Parvekkeet ja niiden korjaaminen
As Oy Riihentuvan parvekekorjauksissa rakennuksen yleisilmettä kohotettiin mm. ulkoseinien eristerappauksella sekä PARMAparvekkeilla.
Korjaaminen lisää muutakin kuin käyttöikää
Suomalaisessa rakennuskannassa on lähes miljoona parveketta, joista varsin merkittävää osaa odottaa korjaaminen lähitulevaisuudessa. Lisäksi iso osa parvekkeista on jo ainakin kertaalleen korjattu, ja uudet korjauskierrokset odottavat tekijäänsä. Parvekkeiden korjaaminen tarkoittaa usein sitä, että parveke on poissa käytöstä ainakin yhden kesän kerrallaan.
Parvekekorjauksilla voidaan jatkaa paitsi olemassa olevaa käyttöikää, myös parantaa parvekkeen käyttömukavuutta merkittävästi. Siksi korjaustavan valinnassa kannattaa miettiä muitakin tekijöitä kuin vain urakkatarjouksen loppusummaa.
Korjaustarve ja korjaustavan valinta
Betoniparvekkeissa pääasialliset korjaustapeen aiheuttajat ovat terästen ruostuminen ja betonin rapautuminen jäätymisen seurauksena. Kaikkiin vauriotapoihin voidaan yleensä yhdistää huono kosteustekninen toimivuus(parvekkeiden vedenpoisto ei toimi, laastisaumat vuotavat).
korjaustarvetta ei voida milloinkaan päätellä pelkästään silmämääräisesti, vaan se tulee selvittää aina kuntotutkimuksella. Kuntotutkimuksessa selvitetään vaurioiden olemassa oloa sekä etenemistä tulevaisuudessa sekä niiden perusteella korjaustarvetta.
Suurin osa vaurioista etenee hyvin pitkään piilossa ja parveke saattaa näyttää päällepäin hyväkuntoiselta. Valitettavan usein käy niin, että rakenteita ei tutkita riittävän perusteellisesti, ja korjausmenetelmä valitaan puutteellisin lähtötiedoin. Riskinä on ali- tai ylikorjaaminen. Ei ole lainkaan poikkeuksellista, että korjaustyömaan aikana syntyy huomattavia lisäkustannuksia, kun korjattavaa onkin paljon enemmän kuin alun perin on ajateltu.
Korjaustapoja on erilaisia
Korjaustapoja on useita erilaisia, ja niiden soveltuvuus eri tilanteisiin vaihtelee. Yksinkertainen nyrkkisääntö on, että kevyet kunnostukset soveltuvat hyväkuntoisiin parvekkeisiin ja raskaat korjaukset huonokuntoisiin.
Beroniparvekkeiden korjaustavat voidaan jaotella karkeasti seuraavasti
- parvekkeiden säilyttäviin korjauksiin(pinnoitus ja paikkaustyyppiset korjaukset)
- uusiminen osittain (esim. kaiteiden uusiminen)
- parvekkeiden uusiminen kokonaan
Edellisten korjaustapojen lisäksi tehokas parvekkeiden suojaustapa on parvekkeiden lasitus, joka alentaa tehokkaasti parvekkeen rasitusolosuhteita sekä lisää oleellisesti parvekkeen käyttömukavuutta.
Pinnoitus-paikkauskorjauksen käyttöikä on tyypillisesti 10-20 vuotta, jopa 25 vuotta lienee mahdollista. Käytännön kokemukset kuitenkin osoittavat, että uusia, perusteellisia korjauksia joudutaan tekemään jopa alle 10 vuoden kuluttua. Uusien parvekkeiden käyttöikänä pidetään tyypillisesti yli 50 vuotta.
Uusimisen kustannukset ovat suurehkot, joten ennen kuin tähän vaihtoehtoon päädytään, kannattaa päätöksenteon pohjaksi tehdä riittävät ennakkoselvitykset. Toisaalta korjausvaihtoehtoa mietittäessä kannattaa miettiä myös seuraavaa korjauskierosta; kuinka nopeasti se tulee, mitä silloin joudutaan tekemään ja mitä se tulee maksamaan.
Parvekkeiden uusimisella varmuutta
Uusiminen on korjaustapana riskitön; vanhat heikkolaatuiset rakenteet puretaan kokonaan. Jäljelle ei jää vanhan rakenteen heikkouksia eikä pelkoa rakenteiden vaurioiden uusiutumisesta. Vanhat heikkolaatuiset materiaalit ovat kuitenkin pidemmän päälle riski, jos ne jäävät jäljelle rakenteisiin.
Parvekkeen uusimisessa korjausprojektin kustannukset pysyvät myös kurissa, kun vanhojen rakenteiden oletettua heikompi kunto ja niistä aiheutuvat lisätyöt (mm. lisäpiikkaukset, lisäpaikkaukset yms.) eivät ole enää pelkona. Lisätöiden ja -kustannusten synnyttäminenhän ei ole tunnetusti miellyttävää, varsinkaan asunto-osakeyhtiötyyppisellä rakennuttajalla.
Parveke uusinnoilla lisää käyttömukavuutta
Uusimisen merkittävin etu on mahdollisuus tehdä uusista parvekkeista vanhoja parvekkeita merkittävästi isommat. Vanhojen pervekkeiden suurimpia puutteita on niiden pieni koko. Vanhemmassa rakennuskannassa parvekkee ovat vain noin 1,6 m syviä, jolloin niiden järkevä kalustaminen on käytännössä mahdotonta.
Koon kasvattaminen onnistuu yleensä uusittaessa parvekkeet elementtiratkaisuna sekä uusissa kevyissä parvekeratkaisuissa, jolloin uusi parveke voidaan suunnitella yli 2 metriä syväksi. Tälläiselle reilun kokoiselle parvekkeelle voidaaan sijoittaa mm. ruokapöytä, ja tuolit asetellaan sen ympärille. Uudet isommat parvekkeet kannattaa luonnollisesti lasittaa, jotta niiden käyttöaikaa voidaan pidentää lähes ympärivuotiseksi.
Budjettihinnoittelulla varmuutta kustannusten hallintaan
Parma on kehittänyt parvekkeiden uusimiseen valmiit vakioratkaisut, PARMAparvekkeet. Kehitystyö on tehty yhdessä maan johtavan parvekekaide- ja lasitustoimittaja Lumon Oy:n kanssa. Parvekejärjestelmässä toteutus vaihtoehtoina ovat perinteinen elementtiparveke tai kevytrakenteinen Parman sooloparveke, vaihtoehto valitaan tapauskohtaisesti. Parveketoimitus on tilaajan kannalta helppo ja riskitön, sillä konsepti sisältää koko hankintaketjun: budjetoinnin, suunnittelun, purkamisen, uusien rakentamisen, Lumon parvekekaiteiden ja -lasien asentamisen sekä viimeistelyn.
Valmisparvekeratkaisuista on apua myös hankesuunnitteluvaiheessa. Pitkälle vakioidun toimintatavan ansiosta kustannusarviot pystytään antamaan kohdekohtaisesti, eikä hankesuunnitteluvaiheessa tarvitse tyytyä pelkkään mutu-tuntumaan.