltävä uudelleen. Tätä maalämpöä ei käsitelty yhtiökokouksessa. Sen jälkeen nämä hal.jäsenet vaikenivat kun piti päättää asfaltoimmeko katoksen vai ei. Kokous jouduttiin siirtämään.Seuraavassa kokouksessa vetosivat siihen, että piha routii ja aikovat kaivaa kuopan ja jos savea löytyy niin kyselivät voiko sitten asian käsitellä uudelleen? Kuopan tekivätkin ja vähän savea löytivätkin. Minun(hal.pj) sekä isännöitsijän silmiin ei kuitenkaan routimista siinä pihalla ole näkynyt(eikä monen muunkaan).Vuosi olisi ollut aikaa tehdä tämä kuoppa, miksi nyt vasta. Melkoinen umpikuja ja viivytystaistelu jonka seurauksena asfaltonin tarjouskin meni jo umpeen. Kysymys: Miten tästä eteenpäin?
20199_59878.jpg
Säästä - Toteuta putkiremontti sukittamalla
Sukittamista suositaan, koska se on nopeasti toteutettavissa ja laadukas menetelmä, mutta sukitusremontti voidaan tehdä onnistuneesti vain, jos putkiston kunto sallii sen. Esim. monissa taloyhtiöissä vanhat valurautaputket ovat siinä kunnossa, että sukitusta ei voida tehdä ja putket on uusittava. On helppo todeta, että...Säästä - mutta älä säästä väärässä paikassa. Putkiremontin urakoitsijaa valittaessa, on hyvä muistaa, että vakuutusyhtiöt hyväksyvät vain sertifioiduilla menetelmillä ja materiaaleilla saneeratut putkistot uudenveroisiksi.
20202_56492.jpg
Asiantuntijan 5 vinkkiä vedenmittausjärjestelmän valintaan
Asiantuntija valikoi Vedenmittausjärjestelmän ostajan oppaasta viisi ennen päätöstä puntaroitavaa näkökulmaa. Mittauslukeman on oltava tarkka – tottakai. Mutta kuinka laskea, seuraako valinnasta lisäkuluja vai -säästöjä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton