• Etusivu
  • LVI

Pesivätkö virukset ilmanvaihtosuodattimissa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.04.2020
20204_64355.jpg

Ilmansuodattimien vaihto on hieman yli vuosi sitten siirtynyt taloyhtiöiden hallitusten vastuulle. Usea taloyhtiö onkin tehnyt huoltoyhtiön kanssa sopimuksen suodattimien vaihdosta, jotta suodattimet tulevat vaihdetuiksi tarpeeksi usein. Korona epidemian aikana moni kiinteistönhuolto- ja taloyhtiö on kuitenkin sopineet ilmansuodattimien vaihdon lykkäyksestä. Ilmavirran kulkiessa suodattimen läpi, suodatin vangitsee ilmasta epäpuhtaudet. Pelkona on korona viruksen pesiminen ilmanvaihtosuodattimissa, aiheuttaen näin vaaraa suodatinta vaihtamaan tulleelle huoltohenkilölle.

Mikä on loppujen lopuksi haitallisempaa, vaihtaa suodattimet vai lykätä niiden vaihtoa pandemian takia?

Vaihtaakko suodatin vai ei?

Tätä ongelmaa on yritetty selvittää muun muassa Eurajoen Kiinteistöpalvelussa. Toimitusjohtaja Iiro Kovanen tähdentää, että asiassa edetään varovasti ja Kovasen mukaan joitain suodattimen vaihtoja on lykätty myös tulevaan kesään. Pelkona on juuri ollut työntekijöiden turvallisuus ja terveys. Kovasen haastattelema Rauman sairaalan kiinteistön toimitusjohtaja Teemu Björninen oli suositellut Kiinteistöpalveluiden työntekijöille ilmansuodattimien vaihtamista täysin peittäviä suojavarusteita käyttäen.

Onko suodattimen vaihtaminen riski?

Helsingin yliopiston mikrobiologianprofessorin Per Sarisin mukaan virukset ja bakteerit voivat aivan hyvin tarttua suodattimen kautta huoltohenkilöön, joka sitä vaihtaa. Mitä enemmän suodattimessa pöllyää pölyä ja koskettaa likaista puolta suodattimesta, sen enemmän saa bakteereita, viruksia ja homeitiöitä päällensä ja keuhkoihinsa. Tosin suurin osa viruksista on jo inaktivoituneita, mutta suodatuksen viime vaiheessa tulleet voisivat teoreettisesti olla vielä infektiivisiä.

Professori Saris kertoo esimerkkinä legioonalaistaudista, joka leviää tehokkaasti ilmastoinnin kautta, jolloin sitä löytyy varmastikin myös suodattimista. Legioonalaistauti on kuitenkin Suomessa harvinainen ja usein ulkomailta tuotu. Tällä hetkellä kuitenkin koronaviruspandemia puhuttaa varsinkin huoltohenkilökuntaa. Mikrobiologian professori Per Saris muistuttaakin suodattimien vaihtajia käyttämään hyvää suojautumista, vähintäänkin hengityssuojaimin ja hanskoin. Myös suodatin tulee hävittää asianmukaisesti.

20204_64356.jpg

Mitä ovat asukkaan riskit?

Hengitysliitto on linjannut tiedotteessaan toimimattoman ilmanvaihdon mahdollisista haitallisista vaikutuksista asukkaisiin, ja toimivan ilmanvaihdon todennäköisesti vähentävän altistumisriskiä. Likaisissa poistopuolen suodattimissa siis piilee haittoja myös asukkaille, mutta ehdottomasti suurempana vaarana asukkaille ovat homeet, lika ja pöly, kuin virukset ilmanvaihtosuodattimessa.

Virukset kuolevat pinnoilla nopeammin, ja esimerkiksi COVID-19 virus saattaa selvitä pinnoilla yli 3 vuorokautta, mutta tartuntavaaraa se aiheuttaisi vain muutamia tunteja (tutkimus julkaistu: The New England Journal of Medicine). Toisaalta pöly taas ei häviä suodattimesta itsestään ja sinne kerääntyessään saattaa aiheuttaa asukkaille esimerkiksi allergiaoireita.

Kannattaa siis huolehtia suodattimien puhtaudesta ja suodattimien säännöllisestä vaihtamisesta, mutta aina pitää huolta tarvittavasta suojautumisesta vaihdon yhteydessä.

Lähteet: Helsingin yliopiston mikrobiologian laitos, Hengitysliitto, Terveyskirjasto.

LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuutta
Peruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.
201311_36977.jpg
Tunkkainen haju alakerran käytävässä?
Kosteus voi aiheuttaa tunkkaisen hajun alakerran käytäviinKerrostalon alakerrassa, alimmissa käytävissä, pyörävarastossa saattaa olla tunkkainen haju. Se saattaa johtua alapohjan kosteudesta. Osassa kerros- ja rivitaloja on saatettu jättää alapohjan valunaikaiset puutuennat ja -muotit. Ajan saatossa puutavara alkaa lahoamisprosessin ja siitä aiheutuva haju työntyy alapohjan raoista sisälle rakennukseen.Alapohjan haittana on yleisimmin kosteus. Harjulla, soramaalla tai kallion päällä vaivana saattaa olla radon. Perustuksen täytesora saattaa säteillä radonia, jos se on louhittu korkean radonpitoisuuden kalliosta.Ilmavuodot alapohjassa ja läpivientien kohdalla sekä rakenteiden liitospohjassa tuovat mikrobien aiheuttaman pahan hajun sekä radonin kodin sisäpuolelle, jos ilmanvaihto ei toimi. Siksipä alapohjan tuuletuksesta ei turhaan puhuta. Toimiva rossipohjan tuuletus säästää kodin mikrobi- ja homevaurioilta sekä tuulettaa terveydelle haitallisen ja näkymättömän, keuhkosyöpää aiheuttavan, radonin pois talon alta.
20234_81521.jpg
Saavatko sijoittajat päättää taloyhtiön asioista?
Taloyhtiö aikoo poistaa osakkaiden 45 prosentin käyttöasteella olevan kylmäkellarin, jota useiden eri sijoittajien vuokralaiset eivät käytä. Yhtiöjärjestyksessä (vuodelta 1982) ei ole lainkaan mainintaa kylmäkellarista eikä häkkikomeroista osakkaan tai yhtiön hallintaan kuuluvina. Sekä kylmäkellari että häkkivarastot ovat olleet rakennuksessa jo alusta alkaen, samalla ovinumerolla kuin asunto. Kylmäkellarin jäähdytyskoneet (2x 1375W) on uusittu 2010 ja ne ovat hyvässä kunnossa.Voivatko muualla asuvat asuntosijoittajat, jotka eivät kylmäkellaria käytä, myös äänestää ja päättää sen poistamisesta? Pystyykö asukaskyselyn jälkeen taloyhtiön hallitus vain tiedottamalla lopettamaan kylmäkellarin käytön korkean sähkönhinnan takia?Voivatko asuntosijoittajat äänestää saunamaksun korotuksesta, vaikka yhtiössä asuvat osakkaat ja käyttäjät maksavat maksun erikseen?
Kädet ripustavat pyykkiä narulle
Viikon kysymys: Piha-alueen kunnostuksen rahoitus
Meille on tulossa taloyhtiön piha-alueella kunnostustyö: nurmikon istutus sekä portaiden rakentaminen turvallisuuden vuoksi sekä pyykkitelineen osto ja asentaminen. Nämä kaikki poistettiin aiemmin, kun talojen päätyihin asennettiin patolevyt.Kysymys: voiko hallitus/taloyhtiö päättää, että kulut rahoitetaan ylimääräisellä vastikkeella tai osakkaan omalla lainalla/rahoituksella? Vai voiko yksi osakas vaatia yhtiölainaa portaiden, nurmikon ja pyykinkuivaustelineen kulujen rahoittamiseksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton