• Etusivu
 • Energia

Maalämpö kiinteistöön?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Bosch Home Comfort
Päivitetty 08.03.2024
20181_51266.jpg

Taloyhtiöt, liikekiinteistöt, hallit, julkisrakennukset... Maalämpö soveltuu ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan ekonomista ja ekologista ratkaisua isommankin rakennusmassan lämmitykseen.

Maalämmön soveltuvuus

Maalämpö soveltuu pääosin kaikkiin vesikiertojärjestelmillä (patterit, vesikiertolattialämmitys, ilmalämmitys, puhallinkonvektorit) varustettuihin taloihin ja kiinteistöihin. Monella saattaakin olla väärä käsitys maalämmön soveltuvuudesta vanhoihin, kuumemman menoveden vaatimiin patterijärjestelmiin. Normaalisti vanhaan lämmönjakoverkkoon ei tarvitse koskea lainkaan urakan yhteydessä. Vanha lämmönlähde korvataan kokonaan uudella järjestelmällä tai vanha lämmönlähde hyödynnetään maalämmön rinnalla. Järjestelmä kytketään olemassa olevaan lämmönjakoverkkoon.

Tyypillisesti ainoa toimenpide, joka maalämpöasennuksen yhteydessä pitää tehdä, on termostaattiventtiileiden avaaminen virtauksen kasvattamiseksi. Kun lämmitysveden virtausta kasvatetaan, saadaan lämmityksen säätökäyrää (ulkolämpötilasta riippuva virtauslämpötila lämmönjaossa) loivemmaksi. Tällöin maalämpö toimii paremmalla hyötysuhteella menoveden matalamman lämpötilan takia, ja samalla saavutetaan suuremmat säästöt. Kehittyneimmissä maalämpöpumpuissa virtauslämpötilat ovat jopa +68C. Näin voidaan olla varmoja lämmön riittävyydestä jatkossakin. Maalämpöön päädyttäessä on hyvä muistaa, että maalämpöpumppu ei luovuta lämpöä ympäristöönsä, kuten öljykattila tai yösähkövaraaja.

Miksi maalämpö?

Hyödyntämällä maalämpötekniikkaa säästät merkittävästi lämmityskuluissa. Saneerauskohteissa maalämmöllä saatavat säästöt on helppo arvioida, kun jakaa nykyisen lämmityskulun kolmella. 30 000 euron öljylasku pienenee siis maalämmöllä noin 10 000 euron sähkölaskuksi.

Usein halutaan laskea, milloin maalämpö maksaa itsensä takaisin. Itse maalämpöpumppu säästää itsensä takaisin hyvinkin nopeasti, mutta pitää muistaa, että lämpökaivot ovat suuri osa investoinnista. Oikein mitoitetut lämpökaivot palvelevat koko kiinteistön elinkaaren ajan, ja niistä riittää energiaa loputtomasti. Esimerkkilaskelmassa koko maalämpöjärjestelmä maksaa itsensä takaisin arviolta kuudessa vuodessa. Maalämpö vaikuttaa positiivisesti myös kiinteistön arvoon.

Esimerkkikohde Rauma: Rivitalo, rakennusvuosi 1998, pinta-ala 1200 m2, 11 asuntoa, öljykeskuslämmitys, lattialämmitys, öljynkulutus 18 500 l/v = 18 500 €

 • Bosch 7000 LW, 48 kW:n maalämpö + 500 litran työsäiliö + 2 kpl 500 litran käyttövesivaraajaa
 • Tehopeitto 89%
 • Lämpöpumpun tarvitsema energia 36 930 kWh
 • Lisäenergia (sähkövastus) 240 kWh
 • Lisälämmitys 5,9 kW
 • Laskettu, annettu energia 156 620 kWh
 • Ilmainen energia 119 450 kWh
 • Vuosikulutus 4 088,00 €, sähkön hinta 0,11€/kWh

Vuosisäästö Bosch-maalämpöpumpulla 14 412 €/v

Käyttö on helppoa ja vaivatonta

Maalämmön automatiikka huolehtii, järjestelmä toimii taloudellisesti ja parhaalla mahdollisella tavalla. Oikean lämpöinen vesi syötetään lämmönjakoverkkoon, ja käyttövettä riittää. Maalämpö on vaivaton myös lämmityslaskujen osalta. Kiinteistön talouden suunnitteleminen on helpompaa, kun energialaskut ovat pienempiä. Tällöin ei myöskään tarvitse varautua suuriin vuosittaisiin kertainvestointeihin, kuten lämmitysöljyn tilauksiin. Maalämmönkulutusta voi seurata laitteen automatiikasta.

Kiinteistölämpöpumppu – Kun tarvitaan lämpöä isosti

Boschilta löytyy energiatehokkaat ratkaisut suurempien rakennusten tai useammista taloista muodostuvien kiinteistöjen kustannustehokkaaseen lämmitykseen. Uudet Bosch Compress 7000 LW -kiinteistölämpöpumput soveltuvat esimerkiksi rivitalojen, kerrostalojen, teollisuushallien, maatilojen ja erilaisten julkisrakennusten energiatehokkaaseen lämmitykseen. Lämpöpumpun tehon voit valita kokoluokista 22, 28, 38 ja 48 kW sekä isompien kiinteistökoneiden teholuokissa 54, 64, 72 ja 80 kW. Yksikköjä voidaan kytkeä sarjaan jopa viisi kappaletta. Bosch Compress 7000 LW -tuoteperheestä löytyykin uusiutuvaan energiaan perustuva lämmönlähde lähes jokaiseen kiinteistöön.

Bosch-konsernilla on lähes 50 vuoden kokemus lämpöpumpuista ja geotermisestä energiasta. Suuri osa kehitystyöstä tapahtuu Ruotsissa. Tämä tarkoittaa, että ratkaisumme sopivat täysin pohjoismaisiin ilmasto-oloihin. Erikoiskoulutettu Bosch Lämpömestari varmistaa kiinteistölämpöpumpun optimaalisen mitoituksen sekä asiantuntevan asennuksen.

Info

Info

Uusi lämmitysjärjestelmä lämpöpumpun valintatyökalun avulla

Kokeile lämpöpumpun valintatyökalua helpottaaksesi löytämään juuri sinun kotiisi sopivan vaihtoehdon. Tulosten yhteydessä voit pyytää lisätietoja Boschin asiantuntijoilta ja voitte yhdessä katsoa sinulle sopivan lämpöpumpun.

Maalämpöpumppuhankkijan muistilista

 • Selvitä etukäteen kunnan rakennusvalvonnasta, rajoittavatko säädökset ja määräykset valintojasi.
 • Selvitä kiinteistön tarkka energiankulutus mitoittamista varten.
 • Pyydä tarjous kokonaisuuksista, jolloin tarjousvertailu on helpompaa, takuuasiat ovat selkeämpiä ja vastuunotto yhdellä yrityksellä.
 • Anna kaikille toimittajille täsmälleen samat tiedot.
 • Pyydä aina itsellesi mitoitus- ja säästölaskelma tarjouksen liitteeksi.
 • Noin 75-85%:n mitoitus huipputehontarpeesta antaa parhaan takaisinmaksuajan, takaa kompressorille optimaaliset käyntijaksot ja pitkän elinkaaren.
 • Pyydä tarjoukseen maininta, mitkä asiat eivät sisälly siihen. Puuttuvia asioita saattavat olla esimerkiksi asbestityöt (tilaajan vastuulla asbestikartoitus), sähkö- ja purkutyöt, pölykontti sekä talon suojaukset.
 • Muista mahdolliset myöhemmät hybridiratkaisutarpeet (hybridijärjestelmä koostuu useammasta lämmönlähteestä). Onko kiinteistöön tulossa aurinkolämpöjärjestelmä, sähkökeräimiä tai LTO:ta tulevaisuudessa. Tämä vaikuttaa järjestelmä kokonaisuuteen.

Katso lisää kiinteistölämpöpumpusta


Bosch Home Comfort
Energia
lämmitys
kiinteistö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20193_56568.jpg
Vaihtamalla maalämpöön säästetään luontoa ja rahaa
Investoimalla maalämpöön voidaan lämmityksessä saada suuria säästöjä sekä saneeraus- että uudiskohteissa. Tämän lisäksi maalämpö on ekologinen vaihtoehto, joka helpottaa asukkaiden arkea. Maalämpöön siirtyminen onkin oikea järki-investointi! Mutta paljonko säästöä saadaan, ja kuinka pitkä on takaisinmaksuaika?
20189_54813.jpg
Paljonko säästöä ja muita etuja saadaan valitsemalla maalämpö?
Investoimalla maalämpöön voidaan lämmityksessä saada suuria säästöjä sekä saneeraus- että uudiskohteissa. Tämän lisäksi maalämpö tuo mukanaan monia muita etuja ja se helpottaa asukkaiden arkea.
20195_57841.jpg
Energiaa säästävä lämmitysratkaisu suurille rakennuksille
Maalämpö soveltuu ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan ekonomista ja ekologista ratkaisua isommankin rakennusmassan lämmitykseen.Maalämpölaitteiston asennuksen jälkeen kiinteistö saa riittävästi lämpöä ja käyttövettä sekä taloyhtiö huomattavasti pienemmät lämmityskustannukset.
Maisemakuva, jossa kerrostaloja Merihaassa
Puolita vanhan kerrostalon lämmityskustannukset
Poistoilmalämpöpumppu on tehokas – mutta monelle edelleen tuntematon – ratkaisu, jolla voidaan saavuttaa erinomaisia tuloksia. Poistoilman talteenotolla esimerkiksi 1970-luvun kerrostalo voi puolittaa lämmityskustannuksensa. Energiaomavaisuus saavutetaan valitsemalla samalla päälämmitysjärjestelmäksi maalämpö.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton