• Etusivu
  • Remontti

Opas pihojen pohja- ja päällysrakenteiden suunnitteluun

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.04.2014
20142_38135.jpg

Kiinteistön piha-alueet tulee olla suunniteltu käyttäjiä ajatellen. Viihtyisä, turvallinen sekä käyttö- ja säärasitukset huomioiden saavutetaan pitkäikäinen ja toimiva piha-alue. Muun muassa maaperän laatu sekä vaadittavat kantavuusominaisuudet määräävät lähtöarvot alueen suunnittelulle.

Pehmeämmillä maa-alueilla tulee vastaan omat haasteensa, joissa on otettava huomioon maapohjan kuivatus sekä kosteusongelmien ehkäisy. Todella alavalla alueella tulee tarvittaessa huomioida myös tulvasuojelu. Pohjatyöt ovat kaiken a ja o.

Piha-alueiden suunnittelu tulisikin ottaa tiiviisti mukaan alue- ja uudisrakentamiseen sekä maankäytön suunnitteluun. Näin saadaan aikaan piha-alueiden laadunparantamista sekä otettua huomioon myös piharakenteiden toimivuus.

RIL 234-2007 opas sisältää suosituksia sekä periaatteita, joiden noudattamista esitetään pihan ja siihen liittyvien rakenteiden suunnittelussa sekä toteuttamisessa. Ohje esittelee myös ratkaisumalleja erilaisista tapauksista sekä rakenteista. Varsinaisia päällysteitä ohjeessa ei juurikaan ole käsitelty kuin esimerkinomaisin tapauksin. Pääpaino oppaan sisällöllä on uudisrakentaminen, mutta korjausrakentajaakaan ei ole unohdettu.

RIL Suunnitteluoppaat löydät Jäsentukusta

Info

Info

Suunnittelutyötä ohjaavat normit ja määräykset

RIL:n ohjeet, normit sekä käsikirjat toimivat hyvänä apuna ja ohjenuorana suunnittelijoille sekä rakentajille. Osa Jäsentukun kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille ja pitävät näin sisällään tämän päivän parasta tietämystä ja viimeisimpiä suunnitteluvaatimuksia.

  • RIL –kirjasarja. Sisältää: käsi- ja oppikirjat, normit ja ohjeet sekä erikoisjulkaisut.
  • Rakennustiedon julkaisu RT-kortisto. Rakennustieto Oy toimii kiinteistö- ja rakentamisalan tietopalveluiden ja julkaisujen kustantajana. Rakennustiedosta löytyy ajankohtaiset rakennusalan säännökset, ohjeet ja tuotetiedot.
  • RakMK – Suomen rakentamismääräyskokoelma. Ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää asetuksena annetut ja rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet. Nämä asetukset sekä säännökset ovat velvoittavia.
  • Muut yleiset hyvää rakentamistapaa noudattavat ohjeet.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201311_37225.jpg
Energiamääräykset ja energiaselvitys
Energiatehokkuutta koskevalla lainsäädännöllä on tavoitteena rakennusten energiatehokkuuden sekä uusiutuvan energian käytön edistäminen, myös energiankulutuksen pienentäminen sekä hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Energiatehokkuusvaatimusten täyttyminen on osoitettava rakennuslupaa haettaessa. Hyvällä energiatehokkuudella on mahdollista pienentää rakennuksen käytönaikaisia kustannuksia sekä hillitä asumiskustannusten nousua, vaikka energiahinnat mahdollisesti nousevatkin.
20236_82003.jpg
Vesivahinko remontin aikaisesta huolimattomuudesta
Taloyhtiössä on käynnissä kylpyhuoneremontti. Urakoitsija A on purkutyön yhteydessä katkaissut käyttövesiputket kylpuhuoneista ja sulkenut jakotukista käyttövesihanat, mutta putkenpäät oli jätetty tulppaamatta. Remontin aikana toinen putkiurakoitsija, urakoitsija B tuli tekemään muuta työtä, joka työ ei liity mitenkään kylpyhuoneremonttiin, avasikin nämä kylpyhuoneeseen johtavat vesijohdot, aiheuttaen sen, että vettä lorisi kylpyhuoneen lattialle muutaman vuorokauden ajan.Vesivuoto aiheutti huoneistoon kosteuden nousun, jonka johdosta kylpyhuoneen vieressä sijaitsevan makuuhuoneen parkettilattia ns. korkkasi irti. Toistaiseksi koko vahingon laajuus ei ole selvillä.Kuuluuko urakoitsija A:n tulpata katkaisemansa käyttövesiputket tai estää niiden avaaminen muulla tavalla? Olisiko urakoitsija A:n pitänyt informoida urakoitsija B:tä asiasta?Mikä on urakoitsijan B vastuu tässä tilanteessa?
20236_82003.jpg
Milloin taloyhtiön energiatodistus on uusittava?
Taloyhtiössämme on v. 2009 tehty energiatodistus. Tämän jälkeen lämmitysmuoto on vaihtunut. Onko tällä vaikutusta energialuokkaan ja tulisiko energiatodistus päivittää uudeksi? Onko energiatodistusten voimassaololle määräaikaa?
202112_74301.jpg
Kenen vastuulla oli rakenteellisen vian ilmoittaminen?
Rivitalo-osakas jättänyt ilmoittamatta yhtiölle, kun -01 valmistuneen olohuoneen sisäkulmaan on nyt lähisukulaisen kertomana, kahden ensimmäisen vuoden aikana ilmestynyt noin1 cm mittainen repeämä lattiasta kattoon repien tapetin. Samoin keittiön alakaapisto tai lattia on tipahtanut seinän vierestä jättäen reilun sentin loven koko matkalle niin, että saumaus repsottaa avonaisena ja mahdolliset roiskeet pääsevät seinän ja kaapin väliin tekemään tuhojaan.Mikä vastuu kullakin osapuolella tässä tilanteessa? Asunto on nyt tyhjänä omistajan kuoltua ja perikunta varmaan haluaa sen myydä.
20236_82063.jpg
Taloyhtiö hajoaa - kuka käskee korjaamaan?
Taloyhtiössämme ei enemmistön vastustaessa päästä tekemään tarvittavia peruskorjauksia (tehdään vasta kun paikat todella hajoavat). Esim. kattoremontti piti tehdä kiireellisesti, mutta siirrettiin hamaan tulevaisuuteen viemäriremontin takia, koska putket hajosivat käsiin. Onko mitään tahoa, johon voi ottaa yhteyttä, joka velvoittaisi yhtiön tekemään korjaukset?
Korvausilmaventtiilin asennus.jpg
Puiset tuuletusluukut tarjoavat helpon tavan ilmanvaihdon parantamiseen
Ilmanvaihdon parantaminen tuuletusluukkuun asennettavien korvausilmaventtiilien avulla on helppoa ja edullista. Tuuletusluukkuun asennettava venttiili ei muuta julkisivua, joten sen voi asentaa mihin tahansa yksityisasuntoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton