• Etusivu
  • Remontti

Piha-alueen asfaltin hoito-ohjeet

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.11.2011
201111_28419.jpg

Asfaltin kestoikä piha-alueilla on 10–50 vuotta riippuen liikennemääristä, raskaan kaluston kuten jäteautojen ja huoltokaluston käynneistä, ja siitä kuinka hyvin päällystettä hoidetaan ja huolletaan. Tyypillisiä asfalttipäällysteessä näkyviä vaurioita ovat halkeamat, painumat, kohoumat sekä ajoneuvoista valuneiden polttoaineiden ja öljyjen aiheuttamat rapautumat.

Lisää aiheesta...

Asfaltti on kestävä ja helppohoitoinen

Asfalttipäällyste on kestävä, helppo huoltaa ja pitää puhtaana. Se on lähes pölyämätön materiaali. Siksi se on erinomainen ratkaisu pihojen, pihateiden ja pysäköintialueiden päällystemateriaaliksi.

Asfaltti kestää suuria puristuspaineita, mutta venyttäviä tai taivuttavia voimia se ei mielellään ota vastaan. Siksi päällysteen alapuolisilla rakenteilla on sen kestävyydelle suuri merkitys. Talven kylmyys tekee asfalttirakenteesta joustamattoman, mikä voi aiheuttaa siihen vaurioita. Myös routa voi saada aikaan päällysterakenteen rikkoutumia. Samoin raskaat ajoneuvot sekä usein toistuvat liikeradat rasittavat päällysteen pintaa ja sen alusrakenteita.

Myös mekaanisesti asfaltti on kestävää. Kumipyörien kulutusta asfaltti kestää hyvin. Sen sijaan nastarenkaat yhdessä vaikeiden sääolojen kanssa voivat aiheuttaa asfaltin kulumista. Piha- ja pysäköintialueilla tämä on kuitenkin vähäistä pienien liikennemäärien ja nopeuksien ansiosta.

Asfaltti ei syty palamaan helposti, mutta kun kyseessä ovat suuret lämpötilat voi asfalttimassan sisältämä bitumi syttyä palamaan. Palo ei kuitenkaan yleensä leviä asfaltissa spontaanisti.

Asfaltti kestää suuria puristuspaineita, mutta venyttäviä tai taivuttavia voimia se ei mielellään ota vastaan. Siksi päällysteen alapuolisilla rakenteilla on sen kestävyydelle suuri merkitys. Talven kylmyys tekee asfalttirakenteesta joustamattoman, mikä voi aiheuttaa siihen vaurioita. Myös routa voi saada aikaan päällysterakenteen rikkoutumia. Samoin raskaat ajoneuvot sekä usein toistuvat liikeradat rasittavat päällysteen pintaa ja sen alusrakenteita.

Pidä pinta puhtaana

Asfaltin pinta tulee pitää mahdollisuuksien mukaan puhtaana. Likaantunut pinta voidaan puhdistaa esimerkiksi painepesurilla kuitenkin vaurioittamatta päällysteen pintaa. Talvella lumi ja talven jälkeen asfaltin pintaa kuluttava hiekoitussepeli tulee poistaa päällystetyltä alueelta huolellisesti.

Öljy- ja polttoainevuodot tulee siivota asfaltin pinnalta mahdollisimman pian pois. Tähän paras keino on imeytysturve, jota saa myös imeytysmattoina. Öljy ja polttoaineet vaurioittavat asfaltin rakennetta. Lisäksi öljyinen asfaltin pinta on turvallisuusriski sateella, kun öljy ja vesi muodostavat liukkaan pinnan asfaltin päälle. Suuriin polttoainevuotoihin tulee reagoida nopeasti, jottei haitallinen aine pääse asfaltin läpi maaperään tai pohjaveteen.

201111_28420.jpg

Vesi kuluttaa asfalttipäällysteen alapuolisia rakenteita. Siksi myös asfaltin kunnon kannalta on tärkeää, että sen kuivatusjärjestelmät, kaivot, hulevesijärjestelmät ja salaojat toimivat, ja että pintavedet kulkeutuvat oikeisiin paikkoihin, pois rakennusten seinien vierestä.

Tilaa korjaustoimet ajoissa

Jos asfaltin pinnassa on halkeamia, lohkeamia, painumia, kohoumia tai muita vaurioita, ota yhteyttä NCC:n ammattilaisiin. Asfaltin pintaan muodostuneet vähäiset halkeamat paikkaamme bitumilla. Isommat vauriot poistamme kokonaan päällystämällä alueen uudella asfalttikerroksella. Jos asfalttipäällysteen alapuolisten rakenteiden kunto ja laatu ovat heikot, on asfalttipäällysteen huoltamisen kannalta kannattavaa korjata myös pohjarakenteiden ongelmat. Siten saavutetaan pitkän aikavälin säästöjä, kun päällystettä ei tarvitse korjata niin usein.

Lisää aiheesta...

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20121_29107.jpg
Asuinhuoneiston vuokran suuruus ja maksaminen
Omataloyhtiö.fi käsittelee käyttäjiemme toiveesta juttusarjana huoneiston vuokraamiseen liittyviä kysymyksiä. Aloitimme sarjan kertomalla vuokrauksesta ja siihen liittyvästä vuokrasopimuksesta sekä asuinhuoneiston käyttöön, kuntoon ja kunnossapitoon liittyvistä asioista. Mikäli nämä artikkelit jäivät sinulta lukematta, löydät ne alla olevista linkeistä.Tässä artikkelissa käsittelemme huoneistosta maksettavaa vuokraa.
30_P_134442_1.jpg
Selvitä taloyhtiönne sähköautonlataustarve
Terra AC -latausasema mahdollistaa räätälöidyt, älykkäät ja verkkoon liitettävät latausratkaisut taloyhtiöille, yrityksiin ja yksityisiin koteihin.Hinta-laatusuhteeltaan markkinoiden paras AC-latausasema edustaa juuri sitä huippulaatua, jota odotetaan maailman johtavalta sähköajoneuvolatausasemien valmistajalta.Ohjelmiston etäpäivityksillä voidaan taata optimaalinen suorituskyky ja minimoida paikan päällä tehtävien huoltotoimien tarve.Lukuisia liitäntävaihtoehtoja, kuten WiFi, Bluetooth ja Ethernet, jotka mahdollistavat helpon ohjauksen ja integroinnin olemassa olevaan infrastruktuuriin.Älykkäät toiminnot tarkoittavat sitä, että latausasema osaa säädellä virrankäyttöään ja lataa ajoneuvon optimaalisesti nyt ja myös tulevaisuudessa.Valmius energiamittarin integrointia varten. Älymittarilla voidaan hallita latausta dynaamisesti, alentaa energiakustannuksia ja ehkäistä jakeluverkon suojalaitteiden häiriöitä.Erillinen sovellus, jolla voi helposti ohjata AC-latausasemaa ja valtuuttaa latausluvan. Lisäksi se antaa käyttäjälle tietoa lataustilasta.Ylivirtasuojauksen ansiosta suurinta lataustehoa voidaan käyttää ilman häiriöitä. Suurin latausteho määräytyy rakennuksen sähköjakelujärjestelmän mukaan.Integroidut suojaukset, kuten DCmaasulku- ja ylijännitesuojaus, suojaavat sekä käyttäjää että autoa.Voit keskustella ABB:n asiantuntijan kanssa juuri teidän taloyhtiönne tarvitsemista lauatsratkaisuista. Jätä yhteydenottopyyntö ja selvitä oman taloyhtiösi mahdollisuudet!
20154_43066.jpg
Viihtyisä ja persoonallinen koti
Rauhallisen ja harmonisen lopputuloksen avain on selkeä tyylivalinta. Kun suuret linjat ovat kohdallaan, voi pienillä asioilla lisätä asuntoon tunnetta ja fiilistä.
202011_67345.jpg
Kerrostaloyhtiö, ota haaste vastaan - säästä energiaa ja ilmastoa
Asumisen kustannukset ovat nousseet jatkuvasti ja energia on taloyhtiöiden kulueristä suurimpia. Energiankulutuksen vähentäminen on tärkeää taloyhtiöiden talouden kannalta, mutta sillä on ratkaiseva rooli myös Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.
20234_81542.jpg
Nykyaikainen lukitus yhdistää mekaanisen ja älylukituksen parhaat puolet
Lukitus luo turvan omalle kodille. Sen toimintavarmuus onkin yksi tärkeimmistä asioista asumisessa. Nykyaikaiset älykkäät lukitusratkaisut mahdollistavat uusien avaimettomien käyttötapojen lisäämisen mekaanisten avaimien rinnalle. Tämä tuo helppoutta rivitaloyhtiön ja kerrostaloyhtiön arkeen, kun asukas voi valita mieleisensä tavan kulkea kotiinsa sekä käyttää kiinteistön tiloja.
20166_46737.jpg
Korvausilmaventtiilien uusiminen ajankohtaista?
Toimivalla ilmanvaihdolla varmistetaan asukkaiden terveys ja lisätään rakennusten käyttöikää. Termostaatilla ja hyvällä suodattimella varustettuja korvausilmaventtiileitä on alettu asentaa myös taloyhtiöiden yhteisiin tiloihin kiihtyvällä tahdilla. Näin tilat pysyvät puhtaampina ja ilmanvaihto toimii.Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupastaJätä yhteydenottopyyntö taloyhtiön korvausilmaventtiileistä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton