• Etusivu
  • Energia

Poistoilmalämpöpumpulla voi puolittaa kerrostalon energiantarpeen

Annukka OllitervoKaupallinen yhteistyö Geonova Oy
Julkaistu 08.04.2024Päivitetty 09.04.2024
1920 Geonova Omataloyhtio Merihaka

Poistoilmalämpöpumppu on tehokas – mutta monelle edelleen tuntematon – ratkaisu, jolla voidaan saavuttaa erinomaisia tuloksia. Poistoilman talteenotolla esimerkiksi 1970-luvun kerrostalo voi puolittaa lämmityskustannuksensa. Energiaomavaisuus saavutetaan valitsemalla samalla päälämmitysjärjestelmäksi maalämpö.

Vanhoissa kerrostaloissa on tyypillistä, että kiinteistön yli 20-asteinen poistoilma ohjataan putkia pitkin katolle, mistä se katoaa taivaan tuulin. Asentamalla kiinteistöön poistoilmalämpöpumpun lämpöenergia otetaan talteen lämpimästä ilmasta ja hyödynnetään kiinteistön lämmitykseen tai lämpimän käyttöveden tuottamiseen.

– Jostain syystä poistoilmalämpöpumppu on huonosti tunnettu, vaikka ratkaisu on tehokas ja sillä voidaan parhaimmillaan jopa puolittaa kerrostalon energiakustannukset, kertoo Geonovan energia-asiantuntija Rasmus Isoaho.

Poistoilmalämpöpumpusta (PILP) hyötyvät vanhahkot taloyhtiöt, joissa tuloilma otetaan esimerkiksi ikkunaventtiileistä ja poistoilma ohjataan koneellisesti ulos katon kautta. Tyypillisesti nämä ovat 1960–1990-luvuilla rakennettuja kerrostaloja.

– Kerrostalon tulisi olla myös vähintään 5-kerroksinen, jotta ratkaisu on kannattava ja siitä saadaan suurin mahdollinen hyöty, Isoaho huomauttaa.

PILP + maalämpö = 95 % lämmitystarpeesta

Poistoilmalämpöpumpulla saadaan tavanomaisissa koneellisella poistoilmanvaihdolla ilman lämmöntalteenottoa varustetuissa kerrostaloissa tuotettua noin 40–55 % vuosienergiasta.

Yhdistettynä maalämpöön poistoilman talteenotolla on mahdollista kattaa noin 95 % kiinteistön lämmitystarpeesta. Loppu, lämmityshuippujen varmistaminen, voidaan tuottaa sähkökattilalla.

Poistoilmalämpöpumpun tuotantoa voidaan optimoida kytkentätavalla. Ns. erilliskytkennällä vuosituotto on jopa 10 % parempaa kuin kytkettynä maalämmön kanssa samaan piiriin.

Geonovan esimerkkilaskelma

Poistoilmalämpöpumppu osaksi maalämpöprojektia

Vaikka poistoilmalämpöpumppu on erinomainen keino tehostaa energiankäyttöä ja pienentää kustannuksia ja kiinteistön päästöjä, sen yleistymistä on hidastanut investoinnin suuruus ja takaisinmaksuaika. Nämä asiat eivät ole enää ongelma, kun taloyhtiö valitsee maalämmön palveluna Geonovalta.

– Poistoilman talteenotto pienentää luonnollisesti myös tarvittavan maalämpöratkaisun ja kaivokentän laajuutta. Jos Geonovan tekemässä kartoituksessa ilmenee, että taloyhtiö hyötyisi poistoilmalämpöpumpusta, se otetaan osaksi maalämpöprojektia ja sisällytetään asiakkaan kuukausimaksuun. Näin asiakkaalle ei tule omaa investointikustannusta, ainoastaan säästöjä, Isoaho kertoo.

<p data-block-key="luxe4">Rasmus Isoaho</p>
Rasmus Isoaho

Kiinnostaako jopa kymmenien tuhansien eurojen vuosisäästöt?

Maalämpö palveluna tuo taloyhtiöille useilla alueilla Suomessa erittäin merkittäviä kustannussäästöjä. Lataa uusi oppaamme, joka sisältää kustannussäästöjen esimerkkilaskelmat kolmelle erityyppiselle taloyhtiölle Helsingissä, Espoossa, Hämeenlinnassa ja Tampereella.

Info

Info

Maalämpöä palveluna – mitä se tarkoittaa?

  • Taloyhtiön ei tarvitse itse investoida järjestelmään vaan sen tekee kumppani, Geonova.
  • Investoinnin sijaan taloyhtiö maksaa kuukausimaksua sopimuskauden (tyypillisesti 10–15 vuotta) ajan, minkä jälkeen taloyhtiö voi halutessaan lunastaa järjestelmän itselleen tai jatkaa sopimusta.
  • Geonova huolehtii järjestelmän suunnittelusta, toteutuksesta, optimoinnista ja ylläpidosta. Koska taloudellinen ja toiminnallinen riski on Geonovalla, sillä on taloyhtiön kanssa yhteinen intressi suunnitella laadukas ja optimaalinen ratkaisu, jonka elinkaari on mahdollisimman pitkä.

Geonova Oy

Geonova on suomalainen lämpöoperaattori, joka tarjoaa energiaa palveluna taloyhtiöille, teollisuudelle ja muille isoille kiinteistönomistajille. Geonovan asiantuntijoilla on erittäin pitkä kokemus ja laaja-alainen osaaminen lämpöpumppuratkaisuista. Geonovan omistavat Suomen toiseksi suurin energiayhtiö Helen ja Suomen merkittävin lämpöpumppuasiantuntija Lämpöykkönen. Lisätietoja www.geonova.fi

Geonova Oy
Energia
asuminen
huoneisto
kulutus
energiansäästö
suunnittelu
tuotetietous
lämmitys
maalämpö
kiinteistö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
Maalämpö voi tuoda helsinkiläiselle taloyhtiölle jopa 50 000 €:n vuosisäästöt
Kustannukset nousevat – miten taloyhtiö voi välttää vastikkeiden korotuksen?Yksi ratkaisu on vaihtaa kiinteistön lämmitysjärjestelmäksi maalämpö ja ottaa se palveluna. Kun omaa alkuinvestointia ei tule, taloyhtiö pääsee nopeasti kiinni kustannussäästöihin. Tämän lisäksi maalämpöjärjestelmän riskit ja vastuut ovat kumppanin harteilla. Kumppanin ammattilaiset myös varmistavat, että lämpöä tulee taloyhtiöön kuten tähänkin asti.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
ARA-tuki loppui – tutustu vaihtoehtoon
Valtion tarjoama ARA-tuki on ollut monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. ARA-tuen loppuminen tarkoittaa, että investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän, mikä ei tässä korkotilanteessa kuulosta houkuttelevalta. Taloyhtiö voi kuitenkin välttyä mittavalta investoinnilta yksinkertaisella ratkaisulla: ostamalla maalämmön palveluna.
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
keltainen kerrostalo talvimaisemassa
Kaukolämpö vai maalämpö taloyhtiöön
Maalämmöstä on tullut viime vuosina suosittu lämmitysratkaisu niin omakotitaloissa kuin suuremmissa kiinteistöissä. Maalämpö ja kaukolämpö ovat kilpailijoita keskenään sellaisilla taajama-alueilla, joissa on kaukolämpöverkko.Vaikka maalämmön suosio on suurta, kaukolämpö on edelleen vahva ratkaisu eri olosuhteissa. Katsotaan seuraavaksi, miten nämä ratkaisut eroavat toisistaan.
Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton