• Etusivu
  • Remontti

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.09.2011
20119_27687.jpg

Esimerkki kiinteistön hoitokulujen jakautumisesta.

Kiinteistön ylläpito on osa taloyhtiön arkipäivää. Parhaimmillaan ylläpidon eteen tehty työ näkyy kiinteistön moitteettomana kuntona ja ja toimivuutena. Samalla kiinteistön ylläpito muodostaa suurimman osan taloyhtiön menoista.

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat vuodessa 10,2 prosenttia

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat 10,2 prosenttia vuoden 2011 toisella neljänneksellä vuoden 2010 vastaavasta ajanjaksosta. Kiinteistönhoidon erilliskustannuksiin sisältyvän kiinteistöveron laskentaa on tarkistettu. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kiinteistön ylläpidon kustannusindeksistä 2005=100.

Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksin 2000=100 vuosimuutokset, %
Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksin 2000=100 vuosimuutokset, %

Merkittävintä kasvu on lämmityksen osalta

Ylläpitokustannuksista vuodessa eniten kallistui kevyt polttoöljy, 35,2 prosenttia. Erilliskustannukset nousivat 21,4 prosenttia, käyttösähkön kustannukset 18,3 prosenttia, lämpökustannukset 17,6 prosenttia, kaukolämpökustannukset 11,8 prosenttia, käyttö- ja jätevesikustannukset 5,3 prosenttia, kunnossapitopalvelun kustannukset 3,9 prosenttia, työkustannukset 3 prosenttia, hoitopalvelukustannukset 2,9 prosenttia ja tarveaineiden kustannukset 0,2 prosenttia.

Toisen neljänneksen 2011 kiinteistönhoidon erilliskustannusten indeksipistelukuun sisältyy vuoden 2010 tarkistetut ja lopulliset kiinteistöveron verotariffi- ja kiinteistöjen verotusarvomuutokset. Jotta kiinteistöveron indeksimuutokset jatkossa paremmin vastaisivat veron muutoksia ja maksatusajankohtia, niin tästä vuodesta alkaen siirrytään käytäntöön, jossa kiinteistöveron muutokset sisällytetään indeksiin silloin kun nämä tiedot ovat lopullisina Verohallinnosta saatavissa, eli kolmannen neljänneksen indeksien julkistuksen yhteydessä.

Lähde: Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi 2005=100, Tilastokeskus Lisätietoja: Jan Moilanen (09) 1734 2723, Pekka Mäkelä (09) 1734 2551, rakennus.suhdanne@tilastokeskus.fi Vastaava tilastojohtaja: Hannele Orjala

Tilasto: Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi [verkkojulkaisu]. ISSN=1795-4533. 2. vuosineljännes 2011. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 5.9.2011]. Saantitapa: http://www.tilastokeskus.fi/til/kyki/2011/02/kyki_2011_02_2011-09-01_tie_002_fi.html.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

naisella mietteliäs ilme pöydän vieressä ja tietokone edessä
Muista nämä, kun valitset laajakaistaa taloyhtiöön
Nykyisin arki pyörii vahvasti netissä ja sen vuoksi on tärkeä varmistaa, että taloyhtiön verkkoyhteys ei aiheuta asukkaille harmaita hiuksia, vaan tekee elämästä sujuvampaa. Millaisia asioita taloyhtiön laajakaistan valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Entä mistä kaivaa lisätietoa, kun nettiliittymien sanasto hämmentää?
20236_82063.jpg
Taloyhtiön yhtiövastikkeen peruste?
Rivitaloyhtiössä sekä 30 neliön että 80 neliön asunnoissa on sama vastike. Onko mahdollista saada vastike asuinneliöiden mukaan perustuvaksi?
20225_78316.jpg
Miten korkeaksi talo­yhtiössä saa aidan kasvattaa?
Voiko kaavoitetulla yksikerroksisella alueella kasvattaa korkeita puita tai rakentaa naapurirakennuksia varjostavia aitoja, rakennelmia? Mikä on maksimikorkeus?Varjostukset häiritsevät, estävät aurinkovarjojen automaattikäytön. Lisäksi suuret puut roskaavat talojen välisen kadun ja aiheuttavat liukastumisvaaran.
202111_73791.jpg
Millainen liesikupu rivi- ja kerrostaloasuntoon?
Rivi- ja kerrostaloasunnon keittiöremontin yhteydessä uusitaan useimmiten myös keittiön liesikupu. Kaikkiin kohteisiin ei kuitenkaan saa laittaa millaista liesikupua tai -tuuletinta tahansa. Miten selvittää, millainen kupu sopii kohteeseen?
20225_78413.jpg
Kenen velvollisuus on maksaa äänieristyksen korjaaminen?
Kerrostaloasunnon ääneneristyksessä havaittiin akustiikkamittauksilla merkittävä heikkous. Vika ei ollut välipohjassa vaan osakkaan parkettiasennuksessa, joka oli tehty liimaamalla parketti suoraan betonin päälle.Nyt ei saada oikein selvää, miten kustannukset jakautuvat, kun vika ei ole taloyhtiölle kuuluvassa rakenteessa. Vika on korjattu, mutta remonttisopimusta ei ole saatavilla. Asia on kuulemma sovittu hallituksen puhelin/sähköpostineuvottelussa.Kokonaissumma on tiedossa, mutta se lankeaa nähtävästi kokonaan taloyhtiön maksettavaksi. Osakas ei halua osallistua, koska asunnon edellinen omistaja on remontin vuosikymmeniä sitten tehnyt.Minkälainen oikeudellinen velvollisuus on muilla osakkailla osallistua kuluihin? Toiminnantarkasta ei saa pyytäessään yksilöityjä tietoja.
202110_73245.jpg
Kuuluuko omassa kodissa kestää naapurien elämän ääniä?
Koira haukkuu, lapsi itkee, vanhemmilla on riita ja äänet kohoavat. Nuoriso soittaa musiikkia niin, että lattia tärisee basson voimakkuudesta koko päivän. Toinen imuroi ja joku käyttää tehosekoitinta. Ja yläkerrassa tuntuu olevan kokonainen koululuokka jumppatunnilla töminästä päätellen. Normaaleja elämän ääniä – vai onko?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton