• Etusivu
  • Remontti

Rakennusten kantavia rakenteita ja pohjarakenteita koskevat rakentamismääräykset uudistuvat

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.06.2014
30_P_78991.jpg

Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan rakennusten kantavia rakenteita ja pohjarakenteita koskevat rakentamismääräykset uudistuvat syyskuussa 2014. Uudet asetukset koskevat sekä uuden rakennuksen rakentamista että rakennuksen korjaamista tai muutostyötä pohjarakenteiden ja rakennuksen muiden kantavien rakenteiden osalta.

Yksityiskohtaisessa rakenteiden suunnittelussa ja mitoituksessa tullaan jatkossa käyttämään hyväksyttävänä ratkaisuna eurokoodeja yhdessä ympäristöministeriön vahvistamien kansallisten liitteiden kanssa. Kansallisia liitteitä uudistetaan vähitellen: tarkoituksena on, että jatkossa ympäristöministeriön asetuksina annetaan kansalliset valinnat suunnitteluperusteista, kuormista ja geoteknisestä suunnittelusta. Materiaalikohtaiset kansalliset liitteet annetaan jatkossa ministeriön suosituksina.

Myös muun suunnittelu- ja toteutusjärjestelmän soveltaminen on mahdollista, jos rakennushankkeeseen ryhtyvä voi osoittaa, että suunnittelu ja toteutus johtaa rakenteiden lujuuden ja vakauden, käyttökelpoisuuden ja käyttöiän kannalta maankäyttö- ja rakennuslaissa tai sen nojalla säädettyjen olennaisten teknisten vaatimusten täyttymiseen.

Rakentamismääräysten uudistamisen yhteydessä luovutaan nykyisten kansallisten kantavien rakenteiden mitoitusta koskevien suunnittelumääräysten ja -ohjeiden ylläpitämisestä sekä kumotaan voimassa olevat kantavien rakenteiden suunnittelua koskevat määräykset ja ohjeet eli rakentamismääräyskokoelman B-osat, joita on ollut yhteensä kymmenen.

Uudistus toteuttaa valtioneuvoston rakennepoliittisen ohjelman tavoitetta selkeyttää lainsäädäntöä ja vähentää erillisten säädösten määrää. Samalla yhteiseurooppalaisten eurokoodien käyttö yhtenäistää suunnittelukäytäntöjä ja edistää rakennusalan vientimahdollisuuksia.

Ympäristöministeriön asetus kantavista rakenteista sekä asetus pohjarakenteista tulevat voimaan 1.9.2014.

Linkkejä:

Ympäristöministeriön asetus kantavista rakenteista (pdf)

Ympäristöministeriön asetus pohjarakenteista (pdf)

Tietoa eurokoodeista

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 25.6.2014

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202010_67067.jpg
Tyylikäs liesikupu sulautuu keittiöön - tehosta tinkimättä
Liesikupu on yksi tärkeimmistä keittiön varusteista, sillä se poistaa ruuanlaitosta syntyneet käryt ja kosteuden. Näin keittiö ja koko huoneisto pysyvät raikkaana. Liesikupu on myös tärkeä keittiön design-elementti. Uusi Vallox Delico -liesikupumallisto yhdistää kaksi keittiösuunnittelun tärkeää elementtiä: tehokkaan kärynpoiston ja skandinaavisen eleettömän designin. Mallistosta on pian saatavilla kaksi kupumallia: Vallox Delico KTD A -liesikupu ja Vallox Delico PTD EC -säädinkupu.Vallox Delico -liesikupujen eleetön ja hillitty skandinaavinen design sopii vaativaankin makuun. Kupu asennetaan keittiökaapistoon, jolloin se on saumaton osa keittiötä. Kun kupua ei käytetä, siitä näkyy vain lasinen etupaneeli. Tyylikkään designin ja erinomaisen kärynsieppauskyvyn ansiosta Vallox Delico on erinomainen valinta ruuanlaittoa rakastavalle.
201210_32685.jpg
Näin sujuu ikkunoiden ja parvekkeenovien vaihto!
Kun rakennukseen tehdään julkisivuremontti, ikkunat ja parvekeovet kannattaa saneerata samalla jo yhtenäisen ilmeen ja energiataloudellisuuden vuoksi. Porilaisessa As. Oy Akselintornissa julkisivuremontti aloitettiin ikkunoista.
202110_73365.jpg
Lue asian­tuntijoiden vastaukset linja­saneeraukseen liittyviin kysymyksiin
Kun putkiremontti on tulossa ajankohtaiseksi herää taloyhtiössä usein enemmän kysymyksiä kuin suoria vastauksia: Minkä ikäisessä taloyhtiössä yleensä putkiremontti tulee ajankohtaiseksi? Onko aina lähdettävä evakkoon putkiremontin tieltä? Miten putkiremontin ajankohta määräytyy? Entä kumpi olisi parempi, perinteinen remontti vai sukitus?Ohessa putkiremontti-aiheisia, asiantuntijoille esitettyjä, kysymyksiä vastauksineen. Artikkelin lopusta löydät myös linkin uuteen aiheesta kertovaan webinaaritallenteeseen.
SHU hissihuolto
Ennakoiva huolto takaa hissin turvallisen toiminnan
Hissi on itsestään selvä osa kiinteistöä ja sen käyttökatkot ovat aina ikäviä kaikille käyttäjille. Taloyhtiön sopiessa hissin ennakoivasta kunnossapidosta vältytään odottamattomilta toimintahäiriöiltä. Ennakointi myös vähentää laitteen korjauskustannuksia sekä pidentää hissin käyttöikää.
20233_81259.jpg
Märkätilan vedeneristäminen
Vedeneristys on tärkeä osa märkätilojen rakennetta ja rakennuksen kokonaisuutta. Sen tehtävä on estää veden haitallinen tunkeutuminen rakenteeseen, kun pinta kastuu. Hyvä suunnittelu, oikein tehty vedeneristys ja laadukkaat vedeneristystuotteet ehkäisevät asuinrakennuksissa vesivahinkoja ja kalliita remontteja.
20183_52028.jpg
Edistyksellisen rakentajan valinta
EVO on Ormaxin uusin kattotiili Suomen vaativiin ilmasto-olosuhteisiin. Se edustaa uusinta kattotiiliteknologiaa ja se valmistetaan Orimattilassa, yhdessä Euroopan moderneimmista kattotiilitehtaista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton