• Etusivu
  • Osakas

Pelastuslain uudistaminen lisää asumisturvallisuutta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.05.2010
20105_22003.jpg

Pelastuslakia ollaan uudistamassa ja tulevat uudistukset koskevat rakennusten turvallisuuteen liittyvien velvoitteiden osalta myös taloyhtiöitä. Lain tarkistamisen tavoitteena on erityisesti onnettomuuksien ehkäisy ja asumisturvallisuuden parantaminen.

Hallituksen esitys uudeksi pelastuslaiksi viimeisteltiin helmikuussa, ja esitys eduskunnalle pelastuslain muuttamisesta oli tarkoitus antaa jo maaliskuun lopussa. Voimaan laki pelastuslain muuttamisesta pyrittiin saamaan 1.1.2011. Lisäksi luonnokset pelastustoimesta annettujen asetusten muutoksiksi on tarkoitus valmistella 15.9.2010 mennessä ja lausuntokierros toteuttaa 15.11.2010 mennessä. Asetusmuutokset on tarkoitus saattaa voimaan yhtä aikaa lainmuutosten kanssa.

Rakennusten ja muiden kohteiden turvallisuuteen liittyvät velvoitteet on uudessa lakiesityksessä koottu omaan lukuunsa ja myös sääntelyä on ajantasaistettu. Säännöksessä on kiinnitetty huomiota mm. tahallisesti sytytettyjen tulipalojen estämiseen.

Käytävät ja uloskäynnit järjestykseen

Tärkeitä keinoja tahallisesti sytytettyjen tulipalojen estämiseksi ovat järjestyksen ja siisteyden ylläpitäminen sekä helposti syttyvien tavaroiden asianmukainen säilyttäminen. Helposti syttyvää materiaalia tai muuta tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa aiheuttavaa tavaraa saa säilyttää vain siihen tarkoitetuissa paikoissa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi räjähdysvaarallisten aineiden säilyttämistä tarkoitukseen suunnitelluissa lukittavissa kaapeissa tai vastaavissa paikoissa sekä roskien ja muiden jätteiden säilyttämistä vain tarkoitukseen varatuissa paikoissa.

Jäteastioiden, tavaravarastojen ja vastaavien sijoittamisessa on otettava huomioon paitsi tulipalon syttymisen estäminen, myös palon leviämisen rajoittaminen. Mm. rakenteellisin keinoin on huolehdittava siitä, ettei esimerkiksi jätekatoksen palo pääse leviämään vieressä olevaan rakennukseen.

Rakennusten uloskäytävien pitäminen esteettöminä sekä kielto säilyttää tavaroita uloskäytävillä sisältyvät jo nykyiseen pelastuslakiin. Sääntelyä ehdotetaan täydennettäväksi velvoitteella pitää uloskäytävät ja kulkureitit muutoinkin turvallisen ja tehokkaan poistumisen mahdollistavassa kunnossa. Pienten tavanomaisten ovikoristeiden käyttö olisi huoneistojen ovissa lain nimenomaisen säännöksen mukaan sallittua. Aikaisemmin säännöksen tulkintakäytäntö on vaihdellut eri pelastuslaitoksissa, ja tiukimmillaan esimerkiksi joulun aikaan kerrostalojen huoneistojen ovissa erittäin yleiset joulukoristeet on tulkittu tavaran säilyttämiseksi uloskäytävillä. Koristeiden ei kuitenkaan katsota aiheuttavan sellaista vaaraa paloturvallisuudelle, että niiden käyttö tulisi lailla kieltää.

Rakennuksen omistaja ja haltija olisivat rakennuksen yleisten tilojen lisäksi velvollisia huolehtimaan kaluston, laitteiden ja muiden järjestelyiden toimintakunnosta, huollosta, tarkastuksesta ja muista vastaavista toimenpiteistä myös silloin, kun turvallisuusjärjestelyt palvelevat muutoin koko rakennusta. Yleinen kunnossapitovelvoite koskisi nykyistä sääntelyä vastaten kaikkia rakennusten paloturvallisuuslaitteita sekä väestönsuojien varusteita ja laitteita.

Tikkaiden ja kattokulkutien kuntoon tiukempin ote

Nuohousta ja ilmanvaihdon puhdistusta koskeva sääntely vastaisi pääpiirteissään sekin nykyistä sääntelyä. Rakennuksen omistajalle tai haltijalle säädettyä velvoitetta huolehtia tulisijan ja savuhormien säännöllisestä nuohoamisesta täydennetään uudessa lakiehdotuksessa velvoitteella pitää talo- ja piipputikkaat sellaisessa kunnossa, että nuohous voidaan suorittaa turvallisesti. Tämä koskisi myös kattokulkutien muita osia, kuten mahdollisia kattosiltoja ja askeltasoja, sekä katon turvavarusteita, kuten kaiteita. Uudella velvoitteella halutaan täydentää rakentamismääräyksissä tikkaille annettuja vaatimuksia sekä helpottaa pelastusviranomaisen mahdollisuutta puuttua asiaan.

Rakennuksen haltijan vastuu laajenee

Omatoimisen varautumisen velvollisuuteen liittyy rakennuksen pelastussuunnitelman laatiminen. Uudessa lakiehdotuksessa pelastussuunnitelman laatimisvelvoite määritellään nykyistä selkeämmin rakennuksen haltijan vastuulle.

Pelastussuunnitelman keskeisen merkityksen vuoksi myös suunnitelman sisällöstä säädettäisiin lain tasolla. Rakennuksen pelastussuunnitelmaan tulee lakiesityksen mukaan sisältyä vähintään tehdyn vaara- ja riskiarvioinnin tulokset, onnettomuuksien ehkäisemiseksi ja niiden varalta toteutettavat turvallisuusjärjestelyt sekä annettavat turvallisuus- ja toimintaohjeet. Pelastussuunnitelma tulee laatia paitsi sairaaloihin, kouluihin ym. julkisiin rakennuksiin, myös kerrostaloihin ja muihin sellaisiin rakennuksiin, jotka käsittävät huomattavan määrän asuntoja.

Palovaroittimia koskevat säännökset vastaisivat pääpiirteissään nykyistä sääntelyä. Sääntelyä on kuitenkin täydennetty siten, että palvelu- ja tukiasumisen toiminnanharjoittaja olisi velvollinen varustamaan kohteen asianmukaisilla palovaroittimilla sen sijaan, että velvoite olisi nykyiseen tapaan asukkailla.

20105_22002.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201210_32685.jpg
Näin sujuu ikkunoiden ja parvekkeenovien vaihto!
Kun rakennukseen tehdään julkisivuremontti, ikkunat ja parvekeovet kannattaa saneerata samalla jo yhtenäisen ilmeen ja energiataloudellisuuden vuoksi. Porilaisessa As. Oy Akselintornissa julkisivuremontti aloitettiin ikkunoista.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Koira-aitaukset taloyhtiössä
Rivitaloyhtiössämme on 5 huoneistoa, A-E. C ja E asukkaat haluavat rakentaa verkko-aitauksen koirilleen takapihalle, joka rajoittuu metsään. Välissä asuva D asukas haluaisi, että aidan ja metsän väliin jää riittävä kaista, jonka kautta pääsee kulkemaan omalle pihalle. C ja E asukkaat ehdottavat, että aita menisi metsään saakka, ja aitaan laitetaan portit kulkua varten. Voiko D asukas estää tämän, vaikka aitauksen rakentajat (C ja E) saisivat suostumuksen muilta asukkailta (A ja B)? Voiko yhtiökokous äänestää asiasta, ja jos äänestyksessä päädytään ratkaisuun, jota D vastustaa, pitääkö hänen silti se hyväksyä
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakkeenomistaja
Yhtiöön nähden yhtiön osakkeenomistajana on osakeluetteloon merkitty omistaja. Ennen osakeluettelomerkintää osakkeenomistaja ei voi yleensä käyttää hänelle kuuluvia osakkeenomistajan oikeuksia. Poikkeuksena tästä on, että osakeluettelomerkinnän sijaan esim. yhtiökokouksessa voi osakkeenomistaja käyttääkseen äänioikeutta esittää luotettavan selvityksen saannostaan.
20233_81286.jpg
Saako hallituksen jäsen käyttää yleisavaimia?
Taloyhtiössämme on isännöitsijä ja huoltoyhtiö. Hallituksen kaksi jäsentä tekee edellämainittujen toimijoiden töitä. He seuraavat aktiivisesti kaikkien asuntojen vedekulutusta, tekee operatiivisia huoltotöitä ja isännöitsijälle kuuluvia töitä ja menevät omavaltaisesti osakkeenomistajien tiloihin. He käyttävät yleis-/huoltoavaimia omistajan tavoin. Onko tämä asunto-osakeyhtiölain mukaista toimintaa? Tietojeni mukaan heillä ei ole edellämainittuihin tehtäviin vaadittavaa koulutusta tai pätevyyttä. Yhtiökokous on valinnut heidät hallituksen jäseniksi ei isännöitsijäksi tai huoltomiehiksi. Mitä tehdä asian palauttamiseksi normaaliksi?
11_P_114436_1.jpg
Tuulettuva julkisivujärjestelmä - Julkisivu varman päälle
Weberin lanseeraama, tuulettuva julkisivujärjestelmä SerpoVent Julkisivujärjestelmä sopii korjaus- että uudisrakentamiseen. Se on mahdollistaa levyrappauksen lisäksi myös muiden julkisivumateriaalien tehokkaankäytön ja ajattoman lopputuloksen. SerpoVent Julkisivujärjestelmä on kokonaisjärjestelmä, joka sisältää levyrappauksen lisäksi kaiken tarvittavan rakennusrungosta valmiiseen julkisivupintaan saakka.Järjestelmällä on mahdollista toteuttaa rappauksen lisäksi myös muita julkisivupintoja. Myös kaikki ulkonäkövaihtoehdot ovat mahdollisia, kaarevat rakenteet, ulokkeet ja syvennykset.
20213_69566.jpg
Taloyhtiöt hankkivat nyt autoja asukkaille - Näin toimii yhteis­käyttö­auto
Miltä kuulostaisi aina omalla pihalla käyttövalmiina oleva auto, jonka korjauksista, katsastuksista ja renkaiden vaihdosta ei tarvitse itse huolehtia – ja, joka kaupunkiajossa voi olla käyttäjälleen julkisen liikenteen matkoja halvempi? Monet taloyhtiöt hankkivat nyt asukkaiden käyttöön yhteiskäyttöautoja.Yhteiskäyttöautot nostavat paitsi yksittäisten asukkaiden, myös koko asukasyhteisön elämänlaatua.Helsingin Vuosaaressa sijaitsevan asunto-osakeyhtiö Kivisaarentie on 12 kerrostalon ja 512 huoneiston yhtiö. Kaupunkiajoon sopiva Omagon Volkswagen pysäköitiin yhteiseen pihaan keväällä 2020 osana yhtiön uudistumisstrategiaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton