• Etusivu
  • Talo

Palveleeko nykyinen valaistus asumista?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.10.2021Päivitetty 21.10.2021
202110_73211.jpg

Hämärtyvät illat tuovat nopeasti esille valaistuksen ongelmakohdat.

Hyvin suunniteltu valaistus on yksi tärkeimmistä asioista, jolla voidaan vaikuttaa arjen toimivuuteen sekä viihtyvyyteen taloyhtiössä. Syysiltojen pimentyessä puutteellisen valaistuksen ongelmat tulevatkin nopeasti esille.

Vuoden loppua kohden päivät lyhenevät ja valon määrä vähenee. Tarve valaistukselle lisääntyy, mikä tulisikin huomioida kiinteistössä niin piha-alueiden yleisvalaistuksen ja kulkureittien kuin rakennuksen sisäänkäyntien, aulojen ja käytävien osalta.

Käytännöllinen ja viihtyisä valaistus

Pihapiirissä tulisi olla asianmukainen valaistus erityisesti kulureittien osalta kadulta pääoville sekä erillisille autotalli- ja varastorakennuksille sekä jätekatoksille. Tehokas valaistus varmistaa turvallisen ja miellyttävän kulkemisen sekä ehkäisee liukastumisen ja kompastumisen tapaturmariskejä.

Hyvässä valaistuksessa on huomioitu riittävä valoteho oikeissa paikoissa, sekä sen tarpeen mukainen ja energiatehokas käyttö.

Pihalla hämäräkytkin säätää ulkovalojen käyttöä auringon laskiessa, kun taas liiketunnistin toimii parhaiten rakennuksen eteis- ja kulkutiloissa. Automatisoinnit tuovat paitsi säästöjä energiakulutukseen, myös helpottavat liikkumista ilman katkaisimien käyttöä.

Käytännöllisyyden lisäksi valaistuksella voidaan vaikuttaa myös ympäristön tunnelmaan ja viihtyisyyteen. Kohdevalaistut pihan puut sekä rakennuksen julkisivut tuovat näyttävästi esille yksityiskohtia kohottaen kiinteistön yleisilmettä.

Käytännöllisyyden lisäksi valaistuksella voidaan vaikuttaa myös ympäristön tunnelmaan ja viihtyisyyteen.
Käytännöllisyyden lisäksi valaistuksella voidaan vaikuttaa myös ympäristön tunnelmaan ja viihtyisyyteen.

Riittävästi oikeanlaista valoa

Jo olemassa olevaa valaistusta voidaan parantaa sekä lisäämällä valaisimia tarvittaviin kohtiin, myös vaihtamalla vanhoja valaisintyyppejä uusiin. Led-valaisintekniikka mahdollistaa halutun värilämpötilan valitsemisen kohteen mukaan. Lämmintä värisävyä haettaessa 3000 Kelviniä on hyvä valinta, kun taas lähelle päivänvalon kaltaista valkoisempaa väriä päästään valitsemalla 4000 ─ 5000 Kelviniä.

Valon määrällä (lumen) sekä valaisintyypillä (kohde- tai yleisvalo) voidaan vaikuttaa siihen, miten tila tai kohde halutaan valaista. Esimerkiksi kun halutaan 60 Wattia vastaava määrä valoa ledilampulla, on valittava 800 lumenia. Itse valaisimen tyypiksi voidaan valita kohdennettu spotti-valo tai laajempaa aluetta valaiseva ns. yleisvalo kuten plafondi.

Huomio

Huomio

Tarkista valaistus näissä paikoissa:

  • Pihakatokset
  • Pysäköintialue
  • Pihan kulkureitit
  • Sisäänkäynnit
  • Eteistilat sekä käytävät
  • Varastotilat

Valitse värilämpötila valaistuksen tarpeen mukaan

Talo
sisätilat
ulkotilat
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Epäsuorasti valaiseva led-nauha
Led-nauhaprofiilien monet asennustavat
Tässä artikkelissa esitellään led-nauhalla valaistuja kohtia kodeissa, nimenomaan alumiiniprofiilin valinnan kannalta. Alumiiniprofiili on se osa led-nauha-asennuksesta, joka jää monesti piiloon epäsuoran valaistuksen asennuksissa, mutta vaikuttaa olennaisesti valon avautumiskulmaan ja led-nauhan kestävyyteen. Eri malliset profiilit sopivat erilaisiin asennuspaikkoihin. Profiilin muovikansi pehmentää valoa, tasoittaa valon ja varjon rajaa, sekä suojaa led-nauhaa pölyltä ja roiskeilta.
20214_70040.jpg
Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita
Uuden talon valaistus on toteutettu käyttämällä runsaasti epäsuoraa led-nauhavalaistusta. Hyvälaatuinen valaistus korostaa tyylikkäitä materiaalivalintoja ja kalusteita. LedStoren Janne Halttu suunnitteli valaistuksen LedStoren oman tuotemerkin tuotteilla asiakkaan kanssa niin, että eri tilojen toiminnallisuudet ja erilaiset valon tarpeet otettiin huomioon.Keittiöön suunniteltiin tasaista, hyvää työskentelyvaloa. Korkeassa olohuoneessa seinälle saatiin linjakasta valoa jakamaan tilaa. Kylpyhuoneissa led-nauhavalaistuksen ja spottivalaistuksen yhdistelmä sopii sekä tunnelmalliseen että kirkkaampaan valaistustarpeeseen. Omina tiloinaan otettiin myös huomioon makuuhuoneen, kuntosalin, kodinhoitohuoneen ja vaatehuoneen toiminnallisuudet ja tarpeet. Pihavalaistuksen toteutuksessa käytettiin hyväksi muurin pintaa sekä terassikansia.
201812_55762.jpg
Ammattilaisen vinkit led-valaistukseen
Valaistussuunnittelu on tärkeä osa kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain kävelemällä sisään (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
201810_55188.jpg
Hanki ilmainen valaistussuunnitelma
Valaistussuunnittelu mielletään monesti luksukseksi, jonka pelätään maksavan paljon. Tästä syystä se sysätään osaksi sähkösuunnitelmaa aivan suotta, vaikka valaistukseen monesti kannattaa käyttää omaa ammattilaista. Nyt valaistussuunnitelman hankkiminen ei jää ainakaan rahasta kiinni, koska liikkeelle voi lähteä ilmaisesta valaistuskonsultaatiosta.Laadukkaan valaistussuunnitelman myötä vältyt mahdollisilta suunnittelemattomuuden aiheuttamilta kalliilta virheiltä ja ajan tuhlaukselta. LedStoressa huomioidaan myös rakenteiden aiheuttamat ongelmat (esimerkiksi minne virtalähteet, mahtuuko kattoon, rakennekuvat led-nauhan asennuksesta).
20199_60146.jpg
Kelpaisiko ilmainen valosuunnittelu etänä tai paikan päällä?
Mikäli mietit oman kotisi valaistussuunnitelmaa, voit pyytää LedStoresta ilmaisen valaistussuunnitelman. Asiakkaat ovat pitäneet suunnitelmista, sillä ne konkretisoivat valaistuksen kokonaishinnan, tuovat esiin valaistuksen todelliset toteutustavat, ja sitä kautta helpottavat toimivan valaistuksen hankkimista. Suunnittelussa veloitukseton taso on pienten kohteiden, kuten yhden huoneen tai yhtenäisen tilan suunnittelu. Veloituksettomasta konsultaatiosta voidaan aina lähteä liikkeelle myös isommissa kohteissa.
20199_59892.jpg
Miten vältät huonon led-valaistuksen?
Led-valaisimet ovat energiatehokkaita ja hyviä kotien ja toimistojen sekä muiden tilojen valaisijoita. Tehokkuushuumassa ja ledien hintoja vertaillessa saattaa tulla tehneeksi virhehankinnan, jos muutamat perusasiat eivät ole tiedossa.Tässä 10 kohdan lista, jonka avulla saat vältettyä huonot valinnat led-valaistuksen ostamisessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton