Pesivätkö virukset ilmanvaihtosuodattimissa?
Ilmansuodattimien vaihto on hieman yli vuosi sitten siirtynyt taloyhtiöiden hallitusten vastuulle. Usea taloyhtiö onkin tehnyt huoltoyhtiön kanssa sopimuksen suodattimien vaihdosta, jotta suodattimet tulevat vaihdetuiksi tarpeeksi usein. Korona epidemian aikana moni kiinteistönhuolto- ja taloyhtiö on kuitenkin sopineet ilmansuodattimien vaihdon lykkäyksestä. Ilmavirran kulkiessa suodattimen läpi, suodatin vangitsee ilmasta epäpuhtaudet. Pelkona on korona viruksen pesiminen ilmanvaihtosuodattimissa, aiheuttaen näin vaaraa suodatinta vaihtamaan tulleelle huoltohenkilölle.
Mikä on loppujen lopuksi haitallisempaa, vaihtaa suodattimet vai lykätä niiden vaihtoa pandemian takia?
Vaihtaakko suodatin vai ei?
Tätä ongelmaa on yritetty selvittää muun muassa Eurajoen Kiinteistöpalvelussa. Toimitusjohtaja Iiro Kovanen tähdentää, että asiassa edetään varovasti ja Kovasen mukaan joitain suodattimen vaihtoja on lykätty myös tulevaan kesään. Pelkona on juuri ollut työntekijöiden turvallisuus ja terveys. Kovasen haastattelema Rauman sairaalan kiinteistön toimitusjohtaja Teemu Björninen oli suositellut Kiinteistöpalveluiden työntekijöille ilmansuodattimien vaihtamista täysin peittäviä suojavarusteita käyttäen.
Onko suodattimen vaihtaminen riski?
Helsingin yliopiston mikrobiologianprofessorin Per Sarisin mukaan virukset ja bakteerit voivat aivan hyvin tarttua suodattimen kautta huoltohenkilöön, joka sitä vaihtaa. Mitä enemmän suodattimessa pöllyää pölyä ja koskettaa likaista puolta suodattimesta, sen enemmän saa bakteereita, viruksia ja homeitiöitä päällensä ja keuhkoihinsa. Tosin suurin osa viruksista on jo inaktivoituneita, mutta suodatuksen viime vaiheessa tulleet voisivat teoreettisesti olla vielä infektiivisiä.
Professori Saris kertoo esimerkkinä legioonalaistaudista, joka leviää tehokkaasti ilmastoinnin kautta, jolloin sitä löytyy varmastikin myös suodattimista. Legioonalaistauti on kuitenkin Suomessa harvinainen ja usein ulkomailta tuotu. Tällä hetkellä kuitenkin koronaviruspandemia puhuttaa varsinkin huoltohenkilökuntaa. Mikrobiologian professori Per Saris muistuttaakin suodattimien vaihtajia käyttämään hyvää suojautumista, vähintäänkin hengityssuojaimin ja hanskoin. Myös suodatin tulee hävittää asianmukaisesti.
Mitä ovat asukkaan riskit?
Hengitysliitto on linjannut tiedotteessaan toimimattoman ilmanvaihdon mahdollisista haitallisista vaikutuksista asukkaisiin, ja toimivan ilmanvaihdon todennäköisesti vähentävän altistumisriskiä. Likaisissa poistopuolen suodattimissa siis piilee haittoja myös asukkaille, mutta ehdottomasti suurempana vaarana asukkaille ovat homeet, lika ja pöly, kuin virukset ilmanvaihtosuodattimessa.
Virukset kuolevat pinnoilla nopeammin, ja esimerkiksi COVID-19 virus saattaa selvitä pinnoilla yli 3 vuorokautta, mutta tartuntavaaraa se aiheuttaisi vain muutamia tunteja (tutkimus julkaistu: The New England Journal of Medicine). Toisaalta pöly taas ei häviä suodattimesta itsestään ja sinne kerääntyessään saattaa aiheuttaa asukkaille esimerkiksi allergiaoireita.
Kannattaa siis huolehtia suodattimien puhtaudesta ja suodattimien säännöllisestä vaihtamisesta, mutta aina pitää huolta tarvittavasta suojautumisesta vaihdon yhteydessä.
Lähteet: Helsingin yliopiston mikrobiologian laitos, Hengitysliitto, Terveyskirjasto.