• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön verotus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.03.2012
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Taloyhtiöitä verotetaan niiden omistamista kiinteistöistä eli ne joutuvat maksamaan vuosittain kiinteistöveroa. Myös muut veroasiat, kuten veroilmoitukset, arvonlisäverotus ja ennakkoperintä voivat tulla kysymykseen taloyhtiön toiminnan aikana.

Veroilmoitus

Veroilmoituslomakkeista taloyhtiön tulee aina täyttää lomake 102, jossa ilmoitetaan tiedot asuntoyhteisön ja osakkaan verotusta varten. Verohallinto lähettää taloyhtiöille esitäytetyn lomakkeen, joka tulee tarkistaa ja tarvittaessa täydentää. Lomakkeen täytöstä vastaa isännöitsijä tai sen puuttuessa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Pääveroilmoituksen, lomakkeen 4, taloyhtiö saa jättää täyttämättä, jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • Yhtiön omistamissa rakennuksissa on vain vakituiseen asumiseen tarkoitettuja huoneistoja ja muuta asumiseen liittyvää tilaa. Ehto täyttyy myös, jos yhtiöllä on muuhun kuin vakituiseen asumiseen tarkoitettua tilaa, mutta näihin tiloihin oikeuttavat osakkeet ovat osakkaiden hallussa.
  • Yhtiö on saanut tuottoina vain vastikkeita, verovapaita rahastosuorituksia, käyttömaksuja, muita vähäisiä kiinteistöön liittyviä korvauksia tai vähäisiä osinko- tai korkotuloja.
  • Verotettava tulo vähennettynä edellisen vuoden tappioilla on alle 30 euroa.
  • Kyseessä ei ole yhtiön ensimmäinen tilikausi.

Jos jokin edellä mainituista edellytyksistä jää täyttymättä, esimerkiksi yhtiössä on liikehuoneistoja, tai yhtiö on saanut huomattavia osinkotuottoja, tulee veroilmoitus antaa. Jos veroilmoitus on annettava, tulee se jättää neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymiskuukauden lopusta.

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202110_72861.jpg
Taloyhtiön kattoremontissa tiilikatto on kannattava valinta
Maailmanmarkkinat ei ole päästänyt rakentajia tai remontoijia nyt helpolla. Rakennustarvikkeiden kysyntä on kasvanut ja samoin myös hinnat. Hurja nousu näkyy eniten teräksen hinnassa.Kustannusten nousun takia taloyhtiön kattoremonttia ei kuitenkaan kannata jättää tekemättä. Jos katto vuotaa, niin siitä syntyvät kustannukset peittoavat raaka-aine ja työkustannukset joka tapauksessa. Tiilikatto on nyt erittäin houkutteleva vaihtoehto, koska sen hinta on pysynyt koko ajan tasaisena.Tiilikatto on taloudellinen valinta, koska se nostaa kiinteistön arvoa ja sen urakkakustannukset ovat alhaiset. Mahdolliset vaurioituneet tiilet voidaan vaihtaa uusiin, mikä taas pidentää tiilikaton käyttöikää.Mikä olisikaan parempi ajankohta miettiä taloyhtiön kattoremonttia. Pyydä tarjous jo tänään!Pyydä tarjous
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Miten määritellään taloyhtiön perustaso?
Miten määritellään kerrostaloyhtiössä yhtiön kunnossapitovelvollisuuden perustaso huoneistojen kylpyhuoneissa?Osa taloyhtiömme kylpyhuoneista on alkuperäisiä ns.peltikasettikylpyhuoneita, joiden vesieristeenä on muovimatto. WC-istuin on niissä alkuperäinen, eikä sisällä kaksoishuuhtelua. Onpa osa hanoistakin vielä alkuperäisiä eli hieman yli 30 vuotta vanhoja. Osa kylpyhuoneista on remontoitu osakkaan toimesta, jolloin yhtiö on kustantanut työn vesieristeeseen saakka. Muista toimenpiteistä osakas on vastannut itse.Joissakin osakas on tehnyt koko remontin itse kustantaen kaikki tekemänsä muutokset, joiden tekemistä yhtiö ei ole voinut valvoa. Yhtiön toimesta ei ole uusittu yhtään WC-istuinta, koska sen uusiminen tuli yhtiön kunnossapitovastuulle vasta uuden lain myötä. Useat osakkaat ovat uusineet ne omalla kustannuksellaan.Valitettavasti yhtiössä ei saatu aikaan sopimusta kaikkien kylpyhuoneiden kunnostuksesta yhtenäiseen perustasoon esimerkiksi jakamalla työ suoritettavaksi useassa osassa siten, että huonoimmassa kunnossa olevat kylpyhuoneet olisi remontoitu ensimmäisinä.Mitä siis tarkoittaa "ajankohdan" perustaso?
20186_53645.jpg
Kesäinen parveke - toinen olohuone
Taas on se aika vuodesta, kun voi kaivaa kaapista esiin kesäkalusteiden pehmusteet ja käydä ostamassa pirteitä sisustustyynyjä koristamaan kokonaisilmettä. Mikä onkaan ihanampaa kuin istahtaa parvekkeelle juomaan aamukahvia tai heittää jalat sohvalle ja ottaa pienet nokoset? Näitä rentouttavia hetkiä varten on hyvä siivota parveke talven jäljiltä ja kurkistaa varaston perälle, miltä vanhat kalusteet näyttivätkään.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Vapautus taloyhtiön ikkunaremontin kustannuksista?
Taloyhtiömme on rakennettu vuonna 1929 ja siinä on noin 15 huoneistoa. Ostimme oman asuntomme vuonna 2011, jolloin edellinen omistaja oli tehnyt siihen (vuonna 2006) laajamittaisen remontin mm. uusinut huoneiston 7 ikkunaa. Ikkunoille oli annettu taloyhtiön hallituksen puoleista ulkoasuohjeistus sekä hallituksen kokouspöytäkirjan mukaan; jos ja kun yhtiö joskus tulee toteuttamaan ikkunoiden kokonaisvaltaisen korjauksen tai uusimisen, käsittelee hallitus erikseen sen, vapautetaanko kyseinen huoneisto kustannuksista kokonaan. Nyt muiden remonttien ohessa ikkunat (muissa huoneistoissa alkuperäiset) tullaan uusimaan. Kysymys kuuluu; olemmeko joka tapauksessa uuden asunto-osakeyhtiölain perusteella oikeutettu hyvitykseen taloyhtiölle asuntoomme tehdyn remontin perusteella tulevasta hyödystä kokonaiskustannuksiin vai voiko hallitus tämän evätä ja jos näin tapahtuisi onko mitään estettä sille, että emme voisi siten myös vaatia ja myös saada oman asuntomme ikkunat jälleen uusituiksi myös tässä yhteydessä ellemme saa nykyisistä mitään hyvitystä.
Katu, jossa on taloja rivissä
Kaaos pyöräsuojassa - kenen pyörät suojaan?
Voiko yhtiökokous tai hallitus asettaa rajoituksia pyöräsuojan käyttöoikeuksiin seuraavasti:1. Pyörien säilytys on sallittua ainoastaan talossa kirjoilla asuvien omassa käytössä oleville pyörille. Muutama asukas säilyttää pyörävarastossa useita lastensa pyöriä, vaikka kukaan lapsista ei ole talon kirjoilla eikä täten asu virallisesti talossa.2. Voidaanko yksittäisen asukkaan säilytettävien pyörien määrää rajoittaa?Yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa asiasta.
20199_59943.jpg
Mitkä asiat aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä?
Parhaimmillaan taloyhtiöissä toimitaan sovussa ja hyvässä hengessä, mutta joissakin tapauksissa tilanteet eskaloituvat. Listasimme yleisimmät asiat, jotka aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä, ja haimme ratkaisuehdotukset niihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton