• Etusivu
  • LVI

Raikasta ilmaa ilman vaivannäköä

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Velco Oy logoVelco OyLue lisää
Julkaistu 03.05.2012
20125_30655.jpg

Puiseen tuuletusluukkuun.

Paras ilmanvaihtojärjestelmä on sellainen, jonka toimintaa ei edes huomaa, mutta silti sisäilma pysyy jatkuvasti raikkaana. Sopivaa venttiilimallia valittaessa kannattaakin suosia termostaatilla toimivaa Velco-venttiiliä. Automaattisesti toimiva termostaatti säätää itse venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Tällöin ilmanvaihto toimii ympäri vuoden ilman, että siihen tarvitsee kiinnittää erityistä huomiota. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle, lämpimällä suuremmalle. Koska termostaatin toiminta on tekniikaltaan hyvin yksinkertainen, lämpölaajenemiseen perustuva, se ei tarvitse sähköä. Venttiili toimii vuosikymmeniä ilman huoltotoimenpiteitä. Termostaatilla säätyvän Velco-venttiilin hintaero tavallisiin, jatkuvaa käsisäätöä vaativiin venttiileihin on pieni.

VELCO-venttiilit ovat helposti asennettavissa mihin tahansa asuntoon kerrostalosta kesämökkiin.

Seinään tehtyyn uuteen läpivientiin.
Seinään tehtyyn uuteen läpivientiin.
Vanhan venttiilin tilalle.
Vanhan venttiilin tilalle.

Myös ilmansuodatukseen kannattaa kiinnittää huomiota

Siite- ja katupölyn sekä esimerkiksi liikenteen päästöjen vuoksi hengittämämme sisäilma on usein likaista. Asunnon sisäilman laatu paranee, kun tuloilma kulkee sisään laadukkaan suodattimen kautta. Hyvällä suodattimella on kaksi tärkeää ominaisuutta: kyky suodattaa pienetkin epäpuhtaudet ja toisaalta hyvä ilmanläpäisykyky. Markkinoilla olevilla suodattimilla on paljon eroja. Suodatuskyvyltään huippuluokkaa on Filtrete-suodatin, jonka korkea F9 luokitus tarkoittaa käytännössä sitä, että Filtrete suodattaa alle yhden mikrometrin hiukkaset, esimerkiksi siitepölyn ollessa kooltaan noin 20 mikrometriä. Heikkotehoinen – niin sanottu karkeasuodatin – pysäyttää nimensä mukaisesti vain karkeimman hiekkapölyn. Hintaero tai materiaalin paksuus eivät kerro suodattimien laatueroista, joten kannattaa tuotetiedoista tutkia tarkkaan, minkälaisen suodattimen valitsee.

Viime vuosina on alettu entistä näkyvämmin kiinnittää huomiota sisäilman laatuun ja pienhiukkasten aiheuttamiin terveyshaittoihin ja kuolemantapauksiin. Onkin arvioitu jopa 2000 suomalaisen kuolevan vuosittain ennenaikaisesti pienhiukkasten aiheuttamiin sairauskohtauksiin. Määrä on suuri, jos sitä verrataan esimerkiksi auto-onnettomuuksissa vuosittain menehtyvien määrään eikä helpotusta ilmalaadun huononemiseen ole näkyvissä. Riskiryhmään kuuluvat erityisesti verisuoni- ja sydäntaudeista kärsivät, koska pienhiukkaset kulkeutuvat hengittäessä keuhkojen kautta verenkiertoon.

VTT on vuonna 2010 tehnyt tutkimuksia mahdollisuudesta suodattaa terveydelle haitalliset hiukkaset sisäilmasta. Tutkimuksen aikana tehdyt mittaukset vahvistivat käsityksen Velco-venttiilien ja Filtrete-suodattimien korkeasta laadusta. Filtretesisäilmapuhdistimen ja Filtrete-korvausilmasuodattimen avulla sisäilmasta pystyttiin VTT:n tutkimusten mukaan poistamaan alle yhden mikrometrin pienhiukkaset 97 prosenttisesti. Tuloksen mahdollisti erityisesti suodattimessa käytetty tekniikka. Alunperin Filtrete on suunniteltu lääketieteelliseen käyttöön, jossa suodattimelta vaaditaan sekä hyvää ilmanläpäisykykyä että korkeaa epäpuhtauksien erotusastetta. Suodatinkankaan kuiduissa on pieni sähköinen varaus, joten näkymättömätkin pienhiukkaset tarttuvat siihen kuin magneettiin. Huokoinen rakenne mahdollistaa ilman virtauksen pienellä painehäviöllä. Huolimatta Filtreten suodatinmateriaalin tehokkaasta kyvystä pysäyttää pienimmätkin hiukkaset, sen painehäviö on vain alle 20%. Tämä tarkoittaa, että vaikka pienhiukkaset tarttuvatkin kiinni kankaaseen, puhdas ilma virtaa vapaasti sisälle asuntoon.

Terveysilman projektipäällikkö Seppo Hurskainen tutkii puoli vuotta käytössä ollutta ilmansuodatinta helsinkiläisessä pyykkituvassa. Näitä pölyjä ei tekisikään mieli hengittää!
Terveysilman projektipäällikkö Seppo Hurskainen tutkii puoli vuotta käytössä ollutta ilmansuodatinta helsinkiläisessä pyykkituvassa. Näitä pölyjä ei tekisikään mieli hengittää!

Vietämme nykyään suurimman osan päivästämme sisätiloissa. Onneksi asunnon ilmanvaihdon parantaminen on jokaisen ulottuvilla. Filtrete-suodattimella varustetut Velco-venttiilit ovat helposti asennettavissa mihin tahansa. Ne ovat vaivattomia käyttää ja tutkitusti saavat aikaan tervettä sisäilmaa. Olettamus, että kiinteistön ilmanvaihdon parantaminen on hankalaa ja kallista, ei pidä paikkaansa. Hyvä sisäilma on helposti ja edullisesti toteutettavissa jokaiseen kotiin ja työpaikkaan kuten vapaa-ajan tiloihinkin. Puhdas ja raikas sisäilma on nykypäivää.
Siitä ei kannata tinkiä!

Velco Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.
20113_24767.jpg
Saunan oikea ilmastointi
"Raskaan työpäivän jälkeen on mukava rentoutua saunassa", sanoo Fred Häggman. Ahkerana saunojana hän on huomannut selviä eroja saunojen löylyissä. Tärkeä mukavuutta lisäävä tekijä Häggmanin mielestä on, että raikasta ilmaa riittää saunassa löylynkin aikana. "Parhaat löylyt kestävät kauan, eikä saunojalta lopu happi löylyjen aikana" hän sanoo. "Hyvissä saunoissa oikein huomaa löylyä heitettäessä, kuinka uutta ilmaa virtaa löylyhuoneeseen".Häggmanin tiedossa on, että paras paikka korvausilmaventtiilille on löylyhuoneessa noin 40-50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella. Oikea sijoitus on tärkeä, jotta löyly voi kohotessaan ottaa matkaansa uutta ilmaa venttiilistä ja raikas ilma kiertää löylyhuoneessa. Häggman mainitsee hyvien löylyjen kannalta tärkeäksi tekijäksi myös kiukaan kivet, joiden pitää kovan saunojan mielestä olla priimakunnossa. "Löylyhuoneen kasteleminen esimerkiksi vesiletkulla sen sijaan on huono ajatus", toteaa Häggman. "Moni sauna on tuhottu kosteita löylyjä tavoitellessa, kun saunaan suihkutettu vesi on päässyt rakenteisiin ja saanut aikaan hyvän alustan homekasvustolle. Terveellisempi tapa saada hyvät, kosteat löylyt on hyvä ilmanvaihto".
20113_24827.jpg
Velco-kuivaushuonejärjestelmä
Aiemmin kovassa käytössä olleiden kiinteistöjen yhteisten pesutupien käyttö on viime vuosikymmeninä vähentynyt. Pyykit pestään nyt kotona omalla koneella ja valitettavan usein myös kuivataan sisällä asuintiloissa. Moni asukas mieltää yhteiset pesutuvat tunkkaisiksi ja arastelee vaatteidensa jättämistä kuivumaan yön yli yhteisiin tiloihin. Taloyhtiöille erityisesti kuivaushuone sähkökuivaimineen näyttäytyy energiasyöppönä. Nykyaikainen Velco-kuivaushuonejärjestelmä osoittaa ennakkoluulot turhiksi: kunnon laitteilla pyykin kuivauksen ei tarvitse olla sen paremmin hidasta kuin kallistakaan. Päinvastoin, hyvä pesutupa säästää selvää rahaa sekä asukkaille että taloyhtiölle. Miten niin? Lähdin ottamaan tästä selvää Terveysilman Seppo Hurskaisen kanssa Helsingin Länsi-Pasilassa sijaitsevaan kiinteistöön, johon Terveysilma on joitakin vuosia sitten toimittanut uuden Velco-kuivaushuonejärjestelmän ripustusnaruineen.
201311_37013.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuutta
Peruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20148_40714.jpg
Vältä kosteusongelmat hyvällä suunnittelulla
Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsausSuomalaiset ovat oppineet aikojen saatossa, miten ilmastossamme pitäisi rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka ovat tarjonneet hyvän suojan säitä sekä kosteutta vastaan. Rakenteet ovat päässeet kuivumaan ja tuulettumaan tarkoituksella jätetyistä tuuletusraoista. Kaikesta huolimatta monet rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Mikäli kosteusvauriota ei korjata, kehittyy kosteusvauriosta helposti homevaurio, joka pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi.Kosteus on tärkeää pitää poissa jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija yhdessä rakentajan kanssa ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa. Tarkalla suunnittelulla ja materiaalivalinnalla saadaan ehkäistyä turha kosteuden kerääntyminen ja tiivistyminen rakenteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton