• Etusivu
  • LVI

Pesivätkö virukset ilmanvaihtosuodattimissa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.04.2020
20204_64355.jpg

Ilmansuodattimien vaihto on hieman yli vuosi sitten siirtynyt taloyhtiöiden hallitusten vastuulle. Usea taloyhtiö onkin tehnyt huoltoyhtiön kanssa sopimuksen suodattimien vaihdosta, jotta suodattimet tulevat vaihdetuiksi tarpeeksi usein. Korona epidemian aikana moni kiinteistönhuolto- ja taloyhtiö on kuitenkin sopineet ilmansuodattimien vaihdon lykkäyksestä. Ilmavirran kulkiessa suodattimen läpi, suodatin vangitsee ilmasta epäpuhtaudet. Pelkona on korona viruksen pesiminen ilmanvaihtosuodattimissa, aiheuttaen näin vaaraa suodatinta vaihtamaan tulleelle huoltohenkilölle.

Mikä on loppujen lopuksi haitallisempaa, vaihtaa suodattimet vai lykätä niiden vaihtoa pandemian takia?

Vaihtaakko suodatin vai ei?

Tätä ongelmaa on yritetty selvittää muun muassa Eurajoen Kiinteistöpalvelussa. Toimitusjohtaja Iiro Kovanen tähdentää, että asiassa edetään varovasti ja Kovasen mukaan joitain suodattimen vaihtoja on lykätty myös tulevaan kesään. Pelkona on juuri ollut työntekijöiden turvallisuus ja terveys. Kovasen haastattelema Rauman sairaalan kiinteistön toimitusjohtaja Teemu Björninen oli suositellut Kiinteistöpalveluiden työntekijöille ilmansuodattimien vaihtamista täysin peittäviä suojavarusteita käyttäen.

Onko suodattimen vaihtaminen riski?

Helsingin yliopiston mikrobiologianprofessorin Per Sarisin mukaan virukset ja bakteerit voivat aivan hyvin tarttua suodattimen kautta huoltohenkilöön, joka sitä vaihtaa. Mitä enemmän suodattimessa pöllyää pölyä ja koskettaa likaista puolta suodattimesta, sen enemmän saa bakteereita, viruksia ja homeitiöitä päällensä ja keuhkoihinsa. Tosin suurin osa viruksista on jo inaktivoituneita, mutta suodatuksen viime vaiheessa tulleet voisivat teoreettisesti olla vielä infektiivisiä.

Professori Saris kertoo esimerkkinä legioonalaistaudista, joka leviää tehokkaasti ilmastoinnin kautta, jolloin sitä löytyy varmastikin myös suodattimista. Legioonalaistauti on kuitenkin Suomessa harvinainen ja usein ulkomailta tuotu. Tällä hetkellä kuitenkin koronaviruspandemia puhuttaa varsinkin huoltohenkilökuntaa. Mikrobiologian professori Per Saris muistuttaakin suodattimien vaihtajia käyttämään hyvää suojautumista, vähintäänkin hengityssuojaimin ja hanskoin. Myös suodatin tulee hävittää asianmukaisesti.

20204_64356.jpg

Mitä ovat asukkaan riskit?

Hengitysliitto on linjannut tiedotteessaan toimimattoman ilmanvaihdon mahdollisista haitallisista vaikutuksista asukkaisiin, ja toimivan ilmanvaihdon todennäköisesti vähentävän altistumisriskiä. Likaisissa poistopuolen suodattimissa siis piilee haittoja myös asukkaille, mutta ehdottomasti suurempana vaarana asukkaille ovat homeet, lika ja pöly, kuin virukset ilmanvaihtosuodattimessa.

Virukset kuolevat pinnoilla nopeammin, ja esimerkiksi COVID-19 virus saattaa selvitä pinnoilla yli 3 vuorokautta, mutta tartuntavaaraa se aiheuttaisi vain muutamia tunteja (tutkimus julkaistu: The New England Journal of Medicine). Toisaalta pöly taas ei häviä suodattimesta itsestään ja sinne kerääntyessään saattaa aiheuttaa asukkaille esimerkiksi allergiaoireita.

Kannattaa siis huolehtia suodattimien puhtaudesta ja suodattimien säännöllisestä vaihtamisesta, mutta aina pitää huolta tarvittavasta suojautumisesta vaihdon yhteydessä.

Lähteet: Helsingin yliopiston mikrobiologian laitos, Hengitysliitto, Terveyskirjasto.

LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20236_82063.jpg
Ongelmia taloyhtiön kunnossapidossa?
Taloyhtiössämme (rv. -68) ei ole kymmeniin vuosiin saatu aikaiseksi tarvittavia remontteja ja kunnossapitoa johtuen osakkaiden välisistä näkemyseroista näiden suhteen. Asuntokauppoja ei synny ja huoneistojen arvot ovat laskeneet merkittävästi. Hallitukset ovat vaihtuneet tiheään ja sama tilanne on toistunut. Nykyinen uusi puheenjohtaja hallitsee taloyhtiötä vanhemman väestön äänillä, on hän sitten taloyhtiön hallituksessa tai sen ulkopuolella ja kiinnostusta yhtiössämme tarvittavaan kunnossapitoon ei hänellä ole. Ilmeisemmin mitään muutosta tilanteeseen ei ole tulossa, vaikka perusteellinen kuntoarvio ja kunnossapitosuunnitelma on tehty vuonna 2014 ja se osoittaa seikkaperäisesti puutteet ja korjaustarpeet.Kysymykseni on, että mikä on osakkeenomistajan mahdollisuus vaikuttaa tilanteeseen kun on huoli omaisuuden arvon säilymisestä?
20204_64415.jpg
Esteetöntä ja hygieenistä kulkemista
Tiesitkö, että myös digitaaliseen lukitukseen voi hakea esteettömyysavustusta osana ulko-oven automatisointia?Alkuvuosi on muuttanut monen suhtautumista hygieniaan pysyvästi. Käsien pesun tärkeys ja pintojen koskettelun välttäminen julkisilla paikoilla on iskostunut takaraivoon. Hissin nappulat ja ovien painikkeet alkavat näyttäytyä jännittävässä valossa kotia lähestyttäessä.
20234_81515.jpg
Vanhan ilmanvaihtokoneen vaihtaminen uuteen käy helposti ja nopeasti
Vallox 125 MV -ilmanvaihtokone mullistaa ilmanvaihdon saneerauksen. Koneen usealla eri mallilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja, jolloin saavutetaan energiatehokas ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen ilmanvaihto helposti ja nopeasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton