Näin onnistutte taloyhtiön lämmitysremontissa
Taloyhtiön suurin kulu on lämmitys, joten lämmitysremontti on usein kannattava toteuttaa. Usein yhtiövastikettakaan ei tarvitse korottaa lämmitysremontin vuoksi, koska esimerkiksi maalämmöllä lämmittämisellä saaduilla säästöillä voidaan maksaa investoinnista aiheutuneita kuluja takaisin.
Lämmitys on taloyhtiön suurin kulu, joten energiansäästöön ja uusiutuvaan lämmitysmuotoon panostaminen kannattaa. Lämmitysremonttiin lähdettäessä taloyhtiön on hyvä paneutua projektiin ja käyttää asiantuntijoita apuna. Näin lämmitysjärjestelmän vaihto onnistuu ja saadaan juuri oikea pitkäikäinen lämmitysjärjestelmä taloyhtiölle. Olemme keränneet yhdessä Boschin kanssa muutaman vinkin, miten taloyhtiön kannattaa lähteä miettimään lämmitysremonttia.
Lämmitysjärjestelmän valinta ja remontista päättäminen
Taloyhtiöissä päätös lämmitysremontista on aina tehtävä yhtiökokouksessa, johon hallitus sitä voi esittää. Hallitukselle asian käsittelyä voi taas esittää kuka tahansa osakkaista.
Lämmitysjärjestelmän valinta kannattaa aloittaa huolellisella suunnittelulla. Apuna voi käyttää valmistajien asiantuntijoita tai ulkopuolista hankesuunnittelijaa. Valmistajien valtuutetut asentajat osaavat mitoittaa lämmitysjärjestelmän oikein, joten heitä kannattaa hyödyntää järjestelmän valinnassa.
Kun lämmitysmuoto on valittu, lähetetään yhdenmukaiset tarjouspyynnöt. Tällöin tarjousten vertailu on helpompaa ja saadaan realistisemmat arviot remontin kestosta sekä kuluista. Pyytäkää tarjoukseen myös maininta, mitkä asiat eivät sisälly siihen. Puuttuvia asioita saattavat olla esimerkiksi asbestityöt (tilaajan vastuulla asbestikartoitus), sähkö- ja purkutyöt, pölykontti sekä talon suojaukset.
Ennen lämmitysjärjestelmän valintaa kannattaa vielä varmistaa paikallisesta rakennusvalvonnasta, rajoittavatko säädökset ja määräykset valintojanne.
Jos päätöksen jälkeen halutaan edetä nopeasti, kannattaa tarjouksia urakasta pyytää jo ennen yhtiökokousta ja hallituksen esittää jotain toimijaa valittavaksi. Tällöin voidaan urakassa edetä heti yhtiökokouksen jälkeen. Muuten urakoitsija tulee vielä erikseen valita seuraavassa yhtiökokouksessa.
Muistakaa myös jäähdytys
Kun mietitään lämmitysratkaisua, on hyvä pitää mielessä myös viilennysmahdollisuus kesän hellepäivien varalle. Ilmanjäähdyttimellä viilennetään niin kerrostalohuoneisto kuin omakotitalokin ja samalla asumismukavuus paranee.
Ennen asennusta tässäkin kohtaan tarvitaan lupa taloyhtiöltä. Kokemuksia ilmalämpöpumpuista ja ilmanjäähdyttimistä on jo paljon, joten luvan saaminen pitäisi olla yleensä melko helppoa. Viime kädessä asennuspäätöksen tekee kuitenkin taloyhtiö.
Kerrostaloissa ilmanjäähdyttimen ulkoyksikkö sijoitetaan omalle parvekkeelle ja rivitaloissa oman asunnon ulkoseinälle tai ulkoseinän viereen maatelineelle sopivaan paikkaan. Sisäyksikölle katsotaan paras paikka asunnosta niin, että se viilentää kodin suurinta tilaa, yleensä olohuonetta.
Helppokäyttöinen maalämpöpumppu on huoleton lämmitysratkaisu
Maalämpö on uusiutuvaa energiaa, joka saadaan omasta maasta. Vanhan lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön ei tuo lisäkuluja, koska maalämpö lämmityksellä saaduilla säästöillä voidaan maksaa investoinnista aiheutuneita kuluja takaisin. Usein yhtiövastikettakaan ei tarvitse korottaa lämmitysremontin vuoksi. Maalämpö sopii niin rivitalon kuin kerrostalonkin lämmitysjärjestelmäksi.
Maalämmön hankinta vaikuttaa usein myös koko kiinteistön arvoon positiivisesti. Lisäksi se on oikein mitoitettuna ja asennettuna vaivaton lämmitysratkaisu. Automatiikka pitää huolen maalämpöjärjestelmän toiminnasta. Järjestelmä toimii siis aina mahdollisimman taloudellisesti pitäen samalla huolen siitä, että lämmönjakoverkkoon syötetään oikean lämpöistä vettä ja käyttövettä riittää.
Maalämpö on vaivaton myös lämmityslaskujen osalta. Kiinteistön talouden suunnitteleminen on helpompaa, kun energialaskut ovat pienempiä. Tällöin ei tarvitse myöskään varautua suuriin vuosittaisiin kertainvestointeihin, kuten lämmitysöljyn tilauksiin. Maalämmön kulutusta voi seurata laitteen automatiikasta.